Header bij 10 jaar Wii U: Wat is jouw Favoriete Wii U-game

10 jaar Wii U: wat is jouw favoriete Wii U-game?

  • Special

  • 30 nov 22 om 15:00

  • Erik

De Wii U verscheen op 30 november 2012 in Europa, vandaag precies 10 jaar geleden. Hoewel de console niet het succes leverde waar Nintendo op hoopte, was het een onmiskenbaar thuisfront voor vele geweldige games. Geen ander moment als nu om te vragen: wat is jouw favoriete Wii U-game?

Het is gemakkelijk om nu, tien jaar later, melancholisch terug te kijken op Nintendo’s eerste poging tot een hybride console. De Wii U GamePad was meer dan een controller: het fungeerde als een soort tweede scherm. Dit bracht ons tot het heerlijke voorwerpenmanagement in The Wind Waker HD en het fijne levels bouwen van Super Mario Maker. En wie kan de gekke doch uitgewiekste minispelletjes in Nintendo Land vergeten?

Daarnaast was de Wii U de roots voor het briljante Splatoon en kregen we misschien wel de beste multiplayer Mario-ervaring aller tijden, met het fenomenale Super Mario 3D World. Of wat dacht je van Bayonetta 2, Rayman Legends, The Legend of Zelda: Breath of the Wild (die kwam ook op Wii U uit!) of Mario Kart 8? Ongelofelijk eigenlijk, dat we al bijna tien jaar lang dezelfde Mario Kart spelen.

Wat is jouw favoriete Wii U-game?

Vertel ons jouw favoriete Wii U-game. Check voor inspiratie deze epische lijst van Metacritic. De redactie trapt af.

Erik

Tijdens de E3 van 2014 had Nintendo misschien wel zijn beste E3-presentatie ooit. Naast het feit dat we hier een glimp kregen van de beste game ooit gemaakt, toonden ze hier ook dé ultieme Wii U-game voor het eerst. Nee, niet Splatoon – Super Mario Maker. Ik heb hier kapot veel uren gestopt. De Wii U GamePad leek simpelweg voor deze game gemaakt, en met de stylus zwiepte en sleepte je zo de meest knotsgekke creaties in elkaar. De meest briljante toevoeging was de 100 Mario Challenge, waarin je zestien levels probeerde te voltooien met 100 levens. Dit werd algauw vaste prik tijdens game-avondjes met vrienden, waarin we op Hard zo ver mogelijk probeerden te komen. Heerlijk!

Super Mario Maker

Mitch

Qua uren is het absoluut Mario Maker en Super Smash, maar mijn hart gaat zoals wel vaker uit naar Bayonetta. Deel 2 op de Wii U was een non-stop achtbaanrit met het ene gevecht nog gestoorder dan het andere. Grafisch is nog steeds een van de beste WiiU titels en je kon zelfs Nintendo-kostuums dragen. Kers op de taart? De jaloerse en zure gezichten van Playstation en Xbox-lui die klaagden dat ze opeens een Wii U moesten kopen. Gna gna. Was die gekke, geflopte nieuwe Nintendo console toch nog even relevant.

Bayonetta 2

Rik

De Wii U zit natuurlijk vol met unieke titels die het platform definiëren, wat dacht je van Mario Kart 8-niet-zo-Deluxe, unieke Splatoon-stages als Flounder Heights, Super Mario 3D World minus Bowser’s Fury en… nou ja, wie hou ik voor de gek? Iedereen weet wel dat Nintendo de Wii U line-up grotendeels heeft gebruikt als springplank voor de Nintendo Switch, waar ze ook vaak nét wat extra’s toegevoegd kregen. Maar so what dat bijna elke Wii U-ervaring elders beter te beleven valt? In de periode dat ik net volwassen werd en dus eindelijk de middelen had om mijn game-horizon te verbreden was de Wii U er toch voor mij. Mijn eerste (Hyrule) Warriors-game, mijn eerste aanraking met de Assassin’s Creed-serie (ook al draaide AC III oh zo slecht op de Wii U), de eerste Splatfests van het originele Splatoon…of er achter komen dat Smash Bros. dus écht niet mijn ding is: de Wii U gaf het mij allemaal.

