Van Smash Dojo tot Subspace: een terugblik op Smash Bros. Brawl

  • Column

  • 31 jan 23 om 08:00

  • Robin

De Smash Bros.-franchise heeft een bepaald plekje in mijn hart. Super Smash Bros. Melee was voor mij een introductie aan de historie van Nintendo, van Fire Emblem tot Game & Watch en meer. Vandaag is het 15 jaar geleden dat Brawl in Japan verscheen. Tijd om deze ondergesneeuwde Brawl in het zonnetje te zetten.

Super Smash Bros. Melee was een leuke game, en hoewel ik het ook vrij veel had gespeeld was Super Smash Bros. Brawl toch voor mij de game waardoor ik de Smash Bros.-franchise meer ging waarderen. Wavedashen deed ik niet aan en competitief spelen was voor mij ook zeker niet weggelegd, maar de Smash Bros.-franchise introduceerde mij aan de historie van Nintendo, van de obscure tot aan de populaire titels. Het heeft mijn passie voor Nintendo zeker verder gevoed. Op 10 mei 2006 werd Super Smash Bros. Brawl aangekondigd met een epische E3-trailer met muziek van Nobuo Uematsu. Hierin zagen we Mario, Link, Pikachu en Kirby een flinke transformatie maken. Mario ging van felle kleuren naar meer donkere kleuren en veel realistische denim overalls, Link werd Twilight Princess Link, Pikachu kreeg een mini makeover en Kirby… tjah die bleef Kirby.

Daar bleef het niet bij: Final Smashes en Assists Trophies werden voor het eerst getoond. Nieuwe personages zoals Meta Knight, Pit, Zero Suit Samus en Wario kregen allemaal de spotlight. En toen daar kwam de grote verrassing: Snake in Super Smash Bros. Brawl. Je zou het niet geloven, maar Snake was daadwerkelijk de start van een hoop third parties die mee mochten doen met het feestfestijn van Smash Bros. Het zou pas 31 januari 2008 zijn dat het spel in Japan te spelen zou zijn, Amerika was 9 maart 2008 aan de beurt en Europa kreeg de game als laatste op 27 juni 2008. Ik kan je zeggen: dat waren twee lange jaren.

Ah deze trailer blijft hype!

Smash Bros Dojo!!

In die tijd was het heel normaal dat nieuwe informatie mondjesmaat werd getoond. Wel had Sakurai een leuke manier bedacht om dit te delen, namelijk op de website Smash Bros. Dojo; op 22 mei 2007 ging de dojo open. Daarop werd elke dag een post gedeeld; van hoe je Brawl moest spelen tot nieuwe personages, stages en meer. Twee jaar lang was het mijn vaste routine om deze website zo snel mogelijk te bekijken. Qua personages moesten we nog best lang wachten: 1 augustus kregen we de aankondiging van Ike van Fire Emblem: Path of Radiance (en ook een emblem ring in Fire Emblem Engage)! Later zouden we nog meer nieuwkomers krijgen: Pikmin’s Olimar, Pokémon Trainer, Diddy Kong, Lucas en King Dedede kregen allemaal een plek op de pagina, maar na Snake was er ook nog één grote third party-onthulling: Sonic werd aangekondigd als een nieuw personage voor Brawl. Op de release zelf werden er nog vier andere personages aangekondigd: Toon Link, Lucario, R.O.B. en Wolf, maar Brawl had nog meer te delen een zeer grote Adventure-modus!

Sonic joins the Brawl!

Subspace Emmisary  

De Subspace Emmisary was een side-scrolling beat ‘em up adventure waarin je met verschillende personages door levels heen kon gaan. Het had zelfs een tweespeler-modus. De modus had verschillende cutscenes; hoewel er geen voice acting was, was het toch een hele toffe ervaring. Het moment dat je er achter komt wie de Ancient Minister is blijft toch een toffe maar een gekke emotionele scène. Subspace was hype. Het is niet gek dat men hoop had dat World of Light in Ultimate net zo iets zou worden, maar Brawl gaf een ervaring waarvan ik als tiener niet van had durven dromen. Het was de Avengers: Endgame voor Endgame, het was voor mij Smash Ultimate voor Smash Ultimate. Zelf speelde ik Brawl al via een geïmporteerde Amerikaanse versie om toen nogmaals alles te unlocken in de Europese versie.

Vrijdagavond

Brawl heb ik uren gespeeld, nachten doorgehaald. Ik was een Olimar main en wist vrienden van mij te verslaan die zoveel beter waren dankzij hun Melee-tijd, maar Brawl gaf iedereen een nieuwe start. Ondanks dat tripping zeker een probleem was, was Brawl voor mij de ultieme vrijdagavondgame. Nu we 15 jaar en twee Smash-games verder zijn heeft Brawl nog steeds een speciale plek in mijn hart. Hoewel het zeker is ondergesneeuwd heeft het een hoop elementen geïntroduceerd die in Smash 4 en Smash Ultimate pilaren waren en waar verder op is gebouwd. De hype van Smash begon met Brawl en ging verder in Smash 4 en Ultimate. De ervaring die je krijgt in SSE is nog steeds uniek en die eerste trailer? Blijft toch enorm hype.

