Hoofdafbeelding Splatfests in Splatoon 3: alles dat je moet weten

Splatfests in Splatoon 3: alles wat je moet weten

 • Special

 • 7 jan 23 om 10:28

 • Rik

Net als bij de vorige twee delen, organiseert Nintendo bij Splatoon 3 zogenaamde Splatfests. N1-UP zet alles voor je op een rijtje wat je moet weten!

Wat is een Splatfest?

Splatfests zijn festivals die plaatsvinden in de wereld van Splatoon, en worden om de zoveel tijd gehouden. In de aanloop naar een Splatfest kiezen de Inklings een kant in een controversiële kwestie: is mayonaise of ketchup de lekkerste saus? Zijn honden of katten het beste huisdier? Hoort ananas nu wel of niet op pizza? Tijdens een Splatfest wordt het debat voor eens en altijd uitgevochten.

Tijdens een Splatfest wordt er de hele dag gefeest op de straten van de Inklingwereld en is er feestelijke festivalverlichting te zien. Nieuw in Splatoon 3 is dat de strijd niet meer tussen twee teams gaat, maar tussen drie! Tijdens de Splatfest World Premiere konden spelers bijvoorbeeld kiezen uit de volgende drie teams: Team Steen, Team Papier en Team Schaar.

In Splatoon 3 zitten twee verse wapentypes: de nieuwe Triospanner (boven) en de Splatana-wapens (katana’s)!

Wanneer is het volgende Splatfest?

Van zaterdag 7 januari 01:00 uur tot en met maandag 9 januari 01:00 uur vindt het volgende Splatfest plaats in Splatoon 3. Je kiest een team voor de volgende kwestie:  wat vind jij het lekkerst? Pittig, zoet of zuur?

Voorgaande Splatfests
Splatoon 3 x Pokémon (12 t/m 14 november 2022)
Wat neem jij mee naar een onbewoond eiland? (24 t/m 26 september 2022)
Splatfest: World Premiere (27 augustus 2022)

Wat kan ik winnen tijdens een Splatfest?

Tijdens een Splatfest kun je de super zeldzame Superzeeslakken (Super Sea Snails) winnen als beloning. Deze kun je gebruiken om de statistieken van je kleren opnieuw te rollen of hun sterrenwaarde te verhogen. Bij dit laatste krijgt je kleding onder andere meer ontgrendelbare vaardigheden.

Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je positie en of je team gewonnen heeft:

 • Fan van team (0 invloed) – Winnende team: 3 Superzeeslakken, Verliezende team: 2
 • Bezeten van team(100 invloed) – Winnende team: 5, Verliezende team: 3
 • Vedette van team (350 invloed) – Winende team 9 slakken. Verliezende team: 7 slakken
 • Held / Heldin van team (850 invloed) – Winnende team: 16 slakken. Verliezende team: 13 slakken
 • Heerser van team (1849 invloed) – Winnende team: 24 slakken. Verliezende team: 21 slakken.

Wat zijn de onderdelen van een Splatfest?

Het Splatfest bestaat uit twee onderdelen:

 • Grondoorlog (Turf War)
 • Driekleurenoorlog (Tricolor Turf War)

Grondoorlog keert terug uit de vorige delen: twee teams strijden tegen elkaar. Het team dat het speelveld het meest in hun eigen kleur weet te bedekken, wint! Driekleurenoorlog is gloednieuw in Splatoon3: hier nemen drie teams het tegen elkaar op. Het team dat op dat moment voor staat in het Splatfest krijgt een voordeel: zij nemen met vier spelers deel aan de strijd en beginnen in het midden van het strijdveld. De andere twee teams mogen slechts twee strijders per match leveren en vallen elk van een ander flank aan. Hierdoor hebben zij een defensief voordeel ten opzichte van het middelste team. Wie het grootste percentage met hun kleur kan bedekken wint de match en levert hun team punten op voor de eindstand.

Het team dat tijdens het Splatfest de meeste punten bij elkaar kliedert, wordt uitgeroepen tot winnaar!

Dit vrolijke nummer en festivalsfeertje klinkt tijdens de Splatfests van Splatoon 3!

Wat heb ik nodig om mee te doen aan een Splatfest?

Je hebt het volgende nodig:

 • Splatoon 3 (cartridge of download)
 • Een werkende internetverbinding
 • Een Nintendo Account
 • Abonnement op Nintendo Switch Online

Ook om deel te kunnen nemen aan het Splatfest is een (goed werkende) internetverbinding nodig. Je speelt tijdens het Splatfest immers online tegen andere echte spelers. Om deel te kunnen nemen aan de matches is vervolgens ook een abonnement nodig op Nintendo Switch Online. Dit is de service van Nintendo die online matches faciliteert. Normaal gesproken zijn er kosten verbonden aan een Nintendo Switch Online (NSO) lidmaatschap.

