Einde van een tijdperk: EA stopt met FIFA-licentie

  • Nieuws

  • 10 mei 22 om 19:37

  • Rik

  • 4

Een kleine aardverschuiving in het game-landschap! EA Sports heeft bekend gemaakt dat ze vanaf 2023 stoppen met het uitgeven van FIFA-games. De licentie met de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) die al dertig jaar loopt wordt na de huidige periode niet verlengt. EA brengt hun populaire voetbalgames vanaf 2023 uit onder de naam ‘EA SPORTS FC’.

Het rommelde al langer tussen de FIFA en EA. Eind vorig jaar konden we nog melden dat de spanning tussen beide bedrijven hoog opliep. Het huidige licentiecontract loopt af in 2022 en dus zou er dit jaar een nieuwe deal gesloten moeten worden. Na ruim twee jaar onderhandelen is deze er niet gekomen. De FIFA wilde volgens verschillende bronnen twee keer zoveel geld voor de licentie ten opzichte van het huidige contract (dat goed is voor zo’n 150 miljoen euro per jaar). EA hield er destijds al serieus rekening mee dat de impasse niet doorbroken zou worden en registreerde daarom de EA SPORTS FC-naam.

Lootboxes

De FIFA zette zo hoog in omdat EA sinds het afsluiten van het laatste contract in 2012 een nieuw lucratief verdienmodel heeft toegevoegd aan de FIFA-games. In deze Ultimate Team mode kunnen spelers hun eigen fictieve team samenstellen door middel van lootboxes. De implementatie van deze lootboxes was verantwoordelijk voor een grote winst-stijging, waarvan de FIFA nu dus ook een groter aandeel wilde zien. Lootboxes liggen al geruime tijd onder vuur en worden (bijvoorbeeld door het Britse Hogerhuis) gezien als verkapte gokspellen. In België zijn ze zelfs verboden. Ook in Nederland waren er geruime tijd beperkingen op de implementatie van lootboxes maar de Raad van State gaf EA afgelopen maart gelijk dat Ultimate Team niet in strijd is met de huidige Nederlandse wetgeving. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

EA liet weten dat er naast de naam niks zal veranderen aan de voetbalgames zelf. De licenties met de verschillende competities, clubs, etc. stonden los van de deal met de FIFA zelf. Verschillende van deze licentiehouders hebben vandaag laten weten ‘bij de club te blijven‘. De eerste FIFA-game kwam uit in 1993, verschillende edities hebben Nintendo-platforms aangedaan. De verwachting is dat ook de EA SPORTS FC-games naar de Nintendo Switch en diens opvolger(s) zullen komen.

Wat vind jij van de nieuwe naam van de FIFA-spellen? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Endless Ocean: waarom deze Wii-klassieker zo goed is

1

Special Endless Ocean: waarom deze Wii-klassieker zo goed is

26-04-2024

0

Karina

Dit was het nieuws tijdens het Monster Hunter Digital Event

1

Nieuws Dit was het nieuws tijdens het Monster Hunter Digital Event

10-05-2022

1

Robin

Espeon maakt volgende week entree in Pokémon Unite

1

Nieuws Espeon maakt volgende week entree in Pokémon Unite

10-05-2022

3

Icelos

Discussieer met ons mee! 4

Yosher

11 mei 22 om 00:11

#4874‍

5886 XP | 1090 comments

De FIFA games interesseren me vrij weinig maar ik ben wel echt benieuwd hoe dit de verkopen gaat beïnvloeden. Iedereen kent de naam FIFA wel natuurlijk maar gaan genoeg van deze spelers ook voor EA SPORTS FC? 

Rik

11 mei 22 om 01:56

#4875‍

4694 XP | 668 comments

Dat vind ik ook een heel interessant fenomeen om straks in de gaten te houden. Helemaal als de FIFA straks zelf een voetbalgame/nieuwe licentie aan een concurrent uitgeeft (al weet ik niet of dat contractueel gelijk mag, er wordt best vaak een 'afkoelperiode' bedongen). Wie van de twee giganten zal zichzelf straks blijken te hebben overschat? 

rob1N

11 mei 22 om 09:39

#4877‍

5411 XP | 1042 comments

FIFA is de naam die verkoopt. Niet de game zelf. Ik denk dat EA hier een enorme klap gaat krijgen. Het laat mij vrij koud verder, EA is toch een baggerbedrijf. 

Zool

11 mei 22 om 13:06

#4882‍

1938 XP | 364 comments

De Fifa games lijken elk jaar dan wel op elkaar, maar ik ken geen fabrikant die het niveau haalt van Fifa qua voetbal. Denk dus dat EA (it’s in the game) wel echt een flinke voorsprong heeft ongeacht naamgeving.