Top 5 leukste referenties uit de Super Mario Bros. Film

 • Special

 • 29 jun 23 om 08:00

 • Dreon

Sinds kort is de Super Mario Bros. Film verschenen op Blu-ray Disc en verschillende digitale streamingdiensten. Dit is hét moment om de film te kijken tot je alles uit je hoofd weet. Nadat ik de film in de bioscoop gemist had omdat ik op reis was, is ook voor mij eindelijk het moment gekomen om te kunnen genieten van de film. Tijdens het kijken van de film bleek dat deze echt bomvol referenties naar Mario en andere Nintendo-spellen zat. Dit zijn de vijf leukste referenties die ik gezien heb.

Spoilerwaarschuwing. Mocht je de Super Mario Bros. Film nog niet gezien hebben, wacht dan even met lezen. Af en toe zal ik een klein beetje op het verhaal in gaan, het zou jammer zijn om te horen dat ik wat dingen voor je verraad.

The Super Mario Movie commercial

Jumpman ingesproken door Charles Martinet

Mario en Luigi bekijken hun eigen reclame in de lokale pizzeria. De stemmen die ze in de reclame gebruiken zijn gebaseerd op hun stemmen in de games. Al vlug komen we erachter dat dit niet hun ‘echte stemmen’ zijn, maar dat ze een rol spelen. Nadat ze de reclame hebben bekeken, zegt een man genaamd Giuseppe “it’s-a perfect, wahoo” met de traditionele stem van Mario. Dit is natuurlijk ingesproken door niemand minder dan Charles Martinet, die ook de stemmen in de games inspreekt. Giuseppe heeft visueel wel erg veel weg van Jumpman, het eerste ontwerp van Mario in het arcadespel Donkey Kong. Toevallig is hij op dat moment ook nog eens het spel Jump Man aan het spelen.

Wereld 1-1 van Super Mario Bros. In Brooklyn

Op het moment dat Mario en Luigi hun eerste klus krijgen, blijkt de bus niet meer te rijden. Ze hebben dus nog maar één optie om bij hun werk te komen: platformen. Al rennend en springend banen zij zich een weg die toch wel erg veel lijkt op wereld 1-1 uit Super Mario Bros. voor het Nintendo Entertainment System. Het huisnummer, de twee emmers en de airco hangen precies op dezelfde plekken als de vraagteken-blokken en ook de houten kisten liggen op dezelfde positie als de gewone blokken. Verschillende objecten vervangen de pijpen in de grond en er is zelfs een gat waar ze overheen moeten springen. Dit alles eindigt met een sprong van Mario tegen een paal die ons doet denken aan de vlag die op het einde van het level te vinden is. Dit is toch geniaal?

De Toad-winkel verkoopt heel veel herinneringen

Tijdens het bezoek aan het Mushroom Kingdom, komen Mario en Luigi langs een winkeltje waar toch wel hele toffe spullen verkocht worden. Ik kan ze hier allemaal verklappen, maar misschien is het leuker om zelf even goed te kijken. Mocht je echt graag willen weten wat ik allemaal gezien heb, selecteer dan even de witte tekst hieronder:

 • Hammer Bro hamer (SMB3)
 • Muziekdoos (SMB3)
 • Anker (SMB3)
 • P vleugel (SMB3)
 • Yoshi munt (SMW)
 • Uitroepteken blok (SMW)
 • P ballon (SMW)
 • Sleutels (SMW)
 • Toverdrankje (SMB2)
 • Lakitu Wolk (SMB)
 • Hakbijl (SMB)

De reis-montage bevat werelden uit meerdere Mario-games

Wanneer Mario vastberaden is om Luigi te gaan zoeken, vertrekt hij samen met Princess Peach en Toad naar Donkey Kong Island. Tijdens deze reis komen ze langs verschillende landschappen die allemaal te herkennen zijn uit de oudere Mario-spellen. Zo komen ze langs Bob-omb Battlefield, het eerste land uit Mario 64. Het kanon op de voorgrond samen met het zwevende stuk land zorgen ervoor dat er geen twijfel over mogelijk is. Daarna lopen ze over een brug waar de Cheep Cheeps hen om de oren vliegen, dit is wereld 2-3 uit Super Mario Bros. Ook de Sand Kingdom uit Super Mario Odyssey laat zich even zien, die zwevende en omgedraaide piramides herken je uiteraard meteen. Ook Yoshi’s Island maakt kort zijn opwachting, de Yoshi’s vliegen ons daar om de oren. Verder denk ik dat we ook nog de Mountain World uit New Super Mario Bros. U te zien hebben gekregen.

