Zelda-spellen op de Nintendo Switch: alles dat je moet weten

  • Special

  • 10 mei 23 om 09:19

  • Erik

Ben je nog niet bekend met The Legend of Zelda en wil je weten wat voor avonturen er allemaal zijn? In dit artikel nemen we je mee langs alles wat je moet weten over Zelda-spellen op de Nintendo Switch.

The Legend of Zelda is een van de meest bekende franchises van Nintendo. Niet elk spel heeft dezelfde opzet, maar doorgaans neem je controle over Link. Dit is een held die eens in de zoveel tijd opstaat om het grote kwaad dat Hyrule bedreigt te verslaan. Hierbij krijgt hij hulp van Zelda, aan wie de games haar naam danken, maar vaak is zij ook al ten prooi gevallen aan dit verschrikkelijke iets, dat dikwijls onder de naam Ganon of Ganondorf gaat. Als Link ga je op een episch avontuur en versla je vijanden, los je puzzels op en doorkruis je een grootse wereld. De games leunen vaak veel op het verhaal.

De franchise bestaat al sinds 1986 op het Nintendo Entertainment System. In totaal telt het 19 spellen. Dit worden er 32 als je heruitgaven, remakes en remasters meetelt en maar liefst 41 als je spin-offs ook meerekent. Het nieuwste Zelda-avontuur is The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (2023).

Link draagt doorgaans groene kleding met een eveneens groene puntmuts. Hier zie je hem in Skyward Sword HD.

Alle Zelda-spellen op de Nintendo Switch

Een groot deel van de Zelda-franchise is te spelen op de Nintendo Switch: in totaal 11 spellen. Veertien als je spin-offs meerekent. Enkel de Zelda-spellen die oorspronkelijk op de GameCube, Nintendo DS, Nintendo 3DS en Wii U verschenen, zijn vooralsnog niet speelbaar.

De volledige lijst:

Originele games
Spellen die voor het eerst op de Nintendo Switch zijn uitgekomen.

Remakes / Remasters
Spellen die oorspronkelijk op een andere console uitkwamen, maar een nieuw jasje kregen op de Nintendo Switch.

Nintendo Switch Online
Deze spellen zijn speelbaar met een abonnement op Nintendo Switch Online.

  • The Legend of Zelda (NES, 1986)
  • Zelda II: The Adventure of Link (NES, 1987)
  • The Legend of Zelda: A Link to the Past (SNES, 1991)
  • The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Game Boy, 1993)

Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket
Deze spellen zijn speelbaar met een abonnement op Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket.

  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64, 1998)
  • The Legend of Zelda: Marjora’s Mask (Nintendo 64, 2000)
  • The Legend of Zelda: The Minish Cap (Game Boy Advance, 2004)

Spin-offs
Dit zijn spellen die niet de traditionele Zelda-gameplay volgen, maar wel onderdeel zijn van het universum.

Verscheidene personages uit het Zelda-universum maken daarnaast hun opwachting in vechtspel Super Smash Bros. Ultimate. Ook is Link een racer in Mario Kart 8 Deluxe.

Tears of the Kingdom is het nieuwste deel in de Zelda-franchise.

Welk Zelda-spel moet je als eerste spelen op de Switch?

Onze voornaamste aanrader: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Dit is het nieuwste Zelda-spel, en hiermee een prachtig startpunt voor de franchise. Hoewel het een directe opvolger is van Breath of the Wild, hoef je het verhaal uit dat deel niet te kennen om er plezier uit te halen. Tears of the Kingdom is een openwereldspel waar je, na een korte introductie, helemaal vrij bent om te gaan en te staan bent waar je wil.

Houd je niet van openwereldspellen en ben je op zoek naar een meer klassieke Zelda, dan is The Legend of Zelda: Skyward Sword HD een prachtig instappunt. Dit spel geeft vrijheid op voor uitgekiende puzzels en gestroomlijne omgevingen, afgetopt met een prachtig verhaal. Ondanks dat de titel oorspronkelijk in 2011 op de Wii uitkwam, voelt het spel modern aan.

Onze review van Skyward Sword HD

Wil je wat nostalgie of een betaalbaar instappunt, dan is een van de NSO-spellen wat voor jou. The Legend of Zelda: A Link to the Past op de Super Nintendo kunnen we bijvoorbeeld van harte aanraden, dit is waar de typische Zelda-gameplay voorgoed is vastgezet.

Meer Zelda
De beste Zelda-games aller tijden
De laatste adem van Breath of the Wild
amiibo-bonussen in Zelda: Tears of the Kingdom

Heb je vragen of opmerkingen over de Zelda-franchise? Laat ze gerust hier achter. Ik (Erik) of mijn mede-redactieleden zullen ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Voeg N1-UP toe aan je favorieten voor het laatste nieuws over Zelda én Nintendo!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Guinness World Records: TotK snelst verkopende Nintendo-game aller tijden

0

Nieuws Guinness World Records: TotK snelst verkopende Nintendo-game aller tijden

28-05-2023

1

Rik

Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

0

Special Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

28-05-2023

3

Ness

Maandag 29 mei 20:30 – Koopa Café Live Podcast

0

Podcast Maandag 29 mei 20:30 - Koopa Café Live Podcast

27-05-2023

1

Robin

Discussieer met ons mee! 1

Paul

10-05-2023

#9794‍

288 comments

Mijn eerste ervaring was met The Legend of Zelda (NES, 1986). Ik snapte er niet veel van, maar ik wilde het toch heel graag spelen. Samen met wat hulp in de vorm van getekende kaarten heb ik er jaren over gedaan om het spel uit te spelen. Ik hoop dat ik geen jaren ga doen over Tears of the Kingdom