Microsoft deelt brief uit 1999 over gefaalde Nintendo-overname

0

Microsoft heeft een brief onthuld van meer dan twintig jaar oud, gestuurd in de tijd dat ze (tevergeefs) Nintendo probeerden over te nemen. Toen al bleek dat Nintendo er niet echt op zat te wachten.

De brief (uit 1999) komt van de toenmalige Vice President – Hardware bij Microsoft, Rick Thompson, en is geadresseerd aan Jacqualee Story, Vice President Business Affairs bij Nintendo of America. De computergigant probeerde een afspraak te regelen met toenmalige president van Nintendo, Hiroshi Yamauchi en met Genyo Takeda, de hardwarebaas.

Thompson’s brief, die onderdeel is van een interactief museum ter ere van het twintigjarig bestaan van Xbox, begint als volgt (vertaald):

“Beste Jacqualee, ik waardeer dat je tijd neemt om een afspraak te regelen met meneer Takeda en Yamauchi voor een potentieel strategische samenwerking tussen Nintendo en Microsoft bij toekomstige spelplatformen. Ik begrijp de zorgen van meneer Takeda over deze samenwerking, en probeer om [gecensureerd] de richtlijnen te volgen die hij heeft opgesteld.”

De rest van de brief is vrijwel volledig gecensureerd. Er valt nog te lezen dat Microsoft blijft werken aan hun Xbox-project (de Xbox lanceerde uiteindelijk in 2001) en dat ze Nintendo willen helpen om van de Dolphin de beste video game console te maken. De Dolphin was de codenaam van de Nintendo GameCube, die eveneens in 2001 op de markt verscheen.

Microsoft bood in 1999 25 miljard dollar voor Nintendo. Tussen 1999 en 2000 zijn hier meerdere overleggen over gevoerd, maar uiteindelijk leidden ze tot niets. Eerder dit jaar kwamen een aantal sappige details uit de deal bovendrijven. Zo vertelde de ex-accountmanager van Microsoft, Kevin Bachus, dat Nintendo hen een uur lang uitlachten wegens deze propositie (link naar archief N1ntendo).

Ook dit jaar stond het bol van de Nintendo x Microsoft-geruchten, maar het was Xbox-baas Phil Spencer zelf die daar in augustus een einde aan maakte.

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Reageer als eerste!

of om een reactie achter te kunnen laten.