Als je de Splatfest World Premiere-demo hebt gedownload ontving je een gratis 7-daagse proefperiode van Nintendo Switch Online. Ook als je al eens eerder gebruik hebt gemaakt van een NSO-proefperiode is de Splatfest proefperiode te gebruiken. Mogelijk komen er in de toekomst andere acties.

Naast bovenstaande zaken is het natuurlijk ook vereist dat je een werkend Nintendo Switch-systeem en (opgeladen) controllers hebt liggen. Splatoon kan gespeeld worden met de ingebouwde controllers van de Switch Lite, een set Joy-Cons of een Nintendo Switch Pro-Controller.

Alle Inklings klaar…

Wat is Splatoon?

Splatoon is de jongste grote franchise van Nintendo en kwam voor het eerst in 2015 uit voor de Wii U. Lang na het uitsterven van de mens namen inktvissen de wereld over. Zij evolueerden tot de Inklings: wezens die zowel een menselijke als inktvisvorm hebben. Het favoriete tijdverdrijf van de Inkling-jeugd zijn Grondoorlogen (Turf Wars). Tijdens Grondoorlogen nemen twee teams van vier Inklings het tegen elkaar op met wapens die gebruik maken van hun eigen inkt. Elk lid van een team heeft dezelfde kleur inkt. In tegenstelling tot andere shooter-spellen is het doel van een Grondoorlog niet om elkaar af te schieten.

Het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk grond te veroveren door deze onder te kliederen met jouw kleur inkt. Het team dat het grootste percentage van het level weet in te kleuren, wint de match. Hoewel het niet het hoofddoel is, kan je je tegenstanders wel laten klappen als een bubbel door ze met genoeg inkt te bestoken. Een gesplatte Inkling regenereert zich op het spawnpoint van zijn/haar team, maar kan daardoor even geen grondgebied meer beschermen. Dit geeft het andere team de kans om hun eigen inkt te spuiten over het grondgebied van de tegenstander en terrein te winnen. In inktvis-vorm kunnen de Inklings razendsnel door hun eigen kleur inkt zwemmen. Bespletter de muur en je hebt zomaar een nieuwe route gecreëerd!

Speciaal voor ouders

De PEGI (Pan European Game Information) beoordeelde Splatoon 3 met een leeftijdsclassificatie van 7 jaar. Ook jonge kinderen kunnen de kleurrijke fun-shooter dus uitproberen. Het geweld in het Splatoon-universum beperkt zich tot het splatten van tegenstanders en is te vergelijken met cartoon-geweld. De mogelijkheid bestaat om tijdens matches te praten met je teamgenoten, maar hiervoor wordt de Nintendo Switch Online smartphone-app gebruikt. Deze chatoptie staat standaard uit en u loopt dus geen risico dat uw kind met vreemden in contact komt. De communicatie tijdens het spel verloopt door middel van twee knoppen: eentje om assistentie van teamgenoten te vragen en een Booyah-knop. Met de Booyah-knop laat de speler een Booyah (“cool!”) kreet uit naar zijn/haar teamgenoten. Hiermee laat de speler zien blij te zijn met een bepaalde actie van zijn/haar teamgenoten. Spelers kunnen kleine tekeningetjes uploaden om hun team aan te moedigen, deze zijn te zien op in-game billboards van andere spelers. Nintendo monitort deze tekeningen en filtert ongepaste boodschappen eruit.

Hou er alstublieft rekening mee dat uw kind met andere echte spelers speelt. Als uw kind het tegen ervaren Splatoon-veteranen op moet nemen kan er frustratie ontstaan door het niveau-verschil. Ook kan uw kind de ervaring van andere spelers onderuit halen als hij/zij niet actief meespeelt om de grondoorlog te winnen. In zo’n geval is het raadzaam niet meer mee te doen aan de online matches maar uw kind zich uit te laten leven op de schietbaan, waar ze het niet tegen andere spelers hoeven op te nemen maar op doelen kunnen schieten.

Hoofdafbeelding van Splatoon 3 bij meest verkochte Switch-spellen

… kliederen maar!

Splatoon 3 is vanaf 9 september verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Ga jij meedoen aan Splatfests in Splatoon 3? Laat het ons weten in de comments of word lid van onze gezellige Koopa Café discord-server en klets mee op ons ‘Splatoon 3 Voorsplet’-kanaal!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Leak: gloednieuwe epiloog voor Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

0

Nieuws Leak: gloednieuwe epiloog voor Kirby's Return to Dreamland Deluxe

30-01-2023

1

Rik

Duitsland: Binnenkort Super Mario pizza’s in de winkel

4

Nieuws Duitsland: Binnenkort Super Mario pizza's in de winkel

30-01-2023

4

Rik

Nieuwe Mario Movie-beelden tonen Cat Mario & stem van Donkey Kong

3

Nieuws Nieuwe Mario Movie-beelden tonen Cat Mario & stem van Donkey Kong

29-01-2023

3

Rik

Reageer als eerste!