Terug van weggeweest: Switch Pro-gerucht duikt weer op

  • Nieuws

  • 1 mrt 22 om 21:10

  • Willem

  • 4

We zijn net de derde maand van 2022 ingegaan, dus je weet hoe laat het is. Vandaag werd informatie gelekt door de ransomware groep Lapsus$, dat vorige week het grafische bedrijf Nvidia wist binnen te dringen. Uit de data die de groep in handen wist te krijgen, lijkt het erop dat er intern chips worden geleverd voor een mogelijke Switch-revisie. 

Nvidia levert de interne grafische chips voor Nintendo’s productie van de Switch console. Eén van de kernchips in de Switch is de NVIDIA Tegra chip, die essentieel is voor het werkbaar maken van de Nintendo Switch als hybride apparaat. Door de data die is gelekt bij de ransomware-aanval op Nvidia is duidelijk geworden dat Nvidia samen met Nintendo werkt aan de productie van een nieuwe chip voor een toekomstig Switch-model.

In het bijzonder is in de gelekte data een map gevonden genaamd NVN2 en een driver voor NVNDLSS.  NVN is een specifieke API die ontwikkeld is voor de Nintendo Switch waarmee geprogrammeerd kan worden. De aanwezigheid van een NVN2 map zou daarmee hinten naar een nieuwe API voor een nieuw apparaat. Maar wat echt van belang is, is de DLSS driver voor NVN. DLSS is een specifieke methode waarmee dankzij AI games en software geupscaled kan worden naar 4K. Simpel gezegd, games die in 1080p zijn ontwikkeld zouden daarmee kunnen draaien op 4K-scherm zonder dat de software opnieuw ontwikkeld moet worden.

De Nvidia Tegra-chip in de Nintendo Switch

Een hoop technische praat, maar wat dit allemaal erg overtuigend maakt is dat DLSS hardware vereist om te werken. In het bijzonder hardware die momenteel niet in een Switch-model op de markt aanwezig is. Het bestaan van zowel de NVN2 map als de NVNDLSS driver zou hiermee hinten naar de ontwikkeling van een nieuw Switch-model dat deze middelen ondersteunt. Wat dit gerucht helemaal interessant maakt, is dat deze informatie vrijwel naadloos aansluit op de rapportage van Bloomberg vorig jaar over de ontwikkeling van een nieuwe Nintendo Switch die 4K zou ondersteunen. Dit was voorafgaand aan de onthulling van het Switch OLED-model.

Belangrijk om te vermelden is dat dit nieuws afkomstig is van verschillende bronnen en met name is samengesteld door Nvidia-leaker @kopite7kimi op Twitter. Deze leaker beweert al langere tijd dat een nieuwe Switch in ontwikkeling is met een nieuwe chip (de T239) onder de codenaam Dane. Deze lek lijkt deze geruchten ook te bevestigen in de vrijgemaakte data. We zullen niet linken naar de lek, aangezien bij deze ransomware-aanval ook privé persoonsgegevens zijn gedeeld en het simpelweg op illegale manieren aan het licht is gekomen. Ook is dit nog geen bevestiging dat een Switch Pro of een opvolger van de Switch te verwachten valt. Er is online geclaimd dat mogelijk de Switch OLED deze chip en technologie had moeten bevatten, maar dat door de aanhoudende chiptekorten wereldwijd is gekozen om alleen een OLED-scherm als voornaamste hardware aanpassing door te voeren. Uiteraard kan dit nieuws ook gaan over de opvolger van de Nintendo Switch, maar aangezien Shuntaro Furukawa vorige maand nog benadrukte dat de Switch halverwege de levenscyclus is, zit er misschien wel sneller een nieuw model aan te komen dan we denken.

Wat denken jullie als je deze berichten hoort? Zijn jullie helemaal klaar met de geruchtenmolen rondom een betere Nintendo Switch, of heb je specifiek vanwege dit soort berichten geen OLED-model in huis gehaald? Laat het weten in de reacties!

Bron: Famiboards overzicht

Like dit bericht:

Over Willem

Als redacteur en reviewer voor N1-UP stort Willem zich in het avontuur. Zijn specialisatie zit hem in abstracte indie-games, actie-spellen, thematische verhalen en de singeplayer avonturen. Zodoende heeft hij Hyrule al talloze keren gered van het kwaad en iedere Pokémon die ooit heeft bestaan gevangen. In zijn vrije tijd werkt hij graag aan het maken van video's en ook in-game fotografie is één van zijn grote passies. Voor vragen kan je hem altijd stalken op twitter: www.twitter.com/whilhorst

Recente artikelen

Nintendo Live 2024 komt naar Sydney

0

Nieuws Nintendo Live 2024 komt naar Sydney

23-04-2024

1

Rik

Horde Mode-update Doom Eternal nu beschikbaar op Nintendo Switch

0

Nieuws Horde Mode-update Doom Eternal nu beschikbaar op Nintendo Switch

02-03-2022

0

Erik

11 Nintendo Switch-games om naar uit te kijken in maart 2022

5

Special 11 Nintendo Switch-games om naar uit te kijken in maart 2022

01-03-2022

6

Erik

Discussieer met ons mee! 4

Cassis

1 mrt 22 om 21:50

#3901‍

321 XP | 55 comments

Ik hoop dat dit waar is. 

Rik

2 mrt 22 om 02:22

#3903‍

4691 XP | 668 comments

Bij dit soort berichten is het altijd goed om in het achterhoofd te houden: Deze info is (illegaal) veel te vroeg naar buiten gekomen en zegt dus niets over de planning voor de uitrol van deze chips. Nintendo heeft in de aanloop naar de Switch met Nvidia een multi year & multi system leveringsdeal gesloten, dus dat Nvidia aan de opvolger werkt is an sich weinig verrassend. Nintendo zelf werkt altijd aan het volgende systeem, net zoals het altijd aan de volgende Mario of Zelda werkt. Nu dus samen met Nvidia...

Dat gezegd hebbende, dit is natuurlijk heel interessante informatie. Komt er straks toch nog een pro-model? Is dit de opvolger die we pas over 4 jaar te zien krijgen? De Switch lijkt voorlopig nog aardig te draaien op software-support: 2022 lijkt qua line-up het beste jaar sinds 2017 te worden dus tot 2023 houdt de originele Switch het waarschijnlijk nog wel vol... Ik ben benieuwd!

Ribbelchips

2 mrt 22 om 12:43

#3908‍

918 XP | 177 comments

Aangezien de chiptekorten nog wel even zullen aanhouden verwacht ik geen aankondiging op korte termijn.

Rik

2 mrt 22 om 15:37

#3910‍

4691 XP | 668 comments

Hehe, ik moest toch wel even gniffelen dat uitgerekend iemand met zo'n gebruikersnaam als de jouwe over chiptekorten begint...