Welke dode Nintendo-franchise moet weer tot leven gewekt worden?

21

Stiekem zijn er best wel wat franchises op Nintendo-consoles waar we ooit ongelofelijk van genoten, maar die een stille dood zijn gestorven. Of op zijn minst in een wel erg lange coma liggen. Welke Nintendo-franchise vind jij dat tot leven moet komen? De redactieleden gingen er alvast voor zitten!

Robin

Golden Sun is een franchise die ik heel graag wil terugzien. De puzzels waren een genot om op te lossen. De Djinn waren een fantastische toevoeging om te experimenteren met je party members en de summons waren een waar spektakel op de GBA. Een remake van 1&2 met wat QoL-veranderingen zie ik heel erg zitten. De muziek was fantastisch en de game was zijn tijd erg vooruit. Een JRPG die iedereen gespeeld moet hebben!

golden sun screenshot GBA

Willem

Nintendo’s eeuwige argumentatie voor het al dan niet terugbrengen van ‘dode franchises’ blijft dat titels een vernieuwende of unieke insteek nodig hebben om relevant te blijven. Maar zelf denk ik dat variatie in de catalogus en het aanbod van Nintendo zelf essentieel moet blijven. Op dat valk is er geen betere kandidaat voor een revival dan F-Zero. Hoewel franchises als Kid Icarus, Another Code en Earthbound ook hoog toe zijn aan een revival is het niet alsof Nintendo niet meer actie-avontuur, visual novels of RPG’s heeft uitgebracht in de laatste tien jaar. Maar als een niet-party racegame vervult F-Zero een unieke plek in Nintendo’s IP’s. Een hele duidelijke eigen visuele stijl, een volledig eigen race-systeem dat spelers op een andere manier doet raven dan bijvoorbeeld een Mario Kart en een wereld waar nog genoeg uit te halen valt op het gebied van verhaal en personages. Misschien is dat wat het zo frustrerend maakt dat de serie al bijna twintig jaar stil is. F-Zero is meer dan Captain Falcon en het is hoog tijd om een nieuwe generatie kennis te laten maken met races van 600 km p/u.

F-zero screenshot

Dennis

Monolith Soft kennen we vooral van de Xenoblade-serie, en ze werken nu hard aan de release van deel 3. Toch hoop ik dat ze, nadat Xenoblade Chronicles 3 klaar is, weer een van hun oude series van stal halen. Eén van mijn favoriete Gamecube-games was namelijk Baten Kaitos: Eternal Wings and the Endless Ocean die uitkwam in 2003. Deze RPG had een geweldig vechtsysteem waarbij je met opeenvolgende kaarten combo’s moest maken. Ook het verhaal en de setting waren heel erg gaaf. De prequel Baten Kaitos: Origins uit 2006 is helaas nooit in Europa uitgekomen, en daarna is het stil gebleven (op een gecancelde DS-game na). Toe Monolith Soft, geef ons een nieuwe Baten Kaitos! En tot die tijd mag je ook best de eerste twee delen remasteren en opnieuw uitbrengen.

Baten Kaitos: Eternal Wings and the Endless Ocean screenshot

Dreon

Ik zou het heel tof vinden als Nintendo de Mother-franchise weer uit de sloot zou vissen. Deze geweldige RPG’s spelen zich af in een grappige versie van het heden (inmiddels alweer bijna dertig jaar geleden) en weet op verschillende manieren de popcultuur naar voren te brengen. De Mother-serie barst van de excentrieke en toffe personages en het verhaal van de laatste twee delen heeft af en toe zelfs wat emotionele wendingen. Zelf denk ik ook dat het stijltje van de de remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening perfect zou passen bij een nieuwe Mother-game. Misschien zorgt deze aankondiging dan ook eindelijk voor een Europese lokalisatie van Mother 3.

mother screenshot

Mitch

Ik ga een franchise noemen die 80% van jullie waarschijnlijk niet kent: Starfy! Of om precies te zijn, The Legendary Starfy. Een reeks platform/puzzel-spellen voor de Game Boy Advance en later Nintendo DS. De games stralen echt ‘Nintendo’ uit met vrolijke kleuren, grappige personages en een bizarre onderwaterwereld.