Muziek uit verschillende games

De laatste en misschien wel leukste referenties zijn natuurlijk alle muziekstukken die we op de achtergrond horen tijdens de film. Het blijkt dat Koji Kondo nauw betrokken was bij de Super Mario Bros. Movie soundtrack en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Wanneer Mario en Luigi ondergronds gaan om een lekkage te repareren, horen we duidelijk de muziek uit wereld 1-2 van Super Mario Bros. Bij Peach’s Castle horen we het kasteel-muziekstuk uit Mario 64, dit blijft een geweldig nummer. Wanneer Donkey Kong voor het eerst in beeld verschijnt horen we de geniale DK-Rap uit Donkey Kong 64, de gespierde aap zingt zelfs een stukje mee. Als laatste kun je zelfs heel subtiel het melodietje van Luigi’s Mansion horen wanneer Luigi in het spookbos op zoek is naar Mario. Dit stukje duurt maar een paar seconden, maar het is super tof dat ze dit hebben toegevoegd.

Win de Super Mario Bros. Film Blu-Ray Disc op N1-UP

Wil jij de Super Mario Bros. Film op Blu Ray in huis hebben, zonder ervoor te hoeven betalen? Dan ben je bij ons op de goede plek. Wij verloten namelijk twee Blu-Ray Discs op de website. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en een antwoord geven op de volgende vraag: The Super Mario Bros. Movie is niet de eerste film met Super Mario. Hoeveel films zijn er wereldwijd verschenen met Super Mario in de hoofdrol?

Dit waren vijf referenties die ik noemenswaardig vond, de Super Mario Bros. film zit echter vol met leuke referenties. Heb jij nog wat toffe referenties gezien? Laat het ons weten in de reacties.

Like dit bericht:

Over Dreon

Liefhebber van JRPG's als Xenoblade Chronicles maar ook westerse RPG's zoals Baldur's Gate en Divinity: Original Sin 2. Verder is hij nog steeds groot fan van Zelda, zelfs zo erg dat hij Majora's Mask op zijn rug heeft laten tatoeëren. Als PR Manager zorgt hij voor de contacten met uitgevers en gamebedrijven, verder maakt hij ook graag video's waarin hij af en toe zelfs in een roze hemd te zien is.

Lees meer over Dreon

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

0

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

1

Karlijn

Hoofdafbeelding bij Pikmin 4-demo vanaf nu te downloaden uit Nintendo eShop

1

Nieuws Pikmin 4-demo vanaf nu beschikbaar via Nintendo eShop

29-06-2023

4

Erik

Activison heeft spijt dat Call of Duty niet op de Switch verscheen

7

Nieuws Activison heeft spijt dat Call of Duty niet op de Switch verscheen

28-06-2023

3

Robin

Discussieer met ons mee! 9

rob1N

29 jun 23 om 09:15

#10532‍

4321 XP | 829 comments

er zaten heeeeel veel easter eggs in de film. Veel van die kleine dingetjes die je alleen ziet als je echt erop let. 

Dreon

29 jun 23 om 09:53

#10534‍

2339 XP | 200 comments

Dat hebben ze echt geniaal gedaan. Je kunt zien dat er veel moeite in gestopt is.

Yosher

29 jun 23 om 11:04

#10535‍

5080 XP | 943 comments

Blijf het qua muziek wel jammer vinden dat ze voor bepaalde stukken echt generieke muziek hebben gebruikt in plaats van muziek die echt aan Mario is gekoppeld. Dat past echt totaal niet en stoort me eigenlijk wel. Is dit ook het geval op de DVD/bluray versie?

Dreon

29 jun 23 om 12:36

#10542‍

2339 XP | 200 comments

Je bedoelt Take on me en Thunderstruck? Die zitten ook in de Blu Ray versie.

Yosher

29 jun 23 om 16:31

#10549‍

5080 XP | 943 comments

Helaas. Niet om af te doen op die nummers natuurlijk maar die horen hier gewoon niet thuis imo. Ze hadden echt veel nummers uit het Mario universum kunnen plukken om daar neer te zetten.

Verder wel een toffe film iig en al die easter eggs zijn verder wel tof om te zien (en horen)! 

Mitch

29 jun 23 om 11:21

#10537‍

2717 XP | 416 comments

Tof stuk, was vergeten hoe episch Bob-Omb Battlefield er uit zag op het bioscoopscherm

Paul

29 jun 23 om 11:54

#10541‍

3069 XP | 516 comments

Mooi stukje! Goed excuus om de film opnieuw te kijken

Dennis

29 jun 23 om 15:09

#10546‍

745 XP | 73 comments

Ik vond het gaaf dat ze niet alleen op het nostalgische teruggrepen, maar ook inderdaad referenties uit Super Mario Odyssey.

Ook leuk om te zien dat er hints naar andere games inzaten. Zo zag ik een Pikmin standbeeldje en F-Zero poster. Maar ook Duck Hunt, Punch-Out! en vast nog meer komen langs!

Rik

29 jun 23 om 19:17

#10555‍

4234 XP | 630 comments

Ik vond zelf de Mayor Pauline-referentie erg leuk