Kamiya: 'gamebedrijven zijn verantwoordelijk om hun games beschikbaar te houden'

3

In een interview met videogameschronicle.com zegt Hideki Kamiya (50), de creative director van PlatinumGames, dat bedrijven hun best moeten doen oudere games speelbaar te houden voor de nieuwe generatie. 

Omdat Kamiya bekend staat bekend als een gameverzamelaar werd hem gevraagd naar zijn mening over de enorme prijsstijgingen op de retro-gamemarkt.

Ik ben zelf een verzamelaar, dus ik begrijp de wens om die gesealde game in bezit te krijgen. Het gaat mensen niet zozeer om de game zelf maar om de waarde die zit in de verpakking. Maar als een fan is het een probleem wanneer iemand een game wil spelen en deze onbereikbaar is vanwege die belachelijke marktprijs. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat de IP bezit om de games beschikbaar te houden. Als mensen een klassieke game willen spelen en dat niet mogelijk is… omdat de game niet beschikbaar is op moderne platforms of in de originele uitgave dan is dat een bedreiging… het beknot de gamecultuur. Zij die de rechten bezitten zouden actief moeten proberen om gamecultuur te behouden en games voor iedereen speelbaar te maken.

Hideki Kamiya

Deze filosofie sluit aan bij een recente quote van de hoofdproducent van PlatinumGames, die onlangs liet weten dat PlatinumGames graag aan een Switch-versie van Star Fox Zero zou werken. Kamiya is zelf verantwoordelijk geweest voor een aantal belangrijke bijdrages aan de door hem benoemde ‘gamecultuur’: onder andere Resident Evil 2, Devil May Cry, Okami, Bayonetta en The Wonderful 101 zijn van zijn hand. In overeenstemming met Kamiya’s filosofie zijn veel van deze games ook op moderne platforms speelbaar.

Ben je het eens met meneer Kamiya? En zou Nintendo meer hun best moeten doen om oude games beschikbaar te maken op de Switch? Laat het ons weten in de comments. 

Discussieer met ons mee!

Samus

14 september 2021 10:17

#1452

En terecht verdomme! Over de meest populaire en bekende games van Nintendo maak ik mij niet zo zorgen, want die worden iedere keer wel aangeboden (zoals een Super Mario Bros, Zelda en Metroid), maar het zijn juist die games die door rechten en andere legale zaken een beetje in de verduistering raken helaas. 

 

Neem bijvoorbeeld een game als Lufia II: Rise of the Sinistrals of Terranigma op de SNES...beide games zijn nu inmiddels van Square-Enix (IP), maar doordat begin jaren '90 contracten en afspraken niet zo goed op papier werden gezet is het best lastig om een game opnieuw uit te brengen als de originele auteurs geen toestemming geven (of in Terranigma's geval, compleet van de aardbodem verdwenen zijn lijkt wel). 

Martijn

14 september 2021 13:18

#1455

Rechten zijn altijd lastig, zeker over zoveel jaar. Denk ook aan al die succesvolle licentie-games, die ook niet op een legale manier beschikbaar zijn, tenzij je een fortuin uitgeeft voor de oorspronkelijke uitgaves. Zo had Konami ooit veel succes met o.a. Ninja Turtles, Tiny Toon Adventures en Batman. Capcom bracht sterke Disney-titels uit, waaronder DuckTales, Rescue Rangers en Darkwing Duck. Ooit waren het grote titels, maar die games verschijnen niet op een Virtual Console of Nintendo Switch Online. Toch zonde, want destijds stonden ze vaak in allerlei top 10-lijstjes en waren het favorieten.

Als je terugkijkt op wat er in eerdere jaren gemaakt werd, overleefd slechts een heel klein deel. Zelfs bij Nintendo zien we het: sommige series hebben haast het eeuwige leven, terwijl andere verdwijnen in obscuriteit. Deels lijken series als F-Zero en Star Fox daar zelfs moeite mee te hebben. Er zijn nu meer mensen die Captain Falcon alleen van Super Smash Bros. kennen, dan van zijn eigen games. Die games duiken gelukkig af en toe nog op bij heruitgaven, maar pakken daar geen nieuw publiek mee.

Het is logisch dat niet alles kan overleven, maar tegelijk zijn er zoveel klassiekers die het eigenlijk wel verdienden. Vooral grote namen die ondanks enorm succes toch verdwenen zijn. Dat is echt zonde. Jammer hoe rechten zelfs de succesvolste videogames kunnen laten verdwijnen.

rob1N

15 september 2021 08:59

#1464

Hmjah, maak een remake of remaster is dan de oplossing voor een hoop. Je kan niet altijd maar die oude meuk in leven houden. En zo leuk zijn ze echt niet meer tegenwoordig. Ik heb altijd toch wel een beetje een teleurstellend gevoel als ik een oude game weer speel. het is nooit meer zo leuk als toen. Dit komt natuurlijk omdat je de game al kent en het grafisch niet meer voldoet aan de standaard van nu. Toen vond je de game echt mooi voor z'n tijd, nu kijk je er naar van, lol vond ik dit mooi? 

Die games mogen van mij gewoon beschikbaar blijven als roms. Schijt aan dat het illegaal is. Ik vind juist niet dat die developers zich bezig moeten houden met die oude zooi beschikbaar houden. Het is geweest die tijd en nu is het puur voor de verzamelaars. Heb je het zelf ooit verkocht? Jammer dan. 

Nintendo brengt nog vaak zat oude troep classics uit maar wat de man zegt klopt wel degelijk, het is aan de developer zelf om ervoor te kiezen hun classics in leven te houden of niet. 

Login om een reactie achter te kunnen laten.