Pikmin: van de tuin naar een videogame

  • Special

  • 14 jun 23 om 08:00

  • Dreon

Toen Miyamoto op een dag in zijn tuin zat, zag hij een rijtje mieren langs zijn voeten marcheren. Zijn creatieve brein begon zich meteen voor te stellen hoe het zou zijn om hier tussen te lopen. Mieren hebben ook altijd een leider waar ze voor werken, wat nou als jij die leider bent? Zo geschiedde het verhaal van het ontstaan van Pikmin. Vandaag, precies 20 jaar geleden, is Pikmin in Europa op de Gamecube verschenen. Dit leek me dan ook een mooie dag om op terug te blikken.

De 11-jarige kleine Dreon had in verschillende tijdschriften gelezen over Pikmin en moest het spel in huis halen. Op dat moment had hij niet verwacht dat hij er 20 jaar later over zou schrijven op een website genaamd N1-UP. Waar hij wel vlug achter kwam, was dat Pikmin een geweldig spel was. Hoe cool is het om als kleine leider van een ploegje krijgers te vechten tegen reusachtige monsters?

Wat doe je in Pikmin?

In Pikmin speel je een piepkleine kapitein die neerstort op de planeet PNF-404. Tijdens de val verliest je ruimteschip een hele hoop onderdelen die zich verspreiden over de planeet. Nu blijkt ook nog dat je maar 30 dagen de tijd hebt om ze terug te vinden, want je pak heeft maar beperkt lucht. Gelukkig kom je al heel vlug kleine wezentjes tegen, genaamd Pikmin. Jouw leven kan gered worden met de hulp van de kleine lieve Pikmin, die met smart zitten te wachten op iemand die ze wat leiderschap biedt. Zij willen je graag helpen met het sjouwen van alle scheepsonderdelen en ook met het verslaan van monsters. Daarvoor moeten ze echter wel in grotere aantallen zijn.

Gelukkig hebben de kleine lieve wezens een gemakkelijke manier om zichzelf te vermenigvuldigen: hun ruimteschip genaamd de Onion. Wanneer de Pikmin verschillende voedingsstoffen en monsters naar het ruimteschip dragen, zorgt het ruimteschip ervoor dat er nieuwe zaadjes geplant worden. Deze zaadjes ontkiemen tot echte Pikmin, die je meteen trouw willen volgen. Tijd om je ruimteschip te repareren!

Wat is een schip zonder kapitein?

Maar wat maakt Pikmin nou zo speciaal? Het feit dat je zelf een omstander bent die de Pikmin op een slimme wijze aanstuurt. Olimar kan zelf namelijk vrij weinig als het om vecht- en sjouwwerk gaat. De Pikmin kunnen eigenlijk vrij weinig als het om denkwerk gaat, combineer dit en je hebt een perfect team. Je kunt door slim gebruik te maken van je fluit de Pikmin naar je toe roepen en een kant op sturen. Ook is het mogelijk om de Pikmin ergens naartoe te gooien, waardoor kunnen ze meteen actie kunnen ondernemen bij de plek waar ze terechtkomen. Door te weten hoe de Pikmin reageren op de spullen en vijanden waar je ze op gooit en dit te combineren met je fluit, kun je elke uitdaging aan.

Van goed naar beter

Pikmin heeft een geweldige basis gelegd die, naarmate de franchise zich ontwikkelde, alleen maar beter werd. Zo kon je in Pikmin 2 voor de eerste keer ondergronds gaan, kreeg je een partner om mee samen te werken, kwamen er nieuwe typen Pikmin bij en kon je ze door middel van druiven ook nog eens speciale krachten geven. Pikmin 3 deed daar nog eens een schepje bovenop met mooiere graphics, nieuwe Pikmin, grotere werelden en nog meer manieren om je partners samen te laten werken.

De toekomst van Pikmin

Pikmin 4 staat ook bijna voor de deur en ik kan niet wachten om te zien welke groei de franchise dit keer weer heeft doorgemaakt. Zo zagen we dat het mogelijk is om een eigen personage te maken en dat er een ijs-Pikmin mee lijkt te doen. Laten we hopen dat ook de coöperatieve multiplayer modus uit Pikmin 3 Deluxe er weer in zit.

Wat vind jij van de Pikmin-serie? Ga je Pikmin 4 in huis halen? Laat het ons weten in de reacties.

Like dit bericht:

Over Dreon

Liefhebber van JRPG's als Xenoblade Chronicles maar ook westerse RPG's zoals Baldur's Gate en Divinity: Original Sin 2. Verder is hij nog steeds groot fan van Zelda, zelfs zo erg dat hij Majora's Mask op zijn rug heeft laten tatoeëren. Als PR Manager zorgt hij voor de contacten met uitgevers en gamebedrijven, verder maakt hij ook graag video's waarin hij af en toe zelfs in een roze hemd te zien is.

Lees meer over Dreon

Recente artikelen

Nickelodeon All-Star Brawl 2 zet Danny Phantom’s Ember centraal

0

Nieuws Nickelodeon All-Star Brawl 2 zet Danny Phantom's Ember centraal

03-10-2023

0

Thijmen

Persona 5 Tactica officieel bevestigd voor Nintendo Switch

0

Nieuws Persona 5 Tactica officieel bevestigd voor Nintendo Switch

14-06-2023

1

Erik

Hoofdafbeelding bij Google publiceert leuke easter egg van Katamari

1

Nieuws Google deelt leuke easter egg met Katamari-bal

13-06-2023

2

Erik

Discussieer met ons mee! 5

Theun

14 jun 23 om 09:25

#10256‍

512 XP | 97 comments

Een paar plaatjes minder zou dit artikel wel iets fijner maken om te lezen

Ik heb overigens wel zin in Pikmin 4!

Dreon

14 jun 23 om 09:31

#10257‍

2341 XP | 200 comments

Speciaal voor jou, heb ik er één verwijderd. Ik vond de plaatjes juist wat toevoegen!

Paul

14 jun 23 om 12:09

#10258‍

3069 XP | 516 comments

Dit was mijn eerste game die ik bij de Gamecube heb gehaald, van m'n gespaarde centen van de vakantiebaan. Ook deeltje 4 komt meteen in huis

RainbowSplatter

14 jun 23 om 12:27

#10259‍

53 XP | 10 comments

vorig weekend gepreorderd bij Nintendo inclusief de (betaalde) bonus sleutelhangers en (gratis) telefoon houder.

 

Tamadachi

21 jun 23 om 13:48

#10344‍

4382 XP | 580 comments

Allereerst mijn complimenten aan Dreon voor deze interessante special waarin je mij echt helemaal wist mee te nemen in de historie van miniatuurwereld van Pikmin die zich duidelijk steeds een stukje diverser en complexer is geworden naarmate er steeds meer Pikmin soorten bij zijn gekomen. Wat een geniaal idee is het toch geweest van Miyamoto om het gedrag van mieren uit te werken tot een videogame! Ik ben weliswaar pas bij Pikmin 3 Deluxe ingestapt maar ik was al gelijk onder indruk van de prachtige wilde natuur werelden en de slimmigheden om in dezelfde levels terug te komen met andere soorten Pikmin.