It Takes Two - Just me and you

  • Review

  • 14 nov 22 om 08:00

  • Robin

Toen It Takes Two werd aangekondigd voor de Nintendo Switch verbaasde het me eigenlijk dat deze er nog niet eerder op was verschenen. De in 2021 uitgeroepen Game of the Year was een toffe take op het coöp-genre. Gezien ik de game niet alleen kon spelen heb ik hulp ingeroepen van mijn niet gamende vriendin en zijn wij op een avontuur gegaan. Ben ik nu single? 

In It Takes Two speel je als May en Cody, een koppel dat samen leeft met hun dochter Rose. May is een hardwerkende vrouw en Cody spendeert het merendeel van zijn tijd thuis en zorgt voor hun dochter. Het gaat alleen niet goed tussen May en Cody en ze willen scheiden. Ze vertellen dit aan hun dochter Rose die uiteindelijk besluit haar tijd te nemen om dit te verwerken.

Het spel neemt een onderwerp wat nu vaker naar voren komt. Ouders die willen scheiden of gaan scheiden. En stopt dit in een speelbaar verhaal waarbij het doel is juist om May en Cody weer bij elkaar te brengen. Nadat Rose het nieuws ontving wenste ze dat haar ouders weer zouden samen werken, dit in combinatie met haar tranen van verdriet zorgde ervoor dat haar ouders terecht kwamen in twee poppen, die Rose had gemaakt in het evenbeeld van haar ouders. Nu haar ouders in poppen zijn veranderd, begint het avontuur.

May en Cody. Tussendoor in de levels zijn er ook minigames om elkaar uit te dagen.

Boek der Liefde

Dit doe je niet alleen en Dr. Hakim “helpt” je door het avontuur heen. Ik zeg “helpen” gezien je al heel snel merkt dat hij dingen soms veel moeilijker maakt voor May en Cody, want hij wil ervoor zorgen dat ze gaan samenwerken en samenwerken doe je zeker.

Sinds je bent veranderd in een pop zijn allemaal wezens en dingen tot leven gekomen. Denk hierbij aan een elektrische stoppen die ontsnappen uit een electradoos. Deze moet je dan vinden om weer verder te kunnen. Of wat dacht je van een boze oude stofzuiger omdat May en Cody deze hebben vervangen voor een beter model. Het spel neem je rustig mee in de levels en is dan ook zeer toegankelijk. Daarnaast kan je in de platforming-stukjes niet game over gaan en waardeert het spel je tijd enorm. Zo spawn je als je in een afgrond valt meteen weer bij een checkpoint. Deze checkpoints zijn erg royaal verspreid tussen platforming-stukjes.

Toegankelijke gimmicks

It Takes Two is niet alleen maar platformen: het geeft ook nog toffe intense coöp boss fights en gimmicks die in elk level anders zijn. Zo is je eerste bossfight tegen die boze stofzuiger. Voordat je tegen hem mocht strijden werd je meegenomen in de gimmick van dat level. Overal door het level waren buizen die je kunnen opzuigen en wegschieten. Al samenwerkende kunnen spelers deze buis bewegen zodat je uiteindelijk terechtkomt waar je moet zijn. Wanneer je het einde van het level bereikt moet je deze gimmick weer toepassen tegen de eindbaas, maar dan met een levensbalk. Gezien je nu ook schade kon oplopen, wordt er ook een stuk intensiteit toegevoegd aan het spel.

Een andere gimmick was kort erna, waar May (mijn vriendin) en Cody (ikzelf) ieder zijn eigen taak had in de game. Zo kreeg mijn vriendin een hamer waardoor ze dingen kon breken of kon slingeren langs spijkers. En ik kreeg een spijker die ik kon wegschieten om dingen vast te zetten of juist om ervoor te zorgen dat mijn vriendin kon slingeren. Deze gimmick werd helemaal spannend tijdens de eindbaas van het level waar zowel ik als mijn vriendin klamme handjes kregen. Daarnaast komen er nog meer gimmicks naar voren, maar ik ga natuurlijk niet alles verklappen. Wel kan ik zeggen dat het spel hele leuke gameplay elementen toevoegt en dat de manier van samenwerken echt heel goed tot zijn recht komt.

Okay, nog één gimmick: May schiet lucifers en Cody schiet boomsap als dat samen komt? Kaboem!

Technische details

Toch moet ik heel even de olifant in de kamer bespreken. Hoe draait het spel op de Nintendo Switch? Het is duidelijk dat het heeft moeten inleveren op grafisch vlak en ook op technisch vlak zijn er nog wel wat haken en ogen. Zo had ik cutscenes die niet meer wilden spelen nadat ik op de home knop had gedrukt om even wat drinken te halen. Ook zag ik pop-in elementen, zeker in de cutscenes. Dat gezegd hebbende, tijdens het spelen merk je hier weinig van. Want uiteindelijk is de gameplay gewoon top.

Girlfriend reviews

Alleen kon ik het spel niet spelen en zoals eerder gezegd had ik de hulp ingeroepen van mijn vriendin. Die had het volgende te zeggen over het spel:

“Als iemand die net is begonnen met gamen ben ik nog niet heel bekend met de controller. Ik had het idee dat ik in het begin dingen vrij traag oppikte, maar het spel legde juist op een hele rustige manier uit hoe alles werkt en hierdoor pik je toch alles snel op.

Zoals de naam van het spel het al zegt heb je twee mensen nodig om het spel te spelen. Je bent afhankelijk van elkaar. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen gimmicks, die je leren dat je met geduld, doorzetten en een open mind uiteindelijk heel veel kan oplossen. Communicatie is belangrijk. Ik merkte dat ik in het begin nogal gefrustreerd was omdat ik alles snel wilden doen, maar juist door de eerdere punten aan te halen merkte ik dat het veel beter ging.

Het verhaal van het spel begon wat traag, maar naarmate we meer speelden werd het ook veel interessanter. Ik merk dat het spel mij ook dingen heeft geleerd die ik kan toepassen in mijn dagelijks leven.”

Wat een leuke olifant.

Conclusie

It Takes Two is een fantastische coöp-ervaring om te spelen met wie je dan ook wilt. Dankzij goede tutorials en royale spawn points is het spel die ook voor onervaren gamers goed te spelen. Uiteindelijk draait het om samenwerken en elk level brengt daar interessante elementen met zich mee. De game heeft mijn relatie in ieder geval niet stuk gemaakt en we hebben beide genoten van de game.

8

N1-score

  • + Leuke en originele gimmicks
  • + Toegankelijke game
  • + Interessant verhaal
  • - Grafisch en technisch hier en daar haperingen

Like dit bericht:

Deel deze review:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Lijst met alle Mystery Gift-codes in Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Lijst met alle Mystery Gift-codes in Pokémon Scarlet & Violet

03-12-2022

3

Erik

Wat spelen jullie dit weekend? [3 december]

1

Nieuws Wat spelen jullie dit weekend? [3 december]

03-12-2022

2

Erik

8 Nintendo Switch-games voor december 2022

0

Nieuws 8 Nintendo Switch-games voor december 2022

03-12-2022

3

Erik

Discussieer met ons mee! 3

dw4smash

14-11-2022

#7484

90 comments

Goede review, leuk om te lezen. Het spel zelf lijkt me best leuk maar ik sla deze over. 

Robin

15-11-2022

#7496

233 comments

Dankjewel

Rj762

15-11-2022

#7499

2 comments

Goede review! Heb deze al gespeeld op de PlayStation, erg mee vermaakt. Best knap dat ze deze op de Switch goed speelbaar hebben gekregen!