Kleurloos

Nieuws of geen nieuws, enkele dagen geleden was het zo ver. Nintendo maakte bekend dat de letters van het klassieke logo voortaan niet meer rood, maar grijs zouden zijn. De meeste boxen van de Wii en Nintendo DS hadden dit logo al enige tijd, maar enkele schaarse exemplaren en in-game logo’s nog niet. Vanaf de dag van vandaag zullen ook die kleurloos worden weergegeven. Kleurloos, dat is wellicht het beste woord. Kleurloos staat tegenwoordig bijna voor Nintendo, het bedrijf dat oorspronkelijk bekend stond om haar regenboog aan kleuren. Kleurloos staat voor iedereen van Nintendo. Kleurloos is het juiste woord.

Nintendo liefhebbende gamers hebben het al enige tijd zwaar. Nadat ze hoogstpersoonlijk Nintendo van haar eigen verdoemenis, in de vorm van de GameCube, hebben gered, worden ze nu flink in de steek gelaten. Niets nieuws en iedereen weet het, immers waren een flink aantal gamers weer boos na de E3 van afgelopen zomer. Toch vond men dat Nintendo een kans moest krijgen, want Miyamoto introduceerde namelijk het langverwachte Wii Music. Ook Reggie beloofde dat de echte fans van Nintendo nog genoeg voor de kiezen zouden krijgen om de winter te overleven, met als hoogtepunt Animal Crossing. Reggie werd door de fans meteen de grond in geboord, maar Miyamoto werd gespaard. De held van het volk zal namelijk altijd een oplossing vinden in duistere tijden. Dus als Miyamoto zegt dat Wii Music een goede game wordt, dan kunnen we er blind op vertrouwen. Dat is de gedachtegang van de doorsnee Nintendo fanaat, maar is het verstandig of meer een gevoel van nostalgie?


Classic
Waarom geloven deze mensen een persoon als Miyamoto nou op zijn woord? Waarom wordt Reggie wel de grond in geboord met zijn Animal Crossing en krijgt Miyamoto het voordeel van de twijfel met een muziek spelletje? Laten we het zo zeggen: als Shigeru Miyamoto niet de promotie van Wii Music had verzorgd dan waren de fans pas echt door het dolle heen gegaan na de E3. Zoals eerder gezegd heeft de bedenker van Mario bij de fans een soort van heldenstatus gekregen. Alles wat hij maakt wordt doorgaans beloond met goede cijfers. Nee, alles wat de beste man maakt is volgens fanaten uitmuntend. Volgens hen weet Miyamoto hoe een echt avontuur in elkaar zit. Hij weet hoe je het verschil kunt maken tussen een topper en een subtopper. Niet onterecht natuurlijk, want de beste man heeft zichzelf in het verleden meerdere malen bewezen. Toch lijkt ook deze held het Japanse bedrijf niet meer te kunnen redden. De laatste jaren moeten Nintendo gamers het met ontzettend weinig hardcore titels doen, waar fans van Microsoft’s machine de ene na de andere topper voor de kiezen krijgen. Dit zijn dan toch de momenten waarop de held moet opstaan. De wereld van Nintendo fans is nu vrijwel vergelijkbaar met de wereld van Hyrule uit de Zelda-series. Min of meer de intro van The Wind Waker, maar dan nadat de Hero of Time al is vertrokken. Voorlopig is er namelijk niets waar de fans op kunnen en hoeven wachten. Nintendo EAD, de ontwikkelstudio waar de meeste toppers vandaan komen, is namelijk bezig met drie games: Wii Sports Resort, Animal Crossing en een nieuwe Zelda. De eerste twee zullen hoogstwaarschijnlijk niet goed genoeg zijn voor echte Nintendo fans, maar Zelda zou de boel nog kunnen redden. Als deze Zelda de nieuwe Ocarina of Time gaat worden, dan wordt Nintendo alles vergeven. Zonder meer. Echter luidt dan nog de vraag: hoe lang moeten wij nog wachten op deze Zelda? Hoe lang moeten de fans het nog doen met party games en het herspelen van oude titels? Iedereen hoopt natuurlijk dat The Legend of Zelda zo snel mogelijk in de winkels ligt, maar kijkende naar het verleden kan dat nog wel even gaan duren. De eerste beelden van Twilight Princess kwamen in de zomer van 2004, maar de game zelf bereikte de winkels pas eind 2006. Ook Ocarina of Time had een flink aantal jaren nodig om het daglicht voor het eerst te mogen aanschouwen en de enige Zelda games die binnen een korte periode na de aankondiging zijn uitgekomen, waren Majora’s Mask en The Wind Waker. Waarvan de eerst genoemde geen losstaand avontuur was en de tweede nog niet helemaal af was toen het spel uitgebracht moest worden. Oftewel, mochten wij deze Zelda vanaf nu snel krijgen, dan krijgen we óf een kort maar krachtige game óf een Zelda die op het laatste moment snel even afgeranseld is. Nintendo fanaten willen natuurlijk liever een krachtiger en langer avontuur zoals Ocarina of Time en Twilight Princess.