De laatste Starfy-game stamt alweer uit 2008… en kwam alleen uit in Japan en Noord-Amerika. Jup, dit charmante sterretje heeft de Europese kust nog nooit bereikt! De Game Boy Advance delen verschenen zelfs alleen in Japan.

Maak dus even die comeback, Starfy, en sla Europa deze keer niet over!

Starfy screenshot

Rik

Codename S.T.E.A.M. heeft slechts één game gehad en is de geschiedenis ingegaan als een commercieel geflopt experiment van Intelligent Systems (je weet wel, de makers van Fire Emblem). Het was een XCOM-achtige game met een toffe Comic-art style en een compleet over de top verhaal over een Amerikaans elite-team dat een alien-invasie moest afslaan in een steampunk-versie van Victoriaans Engeland. S.T.E.A.M. staat immers niet voor ‘stoom’, maar voor Strike Team Eliminating the Alien Menace, duh! Oh, en had ik al verteld dat de game een eigen themesong heeft die niet zou misstaan als openingsnummer van een gemiddelde Disney XD-show? De setting en basis-gameplay waren erg tof, maar toch moet ik bekennen dat ook ik de game nooit heb uitgespeeld. ‘Waarom’ hoor ik je nu denken? Heel simpel, de 3DS kon de game eigenlijk gewoon niet aan. Het kleine schermpje maakte de boel onoverzichtelijk waardoor je dikwijls onterecht te grazen werd genomen door een alien. Maar wat misschien wel het grootste struikelblok was, is het vreselijk trage tempo van de game. De beurt van de vijand duurde zo tergend lang dat je geduld snel out of steam raakte. De krachtigere New 3DS gaf de optie tot het versnellen van de tegenstander en dat schijnt een slok op een borrel te hebben gescheeld… maar dan moet je maar net een New 3DS in bezit hebben. Juist daarom zie ik de game graag terugkeren op de Switch! Al die technische tekorten kan de Switch wél aan en het herboren succes van de Fire Emblem-reeks zal vast ook goed afstralen op Codename S.T.E.A.M.. Gewoon even wat schaven aan een remake en je hebt een sleeper hit in handen, Nintendo!

Als ik trouwens nog heel even mag smokkelen: ook de Pokémon Ranger-serie mis ik stiekem best wel erg. Maar omdat het tijdelijk temmen van wilde Pokémon met je capture styler heel erg verbonden is aan het touchscreen, ben ik bang dat een comeback een mobile game zou worden… En daar bedank ik voor. De wereld van Pokémon Legends: Arceus heeft echter ook wel wat Ranger-achtige vibes, dus een nieuw deel in de stijl van PLA-habitats? Doe toch ook maar een nieuwe Pokémon Ranger, Nintendo!

codename steam screenshot

Erik

Ik wacht met smart op een Game Boy of Game Boy Advance-app op de Nintendo Switch. Een van de hoofdredenen daarvoor is Pokémon Pinball. Pokémon vangen, terwijl je heerlijk arcade-achtige met flippers zit te zwengelen en voor de hoogste score probeert te gaan? Heerlijk! Vooral de Ruby & Sapphire-variant is een van mijn grootste tijdsvreters geweest op de Wii U Virtual Console. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder sinds Pokémon Pinball Ruby & Sapphire. Zonde. Met die absurde populariteit van Pokémon tegenwoordig, is er vast weer een markt voor. Kom daar door dus! Oh, en maak meteen een nieuwe Pokémon Puzzle League, als jullie toch bezig zijn.

