Splatoon 3 Gids - Beginner

  • Special

  • 12 okt 22 om 08:30

  • Icelos

  • 1

Het is alweer een maand geleden dat Splatoon 3 wereldwijd in de winkelschappen kwam te liggen, maar wat is nou de beste manier om het online op te nemen tegen de beste van de beste octopoda? In deze guide nemen we je mee in wat de basisregels van Splatoon zijn, welke begrippen belangrijk zijn en waar je als beginner het beste op kunt letten. Mocht je jezelf als een meer ervaren speler zien, dan is wellicht het volgende artikel in deze reeks interessanter; de geavanceerde of zelfs professionele gids. Voor nu, trek de Splatana, Dualies of Roller maar uit de kast en duik in de basisaspecten van Splatoon.

Splatoon 3 is een third-person shooter waarbij er in totaal acht spelers op het veld staan en in het algemeen twee teams het tegen elkaar opnemen. Door de grond te kleuren met jouw inkt, vijanden te ‘Splatten’ – wat neerkomt op vijandige Inklings te doordrenken met inkt – en steeds meer terrein te veroveren kun je er uiteindelijk met de overwinning vandoor gaan.

Het allereerste wat je moet weten, is dat de Splatoon-serie werkt met wapen-kits. Je kiest het primaire, secondaire en speciale wapen als pakket en kunt niet zelf een setje samenstellen. Bij het kiezen van een dergelijke kit is het daarom belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het type hoofdwapen dat je wilt gebruiken, maar ook vooral het secundaire en speciale wapen in het achterhoofd houdt. Wil ik op mijn Sniper een explosieve mijn hebben om me dekking te geven, of prefereer ik meer een granaat om de middellangeafstandsdoelen op afstand te houden?

Grondoorlog

In Splatoon 3 gaat het grotendeels altijd om controle over de map krijgen. De verschillende gamemodi hebben allemaal hun eigen nuance, maar grotendeels is dat altijd de kern om een overwinning te boeken. In deze beginnersgids zullen we alleen de Grondoorlog (Turf War) onder de spreekwoordelijke loep nemen, maar in de latere gidsen bespreken we alle Chaos Gevechten (Anarchy Modes). In Turf War wint het team dat na drie minuten de meeste grond heeft veroverd. De mode kijkt niet naar het aantal vijanden dat je verslaat, wie er het langste de meeste grond heeft veroverd of welk team het vaakst terug naar de Spawn is gestuurd. Nee, het gaat er enkel om wie er na precies drie minuten de meeste grond in bezit heeft.

Dit is zeer cruciale informatie en dit hoort jouw speelstijl aan te passen ten opzichte van gewone shooters waarbij het aantal vernietigde tegenstanders vaak de maatstaf van succes is. Zie een potje Turf War bestaand uit drie alleenstaande minuten met ieder een eigen doel. In de eerste minuut hoor je je te focussen om het thuisfront volledig te besmeuren met inkt. Het is verstandig als er één a twee spelers hiermee bezig zijn, terwijl de andere spelers voornamelijk goede posities proberen te veroveren om zo de controle en invloed van jouw team te vergroten.

In de tweede minuut gaat het voornamelijk om gevechten te winnen, posities te versterken en bovenal jouw gebieden te verdedigen. Vanaf hooggelegen gebieden heb je een superieure positie en is het gemakkelijker het overzicht te bewaren; deze gebieden veroveren en beschermen is daarom zeer belangrijk. Wees alert op geïsoleerde vijanden die proberen te flanken (flanken betekent van de zijkant of achterkant aanvallen) en in deze fase is het volledig oké om extra risico’s te nemen, zolang de rest van jouw team de controle in handen heeft.

De meest cruciale fase is de laatste minuut. Je wilt deze minuut ingaan met vier teamgenoten en het is zeer belangrijk niet zelf gesplat te worden. Er is geen enkele schaamte om in een plas inkt roerloos te liggen en te wachten op de vijanden. Het enige dat telt is dat je bij het eindsignaal meer procent van de map hebt besmeurd dan de tegenstanders. In Splatoon zijn harde skills – zoals de kunst om snel en precies te richten – zeer belangrijk, maar met een tactische aanpak kom je minstens zo ver.

Gear

Dat de Ink- en Octolings zeer modebewust zijn, weten we ondertussen al een jaar of zeven, maar als je nog nooit Splatoon hebt gespeeld, weet je waarschijnlijk niet dat al deze gekke outfits ook een praktisch nut hebben. Ieder stukje kleding heeft in totaal vier ability-slots waarmee je het leven op het slagveld kunt verbeteren. Deze vaardigheden variëren enorm, van het minder consumeren van inkt tot het onzichtbaar zwemmen, tot extra bescherming tegen vijandelijke inkt. In het begin is het vooral belangrijk dat je een breed scala aan kledij koopt, deze probeert te vullen met abilities en jouw eigen speelstijl ontwikkelt. Heb je vaak inkt-tekort met de Glooga Dualies, dan kun je het beste kleding aantrekken die Inkt Saver (Main) heeft, wil je ongezien zwemmen in de inkt om vijanden onzichtbaar te belagen, pak er dan eentje met Ninja Squid. We gaan hier in een latere special dieper op in maar voor nu zou ik er niet al te veel aandacht aan besteden, leer de fijne kneepjes van het Splat-vak en maak je daarna pas druk om jouw equipment.

