Shiny Pokémon in Scarlet & Violet: alles dat je moet weten

 • Nieuws

 • 14 mrt 23 om 21:29

 • Erik

In Pokémon Scarlet & Violet zijn wederom shiny Pokémon te vinden. In dit artikel vind je methodes om ze tegen te komen, en hoe je je kansen op een shiny vergroot.

First things first: normaal gesproken hebben alle Pokémon van een soort dezelfde kleur, maar heel af en toe kom je een met een andere tint tegen. Een rode Gyarados bijvoorbeeld, of een groene Hoppip. Dit noem je een shiny, en de kans om deze tegen te komen is normaal gesproken zeer klein.

Sommige spelers maken er een sport van om veel van deze Pokémon te vangen. Dit wordt shiny hunten (jagen op shiny Pokémon) genoemd.

Een Shiny Hoppip. De normale Hoppip is roze (zoals je links kunt zien). Je kunt ‘m ook herkennen aan het schitter-symbool onderin de afbeelding.

Kans op shiny Pokémon in Pokémon Scarlet & Violet vergroten

Normaal gesproken heb je een kans van 1 op de 4.096 Pokémon dat er eentje shiny is in Scarlet & Violet. Er zijn echter verscheidene methodes om je kansen (aanzienlijk) te vergroten:

 • Verkrijg de Shiny Charm
 • Sandwich met Sparkling Power maken en opeten
 • Vang of versla veel Pokémon in ‘Mass Outbreaks’
 • Door te breeden met de ‘Masuda Methode’

De kansen worden hierdoor als volgt (bron: Serebii):

Geen methode | Kans: 1/4.096 – met Shiny Charm: 1/1.366
Breeden | Kans: 1/4.096 – met Shiny Charm: 1/1.366

Sandwich – Sparkling Power Lv. 3 | Kans: 1/1.024 – met Shiny Charm: 1/683
Mass Outbreak: 60+ Pokémon verslagen en/of gevangen
| Kans: 1/1.366- met Shiny Charm: 1/820
Mass Outbreak 60+ Pokémon + Sandwich Lv. 3 | Kans: 1/683 – met Shiny Charm: 1/512
Masuda Methode | Kans 1/683 – met Shiny Charm: 1/512

Zo krijg je de Shiny Charm in Scarlet & Violet

De Shiny Charm is jouw ultieme beloning in het spel. Je krijgt ‘m pas nadat alle Pokémon als gevangen genoteerd staan in de Pokédex. Het verhoogt de kans op een anders gekleurde aanzienlijk.

 1. Vang alle 400 Pokémon in de Paldea Pokédex.
 2. Zorg ervoor dat je alle beloningen hebt gekregen vanuit de Pokédex
 3. Spreek met Jacq in de Academy. Hij geeft je de Shiny Charm én een diploma voor je harde werk.

Mr. Jacq is te vinden in het Biology-lab. Hij heeft de Pokédex-app ontwikkeld voor je Rotom Phone.

Shiny boost sandwiches maken

Sandwiches die je maakt tijdens een picknick in Scarlet & Violet komen met allerlei effecten, waaronder bijvoorbeeld een shiny boost. Deze zorgt ervoor dat de kans voor 30 minuten groter is dat je een shiny Pokémon in het wild tegenkomt.

Nagenoeg alle ingrediënten zijn te vinden in de Sure Cans, Deli Cioso en Aquiesta Supermarkt. Deze zitten in Levincia. Herba Mystica is enkel te krijgen via 5 of 6-sterren Tera Raids. Deze zijn pas beschikbaar als je het spel hebt uitgespeeld.

Shiny boost sandwiches met Sparkling Power Lv. 3
Hieronder een lijst met alle types die je kunt creëren. Deze verhogen de kans op een shiny naar Sparkling Power Lv. 3. Houd er rekening mee dat de sandwich enkel de shiny-kans verhoogt van dat desbetreffende type.

 • Normal: Chorizo x1, Salty Herba Mystica x2
 • Fire: Basil x1, Sweet Herba Mystica x1, Salty Herba Mystica x1
 • Water: Cucumber x1, Salty Herba Mystica x2
 • Grass: Lettuce x1, Salty Herba Mystica x1, Sour Herba Mystica x1
 • Flying: Prosciutto x1, Salty Herba Mystica x2
 • Fighting: Pickles x1, Salty Herba Mystica x2
 • Poison: Noodles x1, Salty Herba Mystica x2
 • Electric: Yellow Bell Pepper x1, Salty Herba Mystica x1, Spicy Herba Mystica x1
 • Ground: Ham x1, Salty Herba Mystica x2
 • Rock: Jalapeno x1, Salty Herba Mystica x2

 

 • Psychic: White Onion x1, Salty Herba Mystica x2
 • Ice: Klawf Stick x1, Salty Herba Mystica x2
 • Bug: Cherry Tomatoes x1, Salty Herba Mystica x2
 • Ghost: Red Onion x1, Salty Herba Mystica x2
 • Steel: Hamburger x1, Sweet Herba Mystica, Salty Herba Mystica x1
 • Dragon: Avocado x1, Salty Herba Mystica x2
 • Dark: Smoked Fillet x1, Sweet Herba Mystica, Salty Herba Mystica x1
 • Fairy: Tomatoes x1, Salty Herba Mystica x2

Deze lijst is gevonden via Twittergebruiker SoulSilverArt en mede mogelijk gemaakt via The Time is Nigh.

