N1-UP vertelt je alles dat je moet weten over Pokémon Scarlet & Violet

Alles dat we weten over Pokémon Scarlet & Violet

 • Special

 • 16 nov 22 om 09:00

 • Evelyne

Pokémon Scarlet & Violet werden voor het eerst geteased tijdens de Pokémon Presents van 27 februari 2022. Toen kregen we een blik op de starters en op de Paldea-regio. Inmiddels zijn we vlak voor de release en heeft The Pokémon Company ons heel veel informatie gegeven. In dit artikel maken we samen een reis door Paldea en vertel ik alles wat zover onthuld is!

In Pokémon Scarlet & Violet ga je op reis in de nieuwe regio: Paldea. Je schrijft je in bij één van de twee academies. Bij Pokémon Scarlet is dit de Naranja Academy en bij Pokémon Violet de Uva Academy. Daar krijg je uiteindelijk een grote opdracht genaamd “The Treasure Hunt”. In deze opdracht zitten drie verhalen: 

 • Victory Road: Pokémon-kenners weten meteen wat hiermee bedoeld wordt. Ga op reis door verschillende locaties en versla de Gym Leaders naar keuze. Wordt de kampioen van Paldea!
 • Starfell Street: Team Star brengen moeilijkheden voor de school. Het is aan jou om dit team aan slechteriken te stoppen
 • Path of Legends: Ga op zoek naar Herba Mystica. Samen met kok Arven zoek jedit speciale ingrediënt, met krachtige gezondheidspotenties. Maar let goed op: wie weet komt er een titaan op jouw pad die het lastig maakt..

Het is mogelijk om de verhalen door elkaar te spelen. Je kan zonder problemen overstappen van het ene verhaal naar het andere. Zo heeft iedereen een unieke ervaring die anders is dan anderen. 

Het is totaal een nieuwe wereld

Je kiest één van de drie starter Pokémon bij Professor Sada (Pokémon Scarlet) en Professor Turo (Pokémon Violet). Kies uit Spirigatito, het groen graskatje, Quaxly, het water eendje en Fuecoco, de vurige krokodil. Uit onze poll bleek dat Fuecoco het populairste van de drie is. We hebben nog geen beelden van de eind-evoluties gezien, maar wie weet dat deze de keuze nog veranderen! 

Daarnaast komen de legendarische Pokémon Miraidon of Koraidon snel op je pad. Deze joinen jouw avontuur. Ze zijn super handig, want ze veranderen in een motor! Naast deze motormodus, hebben deze Pokémon ook een vlieg en zwem-modus. Ideaal om de wereld te verkennen.

Ten slotte speelt ook Rotom een grote rol in de vorm van de Rotom Phone. Deze mobiele telefoon heeft vele apps die handig zijn op jouw reis. Zo heeft het een Pokédex en een landkaart. Op de kaart staat veel informatie. Zo zie je welke steden in de buurt zijn, maar ook de Pokémon Centers en de wilde Pokémon.

De Pokémon Centers zijn outdoor in deze regio. Trainers kunnen ze ook ‘s nachts makkelijk spotten omdat ze volledig verlicht zijn. Hier bevindt zich ook de TM machine. Met de TM machine kan je zelf TM’s maken met ingrediënten. Deze ingrediënten vindt je door Pokémon te verslaan en te vangen.

Wat zit er in het midden van Paldea?

In het midden van Paldea zit een enorme krater, bedekt met een deikke lading mist. Wat schuilt hier? Naar verluid zitten hier nieuwe, nog onbekende Pokémon… In de game neemt een onderzoeker je mee op expeditie naar de regio, waar jij heet Scarlet Book of het Violet Book mag vullen.

Terastallize

Terastallize is de nieuwe mechanic van de twee spellen. Met deze kracht glimmen en schijnen Pokémon als edelstenen. Wanneer een Pokémon Terralized popt er een gigantisch juweel uit het hoofd: deze kracht is de sleutel tot overwinning in gevechten. 

Elke Pokémon kan Terrastallizen en elk zakmonster heeft een Tera Type. Een Tera Type is inactief totdat de Pokémon Terastallized. Het Tera type hoeft niet hetzelfde te zijn als het type van de Pokémon, integendeel, het kan totaal anders zijn. Er zijn in totaal achttien types, dus de combinaties zijn eindeloos! 

Terra Raid Battles

In Terra Raid Battles werk je samen met drie andere trainers om een Terastalized Pokémon te verslaan binnen het tijdslimiet. Hierbij hoef je niet te wachten op de beurten van je teamgenoten, zodat je sneller de raid wint.

Om een Tera Raid battle te beginnen moet je een glimmende kristal aanraken. De kleur van de kristal toont het Tera Type van de Pokémon die je tegenkomt. Daarnaast is er een lichtstraal boven deze kristallen te zien waardoor je ze niet misloopt.

