De Voorraadkast | Donkey Kong Country 2 [Uitslag]

  • Special

  • 26 nov 22 om 12:00

  • Erik

Welkom in De Voorraadkast, de rubriek waarin we samen onze backlog bijwerken en tegelijkertijd onze mening over de game geven. In november 2022 heeft de N1-UP-community Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest gespeeld. Vandaag vellen we een oordeel: verdient deze een plekje in De Voorraadkast of moeten de apen toch eerst gerecycled worden?

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest verscheen in 1995 voor de Super Nintendo. Het wordt wereldwijd gezien als een van de allerbeste platformers ooit gemaakt. Men noemde het spel grafisch sterker, veelzijdiger en simpelweg leuker om te spelen dan het origineel. Ook de muziek wordt tot op de dag van vandaag geprezen, zoals het iconische Stickerbrush Symphony. Jij platformt als Diddy Kong of zijn Dixie Kong door 52 sidescrolling levels. Je doel? Donkey Kong redden uit de klauwen van die vervelende King K. Rool.

De Voorraadkast – Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest

Dat kan anno 2022 alleen maar een leuke ervaring opleveren, toch? Verdient Diddy’s Kong Quest eene plekje in De Voorraadkast of mag ‘ie de recyclebak in? De N1-UP-community velt zijn oordeel!

Onderstaande reacties komen uit de Discord van N1-UP, het Koopa Café.

Martijn

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest blijft een erg speciale game! Oorspronkelijk kwamen de Donkey Kong Country-games uit in een voor mij lastige periode. Door de middelbare school ontstonden slapeloze nachten, die dan soms met deze games werden gevuld. Met name het tweede deel speelde ik veel in die verloren uren, als lichtpuntje in de duisternis. Alleen al daarom is het één van mijn favoriete games aller tijden, nu gevuld met evenveel plezier en veel nostalgie!

Nee, ik ben nog niet helemaal klaar met deze run. In de jaren ’90 heb ik die 102% al eens voltooid, al was het met een klein beetje hulp van internet. Nu niet: gewoon zonder! Door de jaren heen heb ik deze game wel vaker doorlopen, maar niet inclusief álle DK- en Kremling-munten. Kan soms pittig zijn, maar ik herinner mij bijna alles nog. Speel ik die levels, dan denk ik terug aan toen dit allemaal nog nieuw was. Mooiste game ooit, toen in 1995! Nog steeds ziet het er geweldig uit en is het eigenlijk knap wat in die Donkey Kong Country-games uit de Super Nintendo werd geperst. Ook qua soundtrack, die soms nog steeds mijn emoties kan raken. Er zijn eigenlijk geen levels die ik met tegenzin speel. Allemaal goed uitgewerkt, mooi vormgegeven, fijne besturing én erg sfeervol!

Het blijft tof om Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest opnieuw te spelen. Een echte favoriet, die ik de afgelopen jaren veel heb gespeeld en vast nog vaak zie in de toekomst. Het spel is nu zo’n 27 jaar oud, maar onverminderd een meesterwerk. Eigenlijk jammer hoe de serie momenteel stilligt, zoals tussen 1997 en 2010. Ik ben eigenlijk wel klaar voor een nieuwe, dus hopelijk duurt het niet weer zo’n dertien jaar! Tot die tijd kunnen we games als Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest gelukkig zo vaak opnieuw spelen als we maar willen. Zeker een aanrader en een tijdloze klassieker! Ik ga mijn run zeker nog afmaken. Zit nu op 77%, dus op naar het volledige einde!

Henky-VII

Mijn vreugde was groot toen ik las dat deze game de game van de maand was geworden op N1-UP. Het was voor mij inmiddels als een jaar of acht of negen geleden sinds ik deze game gespeeld had. In mijn herinnering was de game iets lastiger de eerste helft, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Vermaakt heb ik me zeker, ik heb genoten van de muziek in elk level, subliem te noemen. De progressie van de levels en de curve van de moeilijkheidsgraad is ook zéér gestroomlijnd, veel beter dan ik me kon herinneren (toentertijd lette ik daar dus compleet niet op, laat staan als kind). Ook zie ik in hoeveel moderne platformgames zijn geïnspireerd door deze game (net zoals de Mario games dat doen/hebben gedaan).

