Sony: "Zonder Call of Duty gaat Playstation Nintendo achterna"

  • Nieuws

  • 7 dagen geleden

  • Rik

Zoals al eerder op N1-UP te lezen was, wil Microsoft het bedrijf Activision overnemen. Voor zo’n grote overname moeten mededingingswaakhonden van over de hele wereld echter toestemming geven. Microsoft heeft recent al hun visie over de verhoudingen tussen Xbox, Playstation en Nintendo gegeven. Ook Sony doet een duit in het zakje.

Net zoals Microsoft diende Sony een reactie in op een voorlopig rapport van het Britse CMA. Deze Competition and Markets Authority is de mededingingswaakhond van het Verenigd Koninkrijk. Hun onderzoek naar de voorgenomen overname van Activision gaat een tweede fase in en dus mogen gegadigden officieel hun visie indienen. In tegenstelling tot Microsoft, dat vanzelfsprekend toestemming hoopt te krijgen voor de overname, is Sony mordicus tegen de overname.

In een relaas van 22 pagina’s geven ze hun officiële standpunt prijs. Volgens Sony is het daadwerkelijke doel van Microsoft om Sony uit de markt voor 18+ FPS (First Person Shooters) te drukken. Sony vindt dat Microsoft ‘probeert om Sony te dwingen Nintendo achterna te gaan’. De Playstation-fabrikant vreest dat een groot deel van hun gebruikers in zo’n geval het Playstation ecosysteem zou verlaten, waardoor Microsoft geen effectieve concurrent meer overhoudt en de prijzen vrij kan aanpassen. Naast Sony zouden ook indie-ontwikkelaars hier de dupe van worden. Vooral het lot van de Call of Duty-serie houdt zowel Sony als Microsoft bezig in hun statements aan de CMA. Call of Duty (CoD) is een van de belangrijkste series in het portfolio van Activision. Waar Microsoft van mening is dat Nintendo bewijst dat een console succesvol kan zijn zonder Call of Duty, stelt Sony dat ‘hierin feiten worden genegeerd’.

Microsoft beweert dat het gedifferentieerde model van Nintendo aantoont dat PlayStation Call of Duty niet nodig heeft om effectief te concurreren. Maar dit onthult de ware strategie van Microsoft, Microsoft wil dat PlayStation wordt zoals Nintendo, zodat het een minder directe en effectieve concurrent van Xbox wordt.

Na de transactie zou Xbox de one-stop-shop worden voor alle best verkopende shooter franchises op consoles (Call of Duty, Halo, Gears of War, + Doom, Overwatch), zoals in de Decision wordt uitgelegd, en het zou dan vrij zijn van serieuze concurrentiedruk.

Call of Duty: Modern Warfare II

De franchise is stevig ingeburgerd in de psyche van gamers: elk deel sinds Call of Duty in 2003 uitkwam, staat steevast bovenaan de hitlijsten. Microsoft negeert deze feiten en stelt dat Nintendo succesvol is geweest zonder toegang tot Call of Duty. Dit slaat de plank mis. In de Decision [van de CMA] wordt een grote hoeveelheid bewijsmateriaal genoemd waaruit blijkt dat Nintendo een andere ervaring biedt dan Xbox en PlayStation omdat het zich richt op gezinsvriendelijke spellen die sterk verschillen van PEGI 18 FPS-spellen zoals Call of Duty.

Dit wordt ondersteund door de interne documenten van Microsoft, waaruit volgens de CMA blijkt dat: “In het algemeen volgen de interne documenten van Microsoft PlayStation scherper dan Nintendo, waarbij Nintendo vaak ontbreekt in interne concurrentie-evaluaties.”

Touwtrekken op hoog niveau

Kort samengevat stelt Sony dus exact het tegenovergestelde van Microsoft over de positie van Nintendo in de console-markt. Volgens Sony speelt de Nintendo Switch niet mee op hetzelfde niveau als Playstation en Xbox. De CMA velt hun uiteindelijke beslissing in maart 2023. Of de waakhond zal beslissen in het voordeel van Microsoft of Sony blijft de vraag, vergelijkbare instituten in Saudi Arabië en Brazilië hebben wel al toestemming gegeven.

Het aanstaande Microsoft-eigendom van Call of Duty betekent overigens niet dat de serie een Xbox-exclusive wordt. Xbox-baas Phil Spencer liet al eerder weten geïnteresseerd te zijn in Call of Duty op de Nintendo Switch.

Ben jij het meer eens met Sony of Microsoft over Nintendo’s positie in de console-markt? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Deel dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Releasedatum Mario Movie bekend (NL/BE)

4

Nieuws Releasedatum Mario Movie bekend (NL/BE)

01-12-2022

3

Rik

Nu beschikbaar: bootlading nieuwe content in nieuw Splatoon 3 seizoen

1

Nieuws Nu beschikbaar: bootlading nieuwe content in nieuw Splatoon 3 seizoen

01-12-2022

3

Rik

Hoofdafbeelding bij Pokémon Scarlet / Violet krijgt patch; excuses Nintendo

1

Nieuws Morgen patch Pokémon Scarlet/Violet; Nintendo biedt excuses aan

01-12-2022

3

Erik

Discussieer met ons mee! 3

Apenknul

24-11-2022

#7659

395 comments

Sony is hier rommelig bezig. Sure, je mag het oneens zijn dat je concurrent vele shooter franchises inkoopt, maar om daar nou te zeggen dat Nintendo een inferieure concurrent is, en dat je bang bent dat je op Nintendo's niveau komt, is best wel een vieze sneer naar Nintendo toe, die vervolgens niks heeft gezegd van deze situatie.

En dat te zeggen dat CMA met bewijzen komt dat Nintendo familie vriendelijk is, terwijl Microsoft ook duidelijk aangeeft dat Nintendo ook volwassen games heeft en een rijtje games neerlegt, vind ik zo'n rare statement van Sony.

Het hele idee dat Nintendo hier als zondebok neergezet wordt mede door de CMA, vind ik ook best belachelijk.

Rik

24-11-2022

#7669

480 comments

Zowel Sony als Microsoft reageren op een eerste rapport van de CMA, niet op elkaar. Microsoft zegt juist dat Nintendo niet enkel family friendly is, Sony is het eens met de eerste overweging van de CMA dat dat wel zo zou zijn.

In de originele Engelse tekst spreken ze overigens ook niet neerbuigend over Nintendo, maar dat het gewoonweg niet op hetzelfde speelveld speelt.

Maurice

24-11-2022

#7660

105 comments

Alleen maar goed dat Nintendo kan leunen op zijn eigen franchises en minder afhankelijk is van third-party games zoals Sony.