Practice makes Perfect

Een zeer belangrijk element om te groeien in Splatoon is het begrijpen van de verschillende maps. Dit bereik je door veel te spelen, nieuwe dingen te proberen en in zijn algemeen meer te spelen. Echter, je kunt in Splatoon 3 ook de Recon Guide aanspreken om eens in je eentje een map te bezichtigen. Dit is absoluut aan te raden, er zijn op dit moment twaalf stages in vijf verschillende modi. Ondanks dat het verschil in de maps wellicht klein aanvoelt, maakt het wel degelijk een groot verschil. Oefen daarom alle stages in alle verschillende modi. Door gewoon rond te zwemmen, na te denken over positionering in gevechten en gewoon alles onder te spuiten met inkt, leer je stiekem ontzettend veel van een map en vind je wellicht zelfs nieuwe routes om naar bepaalde punten te komen. Een andere mogelijkheid om te leren in Splatoon 3 is met de Replay-functie. Hierin kun je gevechten terugkijken vanuit ieder perspectief en dit geeft je een gigantisch inzicht in wat er allemaal fout gaat tijdens een potje Grondoorlog.

Wees alert

Om goede keuzes te maken in een gevecht, is het altijd cruciaal om de juiste informatie te overwegen. Gaan we een push maken om de basis van de tegenpartij onder te kliederen, of moeten we defensief spelen zodat we geen Team Wipeout tegen krijgen? Het zijn over het algemeen zeer snelle keuzes die je moet maken en het is dus goed om bepaalde elementen constant in het oog te houden.

Boven in beeld staat altijd het aantal spelers, welk wapen ze hebben en of deze Squidkids nog in leven zijn of moeten wachten om weer het gevecht in te duiken. Maak er een gewoonte van om dit iedere vijf seconde te bekijken en aan de hand van deze informatie te kiezen of het verstandig is om door te drukken of terug te vallen. Zijn er al twee tegenstanders geëlimineerd en speelt jouw team nog met vier inktvissen sterk? Dan is het wellicht een goed moment om extra druk uit te oefenen en de controle van jouw team te vergroten. Weten zij in deze aanval zich goed op te stellen en verdedigend enkele eliminaties te maken? Wees dan ook niet bang om simpelweg enkele stappen terug te zetten, overleven is altijd een grote doelstelling.

Alertheid is niet alleen genoodzaakt bij het aantal spelers dat er in leven zijn. Door op de X-knop te drukken kun je de volledige map in beeld zien, samen met de positie van jouw teammates en zichtbare vijanden. Ook hier moet je een gewoonte van maken om naar te kijken, het toont namelijk direct wat de tegenstander aan het besproeien is en kan een zeer waardevolle bron van informatie zijn om de positie van de tegenstander te zien.

I’m a Squid now

Hiermee eindigen we de eerste lessen in onze Splatoon 3 Gids. We hebben uitgebreid Turf War behandeld, hoe zo’n potje in elkaar zit en waar je nu eigenlijk op dient te letten tijdens het spelen. We hebben een korte blik geworpen op de outfits en de vrij te spelen vaardigheden, maar gaan hier in een volgend hoofdstuk vele malen dieper op in. Daarover gesproken, in de volgende gidsen praten we over de vier modi in Anarchy, het optimale systeem om jouw kleding up te graden en als laatste worden de verschillende rollen die iedere speler hoort te kennen tot in de details besproken. Check N1-UP met enige regelmaat om niet achter het net te vissen en de volgende gids te missen. De mossel!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Corpse Party II: Darkness Distortion aangekondigd voor Nintendo Switch

0

Media Corpse Party II: Darkness Distortion aangekondigd voor Nintendo Switch

29-03-2024

1

Karlijn

Twee nooit-verschenen NES-spellen worden verkocht op eBay

0

Nieuws Twee nooit-verschenen NES-spellen worden verkocht op eBay

12-10-2022

1

Dennis

Trailer + Collector’s Edition voor Cuphead

1

Nieuws Trailer + Collector's Edition voor Cuphead

12-10-2022

2

Rik

Discussieer met ons mee! 1

Tamadachi

12 okt 22 om 17:05

#7125‍

5134 XP | 638 comments

Wat een handige goed geschreven beginners guide! Zelf was mij al deze gegeven informatie al bekend maar ik kijk uit naar de volgende guide over anarchie gevechten waar ik nog wel wat van kan leren.