Maar de meest impactvolle eerste kennismaking op de Wii U is nog altijd nergens anders te spelen: mijn eerste aanraking met de Xenoblade-serie. Xenoblade Chronicles X werd door fans van het eerste deel gezien als een stap terug, maar man man man, hoeveel uren ben ik wel niet verloren op de planeet Mira? En die grote Mecha’s (de Skells) die je op het hoesje zag staan? Die speel je dus pas na 30-40 uur vrij, wat maar even aangeeft hoeveel content Monolith Soft in de game had geperst. XCX was mijn eerste enorme (J)RPG ooit, en sindsdien heb ik de smaak flink te pakken. Naast inmiddels alle andere delen uit de Xenoblade-serie ben ik sindsdien veelvuldig op avontuur gegaan in fantasy werelden van 100+ uur. Dank je wel Wii U, zonder dat eerste zetje was ik ongetwijfeld heel productief geweest!

Xenoblade Chronicles X

Robin

De Wii U was een interessante console voor mij. Ten tijde van de release werkte ik nog bij de Free Record Shop en had ik dit mooie apparaat gepre-ordered. Na de Wii had ik wel zin in een meer hardcore console en de Wii U leek dit wel voor mij te doen. Dit kon toch niet mis gaan? Helaas was het apparaat geen succes voor vele, maar voor mij heeft het toch veel goed gedaan. Hoewel ik uiteindelijk niet veel op het apparaat hebt gespeeld gezien ik ook begon met studeren heb ik toch mooie herinneren aan vele games. Nintendo Land was een toffe ervaring met mijn medestudenten en vooral Luigi’s Ghost Mansion was tof om te spelen in multiplayer. Mario Kart 8 werd ook voldoende opgezet en ZombiU en New Super Mario Bros waren uiteindelijk uitgespeeld door mijn huisgenoot.

That said, mijn favoriete game is toch Super Smash Bros. for Wii U. Uiteindelijk was de Smash hype-cycle toch het tofste wat me is bijgebleven van dit toch mooie apparaat. Of het nu Shulk was die Xenoblade op de kaart zetten in het Smash universum, Mega Man die de wereld op de kop zetten of de verrassing van Cloud in Smash, uiteindelijk was de hype gewoon heel tof. Super Smash Bros. Ultimate heeft dit veruit verbroken, maar ik weet niet of dit zonder Super Smash Bros for Wii U hetzelfde was geweest.

De Wii U mag dan wel een flop zijn geweest, maar uiteindelijk heeft het wel een basis gelegd voor de Nintendo Switch. De Wii U was dan ook wel het antwoord voor mensen die vonden dat Nintendo te casual werd en er zijn een hoop toffe games uitgebracht die ook door de rest van de redactie mooi zijn beschreven.

Super Smash Bros. for Wii U

Dreon

Mijn favoriete Wii U game is een game waar ik het nog steeds regelmatig over heb. Eén van de beste platform games ooit gemaakt: Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Van het geniale leveldesign tot aan de muziek die nog steeds in mijn afspeellijst staat, Donkey Kong Country: Tropical Freeze is de beste Wii U game ooit gemaakt. Er zijn maar weinig platformspellen waarin het springen en de timing zo perfect voelt als bij Donkey Kong, en Tropical Freeze weet dit nogmaals perfect neer te zetten. De moeilijkheidsgraad bouwt zoetjes aan op, tot het op het einde echt een flinke uitdaging is. Ook de thema’s van de werelden en zelfs de baasgevechten wisten me te verrassen, wat een spektakel. Nu is het maar hopen dat we ooit weer verrast worden met een nieuwe Donkey Kong Country.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Kitty