Mass Outbreaks

Als je met Y de wereldkaart van Paldea bekijkt, zie je de iconen van diverse Pokémon. Op deze plekken vindt een Mass Outbreak plaats. Hier komen verschijnen gigantisch veel van dezelfde soort; en hoe meer je er verslaat en / of vangt, hoe groter de kans op een shiny wordt.

Na 60 stuks is dit een kans van 3 / 4.096 oftewel 1/1.366.  Combineer je dit met een sandwich met een Shiny Power van Lv. 3 is dit liefst 1/683 (met Shiny Charm zelfs 1/512).

Na ongeveer 100-120 Pokémon eindigt de Mass Outbreak. YouTube Austin John Plays heeft een video gemaakt waarmee je dit aantal artificieel kunt vergroten.

Goed om te weten: Voor extra snel resultaat kun je de Let’s Go-mechaniek gebruiken om Pokémon automatisch te verslaan. Je zakmonster valt een eventuele shiny Pokémon niet aan.

De loep zit om een Mass Outbreak van Larvesta. Rechstonder de kaart is er ook een van Mankey te zien.

Breeden met de Masuda Methode

De Masuda Methode zit al sinds de vierde generatie in de spellen. Voor deze methode heb je een Pokémon uit jouw taalregio (bijvoorbeeld Engels) nodig, een eentje uit een andere (bijvoorbeeld Duits, Japans of Frans). Niet alleen verhoogt dit de kansen op eieren aanzienlijk; ook sleep je een shiny aanzienlijk sneller in de wacht.

Voor elke Pokémon die je op deze manier uitbroedt, is de kans op een shiny 1/683. Met een Shiny Charm wordt dit 1/512. Al jarenlang is dit de een van de meest effectieve methodes.

De Masuda Methode is vernoemd naar Junichi Masuda, een van de voornaamste figuren achter Pokémon. Hij programmeerde deze in de games. Om ‘m te gebruiken zijn de gewoonlijke regels voor Breeden van kracht.

Tip: De Masuda Methode werkt ook voor Ditto. Heb je dus een Ditto uit een andere taalregio; dan kun je die gemakkelijk met welke Pokémon je wil breeden!

Breeden gebeurt via ‘Picnic’. Heb je twee compatibele zakmonsters in je Party, dan heb je automatisch kans dat er eieren komen. Check hiervoor het mandje bij de tafel.

Bron: Twittergebruiker SoulSilverArt

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Maker Stardew Valley deelt nieuwe update over Versie 1.6

0

Nieuws Maker Stardew Valley deelt nieuwe update over Versie 1.6

03-12-2023

1

Karina

ONI: Road to be the Mightiest Oni – Niet zozeer machtig, wel vermakelijk

0

Review ONI: Road to be the Mightiest Oni – Niet zozeer machtig, wel vermakelijk

15-03-2023

5

Martijn

Demo van Process of Elimination verschenen op Switch

0

Nieuws Demo van Process of Elimination verschenen op Switch

14-03-2023

1

Thijmen

Discussieer met ons mee! 1

rob1N

15 mrt 23 om 09:58

#9201‍

4596 XP | 882 comments

Het is voor het eerst dat ik het shiny hunten een kans heb gegeven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe 3 shinies in het wild ben tegengekomen zonder ernaar te zoeken. De andere 9 heb ik dmv sandwich + shiny charm gevangen. Het werkt inderdaad wel goed.

Echter mijn issue is dat een hoop Pokemon lastig te vinden zijn omdat ze een typing hebben die in hetzelfde gebied veel voorkomt bij andere Pokemon waardoor je niet de gewenste soort tegenkomt. 

Een andere issue is dat de Scarlet/Violet Pokemon niet echt hele boeiende nieuwe shinies hebben. Ik heb nu een shiny Ceruledge erbij maar het enige dat anders is, is de kleur vlam in z'n ogen... yay. Daar hadden ze echt zo veel vettere dingen mee kunnen doen... 

Mijn huidige shiny team bestaat uit Lokix, Gallade, Ceruledge, Flapple, Braviary en Arboliva. M'n overige shinies zijn Ditto, Ursaring, Donphan, Guardevoir, Venomoth.