De geschiedenis van Pokémon - Van Kanto tot Sinnoh

  • Special

  • 18 nov 22 om 12:00

  • Robin

Pokémon Red & Green startten in 1996  Pokémon Blue werd de “blueprint” voor de westerse versies van de games. De serie werd een succes en dankzij de Pokémon games, kaarten, manga en anime werd de franchise een fenomeen. Hoe ging het eigenlijk verder na Pokémon Red, Blue en Green?

Even ter re-cap: Pokémon bestaat al langer dan 1999 en werd bedacht door Satoshi Tajiri. Tajiri was iemand die graag in zijn achtertuin keek en zocht naar insecten. Zijn bijnaam was dan ook niets minder dan “Doktor Insect”. Deze hobby zou hij later combineren met zijn liefde voor gamen. Wil je weten hoe Pokémon tot stand kwam? Erik geeft een zeer duidelijke uitleg over de serie in zijn artikel: Oorsprong van Pokémon.

Ooit lang geleden deed ik aan zwemles. Ik was negen jaar oud en opeens hoorde ik een kind tijdens die les roepen: “Ik ben Pidgeotto!” terwijl hij in het water sprong. Mijn nieuwsgierigheid kwam naar voren en ik vroeg me af: wat is een Pidgeotto? Snel kwam ik erachter dat in die tijd Fox Kids pas was begonnen met de Pokémon-anime. Het duurde dan ook niet lang voordat ik mee riep en een Pidgeotto was toen ik het water in sprong.

Dat Pokémon populair werd, is een understatement. De franchise werd een ware rage en de wereld was in de ban van de zakmonsters. Dus Pokémon kreeg de ene merchandise na de andere, van knuffels tot Pokémon-kaarten (wat een heel ding op zichzelf is). Uiteindelijk werd een gele muis de mascotte van de franchise. Dit onder andere dankzij onze Ash Ketchum (en nu trouwens Wereldkampioen!), die in de anime met Pikachu verschillende avonturen beleefde.

Pokemon Yellow: Pikachu, ik kies jou!

Pikachu werd zo populair dat ze uiteindelijk besloten nog een versie te maken genaamd Pokémon Yellow. Pokémon Yellow kwamin 2000 richting de Game Boy in Europa en zou meer inspelen op de populariteit van de anime. Zo werd je starter automatisch Pikachu en kon je uiteindelijk, net zoals Ash, alle drie de starters (Bulbasaur, Charmander en Squirtle) vinden in de game. Ook waren Jessie en James van de partij en leken de zusters en agenten meer op Joy en Jenny van de anime.

Ook bij Let’s Go Pikachu had Pikachu de spotlight, maar vergeet Eevee ook niet in Let’s Go Eevee

Gold & Silver: het is totaal een nieuwe wereld

Nintendo was ondertussen goed op weg met een nieuwe handheld genaamd de Game Boy Color. Hoewel de wereld ondertussen ook al bezig was met 3D-gaming met onder andere de N64, was Pokémon nog steeds een hype. Pokémon was groot en dus dat betekende de serie uitbreiden. Pokémon Silver en Gold werden de nieuwste games uit de serie. Ze kwamen uit in 1999 in Japan, maar zagen al het daglicht als een demo tijdens Space World in 1997. Daarin toonde Nintendo een demo de ook gebaseerd was op de Japanse versie van Pokémon Blue.

De spellen introduceerden 100 nieuwe Pokémon om te vangen (251 in totaal), nieuwe mechanics zoals breeding, nieuwe types met steel en dark, shinies, een dag- en nachtsysteem en nadat je de Elite Four had verslagen in Johto, mocht je weer terug naar Kanto.

Dit laatste werd mogelijk gemaakt door de compressiesoftware die oud Nintendo-president Satoru Iwata had ontwikkeld voor de games. Niet alleen kon je hierdoor weer terugkeren naar de Kanto regio, ook was het mogelijk om uiteindelijk te ruilen tussen Red&Blue en Gold&Silver, waardoor je Pokémon van jou eerste avontuur mee kon nemen naar Johto.

Een leuke anekdote was dat in die tijd mijn vader vaak naar Amerika ging voor zijn werk. Hij wist voor mijn zusje en mijzelf Gold en Silver te halen. Kort na mijn avontuur in Kanto kon ik dus al snel aan de gang in Johto. Ik weet nog goed dat ik lang verdwaald was om naar Mr. Pokémon te gaan en “The Mystery Egg” op te halen. Voordat ik deze had gevonden was mijn Cyndaquil ondertussen al een Quilava. Niet alleen had ik Pokémon Gold & Silver zeer vroeg, ook zouden we Pokémon Ruby en Sapphire eerder ontvangen. Deze games waren de introductie naar de derde generatie.

Pokémon Gold Spaceworld Playthrough

Gen 3: Verdieping in strategie

Na twee succesvolle generaties zou je denken; Pokémon dat zit wel goed. Helaas was niets minder waar en de populariteit van de franchise ging richting een neerwaartse trend. Er werd zelfs gesproken over het einde en dat Pokémon Ruby & Sapphire de laatste titels zouden worden. Junichi Masuda werd gevraagd om als game director te dienen voor de nieuwe generatie aan games. Masuda begon als composer bij de Kanto-games en hielp ook mee aan de Johto-games. Uiteindelijk was het Masuda’s wens om er voor te zorgen dat de Pokémon-serie niet zou eindigen bij de derde generatie. Er werd gedacht Pokémon zelfs een reboot te geven, aangezien de fans graag iets nieuws wilden zien. Vandaar dat je in het begin van Ruby & Sapphire alleen meer nieuwe Pokémon ziet.

