Hoofdafbeelding bij wat weten we over opvolger Nintendo Switch

Wat weten we over de Nintendo Switch-opvolger?

  • Special

  • 5 apr 23 om 09:00

  • Robin

De Nintendo Switch-opvolger komt steeds meer in het nieuws. Logisch, want de Nintendo Switch gaat momenteel het zevende jaar tegemoet. Wat weten we eigenlijk over de potentiële opvolger? Nog helemaal niets is zeker, maar ik zet de meest waarschijnlijke vernieuwingen voor je op een rij.

De Nintendo Switch-opvolger kwam weer ter sprake nadat een “Pokémon-leak” op 4chan juiste informatie had gegeven omtrent de DLC van Pokémon Scarlet & Pokémon Violet. De laatste zin liet doorschemeren dat er een nieuwe Nintendo Switch aan zat te komen. Omdat het duidelijk is dat we een keer een andere gaan krijgen, is het wel fijn om de mogelijke specs op een rijtje te zetten. Zullen ze uiteindelijk waar zijn?

Wat weten we over de Nintendo Switch-opvolger?

De eerste vernieuwing: DLSS 2.0

Eén van de grote dingen die de Nintendo’s nieuwe console zal bevatten is DLSS. Misschien is het goed om te beginnen met wat DLSS is, en daar heeft Nvidia gelukkig een mooie video over gemaakt. Onder de video vat ik het verhaal kort samen.

Wat is DLSS 2.0? De uitgebreide versie

Deep Learning Super Sampling, ook bekend als DLSS, is dus kunstmatige intelligentie-technologie gemaakt door Nvidia om de prestaties van een computer te verhogen. Het kwam voort uit een intern onderzoek van Nvidia toen het team een algoritme presenteerde, dat gespecialiseerd was in het herstellen en reconstrueren van beschadigde beelden of met opzettelijk verwijderde stukken. Met behulp van deze AI is het mogelijk om de GPU minder te belasten door het oorspronkelijke beeld in een lagere resolutie te renderen en het beeld later op te schalen, om de indruk te wekken dat het op een hogere resolutie draait.

Stel je voor dat je Xenoblade Chronicles 2 speelt op een 4K-monitor met prachtige graphics. Lijkt misschien moeilijk te geloven want de game heeft een resolutie van 720p. Wanneer DLSS wordt geactiveerd, blijft de game nog steeds afspelen op 720p, maar dit wordt door de AI geüpscaled naar 4K. De GPU speelt de game dus nog op nog op 720p af en hierdoor wordt de grafische kaart minder belast. Voor de Nintendo Switch-opvolger zou dit natuurlijk perfect zijn, want dit zorgt voor minder stress voor de videokaart en winst in frames per seconde (fps).

De tweede vernieuwing: de nieuwe chip Drake

De nieuwe chip van de Nintendo Switch-opvolger heeft de codenaam “Drake” (T239) en maakt gebruik van de Ampere architectuur. In een door Nvidia bevestigde hack werd de source code van het grafisch stuurprogramma gevonden, wat uiteindelijk een link gaf aan de mogelijke hardware. Het was dan ook duidelijk dat het om een Nintendo-console ging op basis van de gevonden bestandsnamen (NVN2=Nvidia/Nintendo 2). Natuurlijk kunnen er sinds de hack nog dingen zijn veranderd, maar gezien de aard van chip-ontwikkelingen en de staat van het stuurprogramma is het vrij onwaarschijnlijk om gigantische veranderingen te verwachten.

Tijdens de Linux Kernel-update werd ook het bestaan van deze T239 bekendgemaakt.

De “Drake” heeft een octo-core CPU en lijkt op de Orin. De Orin-chip wordt gebruikt voor zelfrijdende auto en valt in dezelfde Tegra-lijn als de TX1-chip die in de huidige Switch wordt gebruikt. Het verschil zit hem voornamelijk dat in de Drake-chip het zelfrijdende auto-gedeelte is verwijderd en dat er uiteindelijk een File Decompression Engine is aan toegevoegd. Dit is in het verleden al vaker gebruikt voor andere consoles, zoals de meer recente PlayStation 5 en Xbox Series-consoles beide hebben.

