Jeroens Verzamelhoek: Wel of geen verzamelstuk?

  • Column

  • 09-08-2022 17:43

  • Jeroen

3

Als je deze rubriek wel eens hebt gelezen, dan weet je dat ik vooral games voor de Nintendo Switch verzamel. Eerder schreef ik al erover dat ik ook Wii U games verzamel, en in beide collecties heb ik de laatste tijd een flinke stapel mogen toevoegen. Maar, welke games reken ik nu tot de officiële lijst?

Als je een lijstje samenstelt met alle games die voor een bepaalde spelcomputer in Europa zijn uitgegeven, kun je best twijfelen over een aantal dingen. Als we het bijvoorbeeld over Wii U hebben, dan zijn er best een paar titels uitgegeven nadat de Wii U al niet meer ondersteund werd door Nintendo. Zo is er door het bedrijf Pixelheart nog een tweetal spellen uitgebracht in 2020, een aantal jaar na het einde van die console in Europa dus. Shmup Collection is de eerste, en deze bevat een aantal shooters in klassieke stijl. Dan is er nog Finding Teddy II, en dat is een platformspel in pixelart-stijl. Maar, deze spellen vallen technisch gezien buiten de officiële bibliotheek aan spellen. Toch? Dat is tenminste de discussie. Verzamelaars hebben vaak hele verschillende ideeën over wat nu een complete verzameling betreft.

Sommige puristen zouden kunnen zeggen dat alleen games die uitgegeven zijn tijdens de “loopbaan” van een console op hun lijst komt. Anderen zeggen weer dat als het een fysieke release is, dat deze er dan toch zeker bij hoort. In het geval van de Wii U zou ik zelf zeggen dat bovenstaande twee redelijk obscure titels er wel bij horen. In het geval van bijvoorbeeld de Nintendo Switch is dat toch wat lastiger, omdat bedrijven als Strictly Limited en vooral Limited Run een enorme sloot aan fysieke games uitbrengen. Alle Limited Run releases verzamelen is vooral financieel gezien nogal een grote stap, en ik zou me daar niet aan wagen.

Om kort nog even terug te komen op mijn verzameling Switch- en Wii U-games: dat gaat de goede kant op. Momenteel zit ik op 45 Europese Wii U-spellen, en 222 voor mijn favoriete systeem van de afgelopen tijd, de Nintendo Switch. Het einde is voorlopig nog niet in zicht, zeker wat betreft de Switch komen er bijna dagelijks titels bij op mijn verlanglijst. Voor de Wii U is het doel wel beter in zicht, ik zit al bijna op een derde van een complete verzameling van de Europese titels.

Ik zou dus alles dat fysiek is uitgekomen in Europa meetellen. Alles van Skylanders, alle delen van Just Dance en ja, ook zeker Baila Latino. Ook de obscure releases van Pixelheart, waar ik het eerder over had, reken ik er bij. Wat betreft de Switch zou ik het, als je het hebt over de complete bibliotheek aan games, alleen hebben over alles dat origineel fysiek is uitgekomen. Geen Strictly Limited, Limited Run of Super Rare Games, anders is het einde zoek met alle varianten en Limited Editions. Verzamel jij complete collecties, ga je voor Limited Run-achtige releases of koop je gewoon af en toe wat leuks? Laat het vooral weten in een reactie!

Deel dit bericht:

Over Jeroen

Jeroen speelde op zijn eerste spelcomputer in 1988, en schrijft sinds 1999 over videogames. Trots bezitter van te veel videogames, speelt praktisch alles en is altijd wakker te maken voor een rondje Mario Kart.

Lees meer over Jeroen

Recente artikelen

1

Nieuws Monster Hunter Rise: Sunbreak's Title Update 3 komt in november

05-10-2022

1

Erik

1

Nieuws Nieuwe stemactrice voor Bayonetta 3

04-10-2022

2

Jeroen

0

Nieuws Divine Harvest-event Fire Emblem Heroes roept Halloweengevoelens op

04-10-2022

1

Erik

Discussieer met ons mee!

Fl@ppy

09-08-2022

#6278

In mijn ogen stop je als verzamelaar niet tot je alles hebt. Dus ook als er na 20 jaar nog een titel bij komt, wat nog wel eens gebeurd voor GB en SNES bijv., dan haal je die ook binnen.

Jeroen

09-08-2022

#6279

Dat gebeurt incidenteel wel, dus dat zou zeker kunnen. Maar als je kijkt naar bv Switch, en het enorme aantal releases bij alleen al de drie bedrijven die ik noem, dan is dat volgens mij niet bij te houden 😄

Fl@ppy

09-08-2022

#6281

Je kunt er dus ook 20 jaar over doen:p