Pokémon Pinball ruby sapphire screenshot

Martijn

Er zijn genoeg stilliggende reeksen te bedenken, waar Nintendo onderhand weer eens wat aandacht aan kan besteden. Waar zijn StarFox, F-Zero, Wario Land, Punch-Out!! en Kid Icarus de laatste jaren? Sommige mis ik meer dan anderen, maar nu de levensduur van de Nintendo Switch al best lang wordt en de meeste grote namen al een eigen game hebben, wordt het onderhand eens tijd! Nintendo investeert beter weer eens in het vernieuwen van andere oude favorieten. Een beter moment is er haast niet, want voor een heel publiek zijn deze ondergesneeuwde titels gloednieuw!

Over ondersneeuwen gesproken: in 2014 verscheen Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Het spel was geweldig! Het greep meer terug naar vroeger, maar wist tegelijk ook te vernieuwen en voort te bouwen op Donkey Kong Country Returns. Dat spel liet Tropical Freeze ver achter zich, waardoor het wat mij betreft op dezelfde hoogte komt als het fan-favoriete Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest. Soms zie ik het zelfs als de beste Donkey Kong-game die ooit verscheen. Helaas: de verkopen vielen tegen en ook een heruitgave op de Nintendo Switch wist dit niet direct recht te zetten. Echt zonde, want Tropical Freeze is een echte aanrader! Helaas is er daarna niets meer uitgebracht in de serie. Ik wil graag een nieuwe Donkey Kong Country! Liefst van dezelfde makers als Tropical Freeze, losstaand van andere projecten zoals het langverwachte Metroid Prime 4. Kan nog wel even gaan duren als je het zo bekijkt, niet? Misschien komt Nintendo eerst met iets anders, maar het moet een échte Donkey Kong Country zijn! Geen games zoals Donkey Konga, Donkey Kong 64, Jungle Beat of het klassieke Donkey Kong uit 1981!

Ik realiseer me dat Donkey Kong Country nog niet zo lang geleden is als vele andere langdurige afwezigen. Voor een vooraanstaande Nintendo-serie is acht jaar echter behoorlijk lang! Als acht jaar te kort is, dan misschien een vervolg op Ice Climber? Daar wachten we nu ook al op sinds 1985! Daar zit nog best wel wat vernieuwing en mogelijkheid in (en zo blijft mijn verhaal over ondergesneeuwde games tenminste overeind…).

donkey kong country screenshot

Evelyne

Als ik één franchise weer leven in zou kunnen blazen, zou ik gaan voor Pokémon Ranger. Hoewel het spel heel raar kon aanvoelen had het zeker ook charmes! Het rondjes draaien om Pokémon heen om ze tijdelijk te temmen, tot rust te krijgen of echt te vangen was een genot. Daarnaast zaten de verhalen goed in elkaar. Er zat altijd wat duisters verstopt achter de “team Rocket”, waardoor het me volledig met het verhaal meesleepte. Op nummer twee staat Pokémon Mystery Dungeon. Hoewel het meest recente spel nog niet lang geleden gemaakt is, mis ik de spellen wel. In de huid kruipen van een Pokémon en langzamerhand sterker worden gaf een heel ander beeld dan ze beheersen als trainer. Daarbij kon je zelfs legendarische Pokémon beheersen! Lekker rondvliegen als Zapdos of aardbevingen creëren als Groudon… Breng het terug!

Pokémon Ranger screenshot

De redactie heeft in ieder geval meer dan genoeg wensen. Welke franchise-terugkeer zou jou dolgelukkig maken? Deel het in de comments!

Deel dit bericht:

Over Redactie

N1-UP is één van de leukste en oudste onafhankelijke gaming-sites van de Benelux. Al sinds 2000 brengt de redactie je dagelijks de laatste nieuwtjes, reviews en commentaren over Nintendo.

Recente artikelen

3

Livestream DonderdagStream - Let's Play Bayonetta 2 in het Koopa Café!