Wat is DLSS 2.0? De niet uitgebreide versie

De derde vernieuwing: wat kun je verwachten qua kracht? 

Om een idee te krijgen van wat dit betekent voor de opvolger, simuleren we de kloksnelheden van de huidige Switch op de nieuwe “Drake”-chip. Waarom limiteren we deze “kracht”? Je wilt niet dat het apparaat oververhit raakt of dat de batterijduur bij wijze van spreken twee minuten is. Wanneer je kloksnelheden van de huidige Switch simuleert op de opvolger krijg je een apparaat wat erg lijkt op een Xbox One maar met de mogelijkheid voor ray tracing en DLSS 2.0.

Dat betekent dat de Nintendo Switch-opvolger veel dichter in de buurt komt van de PS5 en Xbox Series-systemen. Zo zouden voor nu heel moeilijke ports zoals de toekomstige Call of Duty-games veel makkelijker een port op de Nintendo-console kunnen krijgen. Dankzij de nieuwe chip is de stap tussen de opvolger en PS5 en Xbox Series veel kleiner. Dit is wel speculatief op basis van de kracht van de GPU. Andere specs weten we natuurlijk niet, maar slimme mensen op Famiboards hebben wel al een hoop bij elkaar gezocht. Let op: dit is pure speculatie! Neem het nog steeds met een hoop zout.

  • Geheugen: minimaal 8GB RAM
  • GPU kloksnelheid: <1Ghz (waarschijnlijk rond 840-920Mhz)
  • CPU: 8 core (A78C)
  • Beeldscherm: 720p OLED-scherm, misschien 1080p

Dit is op basis van de de huidige informatie die bekend is. Veel daarvan wordt besproken op Famiboards (een Nintendo-forum waar ik ook meeste van de informatie vandaan heb gehaald). Voor meer informatie en meer speculatie raad ik je ook zeker aan om alle andere berichten [1] [2] [3] te lezen zodat je zelf een oordeel kan vellen. Let op, dit is erg technisch dus misschien ook moeilijker te begrijpen.

Meer Nintendo Switch-opvolger
Roundtable: Wordt 2023 het jaar van de Nintendo Switch 2?
Gerucht: Nintendo had Switch Pro ooit echt in ontwikkeling

Op 5 april 2023 was het 30 jaar geleden dat Nvidia was opgericht door Jensen Huang, Chris Malachowsky, en Curtis Priem met het idee om 3D-graphics te introduceren binnen gaming en andere multimedia markten. Ter ere van dit feit is het artikel opnieuw gepost. Dit artikel is origineel gepubliceerd op 10 maart 2023.

Ik ben dus benieuwd naar wat je hierover denkt. Ben je blij met deze mogelijke specs? Of is het te mooi om waar te zijn? Of had je juist liever meer verwacht? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

0

Special Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

28-05-2023

3

Ness

Maandag 29 mei 20:30 – Koopa Café Live Podcast

0

Podcast Maandag 29 mei 20:30 - Koopa Café Live Podcast

27-05-2023

1

Robin

Dragon Quest Monsters krijgt derde deel

2

Nieuws Dragon Quest Monsters krijgt derde deel

27-05-2023

3

Robin

Discussieer met ons mee! 6

Fl@ppy

10-03-2023

#9157‍

362 comments

Lijkt allemaal veelbelovend. Met BC zouden de huidige games dan ook veel mooier kunnen worden. Maar ik ben vooral bang voor het prijskaartje. Ik ben niet van plan 500 euro uit te geven in deze tijd. Had anders ook al lang de PS5 is huis gehad. 