Voor het Terastallizen heb je een Tera Orb nodig. Alleen een select aantal trainers mogen dit bijzondere voorwerp bij zich dragen. Als een Pokémon geterastallized is, verliest je Tera Orb al zijn energie en moet je hem weer opladen om te gebruiken. Hoe laad je hem weer op? Laadt de Tera Orb op door kristallen aan te raken met Terastal energie of ga naar een Pokémon Center.

Let’s Go: een nieuwe manier van vechten

Een totaal nieuwe manier van vechten genaamd Let’s Go staat voor je klaar. Maar hoe werkt het? In plaats van het turnbased gevechten kan jouw Pokémon ook automatisch vechten! Een soort auto battle, dus.

Je hebt de mogelijkheid om één Pokémon uit zijn bal te halen en ermee rond te lopen. Jij bepaalt welke richting de Pokémon op gaat door  “Let’s Go” te gebruiken. Deze Pokémon pakt dan items op in de buurt en vecht zelfs automatisch met wilde Pokémon. Het beestje vecht volledig uit zichzelf en ontvangt nog steeds ervareingspunten en items. En jij als speler bent helemaal vrij om rond te lopen.

Union Circle: ga samen met vrienden op avontuur

In Pokémon Scarlet en Violet wordt het voor het eerst mogelijk om met vier spelers tegelijkertijd op pad te gaan, door middel van Union Circle.  

Met deze functie mag je met drie vrienden samen op avontuur gaan. Steun elkaar terwijl je wilde Pokémon bevecht of laat elkaar jouw Pokémon zien met de “Lets Go” functie. Er is geen handleiding over hoe je moet spelen bij gebruik van de Union Circle. Kies daarom zelf uit hoe jullie avontuur eruit gaat zien. 

Deze Union Circle functie is te vinden in Poké Portal. Daarover gesproken…

Poké Portal 

Met Poké Portal is het mogelijk om met Trainers over de hele wereld te vechten (Link Battle) en te ruilen (Link & Surprise Trades). 

In de Link Battle-optie kun je vechten met trainers. Er zijn veel verschillende speelstanden, aan jouw de keuze welke je wilt spelen. Daarnaast zijn er twee ruilopties. Bij Link Trade mag je ruilen met één specifieke trainer naar keuze. Bij Suprise Trade kies je een Pokémon om te ruilen die dan naar een willekeurige trainer toe gaat. In ruil krijg je een willekeurige Pokémon terug. Super handig voor het vullen van de Pokédex, toch?

Naast de Link Battle functie is er ook een Battle Stadium-feature. Deze bevat de volgende speelstanden: 

 • Casual Battles: Deze gevechten zijn puur voor het plezier. Het fijnste aan deze gevechten? Je mag elke Pokémon gebruiken!
 • Ranked Battles: In deze gevechten test jij jouw vaardigheden met spelers over de hele wereld. Jouw rank verandert aan de hand van jouw resultaten. Trainers worden gesorteerd in tiers gebaseerd op hun ranks. Als jer Master Ball behaald, heb je de kans om tegen te beste Trainers in de wereld te vechten.
 • Online Competitions: Er zijn Official Competitions en Friendly Competitions. In Friendly mag je een eigen competitie maken of die van vrienden joinen. Officiële competities zijn van The Pokémon Company zelf. Hierbij vecht je aan de hand van regels met trainers en probeer je om de hoogste rank te behalen.
 • Rental Teams: Doe eens gek en speel met het team van een andere Trainer. Ook mag je jouw eigen team bouwen en het beschikbaar maken voor Trainers over de hele wereld!

Houd een heerlijke picknick

In de spellen mag je heerlijk genieten van een picknick samen met al jouw Pokémon. Je klapt zelf jouw picknicktafel open en mag lekkere broodjes maken. De broodjes die je maakt hebben handige effecten voor zowel jouw Pokémon als jij. Zo kun je Pokémons HP herstellen of encounter power krijgen, waardoor je bepaalde type Pokémon meer tegenkomt. 

Ten slotte mag je jouw Pokémon ook lekker verwennen. Was ze lekker schoon en geef ze wat extra liefde! Wil je een moment met je Pokémon voor jezelf? Of toch liever een feestje met vrienden? Het kan allebei!

Pas je personage aan!

Het is mogelijk om je personage aan te passen op de manier die jij wil. Je kan de ogen en mond aanpassen zodat je je personage meer op jezelf kan laten lijken, als je dat wil. Verder zijn de haarstijl, de haarkleur en de wenkbrauwen ook te veranderen. Ten slotte zijn er vier verschillende academie-uniformen om uit te kiezen. Vind je deze saai? Niet getreurd, er zijn boutiques waar je accessoires kan kopen om jezelf op te fleuren. Zo kun je er op je best uitzien tijdens jouw schattenjacht!

