Vaarwel N1-UP! - Willem neemt afscheid

  • Column

  • 26 dec 22 om 12:00

  • Willem

Het is november 2020. Ik zit bij, inmiddels oud-redactielid, Daan Koopman thuis. Hoewel ik al enige tijd schrijf voor de Amerikaanse website Nintendo World Report knaagt er iets. Het schrijven over games doe ik al enkele jaren. Voor lange tijd deed ik dit zelfs voor het kindertijdschrift STOER Magazine, waar ik previews, nieuwsoverzichten en ‘reviews’ schreef voor een doelgroep van dertienjarigen. Helaas maakte een reorganisatie bij de uitgever daar een einde aan en had ik hierdoor al langere tijd niet meer in het Nederlands geschreven over games. Daan oppert: “Ik kan je introduceren bij de crew van N1ntendo, zij zoeken misschien nog wel redactieleden?”. Een maand later mag ik mij de kersverse redacteur van N1ntendo noemen. Nog geen halfjaar later is de site omgedoopt tot N1-UP, met een prachtige moderne look en een ijzersterk team. En, met een beetje pijn in het hart, maak ik toch vandaag bekend dat ik per 31 december 2022 vertrek bij N1-UP. 

Geen nood, er is hier absoluut geen sprake van grensoverschrijdend gedrag, doorgedraaide overuren of redactie-gevechten. Het is helaas vanwege de saaie reden dat het leven langzaam door gaat en dat vrije tijd steeds kostbaarder is geworden voor mij. Dat en mijn eeuwige probleem dat ik veels te veel leuke hobby’s en activiteiten heb naast mijn werk en dat ik nu echt ruimte moet maken voor andere zaken. Met name heb ik het dan over mijn werkzaamheden bij Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum, waar ik sinds kort de verantwoordelijkheden rondom games-archivering en preservering op mij heb genomen. Ik ben zo ongelofelijk blij dat ik voor mijn werk mij dagelijks kan en mag bezighouden met games en dat websites als N1-UP mij hebben geholpen om te groeien tot dit niveau.

De videoreview van Super Mario 3D World + Bowser’s Fury featuring mijn kat Butler

En ja, bij een vertrek ga je toch een beetje terugblikken. Enkele games en reviews springen er zeker uit, zoals mijn videoreview van Super Mario 3D World + Bowser’s Fury (met een prachtige gastrol van mijn kat Butler), de review van het boek Extra Levens (waar ik de diepte kon ingaan bij het schrijven over games en games-cultuur), de review voor New Pokémon Snap (waar ik lekker kon showen met in-game video game fotografie) en vooral het uitlichten van toffe indie games zoals UNSIGHTED, Loop Hero, Overboard! , Everhood en Neon White. Ik heb ook meer dan genoeg troep moeten spelen voor reviews, maar desondanks was het creatieve schrijfproces altijd datgene wat mij bleef terugkeren naar N1-UP.

Het uitlichten en vooral ontdekken van bijzondere nieuwe indiegames was een waar genot!

Maar als je mijn werk op N1-UP een beetje hebt gevolgd dan weet je waarschijnlijk dat ik vooral een drijvende veer probeerde te zijn voor toffe en unieke specials. Ik weet nog goed dat ik onze overstap naar N1-UP kon openen met een artikel over alle logo’s en redesigns van Nintendo. Dat artikel was zo ongelofelijk leuk om te schrijven, vooral omdat ik er een mini-recensie per logo van probeerde te maken. Opvallend genoeg is mijn meest succesvolle artikel het overzicht van 11 Nintendo Switch-spellen voor minder dan tien euro. Dit was mede een uitlaat voor mij naast het Coconut-Mall-kanaal in de Koopa Café Discord, waarin ik het leuk vind om de beste Nintendo-deals te delen met lezers. Ik geniet nog altijd ervan als ik berichtjes van mensen krijg met “bedankt voor de tip‘ of foto’s van hun gearriveerde deals. Ohja en ik moet natuurlijk ook het artikel van Nintendo’s grootste gokhallen noemen, waarbij ik volgens mij nog een tik op de vingers heb gekregen van onze IT-beheerders omdat de GIF’jes de site praktisch onbereikbaar maakten voor een korte tijd. Tsja, visuele toelichting is toch iets waar ik erg veel aan hecht. 