Paul

10-03-2023

#9159‍

288 comments

Toen in juni 2021 dit plaatje werd gedeeld, begon ik al enthousiast te worden over de mogelijkheden: https://twitter.com/kopite7kimi/status/1403200552473829377. Tof om te lezen hoe elk nieuwtje sindsdien erop wijst dat dit ook echt zo is.

De kloksnelheden zullen wel een stuk lager uitvallen dan maximaal mogelijk, puur om de handheld ervaring te kunnen houden. De afgeleide chip kan namelijk tot 65W gaan (50W voor de meer basic versie) en dat is echt veel te veel voor handheld gaming: de huidige Switch gebruikt ~4W in handheld en ~11W in docked. Je mag er dus vanuit gaan dat de GPU/videochip zwaar downclocked gaat zijn, en dan nog een tikkie erger in handheld mode om ervoor te zorgen dat je Switch niet kokend heet wordt, in 1 uur leeg is, of allebei

Het goede nieuws is dat de processor betere snelheden kan halen zonder het risico op oververhitting zoals in de huidige Nintendo Switch. De Cortex A57-processor is flink naar beneden bijgesteld om niet te heet te worden en niet te veel stroom te gebruiken. De nieuwe Cortex A78-varianten zijn een stuk zuiniger en efficiënter waardoor hij niet zo generfd hoeft te worden, in theorie.

Ik had zelf ook nog een stukje geschreven over DLSS: ELI5 maar ik kan het even niet terugvinden. Een video van NVIDIA van ruim drie kwartier zie ik echter ook niet zitten!

Edit:  gevonden voor wie dat interessant vindt:

Een supercomputer heeft zitten uitrekenen hoe de beeldkwaliteit van een game verbeterd kan worden en heeft daarvoor een algoritme ontwikkeld.

Dat algoritme wordt gebruikt in de grafische kaart van je apparaat, maar hij hoeft niet zelf meer uit te rekenen hoe de game er het mooiste uit gaat zien: hij hoeft alleen maar de instructies te volgen. Hierdoor bespaart deze methode aanzienlijk veel rekenkracht.

Een ander belangrijk element dat de instructies uitgevoerd worden door de zogeheten tensor cores, die los staan van de rest. Hierdoor kan de rest van de grafische kaart zich focussen op andere belangrijke dingen die niet zoveel concentratie vereisen als kartelrandjes wegtoveren

N2up

10-03-2023

#9161‍

133 comments

Nice, de switch is qua graphics nog goed genoeg voor mij, maar kijk uit naar een eventuele opvolger.

Belangrijker voor mij zou zijn: backwards compatibility en dat e-shop purchases over te zetten zijn

Zool

10-03-2023

#9162‍

274 comments

Mooi artikel. Wel is het zo dat de Xbox One uit 2013 stamt. An sich moeten we dus niet een beest gaan verwachten..... 

Robin

10-03-2023

#9165‍

325 comments

Wat mij dan wel weer enthousiast maakt is het idee van DLSS. Want Nintendo games op de Nintendo Switch zien er nog steeds mooi uit, dus als dit alleen maar beter gaat zijn en dan nog eens een boost kan krijgen met DLSS zou het wel eens heel tof kunnen zijn . That said, het gaat enorm afhangen van hoe de kloksnelheden worden toegepast zoals Paul ook al zei. 

Yosher

05-04-2023

#9478‍

833 comments

Het lijkt allemaal nog zo kort geleden dat we dit soort speculaties en artikelen hadden over de NX (wat dus uiteindelijk de Switch bleek te zijn). Maar dat is ook alweer meer dan 6 jaar geleden. Damn.

Hoe dan ook, persoonlijk maakt het mij niet al te veel uit wat we er nu over "weten". We weten het toch pas zeker als Nintendo hem uiteindelijk officieel bekend maakt, en misschien zelfs pas als de release echt dichtbij komt of pas op release dag.

Ik ga hem sowieso wel halen, wat ze er ook mee doen. Tenzij ze een grote focus gaan leggen op gacha, dan ben ik echt klaar met Nintendo.