Mario Paint – Dé klassieker voor creatievelingen!

Wat is jouw favoriete game op de Super Nintendo? Super Mario World? Chrono Trigger? Misschien één van de Mega Man X- of Donkey Kong Country-games? Er zijn zoveel geweldige titels om uit te kiezen. Soms vergeet ik haast dat Mario Paint één van mijn favoriete games blijft. Op zich logisch: tekeningen, muziek en animaties maken op de Super Nintendo – het spel leek wel speciaal voor mij gemaakt! Vandaag is deze game dertig jaar oud geworden, dus hoogste tijd om hem weer eens op te starten en wat toffe kunstwerkjes te creëren!

 

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Mario Paint speelde. Het is één van die games die zich minder makkelijk naar een ander systeem laat overzetten, waardoor deze titel nog steeds exclusief voor de Super Nintendo is uitgegeven. Mario Paint speel je immers met de Super Nintendo Mouse, die bij het spel werd geleverd. Dolgelukkig was ik ermee, toen ik destijds Mario Paint had gekocht bij Replay Videogames. Eén van mijn favoriete game-aankopen ooit! Talloze uren heb ik met deze titel doorgebracht. Het raster op de plastic muismat is bij mijn exemplaar grotendeels glad gesleten.

Dat kan ook niet anders, want met tekenen en Nintendo als voornaamste hobby’s, was Mario Paint voor mij dé ideale combinatie. Creativiteit ten top, want daar draaide het om in Mario Paint: je fantasie de vrije loop laten! Gewoon tekenen wat in je opkwam of wat er die dag op TV was geweest. Overal kon wel inspiratie uitgehaald worden en het maakte eigenlijk niet eens uit hoe vergezocht of belachelijk het resultaat dan werd. Als ik Mario Paint opstart, denk ik graag terug aan die tijden.

Mario Paint kwam in een extra grote doos, inclusief game, handleiding, muis en muismat

Kladderen met Mario

Wereldwijd verscheen Mario Paint voor het eerst in Japan, op 14 juli 1992. Dertig jaar geleden had nog niemand ooit van apps, tablets of smartphones gehoord en zelfs pc’s waren nog niet ingeburgerd bij de meeste huishoudens. Een tekenprogramma voor de Super Nintendo was dan ook een gouden idee! Voor veel mensen was tekenen op de computer of werken met een muis nog nieuw en bijzonder. Daarnaast heeft het spel een heel eigen stijl en sfeer, die de game meer charme geeft dan vrijwel alle andere tekenprogramma’s. Het was allemaal nog wat primitief en spelenderwijs, maar Nintendo’s eigen draai geeft Mario Paint iets tijdloos en voor alle leeftijden.

Ondanks de naam, is Mario’s aandeel in deze game slechts minimaal. Er zitten wat elementen in die naar hem en Super Mario World verwijzen, maar een echte hoofdrol heeft hij hier niet. Toch is Mario niet geheel onmisbaar, want als gezicht van het spel werd Mario Paint meteen volop in de schijnwerpers gezet. Zonder Mario als boegbeeld was dat mogelijk een stuk minder geweest. Mario Paint kreeg goede recensies en verkocht ook uitstekend, als één van de topgames van dat jaar.

Nederlandse reclame voor Mario Paint.

Now you’re Painting with Power!!

Laten we Mario Paint eens wat beter bekijken. Het begint op een wit titelscherm, waar je met je muis op de letters kunt klikken. Iedere letter is aanklikbaar voor een grappig effect, waardoor je al een beetje met de besturing kunt oefenen. De muis is best stroef, wat even wennen kan zijn. Hij lijkt zoveel jaar later zelfs wel nóg stroever geworden. Sommige vrienden hadden daar destijds al wel eens moeite mee, maar mij viel het nu ook wel meer op. Het is natuurlijk niet te vergelijken met hedendaagse computermuizen, maar voor een speelgoedmuis uit de jaren ’90 is het zo slecht nog niet. Wel jammer dat mijn rechtermuisknop niet meer werkt.

Klik op Mario en het spel begint, na een amusant fragment. Vervolgens een wit scherm, met daaromheen alle gereedschappen en mogelijkheden. Dat witte scherm is jouw tekenvel en fantasie heeft geen grenzen, dus teken wat je maar wilt. Zet lijnen, kleur, maak vormen, gum, gebruik de spuitbus of stempels. Bovenin het beeld kun je naast de standaardkleuren een uitgebreid assortiment aan patronen en stempels vinden, die je in jouw creaties kunt verwerken. Je kunt zelf ook nieuwe maken om je tekening mee te verrijken. De tools zijn makkelijk te gebruiken en wijzen zichzelf eigenlijk automatisch wel uit. Met een beetje fantasie zet je al snel de leukste creaties neer.

De mogelijkheden van Mario Paint, besproken in het tijdschrift Club Nintendo Extra

Van plaatje naar totaal-compositie

Zelf vond ik animatie één van de tofste toevoegingen. Je kunt uit vier, zes of negen plaatjes een beweging opbouwen, om aan jouw tekening toe te voegen. Soms komt de kopieer-tool hier goed van pas, zodat je (delen van) plaatjes kunt hergebruiken. Je kunt jouw tekenfilmpje vervolgens in een getekende achtergrond plaatsen of erin laten bewegen.