Hoe was jouw ervaring met Super Smash Bros. Brawl? Laat het ons weten in de comments!

Subspace Emissary had een hoop vette cutscenes!

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

waluigi movie

2

Nieuws The Super Mario Bros. Movie krijgt Waluigi-DLC

01-04-2023

5

Kitty

LEVEL-5 keert toch niet volledig terug in het Westen

3

Nieuws LEVEL-5 keert toch niet volledig terug in het Westen

01-04-2023

5

Rik

Splatoon 3: nieuw Splatfest over legendarische wezens [nu live]

7

Nieuws Splatoon 3: nieuw Splatfest over legendarische wezens [nu live]

01-04-2023

4

Ness

Discussieer met ons mee! 4

Yosher

31-01-2023

#8502‍

784 comments

maar Brawl had nog meer te delen een zeer grote Adventure-modus

Dubbele punt vergeten denk ik?

Brawl blijft wel echt een toffe game. SSE is zoiets unieks dat ik niet denk dat we ooit weer krijgen. Al zie ik het wel enigszins gebeuren in de volgende game als de serie en reboot ondergaat met een stuk minder personages, maar zelfs dan weet ik niet of een nieuwe SSE echt te verwachten valt. 

Zelf ook echt enorm veel Brawl gespeeld. Weet nog dat op het Nintendo Channel, dat er toen 2000+ uur op de teller stond voor deze game. Daar komt volgens mij geen enkele andere game tot dusver aan.

Zal vast geen verrassing zijn wie mijn main was, haha. Olimar was trouwens mijn minst gebruikte personage volgens mij. Ik kon er niet mee overweg. Ook in Smash 4 en Ultimate niet. Vind hem echt niet fijn spelen.

Martijn

31-01-2023

#8503‍

223 comments

Wel een goede favoriet, aangezien Yoshi er sowieso altijd in zal zitten. Vast ook niet moeilijk om te raden als wie ik intussen meestal vecht (al zat die er in Brawl nog niet bij). In Brawl vocht ik meestal als Peach, Ice Climbers of Toon Link. Met Olimar kan ik ook niet goed overweg.

Heb zelf ook wel veel Super Smash Bros. Brawl gespeeld, maar meer Super Smash Bros. Melee. Intussen mogelijk nóg meer Super Smash Bros. Ultimate. 2000 uur is wel uitzonderlijk veel! Was ook echt tof met die updates van Sakurai destijds en wat we konden verwachten. Brawl was ook de laatste grote game voordat de Wii in een zwart gat viel (met die ramp-E3 als gevolg, een paar maanden later), dat pas laat in 2009 weer werd ingevuld met onder andere New Super Mario Bros. Wii. Echt blij dat we op de Nintendo Switch nog niet zo'n periode van droogte hebben gehad, qua games. Gaf wel alle reden en tijd om Brawl veel te spelen toen. Geen idee hoeveel uur ik in Brawl had zitten destijds, maar het was zéker een heleboel uur.

Vond de Subspace Emmisary ook tof, al werd het op den duur wel érg veel van hetzelfde. Vond 'm nét iets te lang. Uiteindelijk wel compleet uitgespeeld. Wel jammer dat het Adventure-element in Super Smash Bros. for Wii U nogal afwezig was. Gelukkig was er in Super Smash Bros. Ultimate dan de 'World of Light' om jezelf lang mee bezig te houden. Die speel ik eigenlijk tussendoor nog steeds en ben nog niet bij het einde. Daardoor mis ik iets als de Subspace Emmisary niet meer zo erg, al was het wel een erg tof onderdeel!

Apenknul

31-01-2023

#8505‍

474 comments

Subspace emmisary was zeker het toppunt van Smash brawl. Misschien wil ik wel zeggen van alle smash games. Zoals je zegt: de Avengers Endgame voor Endgame.

Zie graag dat Sakurai een spin-off van Smash ziet, waar hij de serie kan onderscheiden van vechtspel en een spin-off adventure mode. Ik zou het niet erg vinden als er een smash game komt, die echt puur gericht is op alleen de adventure mode van Brawl. De "adventure mode" van Ultimate was gewoon slap imo. Ik had geen behoefte om het uit te spelen.

Dus naast dat ik #CJinSmash wil, heb ik ook graag een aparte Smash Adventure game.

Selan

01-02-2023

#8511‍

282 comments

Als party game was dit echt een fantastische game. De hype was ook echt ongekend in die dagen. Iedere dag voelde aan als een kerstochtend...je wist nooit wat er op de Dojo stond. Item? Stage? Muziek? Of toch misschien een Fighter aankondiging? Great times!