Mario Kart 8 Deluxe: 4 tips waarmee je vaker wint

  • Special

  • 22-03-2022 15:00

  • Mitch

12

Mario Kart 8 Deluxe blijft ongekend populair en met de nieuwe DLC in aantocht zal de game nog jaren gespeeld worden. Het perfecte moment dus om je skills aan te scherpen. In deze guide geef ik je vier tips om consequent vaker wint in Mario Kart.

Verliezen is nooit leuk, maar al helemaal niet als je vlak voor de finish door een blauw en een rood schild zes plaatsen naar beneden dondert. Het voelt oneerlijk, want er is niets wat je had kunnen doen. Gewoon domme pech, toch? Fout! In sommige gevallen is het inderdaad domme pech, maar regelmatig heb je eerder in de race beslissingen gemaakt die je nu duur komen te staan.

In deze guide neem ik je daarom mee langs de volgende vier Mario Kart 8 Deluxe tips:

  1. Verdediging is belangrijker dan aanval
  2. Gebruik items op het juiste moment
  3. Anticipeer op geraakt worden
  4. Pas je speelstijl aan op je positie

Mario Kart 8 Deluxe is een racegame, maar het is niet altijd de beste racer die wint. Vaak is het eerder de slimste racer. In die zin heeft racen met Mario meer overeenkomsten met een potje poker dan met de carrière van Max Verstappen. De items die je krijgt, zijn je kaarten. Welke kaarten dat zijn, is van belang. Maar nog belangrijker is hoe de spelers met deze kaarten omgaan. In Mario Kart noemen we dit item management. Goed worden in item management vergroot je kans op de overwinning aanzienlijk.

Het mooiste hieraan? Iedereen kan hier goed in worden! Ik zet hieronder de belangrijkste principes van item management voor je op een rij. Pas deze goed en consequent toe en je bent in no-time een stuk gevaarlijker op die 48 nieuwe banen die Nintendo tot 2023 uitbrengt!

Mario Kart 8 Delxue items

De Piranha Plant is overigens één van de slechtste items in de game. Zorg dat je er zo snel mogelijk vanaf komt!

Tip 1: Verdediging is belangrijker dan de aanval

Je zou het misschien niet zeggen met alle chaos op de baan, maar Mario Kart is in de kern een defensief spel. Een tegenstander kan nog zulke strakke lijnen rijden, als deze vaker en harder geraakt wordt dan de rest, eindigt ie alsnog onderaan. De eerste prioriteit in Mario Kart is dus om zo min mogelijk geraakt te worden. Daarvoor heb je een item nodig en het liefst twee! Denk hierbij aan bananen, schilden en andere items die je achter je kart kan houden.

Ik benadruk het nog maar een keer: het domste wat je kan doen in Mario Kart is aanvallend spelen. Een rood schildje inzetten om van de zesde naar de vijfde plaats te gaan lijkt een goed idee, maar is het niet. Ja, het voelt lekker om een schild op de tegenstander te knallen, maar nu ben JIJ compleet weerloos. Grote kans dat de tegenstander direct wraak neemt of dat één van de andere racers achter je nu de kans grijpt om jou te pakken.

Hou dat schild of die banaan dus gewoon achter je, zeker wanneer het druk is op de baan. Aangezien het merendeel van de spelers vaak agressief speelt, is de kans groot dat de mensen voor je vroeg of laat toch wel uitgeschakeld worden. Vervolgens race je hen -met je verdediging nog intact- lachend voorbij.  Moet je dit soort items dan helemaal nooit aanvallend gebruiken? Nee hoor, er zijn gelukkig genoeg manieren om je tegenstanders heerlijk te irriteren, zonder verdediging op te offeren.

Tip 2: Gebruik items op het juiste moment

Er is één perfect moment waarop items vrijwel altijd gebruikt kunnen worden: vlak voor het raken van een vraagtekenblok. Helemaal wanneer er een dubbel vraagtekenblok vrij is, is dat het perfecte moment om een sneaky banaan ervoor te leggen. Zelfs als koploper is de kans groot op een schildje of banaan. Dit maakt het mogelijk racers achter je aan te vallen, zonder dat dit ten koste gaat van je verdediging. Een schildje naar achteren vuren enkele meters voor de finish is ook heerlijk gemeen. Gna gna.

