FIFA zou twee keer zoveel geld willen van EA voor verder gebruik naam

  • Nieuws

  • 14 okt 21 om 17:16

  • Rik

  • 4

De FIFA-voetbalgames behoren tot de best verkopende spellen ter wereld en hebben een van de hoogste naamsbekendheid. Nu de licentiedeal tussen Fédération Internationale de Football Association (FIFA) en Electronic Arts (EA) na het WK voetbal in Quatar afloopt, schijnt de FIFA mogelijk twee keer zoveel geld te willen zien voor het verlengen van de licentiedeal. EA overweegt zijn bekende FIFA-serie onder een andere naam in de markt te zetten.

Dit meldt de New York Times. Al sinds 1993 hebben de FIFA en EA een licentiedeal om voetbalspellen onder de FIFA-naam uit te brengen, de meest recente deal werd gesloten in 2012 en heeft een looptijd van tien jaar. Zonder verlenging loopt deze dus af in 2022. De onderhandelingen tussen EA en de FIFA lopen al twee jaar en zouden momenteel in een impasse zitten. FIFA neemt geen genoegen meer met de ruim 150 miljoen dollar per jaar die ze onder de huidige deal krijgen van EA en zet in op een verdubbeling. Dit betekent dat een vierjaarlijkse WK-cyclus meer dan een miljard dollar moet opbrengen voor de FIFA.

Vorige week liet EA Sport directeur Cam Weber al weten dat het bedrijf rekening houdt met een naamsverandering voor de serie. De naam “EA Sports FC” is al aangevraagd bij de European Union Intellectual Property Office.

Het is niet zo vreemd dat FIFA meer geld wil zien, sinds het afsluiten van de vorige deal in 2012 heeft EA een ander (lucratief) verdienmodel aan hun FIFA-games toegevoegd: Ultimate Team mode. In deze nieuwe spelmodus kunnen spelers hun eigen fictieve team samenstellen door middel van lootboxes. Om je favoriete speler aan het team te kunnen toevoegen moet je lootboxes aanschaffen, dit is het beste te vergelijken met een digitaal pakje Pokémon-kaarten: van tevoren weet je niet welke speler je krijgt in een lootbox en de populairste spelers zijn zeldzamer. De implementatie van deze lootboxes was verantwoordelijk voor een grote winst-stijging. Het merendeel van de 1,6 miljard dollar die EA Sports-titels in 2021 opbrachten, is afkomstig van lootboxes. In 2015 was de winst uit EA Sports-titels bijvoorbeeld nog 587 miljoen dollar.

Omdat de FIFA-games zich onder andere richten op minderjarigen zijn de lootboxes in FIFA’s Ultimate Team overigens illegaal in Nederland en België. Lootboxes worden in onze landen gezien als online gokken, wat illegaal is om aan te bieden aan minderjarigen. De Nederlandse Kansspelautoriteit Ksa heeft EA hier al eerder een miljoenenboete voor opgelegd. In België biedt EA al helemaal geen FIFA-punten (waarmee lootboxes in de games gekocht kunnen worden) meer aan. Ook in andere landen liggen lootboxes al langer onder vuur, mogelijk wil EA om deze reden niet vastzitten aan een langdurig contract dat uitgaat van door lootboxes verhoogde omzetten.

Vind jij het terecht dat FIFA meer dan twee keer zoveel geld wil zien voor een verlenging van de licentie of zit jij in kamp EA? Of vind je juist dat EA zou moeten stoppen met lootboxes? Laat het ons weten in de comments.

Bron:

Like dit bericht:

Recente artikelen

Gerucht: Xbox brengt handheldconcurrent uit voor Nintendo Switch

0

Nieuws Gerucht: Xbox brengt handheldconcurrent uit voor Nintendo Switch

28-03-2024

0

Thijmen

Releasedatum voor Where Cards Fall bekend

2

Nieuws Releasedatum voor Where Cards Fall bekend

14-10-2021

1

Dre

Wegdromen met de lanceertrailer van A Little Golf Journey

0

Media Wegdromen met de lanceertrailer van A Little Golf Journey

14-10-2021

0

Erik

Discussieer met ons mee! 4

Yosher

14 okt 21 om 17:33

#1990‍

5811 XP | 1076 comments

Eerlijk gezegd hoop ik nu gewoon dat deze hele deal als een kaartenhuis uit elkaar valt, dat de FIFA een deal van de gebruikelijke 150 miljoen maakt met een heel andere ontwikkelaar, met de voorwaarde dat zij dan die lootboxen achterwegen laten. Die onzin moet echt kappen, liever gister dan vandaag, het gamen is er niet bepaald op vooruit gegaan sinds ontwikkelaars hiervan gebruik maken. 

Rik

14 okt 21 om 20:45

#1994‍

4649 XP | 664 comments

Op zich helemaal mee eens Yosher, maar ik ben bang dat de FIFA alleen op die manier op zijn strepen zal gaan staan als er meerdere grote landen (want laten we eerlijk zijn, Nederland & België kunnen ze gestolen worden) verboden of limieten aan lootboxes opstellen. Pas zodra het evident is dat de publieke opinie niet meer te keren valt, zullen ze vast wel gauw een PR-momentje eruit proberen te slaan... Een meer pro-actieve houding zou ze sieren maar is helaas niet realistisch. 

DetectivePikachu

14 okt 21 om 18:49

#1991‍

466 XP | 81 comments

De FIFA games zijn naar mijn idee al jaren niet meer vernieuwend, maar voor EA een jaarlijkse easy money-cash grab. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook eSports toernooien met die game. Niet dat de voetbalbond FIFA een blanco strafblad heeft, maar ergens snap ik wel dat ze nog meer geld van de lootbox-winst willen zien van EA.

Zool

14 okt 21 om 18:51

#1992‍

1913 XP | 359 comments

Dit klinkt een beetje als een slechte mop. De ene boef vraagt aan de andere boef…