Ik heb nauwelijks games op de Wii U gespeeld. De enige waar ik een paar honderd uur in heb gestoken (ja, echt) is Nintendo Land. Bijna wekelijks zaten we met vijf man bij mij thuis deze perfecte minigameverzameling te spelen, en ik kijk er nog steeds met plezier op terug. Met vier man jagen op één Mario, zoveel mogelijk snoepjes eten als Animal Crossing-villager terwijl één speler twee bewakers bestuurt en op spokenjacht in Luigi’s Mansion. De Yoshi-minigame en de Pikmin-minigame speelden we een stuk minder. De Wii U deed een hoop niet zo goed, maar als multiplayer-console was het echt ideaal!

Nintendo Land

Mink

Het blijft echt zo bizar dat de Wii U alweer tien jaar geleden lanceerde. Voor mij zal de Wii U-era altijd verbonden zijn met mijn tijd als proefredacteur bij N1ntendo, mijn allereerste review game was zelfs een launchtitel voor deze knullige console; Assassin’s Creed III. Ik heb oprecht vier jaar lang genoten van deze console met geweldige pareltjes zoals Nintendo Land, Mario Kart 8, Pikmin 3, Donkey Kong Country: Tropical Freeze en de allereerste Splatoon. Maar de allerbeste titel is zonder twijfel Super Mario Maker, deze titel heeft oprecht meer dan duizend uur uit mijn leven gezogen. Daarbij heeft het de liefde voor 2D-Mario-titels ook weer aangewakkerd voor veel gamers, want na Super Mario Maker werden de romhacks van Super Mario World opeens door iedereen gespeeld.

Maar laten we dan ook niet vergeten dat de Wii U, zeker in het begin van de levenscyclus, veel third party support ontving; Darksiders II, Assassin’s Creed-serie en Rayman Legends. Of denk terug aan die geweldige Nintendo eShop-titels die we mochten ervaren; NES Remix,  SteamWorld Dig, Shantea and the Pirate’s Curse en Captain Toad: Treasure Tracker.  Al met al een console met zoveel kwaliteit content dat ik me toentertijd en nu nog steeds enigszins afvraag waar het allemaal is misgegaan. Mensen hebben geluk dat Nintendo vrijwel alle spellen heeft overgezet naar de Nintendo Switch, anders zouden miljoenen gamers een geweldig scala aan games missen.

Super Mario Maker

Evelyne 

Zoveel spellen en toch lijkt de mening van de redactie op één lijn te zitten. Echter worden er wel een paar parels vergeten. Super Mario 3D World, Pokkén Tournament en The Legend of Zelda: Breath of the Wild zijn spellen die officieel uitgebracht waren op de Wii U. Natuurlijk kwamen deze uiteindelijk allemaal naar de Nintendo Switch, maar ze horen toch echt bij de Wii U. Daar spelen ze ook nog eens heerlijk op. Heel andere speelstijl dan die van de Nintendo Switch, maar zeker de moeite waard.

De game waar ik het eigenlijk over wil hebben is The Legend of Zelda: The Wind Waker HD. Wat een heerlijk spel is dat om te spelen op de Wii U. Natuurlijk is het Toon-stijl en zullen meningen daar zeker om verschillen, maar toch is het zo slecht nog niet. Deze stijl werd natuurlijk ook gebruikt in The Legend of Zelda: Phantom Hourglass en Spirit Tracks en ook daar had het zijn charme. Ganondorf is ook hier weer teruggekeerd en neemt al het kwade met zich mee. Je speelt als Link en gaat op weg naar eilandjes. Je doorzoekt de bodem van de zee voor schatten en beleeft een heel verhaal – die zoals gewoonlijk weer heerlijk geschreven is. Ik vind vooral de animaties geweldig gedaan en hoop op meer Toon Link spellen in de toekomst… maar dan voor de Nintendo Switch natuurlijk!