De onthulde Pokémon voor Scarlet & Violet

Sprigatito
Categorie: Grass Cat Pokémon
Type: Grass
Hoogte: 1’4’’
Gewicht: 9 lbs
Ability: Overgrow

Fuecoco

Categorie: Fire Croc Pokémon
Type: Fire
Hoogte: 1’4’’
Gewicht: 21.6 lbs
Ability: Blaze

 

Quaxly

Categorie: Duckling Pokémon
Type: Water
Hoogte: 1’8’’
Gewicht: 13.4 lbs
Ability: Torrent

Koraidon

Categorie: ?
Type: ?
Lengte: ?
Gewicht: ?
Ability: ?

Miraidon

Categorie: ?
Type: ?
Lengte: ?
Gewicht: ?
Ability: ?

Armarouge

Categorie: Fire Warrior Pokémon
Type: Fire/Psychic
Lengte: 4’11’’
Gewicht: 187.4 lbs.
Ability: Flash Fire
Exclusief voor Pokémon Scarlet

Bellibolt

Categorie: EleFrog Pokémon
Type: Electric
Lengte: 3’11
Gewicht: 249.1 lbs
Ability: Electromorphosis/ Static

Ceruledge
Categorie: Fire Blades Pokémon
Type: Fire / Ghost
Lengte: 5’3’’
Gewicht: 136.7 lbs.
Ability: Flash Fire
Exclusief  voor Pokémon Violet

Cetitan
Categorie: Terra Whale Pokémon
Type: Ice
Lengte: 14’9’’
Gewicht: 1543.2 lbs.
Ability: Thick Fat/ Slush Rush

Cyclizar
Categorie: Mount Pokémon
Type: Dragon/ Normal
Lengte: 5’3’’
Gewicht: 138.9 lbs.
Ability: Shed Skin

Farigiraf
Categorie: Long Neck Pokémon
Type: Normal /Psychic
Hoogte: 10’6″
Gewicht: 352.7 lbs
Ability: Cud Chew / Armor Tail

Fidough
Categorie: Puppy Pokémon
Type: Fairy
Lengte: 1’
Gewicht: 24 lbs.
Ability: Own tempo

Grafaiai
Categorie: Toxic Monkey Pokémon
Type: Poison/ Normal
Lengte: 2’4’’
Gewicht: 60 lbs.
Ability: Unburden/ Poison Touch

Klawf
Categorie: Ambush Pokémon
Type: Rock
Lengte: 4’3’’
Gewicht: 174.2 lbs.
Ability: Anger Shell / Shell Armor

LeChonk
Categorie: Hog Pokémon
Type: Normal
Lengte: 1’8’’
Gewicht: 22.5 lbs.
Ability: Aroma Veil/ Gluttony

Paldean Wooper
Categorie: Poison Fish Pokémon
Type: Poison / Ground
Lengte: 1’4’’
Gewicht: 24.3 lbs.
Ability: Poison Point/ Water Absorb

Pawmi
Categorie: Mouse Pokémon
Type: Electric
Lengte: 1’
Gewicht: 5.5 lbs.
Ability: Static/ Natural Cure

Smoliv

Categorie: Olive Pokémon
Type: Grass/ Normal
Lengte: 1’
Gewicht: 14.3 lbs.
Ability: Early Bird

Wiglett
Categorie: Garden eel Pokémon
Type: Water
Lengte: 3’11’’
Gewicht: 4 lbs.
Ability: Gooey/ Rattled

Gimmighoul (Chest Form)
Categorie: Coin Chest Pokémon
Type: Ghost
Lengte: 1′
Gewicht: 11 lbs.
Ability: Rattled

Gimmighoul (Roaming)
Categorie: ?
Type: Ghost (?)
Lengte: ?
Gewicht:  ?
Ability: ?

Greavard
Categorie: Ghost Dog Pokémon
Type: Ghost
Height: 2′
Weight: 77,2 lbs
Ability: Pickup

Onbekende Pokémon

De personages in Scarlet & Violet

Grusha

Grusha is de Gym Leader van de Glaseado Gym. Hij was vroeger een professionele snowboarder, maar is nu full-time Gym Leader. Hij is een Ice-type specialist en heeft Cetitan als zijn partner. Normaal houdt hij zijn hoofd koel, maar tijdens vurige gevechten uit hij zijn emoties.

Brassius

De Gym Leader van Artazon, een stadje vol bloemen en kunst, isBrassius. Hij specialiseert in Grass-type Pokémon en staat ook wel bekend als de Verdant Virtuoso.

Iono

De Gym leader van Levincia, één van Paldea’s belangrijkste steden, is Iono. Zij specialiseert in Electric-type Pokémon. Ze staat bekend als een populaire streamer. Ze streamt ook terwijl ze bezig is met haar werk als Gym Leader en geeft veel aandacht aan de betrokkenheid van haar kijkers.