Hoenn was gebaseerd op de Kyushu-regio, waar Masuda veel tijd doorbracht met zijn grootmoeder. Het werd een persoonlijke game voor hem dat hij ook heeft vermeld in de naam van de regio: “Ho” betekent overvloedig en rijkelijk en “enn” bond of relatie.

In deze derde generatie werden Double Battles, Natures en Abilities toegevoegd. Dit zorgde voor verdieping in de strategie en zou uiteindelijk ook de basis worden voor de Pokémon Video Game Championships zoals we ze nu kennen. Daarnaast kregen de games ook meer zij-activiteiten zoals secret bases die je kon vinden over de map of kon je meedoen aan Contests waar aanvallen een rating kregen op basis van verschillende elementen zoals beauty of toughness. Daarnaast brachten de games 135 nieuwe Pokémon: de teller staat nu op 386.

Hoenn Kyushu

Een plaatje van een deel van de Kyushu-regio waar Hoenn op gebaseerd is.

Sinnoh: door tijd en ruimte

Almighty Sinnoh! De regio die in 2022 naast Paldea ook enorm in de spotlight heeft gestaan. In 2006 kwamen Pokémon Diamond & Pearl uit voor de Nintendo DS. Het introduceerde de wondere wereld van het internet waardoor het mogelijk was om te ruilen en vechten. De 107 nieuwe Pokémon die de teller naar 493 brachten was natuurlijk ook een mooie bijkomstigheid. Daarnaast kregen Pokémon zonder een evolutie er ineens wel één! Eevee kreeg twee nieuwe Eeveelutions en Pokémon zoals Magneton of Gligar kregen ook sterkere vormen.

Ook was er een “The Underground” waar je met vrienden kon graven naar stenen en fossielen. Daarnaast kreeg de franchise nog meer strategische diepgang dankzij het verschil tussen fysieke en speciale aanvallen. Normaal gezien was het zo dat bepaalde types altijd als speciaal werden gezien of als fysiek, nu werd dit per aanval bekeken.

De Sinnoh-regio werd nogmaals bezocht in het recentelijke Brilliant Diamond & Shining Pearl. En een historische variant van Sinnoh, toen nog de Hisui-regio genoemd, werd getoond in het uiterst succesvolle Pokémon Legends Arceus. Pokémon Legends Arceus gaf een grote verandering weer aan de gameplay van de Pokémon franchise zoals we die kende.

Zo kon je Pokémon vangen zonder te vechten, werden gevechten in de open wereld uitgevoerd, werd Strong en Agile Style toegevoegd, en kon je zelfs geraakt worden door aanvallen van Pokémon. Daarnaast was een singleplayer avontuur dan dat de game focuste op het ruilen en trainer battles online. Tot slot maakte je de eerste Pokédex van de regio en werden er enkele Hisuian Pokémon geïntroduceerd.

Sinnoh was trouwens ook de laatste keer dat we een gebied zagen dat gebaseerd was op Japan (Hisui daar buiten genomen) want generatie 5 tot 9 zou ons brengen naar het Westen. Maar die historie zal voor een volgend deel komen.

Toch nogmaals deze toffe trailer delen van Pokémon Legends: Arceus

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Downloadcodes 3DS en Wii U eShop bruikbaar tot 3 april

0

Nieuws Downloadcodes 3DS en Wii U eShop bruikbaar tot 3 april

29-03-2023

1

Evelyne

Kraino Origins – Graaf niet je eigen graf!

0

Review Kraino Origins - Graaf niet je eigen graf!

29-03-2023

3

Evelyne

E3 2023 wordt mogelijk gecanceld

8

Nieuws E3 2023 wordt mogelijk gecanceld

29-03-2023

3

Robin

Discussieer met ons mee! 2

PrincessPiranha

18-11-2022

#7550‍

6 comments

Mijn neefje is zes jaar en sinds een paar maanden ineens he-le-maal geobsedeerd door Pokémon! Het is eigenlijk pas recent dat ik doorheb dat het toch best bijzonder is, dat deze franchise al zolang meegaat. Iedere nieuwe generatie kunnen kinderen gemakkelijk instappen en meedoen. (Goede commerciële zet natuurlijk haha)Ik ben zelf 31, dus heb het begin van de hype met de anime op tv heel bewust meegemaakt. Ook heb ik bijna nooit spullen van Pokémon weggegooid, het was mij te dierbaar. Heerlijk die nostalgie! Nu hebben een aantal kleine poppetjes, een deckbox en een mapje om kaarten in te bewaren een nieuwe bestemming gekregen bij mijn neefje. Even wat "coole tante"-punten scoren haha

Mitch

18-11-2022

#7553‍

355 comments

Erg leuk om te lezen!

Ik denk dat we zo Pokémon nog heel lang van generatie op generatie door gaan geven. Blijft bijzonder hoe het fenomeen stand houdt, maar het heeft die X-factor.