Andersom geldt ook: wanneer je tweede staat en een rood schild hebt, vuur deze dan af vlak voordat je weer een nieuw item krijgt. Op deze manier verhoog je de druk op de koploper, zonder dat het ten koste gaat van je eigen kop. En het volgende is misschien vanzelfsprekend, maar ga ALTIJD voor de dubbele vraagtekenblokken, tenzij je er zeker van bent dat de tegenstander deze voor je neus gaat wegkapen. Soms zijn er twee dubbele vraagtekenblokken in een rij, kies dan degene aan de buitenkant van de baan. Daar is vaak minder concurrentie.

Tot slot een pro tip voor wanneer je eerste staat. Het verversen van items is nu nóg belangrijker, want ieder nieuw vraagtekenblok vergroot de kans op de o zo gewilde toeter of een verdedigend item. Maar wat als je in plaats daarvan een muntje krijgt? Misschien is de neiging groot deze meteen te gebruiken, maar doe dat niet! Wacht in plaats daarvan tot het breken van een nieuw vraagtekenblok. Het is namelijk onmogelijk om twee muntjes tegelijk te krijgen. Dit is dé manier om te garanderen dat je een verdedigend item krijgt, zodat je in ieder geval het volgende rode schild af kan slaan.

Tip 3: Anticipeer op geraakt worden

Hoe goed je item management ook is, je gaat altijd wel een paar keer geraakt worden. Zo is het leven. Tegelijkertijd is deze kennis ook macht. Omdat je weet dat het toch wel gaat gebeuren, kun je jezelf op allerlei manieren voorbereiden. Hieronder volgen een aantal scenario’s en de beste manier om de pijn te minimaliseren.

Er doemt een rood schild op achter je kart en je hebt enkel een turbopaddenstoel. Best klote, maar als je de paddenstoel inzet nadat je geraakt bent, ben je in no time weer op snelheid. Hetzelfde geldt voor boost panels. Wanneer een blauw schild boven je hoofd hangt én je tegelijkertijd een glider ramp nadert, rem dan af. Met de juiste timing slaat het schild precies op de versnellingsstrook in en ben je in no time weer op snelheid. Anders was je geraakt tijdens het gliden en lag je nu in de afgrond.

Kortom: op het juiste moment remmen of een turbopaddenstoel achter de hand houden, kan de impact van het geraakt worden aanzienlijk verkleinen. Ben je koploper en ligt het peloton redelijk ver achter je, dan is het vaak zelfs beter om een schild of banaan NIET achter je kart te houden tot er gevaar aankomt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is eigenlijk heel logisch. Geraakt worden door een blauw schild is beter dan geraakt worden door een blauw schild én je verdedigende item kwijt zijn. Zo voorkom je het ergste scenario waarin je drie keer achter elkaar geraakt wordt.

Tip 4: Pas je speelstijl aan op je positie

Mario Kart 8 Deluxe wordt gespeeld met twaalf spelers, maar in feite zijn er maar vier posities die er écht toe doen. Dit zijn de eerste plaats, de koplopers, het peloton en de achterhoede. De principes die we tot nu toe besproken hebben, gelden in grote lijnen voor iedere positie. Er zijn alleen een aantal subtiele, maar belangrijke verschillen die je moet weten.

Over het algemeen geldt: hoe verder je achterstaat, des te lomper je kunt spelen. Racers die op plaats 10, 11 of 12 staan, kunnen naar hartenlust schilden afvuren, bliksemschichten gooien en gouden paddenstoelen uitknijpen. Pas bij het naderen van het peloton komt er wat denkwerk bij kijken. Hier heerst complete chaos en iedereen zit dicht op elkaar. Met een beetje geluk heb je een ster of Bullet Bill om ze zonder stress aan de kant te beuken. Boost nooit met een turbo paddenstoel het peloton in, dit is zelfmoord.