28-09-2022

6

Mitch

0

Nieuws Capcom Fighting Collection krijgt gratis QoL-update

28-09-2022

2

Robin

1

Nieuws Fan maakt Super Mario Bros. 5 in Super Mario Maker 2

28-09-2022

4

Robin

Discussieer met ons mee!

Fl@ppy

22-05-2022

#5022

Baten Kaitos is officieel geen Nintendo game, maar ik denk dat ook ik hier het graagst een vervolg op zie. Origins jaren geleden eens op de onofficiele manier gespeeld en ook die was erg leuk. Dus kom maar op.

Golden Sun zie ik ook wel zitten. Ze kunnen er echt iets moois van maken met de kracht van de Switch. Laat ze beginnen met een remake van het DS deel, want die was op alle vlakken een teleurstelling. De GBA delen zouden met een remaster al weer door de beugel kunnen. 

STEAM ligt hier nog steeds ergens sealed in de kast. Heb hem jaren geleden besteld voor een tientje samen met een andere game. Maar toen kwam de Switch en heb ik de 3DS nooit meer aangeraakt.

Ik ben groot DK fan, maar heb Tropical Freeze nog nooit gespeeld. Toch maar eens op mijn lijstje zetten van volgende spellen. Misschien na XC3

Ribbelchips

23-05-2022

#5046

Oh yeah, die game verdient echt meer liefde. Die pre-rendered achtergronden zien er nog steeds geweldig uit. Heb me heel erg vermaakt met deze game(s). Hoe vet zou het zijn als ze hier nog een keer een HD remaster van naar de Switch brengen?

Dabsol-Tamadachi

22-05-2022

#5023

Wat een tof geschreven special over welke stil liggende Nintendk franchises jullie graag zien terugkeren waarvan jullie het vooral zoals (terecht) verwacht het hebben over geroemde games zoals Golden Sun, F-Zero, Earthbound, Star Fox en Kid Iracus maar zelf sluit mijn mening meer aan bij Evelyne want Pokémon Mystery Dungeon en Pokémon Ranger waren zeer toffe spin off reeksen waarvan ik hoop dat er een nieuw deel op de Switch gaat worden uitgebracht. Pokémon Conquest is niet echt een franchise maar door de goede samenwerking van Nintendo met Koei Remco hoop ik daar ik ook al jaren op.

Goed dat Mitch de redelijke onbekende The Legendary Starfy franchise noemt want deze toffe platformer die ik op de Nintendo DS heb gespeeld kent zoals je zegt haast niemand en over platformers gesproken zou ik ook graag Wario Land zien terugkeren want het sinds het laatst verschenen Wii deel al weer veertien jaar geleden.

Mitch

22-05-2022

#5028

O yeah, Wario Land staat bij mij ook hoog op het lijstje!

Dabsol-Tamadachi

22-05-2022

#5024

Daarnaast zou ik zelf ook graag de Endless Ocean franchise zien terug keren want het was een unieke ervaring om rustgevend onder water met haaien en walvissen te zwemmen en de Fossil Fighters reeks waar je fossielen opgraaft om dan met vivosaurs kan vechten zie ook graag een comeback maken.

Al laatste zie ik als je ook niet geheel Nintendo franchises mag noemen de bordspel franchises Itadaki Street en de Culdcept ook graag weer eens verschijnen.

Selan

22-05-2022

#5025

Voor mij geldt er maar een franchise en dat is Golden Sun. Op dit punt maakt het mij niet meer uit of we ze op de NSO krijgen, of dat ze een port krijgen of zelfs een remake/remaster, als er maar iets van leven in die franchise komt. Het liefste zou ik willen zien dat deel 1 & 2 een Octopath Traveller behandeling krijgen. Die 2D-HD style zou perfect passen bij Golden Sun!