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

En nu ben jij aan de beurt. Vertel ons jouw favoriete Wii U-game!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

A Highland Song – Veel Highland, weinig song

0

Review A Highland Song - Veel Highland, weinig song

05-12-2023

0

Joran

Definitief ‘game over’ voor Dragalia Lost: ondersteuning stopgezet

1

Nieuws Definitief 'game over' voor Dragalia Lost: ondersteuning stopgezet

30-11-2022

3

Rik

Zes nieuwe Super Mario Bros Movie posters gedeeld

3

Nieuws Zes nieuwe Super Mario Bros Movie posters gedeeld

30-11-2022

6

Rik

Discussieer met ons mee! 7

Yosher

30 nov 22 om 15:35

#7729‍

5371 XP | 994 comments

Voor mij is dat een moeilijke keuze tussen twee games. 

De eerste is Splatoon. Ik had deze toendertijd al eens vantevoren gespeeld op First Look en ik was eigenlijk al meteen vanaf dat eerste moment aan de haak geslagen. De hele setting, de gameplay, de muziek, alles aan deze game was gewoon geweldig en het is ook de game waar ik veruit de meeste uren in heb gestoken op het apparaat. Wat een top concept dat echt goed is aangeslagen zeg. 

De tweede is, je raadt het nooit, Yoshi's Woolly World. Noem het Yoshi bias, maar voor mij voelde deze game als een liefdesbrief aan Yoshi fans na jaren geen (fatsoenlijke) Yoshi game meer te hebben gehad, en ook vandaag de dag is het nog steeds één van mijn favoriete Yoshi games. Wat zeg ik? Één van m'n favoriete games OOIT. Het sloeg de plank wel op enkele fronten mis (moeilijkheidsgraad was te laag, bazen waren teleurstellend), maar dat waren maar enkele kleinigheden op een verder, maar mijn mening, perfecte Yoshi game. 

Nintendo Land mag sowieso ook genoemd worden, alleen al omdat het een game is waar de gameplay moeilijk naar andere apparaten overgezet kan worden. En ook hier heb ik echt heel veel plezier aan gehad. Niet m'n favoriete Wii U game, maar wel die game waar je vooral aan denkt als je Wii U zegt. 

N2up

30 nov 22 om 17:39

#7730‍

1060 XP | 206 comments

Ik mis NintendoLand het meest. De Luigi's Mansion en Animal Crossing mini game waren geweldig. De singleplayer Metroid en Zelda games ook leuk voor een keertje. Maar ik mis dat asynchrone lokale multiplayer gewoon heel erg. Kan ook niet geport worden naar de Switch tenzij t met smartphones gaat werken ofzo

Niet de beste wiiU game, maar de rest is al geport naar de switch

calvin

30 nov 22 om 18:05

#7733‍

189 XP | 23 comments

ZombieU verdient veel meer liefde 🥲

PrincessPiranha

30 nov 22 om 20:21

#7735‍

52 XP | 6 comments

Ik was al door de reacties aan het speuren naar een ZombiU vermelding haha. Dat vond ik echt een toffe game, super goed gebruik van de gamepad! Vooral daardoor denk ik, ik hou namelijk helemaal niet van horror games

Icelos

3 dec 22 om 10:04

#7769‍

2367 XP | 210 comments

ZombiU was inderdaad echt geweldig. Misschien wel de beste unieke third party titel inderdaad.

Arkalay

30 nov 22 om 23:58

#7738‍

202 XP | 39 comments

Zonder twijfel Affordable Space Adventures! Geweldige co-op. De 1 bestuurt het vliegtuig, de ander regelt de rest. Echt een aanrader !

Icelos

3 dec 22 om 10:03

#7768‍

2367 XP | 210 comments

Deze heb ik nog gereviewed en was ik inderdaad helemaal vergeten, wat een heerlijke couch co-op speelplezier zeg.