Monster Hunter: de weg naar Nintendo

  • Special

  • 19 jun 22 om 08:00

  • Robin

Eerder sprak ik al over wat Monster Hunter was, dus mocht je dat nog niet weten stop dan met lezen en ga snel terug. Ik wacht wel even…. Mooi! Dan gaan we nu een geschiedenisles starten over Monster Hunter. Want Monster Hunter mag zich dan uiteindelijk thuis voelen op Nintendo consoles, dit is niet altijd zo geweest. 

Monster Hunter is zoals eerder verteld ooit begonnen in 2004 op de Playstation 2. Jarenlang is het een fenomeen in Japan waar het vele fans bezighoudt. Na het succes op de Playstation 2 besloot Capcom de franchise een leven te geven op de PSP. Hiermee werd de eerste Portable game van Monster Hunter geboren: Monster Hunter Freedom. Monster Hunter Freedom was gebaseerd op Monster Hunter G, een uitgebreide versie van de eerste Monster Hunter op de Playstation 2.

Veel nieuwe spelers zijn misschien wel gewend om een uitbreiding te krijgen dankzij Monster Hunter World en Rise die beide de uitbreidingskant op zijn gegaan. Hiervoor was het juist heel normaal dat je een gloednieuwe game moest kopen met de extra content op de cd of cartridge. Deze uitbreidingen gaven vaak een moeilijker niveau aan quests genaamd: G-Rank. In het westen is uiteindelijk de naam ‘Master-rank’ daarvoor in de plaats gekomen.

Astalos zal je tegenkomen in Sunbreak wat tevens de Master Rank uitbreiding van Monster Hunter Rise is

Met Mini-Robin door naar Nintendo

Monster Hunter Tri heeft een speciale plek in mijn videogame-hart. Het is de eerste Monster Hunter-game die ik heb gespeeld en ook was het de eerste Monster Hunter-game die op een Nintendo-console of handheld verscheen. Monster Hunter Tri is een beetje een controversiële game in de serie: de game had zeer weinig monsters, online play was vrij moeilijk op de Wii en de game had onderwatergevechten. Voor mij was het mijn eerste ervaring in Monster Hunter en wat een ervaring was het!

Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik als jochie de game zag en besloot te spelen. Het eerste wapen dat ik ooit heb geprobeerd was The Lance en ik weet nog goed hoe de Great Jaggi (het eerste monster) een groot probleem voor mij was. Mijn ‘angst’ voor onderwaterlevels in gaming moest ik overwinnen (één van mijn favoriete monsters van de serie is Ceadeaus, de onderwater-eindbaas van Tri) en uiteindelijk was het een hele toffe ervaring.

Tri vond een niche in het Westen en wist uiteindelijk 1,90 miljoen keer te verkopen. Op N1-UP wist de game in het verleden een 9,2 te scoren! De franchise bleef vrij obscuur en de uitbreiding Monster Hunter Portable 3rd (Monster Hunter 3 Ultimate in het Westen) was een Japan-exclusive op de PSP en wist daar uiteindelijk 4,90 miljoen keer te verkopen.

Capcom niet klaar met Nintendo. Nintendo had net de 3DS en Wii U uitgebracht beide consoles die online play hadden. Monster Hunter 3 Ultimate werd uitgebracht op de Nintendo 3DS en later op de Wii U. Verkoopcijfers kon ik niet vinden voor de Wii U, maar op de 3DS alleen is de game 2,6 miljoen keer verkocht. Dit zorgde ervoor dat Monster Hunter in het Westen langzaam in beeld kwam. Met het succes van Monster Hunter op de Wii, 3DS en Wii U waren er geruchten dat Monster Hunter niet op de Playstation Vita van Sony zou arriveren.

Het prachtige Monster Hunter Tri, waarbij water combat de hoofdrol speelde.

Generatie 4: Monster Hunter 4 (Ultimate)

In 2013 werd dit uiteindelijk ook bevestigd. Vier jaar lang bleef Monster Hunter weg bij Sony en was het puur te vinden op de Nintendo handhelds. Monster Hunter 4 kwam uit in Japan uit laat in 2013. De game toonde meer verticaliteit en het verhaal stond centraal in de single-player campaign. Gore Magala (recentelijk aangekondigd voor Monster Hunter Rise: Sunbreak) was de focus in deze game met het Frenzy-virus. Het verhaal werd helemaal rond dit monster gemaakt. Daarnaast had het een robuuste online. Een jaar later kreeg Japan Monster Hunter Ultimate 4 terwijl het Westen dit spel begin 2015 kon ervaren samen met de New Nintendo 3DS. De game kreeg een Metacritic score van 86 en op N1-UP wist de game een 9 te scoren.