Het peloton is een pure hel en voorzichtigheid is geboden. Defensief spelen is hier superbelangrijk. Niet alleen qua item management, maar ook qua positie op de baan. Wees niet bang om uit te wijken naar de buitenbaan als het druk is voor of achter je. Bommen, sterren en schilden vliegen over de baan, dus zorg dat je de drukte zo goed mogelijk ontloopt. Het voordeel hieraan is dat racers die wél slachtoffer worden van de chaos, vanzelf opgeruimd worden. Hadden ze deze guide maar moeten lezen.

Eenmaal aangekomen bij de top 3 is het een stuk rustiger. Het racen hier kun je meer zien als één op één duels. Door continu druk op de tegenstander op te voeren en je eigen verdediging in stand te houden, klim je langzaam omhoog. Dit doe je door tip 2 te volgen. Te veel risico nemen hier betekent namelijk een enkeltje peloton. Lukt het je om helemaal vooraan te rijden, blijf dan dezelfde strategie volgen, aangevuld met de tip over muntjes die ik eerder aanstipte. Op de eerste plaats heb je vrij spel om alle dubbele vraagtekens mee te pakken. Maak hier gebruik van en bemachtig zo’n felbegeerde toeter!

Pas deze 4 Mario Kart 8 Deluxe-tips zorgvuldig toe

Samenvattend: speel defensief, ga slim om met het afvuren van je items, anticipeer op het ergste en wees je bewust van je positie op de baan. Het maakt dan niet zoveel uit dat je driftwerk nog niet perfect is of dat de shortcut op Mount Wario je nog niet lukt zonder turbopaddenstoel. Je eindigt altijd voor de tegenstander die vaker en harder geraakt wordt dan jij. Zelfs het snelste racewerk kan de achterstand die dan ontstaat, niet goed maken.

Wanneer beiden spelers slim met hun items omgaan, maakt snel racewerk echter alsnog een groot verschil. Daarom de volgende keer in de Mario Kart 8 Deluxe Guide: de snelste racetechnieken!

PS: Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om deze tips toe te passen en Mario Kart 8 op te starten? Race dan gezellig mee tijdens de N1-UP Game-avond. Samen met andere leden van de N1-UP Discord racen we dan tegen elkaar en het maakt helemaal niet uit hoe goed je bent. Al heb je na het lezen van dit artikel natuurlijk wel een voordeel 😉

Join de N1UP Discord
Lees alles over tracks en releasedata van de Circuit-uitbreidingspas

Deel dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

3

Livestream DonderdagStream - Let's Play Bayonetta 2 in het Koopa Café!

28-09-2022

6

Mitch

0

Nieuws Capcom Fighting Collection krijgt gratis QoL-update

28-09-2022

2

Robin

1

Nieuws Fan maakt Super Mario Bros. 5 in Super Mario Maker 2

28-09-2022

4

Robin

Discussieer met ons mee!

Randy

22-03-2022

#4147

Sow, die laatste video. The hype is real

Erik

22-03-2022

#4148

Dope Mitch!

Ik heb eigenlijk nog maar één vraag; waarom is de Piranha Plant zo slecht?

Mitch

22-03-2022

#4149

De plant is net als de ster en bullet bill langere tijd actief, maar dan zonder de onkwetsbaarheid. Je kunt jezelf dus nergens tegen verdedigen, totdat de plant uitwerkt. Iedereen kan je raken met bijvoorbeeld rode schildjes.

Daardoor is die stomme plant de belichaming van alles wat deze guide je afraadt!

Yosher

22-03-2022

#4154

In principe een slechter uitgevoerde versie van de Tanooki staart in Mario Kart 7 waar ook niemand fan van was.

Selan

22-03-2022

#4150

Nice! Tof artikel hoor, leuk om te lezen.

Dabsol-Tamadachi

22-03-2022

#4153

Allereerst wil ik graag zeggen dat ik uitkeek naar deze guide want dat kan ik wel gebruiken tijdens de N1-UP gameavond dus aardig dat je wat goede tips wil delen via dit goed geschreven artikel.

Ik wist al dat de verdediging belangrijker was dan de aanval in MK8DX maar ik wist tot nu toe niet hoe ik dit moest toepassen en deze guide legt het duidelijk uit inclusief leerzame video's!