Geeta

Geeta is de voorzitter van de Pokémon League en zorgt voor de Pokemon Gyms in Paldea. Ze staat bekend als de meest talentvolle trainer van de hele regio.

Mela

Deze super vurige dame toont duidelijk haar kracht, maar dat is te verwachten van de baas van Team Star’s vuur crew. Als de beste all-rounder lost Mela elk probleem op wat ze op haar pad komt, ook al zijn haar methodes hardhandig. Door haar doelgerichte mindset heeft ze veel vertrouwen gekregen van haar teamgenoten.

Clavell

Clavell gedraagt zich als de directeur van de academie. Hij leert je veel over de school omdat jij een nieuwe student bent. Hij is streng, maar rechtvaardig. 

Jacq

Mr. Jacq is jouw mentor. Hij weet veel over Pokémon-biologie en is de ontwikkelaar van de Rotom Phone. Soms zit hij te diep met zijn neus in de boeken.

Arven

Arven is een student uit een hogere klas. Hij kan goed koken en doet onderzoek naar gezonde recepten die Pokémon genezen. Hij vraagt om jouw hulp sinds hij geen kei is in Pokémon-gevechten. 

Nemona

Jouw vriend, Nemona, heeft een zonnige en energieke persoonlijkheid. Ze is dol op Pokémon-gevechten. Ze is een ervaren Trainer en is een betrouwbare gids voor jouw reis. Ze heeft alleen één probleempje: Poké Ballen gooien kan ze niet zo goed…

Penny

Penny zit in dezelfde klas als jij. Ze is erg verlegen en om een of andere reden niet vaak op de academie te vinden. Ze is dol op haar zachte pluizige Eevee-tas die ze altijd meedraagt.

Aankoopbonussen bij Pokémon Scarlet & Violet

 • Gratis Pikachu met fly en Tera type flying. Tot en met 28 februari 2023 is deze unieke Pikachu te claimen via de Mystery Gift-functie in het spel. Hiervoor heb je wel internet nodig.
 • Daarnaast krijg je bij het Duo-pakket ook een bonus. Voor elke versie is er een code voor 100 Poké ballen. Hier zit geen tijdsperiode aan gebonden. 
 • Tenslotte zijn er pre-order bonussen bij sommige winkels. Als je het spel pre-ordert bij het Pokémon center, krijg je een code voor een in-game bloemetjesrugzak. Deze rugzak heeft geen speciale effecten. Het dient enkel als customisatie. Als je het spel pre-ordert bij de Game mania krijg je een healing set DLC. Deze bevat 10 potions, 10 antidotes en 3 revives.

De Mystery Gift-feature is na een uur spelen te krijgen.

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Live footage van Super Mario Bros. Wonder opgedoken

0

Nieuws Live footage van Super Mario Bros. Wonder opgedoken

24-09-2023

3

Rik

Beta Pokémon Trading Card Game Live nu beschikbaar

0

Nieuws Beta Pokémon Trading Card Game Live nu beschikbaar

16-11-2022

1

Evelyne

Splatoon 3-beelden tonen nieuw level: Barbeelbaden

1

Nieuws Splatoon 3-beelden tonen nieuw level: Barbeelbaden

16-11-2022

3

Erik

Discussieer met ons mee! 5

rob1N

18 okt 22 om 10:44

#7173‍

4301 XP | 825 comments

ik vind die 'extra's en bonussen' die je krijgt altijd maar magertjes... die items koop je gewoon binnen een paar minuten in een Pokemart. Mooi artikel though. 

lifegiving

2 nov 22 om 13:40

#7369‍

2007 XP | 325 comments

Op de officiele Nintendo website krijg je ook een steelbook cadeau voor de losse spellen. Ik weet niet of deze bonus meer iets is wat je zoekt?

Tamadachi

18 okt 22 om 12:41

#7174‍

4344 XP | 578 comments

Nou, het is Evelyne gelukt om de meest complete Nederlandstalige Pokémon Scarlet/Violet gids die ik tot nu toe heb gezien te maken met alle bekend gemaakte informatie tot nu toe in één artikel. Heel handig om zo alles samen te vatten dus ik heb gelijk het gebookmarkt.

P.S. Je hebt jezelf weer overtroffen met de illustratie bovenaan het artikel.

 

lifegiving

2 nov 22 om 13:41

#7370‍

2007 XP | 325 comments

Dankjewel , Het enige jammere is dat Pokémon kort daarna nog even een nieuwe Paldean Pokémon vertoonde, die ik er niet meer in krijg

Mitch

18 okt 22 om 14:30

#7177‍

2717 XP | 416 comments

Echt megaprops voor dit superhandige artikel, Evelyne!