Je kunt ook muziek aan jouw kunstwerk toevoegen. Er zijn drie voorbeeld-tracks, maar je kan ook een eigen muziekje (of herrie) componeren. Plaats de verschillende symbooltjes op de toonladder en je maakt je eigen melodieën. Het is spelenderwijs muziek maken, waar je totaal geen notenkennis of muzikale aanleg voor nodig hebt. Combineer jouw tekening, animatie en muziek met elkaar en je hebt fraai staaltje kunst gecreëerd, voor iedereen om te aanschouwen. Alhoewel…

Componeer je eigen muziek om aan jouw kunstwerk toe te voegen

Kortetermijngeheugen

Maak je een foutje, dan kun je dat ongedaan maken door op het hondje Undo-dog te klikken. Helaas kun je dit slechts één keer doen. Hoe vaak dat vroeger niet misliep: tekening verziekt! Daarna wordt het gummen of de hele tekening wissen. Zonder echte reden zijn er genoeg effecten om je scherm in één keer te wissen. Zo iconisch dat Undo-dog en de wis-raket ook hun opwachting maakten in Super Mario Maker, vele jaren later. Dat geldt ook voor de save- en load-robot. Opslaan en laden kan best even duren, maar gaat gelukkig gepaard met een aanstekelijke melodie. Die zit mogelijk nog lang in je hoofd daarna.

Mario Paint heeft een batterij-geheugen, al is het jammer dat mijn batterijtje geen oude stempels of tekeningen meer bewaard heeft. Het spel kan normaal slechts één compositie tegelijk saven. Dit is onhandig, zeker als je jouw vorige tekeningen ook wilt bewaren. De oplossing? Sluit een videorecorder aan op de Super Nintendo. Ergens moet nog een videoband liggen waarop ik verschillende stukjes heb opgenomen van Mario Paint. Was wel uitkijken dat je dan niet over je eerdere beelden heen zat op te nemen, maar heb zo wel geprobeerd om mijn eerste eigen animatiefilm te maken. Het resultaat is nooit afgekomen en verre van bioscoopwaardig, maar gaf boven alles enorm veel uren plezier.

Dertig jaar aan creativiteit op de Super Nintendo!

Gnat Attack

Het kan natuurlijk voorkomen dat je al dat tekenen even beu bent. Je kunt dan één van de standaard kleurplaten inkleuren, maar voor de variatie bevatte Mario Paint ook een minigame: Gnat Attack. Je bent een levende handschoen die met een vliegenmepper zo snel mogelijk al het vliegende ongedierte neer moet slaan. Er zijn drie levels met aan het einde een eindbaas, waarna het spel zich herhaald. Zoals te verwachten zal je steeds sneller moeten reageren om al die vervelende insecten binnen de tijd te meppen. Een aanstekelijk spelletje met een leuke soundtrack, dat blijkbaar één van de eerste dingen is waar mensen aan denken bij Mario Paint. 

Hoewel Mario Paint best een succes was, is het spel behoorlijk op de achtergrond geraakt. Mogelijk omdat het lastig te porten was zonder de bijhorende muis of omdat je tegenwoordig wel genoeg teken-applicaties op allerlei systemen hebt. Af en toe durft Nintendo het aan om te laten zien dat ze Mario Paint nog niet geheel vergeten zijn. Zo zijn er duidelijke invloeden van zowel Mario Paint als Gnat Attack te zien in de Super Mario Maker, Super Smash Bros. en Wario Ware-games. Helemaal in de vergetelheid is Mario Paint dus gelukkig ook niet geraakt. In Japan had Mario Paint zelfs een vervolg voor de N64: het obscure Mario Artist, dat in delen werd uitgebracht in 1999 en 2000.

In Gnat Attack mep je al die irritante vliegen van je televisiescherm!

Intussen is Mario Paint misschien ingehaald door de tijd, maar de charme is er nog steeds. In een tijd dat tekensoftware steeds zakelijker en professioneler is, is het soms fijn om terug te denken aan het onbezorgde Mario Paint. Zelf heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben tekenaar, animator illustrator en vormgever geworden. Gaat veel te ver om de eer daarvoor aan Mario Paint toe te schrijven, maar ergens in het onderbewuste geloof ik best, dat Mario Paint daar een kleine invloed op gehad heeft. Ondanks alles blijft Mario Paint één van mijn favoriete games aller tijden!

Like dit bericht:

Over Martijn

Martijn is verslingerd aan Nintendo-games sinds de NES. Al zijn systemen staan nog steeds aangesloten, om nog met regelmaat op te spelen. Zijn favoriete games hebben meestal een enigszins retro of nostalgische achtergrond en bevatten vaak sporen van eerdere klassiekers. Soms gaan ze als serie helemaal terug tot de jaren ’80 en ’90. Binnen genres ligt zijn voorkeur vooral bij 2D- en 3D-platformers, adventures en soms een RPG. Daarnaast tekent hij graag, zowel als hobby als professioneel.

Lees meer over Martijn

Recente artikelen

Paper Mario: The Thousand Year Door – Vier uur genieten

0

Hands-on Paper Mario: The Thousand Year Door - Vier uur genieten

25-04-2024

4

Coen

Bayonetta 3 krijgt ‘family friendly’ Naive Angel Mode

2

Nieuws Bayonetta 3 krijgt 'family friendly' Naive Angel Mode

14-07-2022

3

Rik

Nintendo neemt animatiestudio Dynamo Pictures over

4

Nieuws Nintendo neemt animatiestudio Dynamo Pictures over

14-07-2022

3

Erik

Discussieer met ons mee! 1

Mitch

15 jul 22 om 14:08

#5980‍

3060 XP | 475 comments

Leuk stukje, game nooit gespeeld maar het enthousiasme werkt aanstekelijk!