Soundtrack Sunday: het lot van Roxas in Kingdom Hearts 2

  • Special

  • 9 jul 23 om 11:10

  • Erik

Welkom bij Soundtrack Sunday, waar de N1-UP-redactie een nummer of nummers van een gamesoundtrack in de spotligts zet. Deze keer staan Twilight Town en The Other Promise uit Kingdom Hearts 2 centraal. Nummers die het lot van Sora’s tegenhanger Roxas fantastisch beschrijven.

Let op: dit artikel bevat spoilers over het verhaal van Kingdom Hearts 2. Er worden plotlijnen vertelt over het begin van de game, alsmede een belangrijk verhaalelement richting het einde. 

Kingdom Hearts 2 is fantastisch. Deze game, die oorspronkelijk in 2005 op de PlayStation 2 uitkwam en nu als cloud-versie op de Nintendo Switch te spelen is, gaf alles waar fans van het eerste deel op hoopten. Gevechten werden een stuk dynamischer door de toevoeging van quick-time-events, Sora bestuurde veel minder houterig en het verhaal… oh, dit is waar de briljantie van Tetsuya Nomura pas echt vorm begon te nemen.

De game draait nog niet om de complexe tijdreistaferelen van latere delen, maar focust zich vooral op de persoonlijkheid van Sora en zijn reis om het grote kwaad te verslaan. Het kwaad uit deel één, dat zomaar een tweede vorm heeft gekregen. Het Ansem dat ook nog een Xemnas-kant bleek te hebben. En een Sora… die ook nog uit Roxas blijkt te bestaan.

Lazy Afternoons

Zo komt het voor dat je aan het begin helemaal niet met Sora speelt, maar met die andere kant van zijn persoonlijkheid. Roxas woont in Twilight Town met zijn vrienden Hayner, Pence en Olette, genietend van zijn zomervakantie. Terwijl je door het stadje rondloopt, je afvragend waarom je in hemelsnaam niet met Sora speelt, hoor je deze tonen.

Het nummer heet Lazy Afternoons, en is gecomponeerd door Yoko Shimomura. De muziek heeft ook iets rustgevends. Typische muziek die je aan het begin van je avontuur hoort. Typisch iets dat bij de zomervakantie past. De wereld is nog niet in brand, je kunt nog lekker relaxen. Maar als je goed luistert, heeft het ook iets treurigs… iets nostalgisch haast. Alsof je je in een herinnering aan vervlogen tijden bevindt.

Spelend als Roxas, kom je er ook achter dat er iets niet helemaal in de haak is in Twilight Town. Alsof je in een wereld terecht bent gekomen waar je niet thuishoort. Die jou er langzaam uit wil werken. Terwijl hij niet met Nobodies wil vechten of de held wil uithangen, hij wil gewoon lekker met zijn vrienden zijn. Zo werk je langzaam maar zeker toe naar het tragische lot dat hem te wachten staat.

The Afternoon Streets

Als je de controle neemt over Sora, kom je weer in Twilight Town terecht. Maar Lazy Afternoons is niet meer te horen,. In plaats daarvan speelt er een ander rustgevend nummer, met een veel hoopvollere ondertoon. Terwijl je met Donald en Goofy door de straten loopt, lijkt niemand zich Roxas te herinneren. Zelfs Sora niet. Alleen jij als speler, hebt hem meegemaakt. Het Twilight Town met Roxas is daadwerkelijk een herinnering aan vervlogen tijden geworden.

De opening van Kingdom Hearts 2 is een van de weinige keren dat ik daadwerkelijk op het verkeerde been werd gezet door een videospel. Als nietsvermoedende speler, die enkel deel 1 had gespeeld, verwachtte ik weer lekker Sora, Donald en Goofy onder mijn hoede te nemen. In plaats daarvan speel je als een vreemd personage in een onbekende stad. Je wilt zo snel mogelijk verder spelen. Want waar is Sora? Die moet er toch zijn? En terwijl je verder speelt, kom je achter de fijne nieuwe gameplaymechanieken, de leuke minigames en de grappige personages die je tegenkomt. Je begint steeds meer te genieten van jouw tijd als Roxas. En dan… dan is het voorbij.

Maar Roxas wordt nooit helemaal vergeten.

The Other Promise

In de climax van Kingdom Hearts 2 kom je terecht in The World That Never Was. Het domein van de Nobodies. Het domein van Roxas. En Roxas is er klaar mee om vergeten te zijn, om enkel een herinnering te zijn. Hij gaat het gevecht met Sora aan, om voor eens en voor altijd te bepalen wie de echte ik is. Een eindbaasgevecht start.

Tijdens het gevecht hoor je geen euforische gitaargeluiden of kerkelijk gezang, nee, je hoort de ultieme vorm van het treurige Roxas Theme. Elke pianotoon snijdt door je heen. De tragedie van zijn verhaal tot een climax verweven. Jij moet Roxas verslaan als Sora, die alles uit de kast trekt om dat te voorkomen. Een verlies geldt als een Game Over. Pas als je hem verslaat lijkt de verbitterde Roxas eindelijk zijn lot te accepteren. Het levert een van de mooiste, en tegelijkertijd emotionele muziekstukken op in gaming.

Gelukkig kwam het natuurlijk allemaal goed met Roxas. Hij speelde later de hoofdrol in zijn eigen game (Kingdom Hearts 358/2 Days, die zijn achtergrond overigens alleen maar tragischer maakt) en uiteindelijk krijgt hij ook in Kingdom Hearts 2 en later Kingdom Hearts 3 het einde dat hij verdient.

Kingdom Hearts 2 is als onderdeel van Kingdom Hearts HD 2.5 Remix als cloud-versie te spelen op de Nintendo Switch. Het gevecht met Roxas zat niet het origineel, maar enkel in de HD-remaster en de Japanse Final Mix-versie. 

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

0

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

1

Karlijn

Hoofdafbeelding bij Bandai Namco oorspronkelijk tegen naam Baten Kaitos

3

Nieuws Bandai Namco was oorspronkelijk tegen naam Baten Kaitos

10-07-2023

2

Erik

Monster Hunter Rise: Sunbreak geüpdate naar Versie 16.0.1

0

Nieuws Monster Hunter Rise: Sunbreak geüpdate naar Versie 16.0.1

09-07-2023

1

Erik

Discussieer met ons mee! 2

Mitch

9 jul 23 om 15:12

#10701‍

2717 XP | 416 comments

Laatste nummer is echt mooi, leuk om dit als Kingdom Hearts-leek te lezen

Robin

9 jul 23 om 23:02

#10703‍

2662 XP | 395 comments

Lang geleden dat ik Kingdom Hearts heb aangeraakt. Wie weet moet dit ook nog een dingetje worden voor de komende twee jaar. Binnenkort mijn lijstje van games die ik wil herspelen maar eens maken

De muziek van Kingdom Hearts heeft iets magisch.