Welke Xenoblade-games zijn te spelen op de Nintendo Switch?

 • Special

 • 29 mei 23 om 10:00

 • Rik

De Nintendo Switch is al sinds 2017 op de markt en elk jaar groeit de software-bibliotheek maar door. Welke games zijn ‘must plays‘ en welke games zijn zonde van je geld? Sommige Switch-eigenaren zien door de bomen het bos niet meer. In deze reeks zet N1-UP alle Switch-games uit een populaire reeks voor jou op een rijtje. Deze keer is het de beurt aan… Xenoblade Chronicles!

Wat is Xenoblade Chronicles?

De Xenoblade Chronicles-reeks bestaat uit JRPG’s, wat staat voor Japanese Role Playing Games. In deze games beleef je telkens een groots avontuur in een Fantasy-wereld. Elke game biedt een op zichzelf staand verhaal dat gespeeld kan worden zonder voorkennis van de andere spellen in de serie. Wie meerdere Xenoblade-games heeft gespeeld, zal hier en daar echter overkoepelende verhaallijnen ontdekken. Alle Xenoblade Chronicle-games maken gebruik van een uniek real-time action-based gevechtsysteem. Tijdens gevechten vallen jouw personages automatisch aan met hun reguliere aanvallen, maar is de speler verantwoordelijk voor het inzetten van ‘Arts’ (speciale moves).

Elke Xenoblade Chronicles-game wordt ontwikkeld door de Japanse ontwikkelaar Monolith Soft, een dochterbedrijf van Nintendo. Xenoblade-bedenker Tetsuya Takahashi staat nog altijd aan het hoofd van het ontwikkelteam en zorgt er voor dat zijn visie wordt doorgetrokken in elke nieuwe titel. De serie wordt met name geprezen om de world design, muziek, geweldige (Britse) stemmenwerk, verhalen en aangesneden thema’s. Xenoblade wordt ook wel omschreven als ‘de Final Fantasy van Nintendo‘. De Xenoblade-games zijn een grote tijdsinvestering, maar bieden hierdoor wel veel waar voor je geld. De gemiddelde Xenoblade-game neemt zeker 100 uur in beslag.

Welke games zijn beschikbaar op de Nintendo Switch?

Wie geïnteresseerd is in de Xenoblade Chronicles-serie valt met zijn neus in de boter! Alle games in de hoofdserie zijn inmiddels beschikbaar op de Nintendo Switch. Alleen de experimentele spin-off Xenoblade Chronicles X, die een andere focus legt dan de genummerde Xenoblade-games, ontbreekt. Xenoblade Chronicles 1, 2, 3 én hun verhaaluitbreidingen zijn allemaal speelbaar op de Nintendo Switch. In onderstaande lijst worden de DLC-uitbreidingen als losse titels behandeld vanwege de grote hoeveelheid content die zij bieden. Hou er rekening mee dat niet elke DLC-uitbreiding los verkrijgbaar is.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Monolith Soft

Releasedatum: 29 mei 2020

In 2010 (2011 in Europa) kwam het originele Xenoblade Chronicles uit voor de Nintendo Wii, en tien jaar later ging Monolith Soft terug naar de tekentafel om een ‘definitieve versie’ van dit avontuur op te leveren. In de eerste Xenoblade-game volgen we het verhaal van Shulk en zijn legendarische zwaard Monado. De wereld waar Shulk is opgegroeid bestaat uit een eindeloze oceaan met daarin de karkassen van twee gigantische titanen. Al het leven van deze wereld vindt plaats op de lichamen van deze titanen. De Bionis schonk leven aan biologische levensvormen en de Mechonis aan mechanische levensvormen, maar beide volkeren zijn verwikkeld in een eeuwigdurende oorlog. De legendarische Monado lijkt het enige wapen dat de vijandelijke Mechons kan stoppen, en dus gaan Shulk en zijn vrienden op avontuur.

De remake bracht grote grafische verbeteringen naar de klassieker die inmiddels werd gezien als een van de beste games aller tijden. Ook werd er een nieuwe epiloog toegevoegd: Future Connected. Dit losstaande avontuur vindt ongeveer een jaar na de hoofdgame plaats. Shulk, Melia en twee kinderen van Riki trotseren hierin een nieuwe uitdaging op de schouder van de Bionis, een gebied dat in 2010 wegens tijdgebrek geschrapt moest worden.

Xenoblade Chronicles 2

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: MONOLITHSOFT

Releasedatum: 1 december 2017

Hoewel Xenoblade Chronicles 2 de directe opvolger is van de eerste game, biedt het een nieuw verhaal aan in een nieuwe wereld: Alrest. De wereld van Alrest bestaat weer uit naties die wonen op titanen. De titanen zijn deze keer beduidend kleiner dan in deel 1, maar daar staat een veel groter aantal titanen tegenover. De titanen van Alrest leven nog, maar lopen op hun laatste benen. Met elke titaan die sterft en wegzinkt in de grote Cloud Sea raken land en middelen schaarser, waardoor er constante oorlog wordt gevoerd op Alrest.