Na Monster Hunter 4 Ultimate werd het tijd om de magnum opus van de oude wereld te tonen: Monster Hunter Generations.

Magnum Opus: van oud en nieuw

Monster Hunter Generations wil ik kort benoemen, gezien de Ultimate-versie ook naar de Nintendo Switch is geport. De 3DS-versie (Monster Hunter Generations) kreeg bij N1-UP een 9. Hoewel de Ultimate-versie veel had verbeterd, was het uiteindelijk grafisch een game die enorm achterhaald was, ook Mink was het hier mee eens en gaf de game toen een 7.6. Monster Hunter Generations Ultimate was de laatste game in de oude stijl en waar een hoop monsters van de oude games in één spel te vinden waren. In de oudere Monster Hunter-games was het heel normaal dat je in zones moest reizen met enorme laadtijden tussendoor. Ook was het Westen al heel druk met een andere game, want op de PS4 en Xbox One (later op pc) kon je Monster Hunter World spelen.

Valstrax was de flagship van Generations Ultimate. Een variant van dit monster kan je verslaan in Monster Hunter Rise.

De nieuwe wereld: Monster Hunter World

Monster Hunter World sloeg in als een bom en nam de westerse wereld mee in een franchise waar velen nog niet van hadden gehoord. Het is de meest verkochte game voor Capcom en bracht een hoop quality of life changes met zich mee. Denk hierbij aan item management waardoor er minder micromanagement was. Sommige items had je oneindig zodat je ze niet van te voren moest “gatheren”. Daarnaast waren laadtijden tussen zones niet meer aanwezig en was het één open wereld. Ook was het mogelijk om meerdere basiskampen in een map neer te zetten. Je kon hier equipment tijdens missies aanpassen, koken voor status boosts en fast travel indien nodig. Multiplayer werd drop in/drop out en nog veel meer. Graag deel ik met jullie een complete lijst aan veranderingen in podcast-formaat, want het is te veel om op te schrijven.

Een andere quality of life-verbetering was dat het de eerste game was die een uitbreiding kreeg in plaats van een ‘Ultimate’-versie. Iceborn is één van de beste uitbreidingen die ik ooit heb gezien in de gaming-wereld. De game gaf nieuwe moves, een nieuwe locale (omgeving om in te vechten), en meer monsters.  De value die je kocht en daarna nog kreeg met gratis updates was enorm. Het aantal monsters ging van 35 in World naar 71 in Iceborn na alle Title Updates. Daarnaast hadden de games enorm veel uren aan speelplezier voor achievement hunters en speedrunners.

Japanse Yokai: Monster Hunter Rise

Nu zijn we uitgekomen bij Monster Hunter Rise en de Nintendo Switch (en pc). De game heeft voortgeborduurd op de veranderingen die in World waren geïntroduceerd door middel van Palamutes en Wirebugs waardoor reizen in games nog vrijer voelt. Mocht je meer willen weten lees dan Dreon’s review over de game.

De nieuwe elementen die Rise in de franchise heeft gebracht worden weer verder onder de loep genomen in Sunbreak. Van alles wat ik heb gezien lijkt Sunbreak ook net als Iceborn een geweldige toevoeging te worden aan een goede basis. 30 juni komt Monster Hunter Rise: Sunbreak uit. Mocht je nog twijfelen of je aan dit avontuur wilt beginnen, probeer dan de demo die ondertussen uit is!

De video voor Monster Hunter 15 jarig bestaan. Toont een deel van de geschiedenis van Monster Hunter

Like dit bericht:

Deel dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

2

Nieuws Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

07-12-2022

5

Evelyne

Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

1

Nieuws Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

07-12-2022

4

Evelyne

Hoofdafbeelding van Mario Kart 8 Deluxe DLC en de nieuwe circuits

7

Special Mario Kart 8 Deluxe DLC: alles over de circuit-uitbreidingspas

07-12-2022

13

Rik

Discussieer met ons mee! 3

reporterdavid

19-06-2022

#5490

154 comments

Heb Tri ook gespeeld. er zijn aardig wat MH spellen uitgekomen.

Robin

19-06-2022

#5499

235 comments

Ja! Monster Hunter is vrij goed door gegaan. Toch wel een uniek genre

Selan

20-06-2022

#5504

202 comments

Nice, tof artikel. Ook hier begonnen met Tri. Het duurde lang voordat het klikte en ik begreep hoe je een Monster Hunter game moet spelen. Had een tijdje terug mijn save file weer eens opgestart, en mijn equipment keuze en decorations waren niet helemaal optimaal Ben heel blij met de serie, en merk dat ik meer neig naar de portable versies. Gaaf dat ze altijd wel experimenteren daarmee zoals de Hunting Styles in GU en nu de Firebugs & Palamutes in Rise. Fantastische franchise!