Overzicht: N1-UP’s best beoordeelde reviewgames van 2022

  • Nieuws

  • 30 dec 22 om 12:00

  • Erik

  • 3

2022 was een prachtig jaar voor de Nintendo Switch. Er kwam echter zoveel uit, dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Daarom hebben wij een handig naslagwerk voor je gemaakt. In dit artikel vind je N1-UP hoogst beoordeelde reviewgames van 2022. 

Om je hiervoor te kwalificeren, moet het spel in kwestie een 8 of hoger hebben gehaald. In totaal hebben we liefst 46 spellen dit jaar beoordeeld met zo’n hoog cijfer. We gaan ze per maand bij af.

NB: de data tonen de maand waarop de review verscheen. Dit komt niet altijd overeen met de release van de game. De rode tekst linkt naar de review in kwestie.

Januari

Pokémon Legends: Arceus – 8,9
Rik: “De Pokémon-wereld leeft als nooit tevoren in de Hisui-regio en brengt de vernieuwing waar de serie al jaren naar snakte.”

Februari

OlliOlli World – 8,7
Dreon: “OlliOlli World is een waar genot dat ook op de Nintendo Switch volledig tot zijn recht komt. De mix van platformen en skaten zorgt voor een frisse wind in een zee van platform-games.”

Ocean’s Heart – 8,0
Erik: “Soms wil je gewoon even lekker dat Zelda-gevoel ervaren. En daarmee haal je met Ocean’s Heart zeker geen miskoop in huis.”

Maart

Triangle Strategy – 9,0
Dreon: “Triangle Strategy is een fenomenale strategische RPG die zich met gemak kan meten met hoogstaande RPG’s als Fire Emblem: Three Houses, Xenoblade Chronicles en Divinity: Original Sin 2.”

What Lies in the Multiverse – 8.0
Willem: “Voor hen die op zoek zijn naar een verrassende puzzelplatformer om een weekje mee door te brengen is What Lies in the Multiverse absoluut een aanrader.”

Disco Elysium – The Final Cut – 9,0
Ness: “Disco Elysium – The Final Cut combineert een RPG namelijk moeiteloos en met een unieke twist een visual novel tot een meeslepende game. Dit is geen disco: het is een echte superster.”

Dark Deity – 8,0
Robin: “Dark Deity is een prima strategy-RPG die ik aan zowel nieuwe spelers als ervaren spelers aanraad. Het is de perfecte budget-titel om aan je Nintendo Switch-lijst toe te voegen.”

Triangle Strategy (9,0)

April

Kirby en de Vergeten Wereld – 9,7
Kitty: “Als je ook maar een beetje fan bent van Kirby of van 3D platformavonturen en deze game nog niet in huis hebt, ren dan snel naar de winkel en voeg je bij mijn Kirby en de Vergeten Wereld-fanclub.”

13 Sentinels: Aegis Rim – 9,5
Willem: “13 Sentinels: Aegis Rim is echt een onmisbaar spel voor de fan van Japanse avonturenspellen en real-time strategie. Het verhaal is een meeslepend drama dat door tijd én ruimte springt, maar leunt op de persoonlijke kracht en charmes van alle hoofdpersonen en bijfiguren die je tegenkomt”

Chrono Cross – 8,5
Robin: “Mocht je deze klassieker nooit hebben gespeeld, Chrono Cross: The Radical Dream Edition is een must-have game voor de JRPG speler. Voor de veteranen zijn de remaster-vernieuwingen tevens een mooi extraatje om het spel in een mooier jasje te spelen.”

Toodee and Topdee – 8,0
Jeroen: “Toodee and Topdee is een hele fijne platformer met een uniek en aansprekend concept.”

Mei

Nobody Saves the World – 9,0
Dreon: “Mocht je op zoek zijn naar een wat minder serieuze variant van de Zelda-achtige spellen, dan is Nobody Saves The World perfect voor jou!”

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – 8,0
Willem: “Ik was verrast over hoe leuk het was om weer terug te duiken in de wereld van de LEGO-spellen. Als Star Wars superfan én als fan van collect-a-thons mag je The Skywalker Saga niet missen.”

The Stanley Parable: Ultra Deluxe – 8,5
Kitty: “Lekker duistere humor? Check. Meta-humor? Check. Existentialistische crisis? Check! Voor fans van deze concepten is The Stanley Parable: Ultra Deluxe is een absolute aanrader en eigenlijk gewoon een must play cult-klassieker.”

Mini Motorways – 9,0
Willem: “Mini Motorways is precies wat ik wenste van een vervolg op Mini Metro. De gameplay voelt een stuk vloeiender dan Mini Metro en geeft de speler veel meer gereedschappen om de infrastructuur in te richten naar eigen inzicht.”