Oh, en als het kan zou ik het ook super tof vinden om een nieuwe Star Fox Adventures te krijgen. Fantastische game was dat op de ‘Cube. Persoonlijk vind ik dat ook veel beter dan de traditionele Star Fox games. 

Yosher

22-05-2022

#5030

Zelf zou ik F-Zero noemen, maar die wordt al best vaak genoemd, dus gooi ik het eens op een andere noemer:

Elite Beat Agents! Of, in Japan beter bekend als Osu! Tatakae! Ouendan, wat dan weer ruw vertaald Hey! Fight! Cheer Squad betekend.

Deze game(s) kwam(en) uit op de Nintendo DS en maakte volop gebruik van het touch screen, waarbij de speler op de maat van de muziek beat map targets moest raken. Afhankelijk van hoe je dat deed speelde het verhaal zich goed of slecht af. Jouw speelbare personages (heuse Men in Black-achtige personages in EBA, of een elite team aan (vooral mannelijke, maar ook vrouwelijke op de hoogste moeilijkheid) cheerleaders in Ouendan moeten dansen/cheeren op deze muziek om personages aan te moedigen hun problemen zelf op te lossen. Klinkt misschien wat raar, en dat is het misschien ook, maar dat was tegenlijk ook gewoon een deel van de charme van deze serie.

Zelf heb ik echt vele, vele uren in deze games gestoken, ondanks dat er per game niet eens 20 liedjes beschikbaar zijn. Dan wil ik wel eens weten hoeveel uur ik zou steken in een nieuw deel met weet ik veel hoeveel liedjes, vooral als hier nog eens DLC bovenop komt ook. Ik zou er zo voor tekenen.

Nu weet ik wel niet hoe ze het echt fatsoenlijk terug kunnen brengen. De DS gebruikte een stylus, en die heb je bij de Switch (standaard) niet, en het Switch scherm is ook nog eens groter, wat het wellicht minder comfortabel maakt om dit spel te spelen. Maar ik denk dat als ze echt willen, dat ze deze game zeker kunnen laten werken op de Switch.

Tegenwoordig kun je dit spel ook wel op de computer spelen, in zekere zin, in de vorm van Osu!, en die heeft ook echt een enorme berg aan liedjes beschikbaar, met beatmaps allemaal door fans gemaakt. Maar persoonlijk vind ik deze versie niet veel, omdat het gewoon de charme mist die EBA en Ouendan uitstraalden. Osu! is echt alleen maar de muziek, en de gameplay. En dan moet je ook nog eens kijken of je het op een comfortabele manier kan spelen. Nee, geef mij de originelen van Nintendo maar!

En nog even als extra: Ben zelf overigens echt geen DK fan dus een nieuwe DK game hoeft van mij echt niet, maar Wario Land? Laat die maar komen. Ik vind het echt enorm jammer dat Wario Land helemaal is ondergesneeuwd door Wario Ware, waar ik dan weer helemaal niks mee heb. Wario Land: Shake It was echt supertof en ik wil meer van DAT!

Zool

22-05-2022

#5032

Starfy inderdaad; fantastische games. Ben de GBa trilogy aan het doorspelen; helaas Japans only. 

Andere game is de Nintendo Remix; gave wiiu en 3ds game die wat mij betreft doorgetrokken mag worden naar super Nintendo Remix en N64 remix.

Oja, ik mis Mario & Luigi….

Yosher

22-05-2022

#5034

Mario & Luigi doet vooral pijn omdat we nu gewoon geen echte Mario RPG meer hebben, nu Paper Mario ook zo'n gimmick zooi is geworden.

rob1N

23-05-2022

#5035

Hmjah, voor de hand liggende keuze is F-Zero en daar blijf ik ook bij. Ik vond GX op de Gamecube echt zo tof!

Garrus

23-05-2022

#5039

Ik zou Paper Mario graag willen terug zien - als RPG. We hebben er geen meer gehad sinds 2004 (Thousand Year Door). Super Paper Mario in 2008 was ook erg tof, maar toch anders...