Centraal in het verhaal staat Rex, een salvager (schatduiker) die onlosmakelijk verbonden raakt met het lot van de legendarische Blade Pyra. Blades zijn levende wapens die hun krachten lenen aan hun Drivers, het selecte groepje mensen die aanleg hebben om met Blades te vechten. Pyra is een ‘Aegis’ Blade, een van de machtigste Blades die de Architect (de god van Alrest) ooit heeft geschapen. Om niet misbruikt te worden in de eeuwige oorlogen van Alrest, vraagt Pyra aan Rex om haar terug te brengen naar haar schepper aan de top van de World Tree. De weg vinden naar dit Elysium is echter geen makkelijke opgave…

Xenoblade Chronicles 2: Torna – The Golden Country

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Monolith Software

Releasedatum: 21 september 2018

Xenoblade Chronicles 2: Torna – The Golden Country is de grote verhaaluitbreiding van Xenoblade Chronicles 2. De uitbreiding was echter zo groot, dat Nintendo Torna – The Golden Country ook als losse game heeft uitgebracht. Torna vertelt het verhaal van de Aegis war die zich 500 jaar voor Xenoblade Chronicles 2 afspeelde. Zowel het gevechtssysteem van de Blades als de technische aspecten van de hoofdgame ontvingen duidelijke verbeteringen voor Torna.

In Torna – The Golden Country krijgt de legendarische Adam, die we kennen uit de legendes van de hoofdgame, voor het eerst een gezicht. De menselijke cast van Torna – The Golden Country is volledig nieuw, al zien we wel een aantal voorouders van personages uit de hoofdgame voorbij komen. Een aantal bekende (onsterfelijke) Blades keert wel terug. De game speelt zich hoofdzakelijk af op de verloren titaan Torna, maar ook zien we hoe de titaan Gormott er 500 jaar geleden uitzag.

Xenoblade Chronicles 2: Torna – The Golden Country is zowel beschikbaar als DLC-uitbreiding van Xenoblade Chronicles 2, als een losse release. Bij de losse release zit ook een download-code inbegrepen voor de overige DLC-content voor de hoofdgame.

Xenoblade Chronicles 3

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Monolith Soft.

Releasedatum: 29 juli 2022

Xenoblade Chronicles 3 werd genomineerd voor Game of the Year bij The Game Awards, en dat is niet zonder reden. Monolith Soft verwerkte alles wat ze uit de vorige Xenoblade-games leerden in deel 3. In Xenoblade Chronicles 3 maken we kennis met de wereld van Aionios, een samensmelting van de werelden uit Xenoblade 1 en 2. De naties Keves (XC1) en Agnus (XC2) zijn in een eeuwige oorlog verwikkeld. Het bestaan in Aionios is hard: soldaten leven om te vechten, en vechten om te overleven. In Aionios is je levensduur beperkt, en deze kun je alleen verlengen door de levenskracht van je gesneuvelde vijanden te roven.

Door een speling van het lot zitten zes soldaten van Keves en Agnus plots met elkaar opgescheept. Hun perspectief op het leven verandert compleet wanneer Noah, Mio en hun vrienden de kracht van Ouroboros ontdekken. Als Kevesi en Agnians samenkomen kunnen ze putten uit een nieuwe kracht. Is deze kracht van Ouroboros sterk genoeg om los te breken uit de eeuwig durende cyclus van oorlog?

Hoewel Xenoblade Chronicles 3 het sterkst leunt op eerdere games uit de serie is de game duidelijk ontworpen met nieuwkomers in het achterhoofd. Er is geen voorkennis nodig van XC1 of XC2.

Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Monolith Soft

Releasedatum: 26 april 2023

Nintendo Switch eShop: €29,99

In principe kan elke andere Xenoblade Chronicles-game op zichzelf staan, maar dit is anders voor Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed. Naast de hoofdverhalen van de vorige games ontstond er langzaam maar zeker een overkoepelend verhaal dat de hele trilogie beslaat. In Future Redeemed krijgen fans van de serie eindelijk de laatste puzzelstukjes aangereikt en zien we de grote finale van de ‘Klaus-saga’. Hiervoor haalde Monolith Soft een paar oude bekenden van stal. De oude hoofdpersonages Shulk (XC1) en Rex (XC2) maken hun rentree in Aionios.

Net als bij Torna & Future Connected is de gameplay weer bijgeschaafd voor Future Redeemed en ook zijn er weer wat Quality of Life-toevoegingen doorgevoerd. De combinatie van de ‘beste’ Xenoblade-gameplay uit de serie en de grote finale van het overkoepelende verhaal maken van Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed de ultieme Xenoblade-ervaring voor de fans. Voor nieuwkomers is de drempel echter nog nooit zo hoog geweest.

Let op: in tegenstelling tot Torna – the Golden Country is Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed niet los verkrijgbaar. De uitbreiding is alleen beschikbaar als onderdeel van de Xenoblade Chronicles 3 Uitbreidingspas.

De drie “Xenoblades”

Bonus: Waar moet ik beginnen?