Cotton Fantasy – 8,0
Jeroen: “Verder kan ik met zekerheid zeggen dat dit van alle Cotton-games in de eShop de titel is waar je als fan van dit soort schietspellen het meeste tijd in kunt steken.”

Juni

Card Shark – 8,8
Ness: “Uiteindelijk is het enige probleem waar ik tegenaan loop in Card Shark, dat ik er meer van wil. Het hele spel is immers als één soepele beweging van een meesteroplichter: knap, kundig en niet eens erg om tegen te verliezen.”

Pocky & Rocky Reshrined – 8,0
Ness: “Pocky & Rocky Reshrined is de ultieme masterclass voor een goede remaster”

Fire Emblem Warriors: Three Hopes – 8,7
Rik: “Fire Emblem Warriors: Three Hopes gaat verder in de stijgende lijn van Nintendo Warriors spin-offs. Het team van Koei Tecmo leert steeds beter hoe ze de gast-serie op een interessante manier moeten verwerken in een Warriors-game.”

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge – 9,0
Martijn: “Alles opgeteld zie ik in Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge eigenlijk de beste Ninja Turtles-game ooit gemaakt, wat een hele prestatie is na alle voorgaande topgames!”

Fire Emblem Warriors: Three Hopes (8,7)

Juli

Monster Hunter Rise: Sunbreak – 9,8
Robin: “Met een prachtige post-game en nog een hoop post launch support kijk ik enorm uit naar de komende maanden voor Monster Hunter Rise: Sunbreak. Dit is hoe je DLC maakt.”

Neon White – 9,5
Willem: “Neon White hield mij genadeloos in zijn greep van begin tot eind. Het verhaal is niet wereldschokkend, maar de gameplay is zo ongelofelijk goed dat dat mij dat niet uitmaakte”

Cuphead – The Delicious Last Course – 9,0
Ness: “Deze laatste gang van Cuphead is eigenlijk heel simpel te beoordelen: het is meer Cuphead, in de beste zin van het woord.”

Coromon – 8,0
Robin: “Coromon is niet de “Pokémon-killer” maar het is wel een game die er heel goed naast kan leven voor fans van het genre.”

LIVE A LIVE – 9,0
Robin: “In deze tijd waarin traditionele (J)RPG’s steeds zeldzamer worden, is LIVE A LIVE een prachtige toevoeging aan het genre.”

Augustus

Xenoblade Chronicles 3 – 9.0
Dreon: “Ook voor nieuwkomers is Xenoblade Chronicles 3 het perfecte instappunt voor de serie. Mocht jij als doorgewinterde RPG-fan op zoek zijn naar een nieuw avontuur, dan zit je bij Xenoblade Chronicles 3 goed.”

RPG Time: The Legend of Wright – 8,8
Robin: “Heb je zin in een laid-back, creatief avontuur waarin alles mogelijk is? Kijk dan niet verder en speel RPG Time: The Legend of Wright.”

Kokoro Clover – 8,0
Evelyne: “Kokoro Clover brengt een lach op mijn gezicht.”

Two Point Campus – 8,0
Kitty: “Two Point Campus is een waardig opvolger van Two Point Hospital, met een frisse setting waar genoeg gekke situaties bij komen kijken.”

September

Splatoon 3 – 9,2
Rik: “Splatoon 3 brengt (nog) niet de grote vernieuwing waar sommige fans op hebben gewacht, maar heeft de bestaande basisformule perfect bijgeschaafd voor de beste ervaring tot nu toe.”

Tinykin – 9,5
Willem: “De game is enorm toegankelijk en ik denk met name dat dit een geweldige 3D platformer is voor zowel nieuwe spelers als voor oudere spelers die op zoek zijn naar dat gevoel wat een Super Mario 64 of Banjo-Kazooie hen gaf.”

Xenoblade Chronicles 3 (9,0)

Oktober

Potion Permit – 8,0
Kitty: “Potion Permit is een ontzettend sfeervolle en bevredigende game. Moonbury zit vol met inwoners die een goed, mooi of grappig verhaal hebben om te ontrafelen, en het maken van brouwsels werkt simpel en effectief.”

NieR Automata – 9,0
Mitch: “NieR Automata op de Nintendo Switch krijgt automatisch een 9 omdat het Nier Automata is.”

Persona 5 Royal – 9,0
Robin: “Want met prachtige muziek, fantastische visuals en een engaging verhaal wist Persona 5 Royal mijn hart te stelen. Het is je geld meer dan waard.”