Erg leuk, nu ik er op lette, vond ik ook dat de levels vrijwel nooit hetzelfde aanvoelen. De thema’s waren er wel, met passende vijanden, maar geen herkauwde onderdelen. Soms heb je wel een klein onderdeel wat gebruik maakt van dezelfde mechaniek, maar dan anders toegepast. Véél toffer en doorstaat de tand des tijds veel beter dan ik toen had kunnen inzien. De latere levels (en de bonus-coin levels) werden wel aardig pittig. Ben zelfs een aantal keer game over gegaan, heerlijk! En dat kwam allemaal door mij zelf, niet door matig gamedesign, dan weet je dat het een goede game is, mijn inziens! Mocht je deze game nooit hebben gespeeld, het is zeker een aanrader!

Jeroen

Ik was erg blij met de keuze voor deze game deze maand in De Voorraadkast. Het is namelijk zo dat ik platformspellen een warm hart toedraag, en dan vooral als ze een familie van apen in de hoofdrol hebben. Mijn interesse voor de franchise begon in 1994, toen de eerste uitkwam. Wij hadden thuis een Super Nintendo, en na een bezoek aan een enorme speelgoedwinkel bleek mijn moeder ineens die game gekocht te hebben. Sinds die tijd is mijn waardering voor de franchise alleen maar groter geworden, want zoveel delen uit de franchise zijn echt goed.

Alhoewel ik meer goede herinneringen heb aan de eerste, is voor mij de tweede ook altijd een favoriet gebleven. Deze heb ik heel wat minder vaak uitgespeeld, maar een kans om dat nog eens te doen laat ik niet aan me voorbijgaan. Als ik eens goed naar Donkey Kong Country 2 kijk, dan merk ik dat deze op bijna alle vlakken beter is dan de vorige. Er is meer variëteit tussen de werelden, de eindbazen zijn meer divers, de individuele kwaliteit van de levels is ook ongekend hoog en vooral ook de muziek! De muziek is zo geweldig, dat het een van de paar soundtracks is die ik zo nu en dan beluister.

Het is goed te merken dat Rare ook heeft gewerkt aan de moeilijkheidsgraad. Waar de vorige over het algemeen vrij makkelijk is, is deel twee een stuk lastiger. Niet oneerlijk, dat kwam pas in de Returns-spellen, maar gewoon fijn gebalanceerd. Het is een meesterwerk dat eenieder die een waardering heeft voor platformspellen en Nintendo, en misschien ook games in het algemeen, een keer gespeeld zou moeten hebben. Deze titel moet ongetwijfeld in de kast blijven staan. Zelfs na al die jaren is de kwaliteit onmiskenbaar, en dus verdient Donkey Kong Country 2 zeker een mooie plek in De Voorraadkast!

De Wii U-trailer geeft ook anno nu nog een prima beeld!

Mag Donkey Kong Country 2 in De Voorraadkast?

Ja!

Moest dit oordeel eigenlijk nog geveld worden? Deze klassieker uit 1995 is ook in 2022 nog meer dan aan te raden. De N1-UP-community genoot van de variatie in de levels: zelfs binnen dezelfde themawerelden, speelden ze allemaal op zichzelf. De term “meesterwerk” en “tijdloze klassieker” werden regelmatig in de mond genomen. Heb je Donkey Kong Country 2 nooit gespeeld en een abonnement op Nintendo Switch Online? Doe jezelf een plezier en start jouw epische reis met Diddy en Dixie!

De Voorraadkast
Earthbound
Kirby 64: The Crystal Shards
Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest

Bedankt voor het meedoen, allen. Heb je ook meegedaan aan De Voorraadkast, maar zit je niet op onze Koopa Café Discordpagina? Deel jouw ervaring dan in de reacties. Niet mee kunnen doen? Geen zorgen: in december gaat de volgende alweer van start!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Maker Stardew Valley deelt nieuwe update over Versie 1.6

0

Nieuws Maker Stardew Valley deelt nieuwe update over Versie 1.6

03-12-2023

1

Karina

Star Fox en F-Zero artiest gaat Switch-game maken gebaseerd op zijn manga

1

Nieuws Star Fox en F-Zero artiest gaat Switch-game maken gebaseerd op zijn manga

28-11-2022

2

Kitty

Wat speel je dit weekend? [26 november]

5

Special Wat speel je dit weekend? [26 november]

26-11-2022

4

Erik

Discussieer met ons mee! 2

Robin

26 nov 22 om 18:30

#7689‍

2809 XP | 414 comments

Leuk om te meningen van iedereen zo te lezen . Ben benieuwd naar de volgende game.

Theun

27 nov 22 om 11:17

#7693‍

551 XP | 103 comments

Tof!