Bij veel series is het afhankelijk van smaak welke game de beste introductie tot de serie is. Bij Xenoblade Chronicles zijn de fans het echter grotendeels eens over de beste volgorde:

 1. Xenoblade Chronicles 3
 2. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition
 3. Xenoblade Chronicles: Future Connected (onderdeel van XC1)
 4. Xenoblade Chronicles 2
 5. Xenoblade Chronicles 2: Torna – The Golden Country
 6. Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed

Het voelt misschien niet intuïtief aan om bij het derde deel te beginnen, maar Monolith Soft heeft deze game duidelijk bedoeld als introductie voor nieuwe spelers. Verbeterpunten uit de voorgaande games zijn perfect doorgevoerd en verhaaltechnisch heb je geen voorkennis nodig. Als Xenoblade Chronicles 3 je niet ligt, is de serie niks voor jou. Ben je wel enthousiast? Dan ben je na XC3 goed voorbereid op de rest van de serie.

Hier en daar zullen de oudere games aanvoelen als een klein stapje terug (ze zijn immers ook een paar jaar ouder), maar je weet inmiddels waarom deze serie echt de moeite waard is. Begin na XC3 bij de content van XC1, want op het einde van XC2 zit er een vrij grote Easter Egg waar deze voorkennis van pas komt. Torna kun je het beste spelen na de hoofdgame van van XC2, want daar is deze op ontworpen. Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed is het absolute slotstuk van de serie, en verliest flink aan kracht zonder voorkennis van de andere delen. Bewaar deze dus echt tot het laatst.

Wat is jouw favoriete Xenoblade Chronicles-game? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

1

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

3

Karlijn

Minecraft Trails & Tales update komt in juni naar de Switch

4

Nieuws Minecraft Trails & Tales update komt in juni naar de Switch

29-05-2023

3

Thijmen

Nintendo blokkeert Steam-release Wii-emulator

3

Nieuws Nintendo blokkeert Steam-release Wii-emulator

28-05-2023

4

Rik

Discussieer met ons mee! 8

Fl@ppy

29 mei 23 om 15:09

#10051‍

2295 XP | 443 comments

Met deel 3 beginnen. Totaal niet de volgorde die ik zou aanraden. Het is juist leuk om eerst deel 1, dan deel 2 en als laatste deel 3 te spelen omdat je dan ziet waar alle inspiratie voor deel 3 vandaan komt. 

N2up

29 mei 23 om 17:18

#10053‍

925 XP | 180 comments

Daar ben ik het ook mee eens. Op Future Redeemed na, is XC1 in mijn ogen ook **bijna** op alle punten beter dan de twee delen daarna.

Mijn volgorde zou zijn:

 1. XC1 DE
 2. XC2
 3. XC2: Torna
 4. XC1: Future Connected
 5. XC3
 6. XC3: Future Redeemed
Fl@ppy

29 mei 23 om 18:18

#10054‍

2295 XP | 443 comments

Deel 3 vond ik kwa wereld echt de mindere van de 3, maar het verhaal was sterk. Deel 2 deed dat juist andersom voor mij. En deel 1 deed gewoon beiden goed. Dus ook in mijn ogen is deel 1 nog steeds het beste, al is hij ondertussen wel aardig veroudert.

Dreon

29 mei 23 om 19:30

#10055‍

2339 XP | 200 comments

Eens, deel 1 voelt hier en daar wat ouder aan.. maar qua verhaal en wereld is het spel echt perfect!

Rik

29 mei 23 om 23:55

#10057‍

4234 XP | 630 comments

Grappig, op onze Koopa Café discord was dit juist de consensus. (Zie ook zeker Bestrafers redenen hieronder)

XC1 is natuurlijk nog steeds fantastisch maar je merkt op punten wel echt dat het een game op leeftijd is. Ook komen XC1 & XC2 vrij langzaam op gang, zeker voor iemand die de serie nog niet kent.

Hoe dan ook: "Bij veel series is het afhankelijk van smaak welke game de beste introductie tot de serie is.Blijkt dit toch weer waar

Selan

29 mei 23 om 15:41

#10052‍

2174 XP | 391 comments

Wat mij betreft mag deze franchise in het rijtje Zelda en Metroid geplaatst worden wat betreft Nintendo’s beste games. Geweldige games!!

Rik

29 mei 23 om 23:58

#10058‍

4234 XP | 630 comments

Geen verrassing dat ik het daar mee eens ben, natuurlijk

Monolith Soft levert altijd enorme kwaliteit af. Ook XCX, de enige game die (vooralsnog) niet speelbaar is op de Switch, is een uitblinker. Echt een van de best ontworpen open werelden aller tijden. 

Bestrafer

29 mei 23 om 22:13

#10056‍

408 XP | 68 comments

Ik ben zelf ook bij 3 begonnen, maar zou het voor instappers zeker aanraden om op de volgorde te spelen die Rik schrijft. Zelf zou ik anders over de verouderde grafics en Wii-besturing (geen beweging, maar de knoppen zijn gemapt voor de Wiimote) zijn gestruikeld en de serie niet eens hebben afgemaakt. En boy! Wat zou ik dan wat hebben gemist, want het is echt een vette franchise!