Reality
Op het moment lijken de goede games dus nog ver weg. Al helemaal, omdat er slechts één in de maak is. Eén game, waar men er minstens vijf wil hebben. Waarom is er geen F-Zero in opkomst? Waar blijft het langverwachte vervolg op Star Fox 64? Zullen we ooit nog een echte Donkey Kong platformer krijgen? Of heb ik het nu fout? Zijn ze allemaal wel in de maak, maar wil Nintendo geen informatie erover vrijgeven? Verwarring of het in de steek laten van de fans? Wat is het nou? Hoe het ook mogen zijn, de fans zijn in alle gevallen de dupe. Veel te lang wachten op één enkele game die natuurlijk altijd nog kan tegenvallen is wel erg riskant van Nintendo. Oké, de nieuwe Zelda zal waarschijnlijk niet tegenvallen, maar toch is het ontzettend vervelend dat het de enige game is waar men op staat te wachten. De meeste fans zullen wellicht ook de andere twee games van Nintendo EAD gaan kopen, maar enkel bij gebrek aan beter. Het is simpelweg hopen dat een third party ontwikkelaar eens met een flinke verrassing aankomt zetten, want op deze manier zullen er vast genoeg hardcore fanaten van Nintendo de overstap gaan maken naar Microsoft of Sony. Het zou me niet eens verbazen als de meeste dit al hebben gedaan. De laatste jaren hoor je steeds meer hardcore Wii-bezitters zeggen dat ze een PlayStation of Xbox hebben gekocht voor ‘erbij’, maar dat uiteindelijk die console de macht in huis heeft overgenomen waardoor de Wii tegenwoordig stof loopt te happen.


Kleur
Het zal me niet verbazen als een hoop mensen zich herkennen in deze column. Het zal me niet verbazen als ze hier al veel vaker over gehoord hebben. Wat wel verbazingwekkend is, is dat deze column ook al zo’n anderhalf jaar geleden toepasselijk was geweest. Dat maakt het bijna angstaanjagend. Dat Nintendo al zo’n lange tijd veel te weinig te bieden heeft. Zo nu en dan een keer een leuke game uitbrengen, maar vaak tegenvallend. Op de Wii heeft bij het publiek alleen Mario nog aan de verwachtingen voldaan. Super Smash Bros. Brawl was volgens fanaten te langzaam en The Legend of Zelda niet episch genoeg. Zoals eerder gezegd kunnen de echte fans nu ook nergens op wachten. Het enige wat ze kunnen doen, is hopen dat de held Miyamoto zijn beloftes waarmaakt met de nieuwe The Legend of Zelda. Hopen dat de held wederom op zal staan. Hopen dat fans, niet als in de intro van The Wind Waker, nog honderd jaar verdoemenis zullen krijgen en onder geregend gaan worden. Miyamoto heeft namelijk niet altijd gelijk. Zie bijvoorbeeld Wii Music, waar de beste man zo trots op was. Toch zal iedereen vertrouwen blijven hebben in Shigeru, dankzij zijn verleden. Hij is de enige man die Nintendo nog kleur kan geven. Al helemaal nadat zelfs het logo van Nintendo haar kleuren heeft verloren. Pikmin 3 zal de stap in de goede richting moeten worden en The Legend of Zelda moet het bedrijf weer op het juiste spoor brengen. Of dit gaat lukken? Fans zullen altijd vertrouwen hebben in de held, met de bijna goddelijke status.

Bron:

Like dit bericht:

Recente artikelen

Super Nintendo World krijgt Donkey Kong-power-up-bandjes

0

Nieuws Super Nintendo World krijgt Donkey Kong-power-up-bandjes

06-12-2023

1

Coen

Hello Kitty Daily

0

Special Hello Kitty Daily

03-04-2009

1

Redactie

Ubisoft…

0

Special Ubisoft...

11-05-2008

0

Redactie

Reageer als eerste!