Nee, ik neem die 4/10 voor dit logo niet terug. Eigenlijk had het een 3 moeten zijn.

Ten slotte zijn er de twee projecten waar ik het meest trots op ben. Beiden toevallig van dit jaar. De eerste is het PolygooN1-journaal, dat onze 1 April grap voor dit jaar vormde. Nadat we intern wat discussie hadden over de 1 Aprilgrap van 2021 besloot ik om het voortouw te nemen voor een uitgebreide parodie video voor N1-UP. Kan je merken dat ik werk voor Beeld & Geluid, waar het klassieke Polygoon-journaal bewaard ligt? Dit project was misschien wel iets té intensief voor mijn doen, met maar liefst vijf korte videos die allemaal ingesproken, gemonteerd en visueel ondersteund moesten worden. Maar het eindresultaat is denk ik de leukste eenaprilgrap die we ooit hebben gedaan met het team en ik ben zelf super trots op het resultaat. Sorry alvast aan de N1-UP redactie die volgend jaar dit moet proberen te overtreffen, (<3)

De meest uitgebreide video die ik ooit heb gemaakt voor N1-UP en het was notabene een 1 aprilgrap.

Het andere grote project is het community-onderdeel van N1-UP en de geboorte van het Koopa Café. Ik ga absoluut niet claimen dat ik hier als enige verantwoordelijk voor ben. Zonder de coördinatie van de eindredacteuren Mitch, Erik en Dreon was dit helemaal niet gelukt en als we niet het waanzinnige tekentalent hadden gehad van Evelyne en Neslihan zou het Koopa Café lang niet zo goed zijn geland. Maar het concept van een geloofwaardige locatie waar de lezers en Nintendo-fans van N1 zouden samenkomen, is naar mijn mening echt waanzinnig goed gelukt. Het Koopa Café is de Discord, de livestreams, de podcasts en dé plek waarmee we wilden proberen om zowel lezers als bredere Nintendo-fans onderdeel te laten worden van dit hoekje van het internet. Dat samenbrengen in een café, waar altijd Koopa-koffie klaar staat om gasten te verwelkomen heeft voor een prettige sfeer op de site en in onze community gezorgd. Onderdelen als het eerder genoemde Coconut-Mall, maar ook onze ‘boekenclub voor Nintendo Games’, de Voorraadkast, maken het echt zo’n toffe plek. Er is nog steeds een hoop werk aan de winkel, maar ik had bij lange na niet verwacht dat het zo goed en actief ontvangen zou worden.

Gewoonweg het leukste Nintendo-plekje op het internet, ons eigen Koopa Café!

Aan iedereen die ooit mijn reviews heeft gelezen, mijn specials heeft geupt, mijn video’s heeft gekeken of heeft meegespeeld in De Voorraadkast: dank je wel. Ik laat N1-UP met een goed gevoel achter en er staat hier een redactie die zo ijzersterk is, dat ik er alle vertrouwen in heb dat N1-UP niet zomaar uit mijn browsergeschiedenis zal verdwijnen! Op de achtergrond zal ik nog hier en daar deals blijven delen in de Coconut-Mall van de Koopa Café discord, en uiteraard sluit ik later deze week het jaar af tijdens onze waanzinnig leuke Koopa Café Pubquiz. Wil je in contact blijven of zien waar ik mee bezig ben? Dan kan je mij volgen op Twitter of altijd even aanschieten via de Discord. 

 

Bedankt voor de mooie tijden!

 

~ Willem

Bedankt voor de mooie tijd bij N1-UP iedereen!