Mario + Rabbids Sparks of Hope – 8,0
Willem: “Sparks of Hope is geen slecht spel, maar er lijkt te hard te zijn geprobeerd om mensen aan te spreken die Kingdom Battle aanvankelijk links lieten liggen”

The Elder Scrolls V: Skyrim – Anniversary Edition – 9,5
Kitty: “Heb je stevig genoten van eerdere versies, dan is er genoeg nieuwe content om je twintigste playthrough weer een nieuwe draai te geven.”

Factorio – 8,0
Dreon: “Factorio is een toffe survival game waarin het bouwen van een basis/fabriek zo tof is uitgewerkt, dat je jezelf er uren in kunt verliezen.”

November

Bayonetta 3 – 9,3
Dennis: “PlatinumGames heeft zoveel in dit spel geramd, dat je Switch kraakt onder de belasting en hiervoor soms een prijs moet betalen en wat moet inleveren op grafisch gebied. Maar wat de makers hier hebben weten af te leveren, dat moet wel hekserij zijn.”

Tactics Ogre: Reborn – 8,3
Erik: “Hoewel ik de game regelmatig vervloekte, was het tegelijkertijd heerlijk verslavend. De game houdt je zo uren aan je Nintendo Switch gekluisterd.”

It Takes Two – 8,0
Robin: “It Takes Two is een fantastische coöp-ervaring om te spelen met wie je dan ook wilt.”

December
Dragon Quest Treasures – 8,5
Willem: “Dragon Quest Treasures voelt als dé perfecte entree voor mensen die altijd al Dragon Quest hebben willen spelen, maar afgeschrikt worden door de turn-based combat.”

Wavetale – 8,0
Rik: “Hoe prachtig is de wereld om te verkennen? Hoe fantastisch is het om de zeeslangen (met een kop die verdacht veel lijkt op mijn scheerapparaat) te beklimmen? Het antwoord op alle drie de vragen is: ‘bijna ongeëvenaard’.”

Crisis Core -Final Fantasy VII- Reunion – 8,0
Erik: “Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion is een uitstekende heruitgave en een geweldige proloog op ’s werelds bekendste rollenspel.”

Atari 50: The Anniversary Collection – 8,0
Willem: “Een prachtig eerbetoon aan het eerste videogamebedrijf ter wereld.”

Bot Gaiden – 8,0
Jeroen: “Bot Gaiden is een zeer interessante platformer, omdat het zich onderscheid op het gebied van graphics en gameplay. De moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat niet iedereen zich comfortabel zal voelen bij het spelen van het spel, maar het wordt nooit heel erg frustrerend.”

Chained Echoes – 9,3
Robin: “Chained Echoes is een tijdcapsule die een mix van 90’s en moderne (J)RPG’s is geworden. Het is een liefdesbrief aan het genre die toch uniek voelt.”

Bayonetta 3 (9,3)

Welke game had wat jou betreft de lijst mogen bereiken? Of juist niet? In ons review-overzicht vind je alle reviews van afgelopen jaar terug!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Paper Mario: The Thousand Year Door – Vier uur genieten

0

Hands-on Paper Mario: The Thousand Year Door - Vier uur genieten

25-04-2024

3

Coen

10 best beoordeelde Switch-games van 2022 (zonder N1-UP-review)

1

Nieuws 10 best beoordeelde Switch-games van 2022 (zonder N1-UP-review)

30-12-2022

6

Erik

Gerucht: Foto’s Zelda: Tears of the Kingdom OLED Switch gelekt

5

Nieuws Gerucht: Foto's Zelda: Tears of the Kingdom OLED Switch gelekt

30-12-2022

4

Erik

Discussieer met ons mee! 3

Selan

30 dec 22 om 13:28

#8074‍

2655 XP | 485 comments

Wat een goed jaar inderdaad! Zijn nog enkele titels die ik niet gekocht heb. Genoeg te spelen

Tamadachi

30 dec 22 om 13:33

#8076‍

5155 XP | 640 comments

Wat mij betreft zou ik No Man's Sky en Harvestella aan deze lijst toevoegen en zou ik The Elder Scrolls V: Skyrim - Anniversary Edition (omdat het een rerelease is met geen noemenswaardige verschillen in vergelijking met de oorspronkelijke Switch release uit 2017) en Atari 50: the anniversary collection (vanwege het feit dat de meeste van deze oude Atari games slecht zijn verouderd) van deze lijst hebben gescrapt maar over het algemeen laat deze lijst goed zien dat de Nintendo Switch in 2022 naast toffe first party games ook behoorlijk wat ijzersterke third party ports heeft ontvangen.

Zool

30 dec 22 om 20:38

#8081‍

1933 XP | 363 comments

Maar goed dat er 3rd-party games zijn!

Als je kijkt naar puur 1st-party dan is het een zeer matig jaar met flinke gaten.