Vooral de tips met het vasthouden van muntjes als je eerste staat en te remmen op een glide ramp als je door een Blue Shell word geraakt kende ik nog niet dus dat is zeker slim bedacht!

Ik ga eerst eens online oefenen om het slim proberen te spelen dus bereid je maar alvast voor tot de volgende N1-UP gameavond want ik ga defensiever spelen!

Mitch

23-03-2022

#4159

Graag gedaan, tof of te lezen! Voor mij was de 'muntje vasthouden als je eerste staat" tip ook echt een gamechanger.

Top, ik kijk er naar uit

Yosher

23-03-2022

#4160

Ik ben het overigens niet eens met het behalen van die toeter op de eerste plaats. Die toeter is leuk en aardig, maar vaak te zeldzaam om echt voor te gaan en meer een extraatje als je hem krijgt. 

Nee, mijn advies is om gewoon te gaan voor twee defensieve items. Als een van je twee items een muntje is, dan moet je ervoor zorgen dat dat muntje een schild of banaan wordt. Wordt hij een toeter, perfect! Maar hiervoor echt gaan is het meestal niet waard, gezien de zeldzaamheid en het feit dat je hem ook net zo goed kwijt bent voor een rood schild of door de bliksem. Twee minder zeldzame defensieve items is veel praktischer om voor te gaan. 

Mitch

23-03-2022

#4161

Ik denk dat je vergeet dat een toeter ook vooral een defensief item is. Je kunt er zowel rode als blauwe schilden mee slopen.

Dus stel je hebt twee situaties:

A: je hebt twee bananen

B: je hebt een banaan en een toeter.

In beide situaties kun je twee rode schildjes blokkeren. Maar alleen in situatie B ben je ook voorbereid op een blauw schild.

Zodra je de timing door hebt om rode schilden er mee te blokkeren, ben je met een toeter nooit slechter af.

Yosher

23-03-2022

#4163

Nou, nee, dat vergeet ik niet. Ik weet heel goed dat een toeter ook defensief is (daarom zeg ik er ook bij dat je hem waarschijnlijk wel kwijt bent na een rood schild). Maar misschien vergeet je zelf dat je aan een muntje niks hebt, en dat het risico om voor een toeter te gaan dan waarschijnlijk te groot is. 

Als je twee bananenschillen hebt, en je gebruikt ze om voor een toeter te gaan, is de kans veel te groot dat je daarna een muntje in je handen hebt. Is je koppositie groot genoeg, dan kun je het waarschijnlijk wel riskeren. Maar zo groot is die positie vaak niet als je goede spelers in de lobby hebt, en dan riskeer je dus dat je door een rood schild geraakt wordt omdat jij die felbegeerde toeter wilt hebben.

En dan komt het er nog eens bij dat je die toeter ook nog eens makkelijk kwijt kunt raken door een bliksem of een Boo, of omdat je hem moet gebruiken voor een rood schild, waarvoor je net zo goed en banaan of groen schild had kunnen gebruiken. En dan kun je je dus alsnog niet verdedigen tegen dat blauwe schild. 

Wat mij betreft is die toeter dus niet betrouwbaar genoeg. Als je nu alleen maar verdedigings items kon krijgen, oké, maar die muntjes gooien die strategie veel te veel omver naar mijn mening. 

Mitch

23-03-2022

#4164

Fair enough, dan begreep ik je oorspronkelijke post verkeerd.

De sleutel zit ´m idd in hoe groot je voorsprong is. Deze guide is vooral bedoeld voor mensen die net wat verder zijn dan beginner en regelmatig Mario Karten. Over het algemeen kun je dan (in mijn ervaring) vaak vrij grote voorsprongen opbouwen. Dit omdat het merendeel van de spelers in je lobby agressief speelt.

Zelfs nu ik de 9000 punten haal, merk ik dat nog steeds. Het voortdurend refreshen van je items bij dubbele vraagtekenblokken is dan vaak de betere strategie.

Overigens, tof dat je jezelf er zo in verdiept hebt

Doe je ook een keer mee met de N1-UP gameavond?

Yosher

23-03-2022

#4166

Haha. Ik speel dan ook al Mario Kart vanaf de SNES versie. Ben dus geen newbie.

En ja kan ik wel eens doen!