Maar sindsdien hebben we geen Paper Mario meer gehad en dat vind ik persoonlijk erg jammer. (En nee, we praten niet over Faker Mario Sticker Star, Color Splash en Origami King)

Yosher

23-05-2022

#5042

Kijk, daar kan ik mij volledig in vinden. Die hedendaagse "Paper Mario" is echt prut van de bovenste plank, deze moet gewoon echt terug gaan naar zijn roots.

En dan VOORAL omdat Mario&Luigi ook niet meer door lijkt te gaan en we dus helemaal geen fatsoenlijke Mario RPG meer hebben tegenwoordig. 

Garrus

23-05-2022

#5043

Ik had inderdaad gemerkt dat er geen Mario & Luigi game meer is uitgekomen.. Is er wat gebeurd met die developer?

Laatste van die serie die ik heb gespeeld was Bowser's Inside Story. Goede game

Ribbelchips

23-05-2022

#5045

Alphadream is failliet . Echt een enorm gemis want dat waren fantatische games. Al vond ik die 3DS games niet meer van het niveau dat ze op GBA en DS aantikten.

Yosher

23-05-2022

#5047

Dit inderdaad. En ik denk dat Nintendo er verder ook geen brood meer in ziet om de serie naar een andere ontwikkelaar over te hevelen vooralsnog.

Hun laatste game overigens, de 3DS versie van Bowser's Inside Story, vond ik echt een enorm rare keuze, gezien je die game al perfect op de 3DS kon spelen met de DS versie. Hadden ze beter een heel nieuw deel van kunnen maken, of de remake gewoon drastisch veranderen ofzo. Wel echt een goed spel hoor, daar niet van, maar ik denk dat dit wel een grote reden was dat deze game niet verkocht (naast het feit dat hij echt tegen het einde van de 3DS aan pas uitkwam).

Duncmasta

23-05-2022

#5041

Een remake van Captain Rainbow voor de Switch zie ik wel zitten. Ik snap goed waarom de game alleen in Japan is uitgebracht vanwege het obscure karakter en wat controversionele scenes, maar juist daarom ben ik er heel benieuwd naar.

Een remake van F-zero GX lijkt mij ook supertof. Voeg daar een online mode aan toe en je hebt goud in handen.

Ribbelchips

23-05-2022

#5044

Ik zou heel graag weer een Paper Mario zien uit de tijd van Thousand Year Door. Echt een RPG. Dat mag van mij zelfs een remake zijn. Mario & Luigi idem. Die games mis ik echt op de Switch. Wat ik ook graag weer eens zou zien is een Fire Emblem van vóór al dat emotionele familie en gezin gedoe.  Meer gevechten, minder gelul.

En ik wacht nu al bijna 10 jaar op Pikmin 4. Misschien wel mijn meest favoriete Nintendo frachise

Patrick

23-05-2022

#5049

Robin heeft duidelijk verstand van zaken. Fijn dat iemand het woord van Golden Sun voort predikt na mijn vertrek bij de redactie! 

Mitch

23-05-2022

#5051

We blijven apostelen van het enige ware woord.

Apenknul

23-05-2022

#5050

Ik zou graag een reeks van The Mysterious Murasame Castle zien. Nintendo doet steeds meer met allerlei Japanse dingen in hen games, dus zo'n game zou goed passen.

Andere games die dood zijn, wat mij leuk lijken voor een remake of een hele serie: Punch-out!!, Nintendogs, Joy Mech Fight, en een kleine nintendo eigen indie arcade spel van Ice Climber. (Ssht, ik heb even gekeken naar assist trophies en kleine Nintendo characters in Smash, die mij enigzins leuk lijken)

Yosher

24-05-2022

#5053

Ice Climbers heb ik ook al vaker over nagedacht. Daar zouden ze echt een leuke co-op game van kunnen maken denk ik!