Like dit bericht:

Over Willem

Als redacteur en reviewer voor N1-UP stort Willem zich in het avontuur. Zijn specialisatie zit hem in abstracte indie-games, actie-spellen, thematische verhalen en de singeplayer avonturen. Zodoende heeft hij Hyrule al talloze keren gered van het kwaad en iedere Pokémon die ooit heeft bestaan gevangen. In zijn vrije tijd werkt hij graag aan het maken van video's en ook in-game fotografie is één van zijn grote passies. Voor vragen kan je hem altijd stalken op twitter: www.twitter.com/whilhorst

Recente artikelen

Legendary Entertainment: Detective Pikachu 2 nog altijd in ontwikkeling

0

Nieuws Legendary Entertainment: Detective Pikachu 2 nog altijd in ontwikkeling

02-02-2023

1

Rik

Mario Kart Tour onthult gloednieuw circuit: Piranha Plant Cove

2

Nieuws Mario Kart Tour onthult gloednieuw circuit: Piranha Plant Cove

02-02-2023

2

Rik

Bayonetta 3 themalied We Are As One krijgt eigen trailer

1

Media Bayonetta 3 themalied We Are As One krijgt eigen trailer

02-02-2023

2

Dennis

Discussieer met ons mee! 13

Zool

26-12-2022

#8022‍

249 comments

Mooi verhaal, mooie tijden en logisch dat er inmiddels andere zaken wachten. Succes daarmee. Een gemis voor n1up. Je bracht wel de nuance die een fansite nodig heeft en gaf ook indies terecht aandacht die ze verdienen. Dat gaan we hier zeker missen.

ZenigameDirect

26-12-2022

#8023‍

23 comments

Jammer dat je vertrekt bij N1, Willem. Ik kon altijd erg genieten van je schrijfstijl, kennis en passie. Maar natuurlijk is de beslissing volkomen begrijpelijk. 

Ik ga je missen op de site, maar zie je vast nog wel langskomen op social media! Het beste! 

Erik

26-12-2022

#8030‍

266 comments

Je zal gemist worden, Willem. Bedankt voor alles! 

Selan

26-12-2022

#8031‍

241 comments

Bedankt voor alles Willem, en veel succes en plezier gewenst in wat de toekomst je brengt. Hoop dat we je nog af en toe terug mogen zien tijdens streams met de rest van de community

Yosher

26-12-2022

#8033‍

712 comments

Helaas, maar zo gaat het leven af en toe dat je gewoon keuzes moet maken. Hoe dan ook bedankt Willem!

Mitch

26-12-2022

#8034‍

339 comments

Zeker een gemis man, bedankt voor alle inzet en we gaan knallen met de pubquiz!

Wesleye98

26-12-2022

#8036‍

43 comments

Thanks voor alles, Willem! Je artikelen en reviews waren altijd van hoge kwaliteit en die las ik dan ook met plezier. Succes met de volgende dingen die op je pad komen!

Dreon

26-12-2022

#8037‍

172 comments

Bedankt voor alles Willem, het was super gezellig! Nederland heeft nou eenmaal iemand nodig die met net zo veel passie games en andere media moet gaan archiveren en preserveren! Succes man.

Arkalay

26-12-2022

#8038‍

20 comments

Bedankt voor alles! Je reviews las en keek ik met plezier.

willem

27-12-2022

#8040‍

45 comments

Dank voor alle lieve reacties! Ik kijk er enorm naar uit om jullie allemaal nog één keer te zien tijdens de Koopa Café pubquiz, aanstaande vrijdag!

ageQned

27-12-2022

#8041‍

185 comments

Bedankt voor alles Willem en succes met de volgende dingen op jou pad.

Ribbelchips

28-12-2022

#8045‍

155 comments

Jammer Willem. Mocht je artikelen graag lezen. Bedankt!

Dabsol-Tamadachi

28-12-2022

#8048‍

261 comments

Bedankt Willem voor het 2 jaar lang schrijven van artikelen voor N1ntendo/N1-UP, het mede mogelijk maken van de oprichting van het Koopa Café en natuurlijk het meer dan 1 jaar lang delen van aanbiedingen in het Coconut Mall kanaal want hierdoor heb ik vele deals puur aan jouw te danken. Ik ga vooral je in depth specials over out of the box onderwerpen en je ijzersterke reviews van onbekendere indie games die je beiden overduidelijk met passie hebt geschreven zeker missen maar ik wens je het beste toe voor de toekomst