Een terugblik op Nintendo’s vele - en coole! - E3-booths

  • Special

  • 17 jun 22 om 15:00

  • Ness

De maand juni zou voor de gamingwereld normaal helemaal in het teken staan van de E3. Hoewel deze dit jaar niet door is gegaan, zijn er nog genoeg aankondigingen en presentaties van andere outlets. Aan gaming-aankondigingen geen tekort dus, zeker als Nintendo ook nog een Direct aankondigt. Maar ik mis stiekem nog steeds één element van het grootse elektronica-expo: de verschillende booths. En Nintendo heeft een paar heel toffe gehad door de jaren heen!

Booths op expo’s als de E3 dienen als een soort hubwereld. Het is dé plek om te zijn qua uitgevers en ontwikkelaars. De Nintendo-booths vormen dus vaak de plek waar je, je raadt het al, Nintendo-games kunt uitproberen. Toch is Nintendo vaak net een stapje verder gegaan. Het heeft door de jaren heen, met behulp van een aantal externe bedrijven zoals Lightswitch en Ralph Miller Productions, een aantal bijzondere booths neergezet: van een dynamisch belichte arena rondom de Nintendo Wii tot verschillende immersieve Zelda-ervaringen.

Old-school kraampjes

Laten we eerst beginnen met een paar écht oude Nintendo booths. Het kraampje uit 2004 zal je niet omver blazen qua techniek, maar focust zich juist op het creëren van een aangename en uitnodigende sfeer. De bescheiden, bijna café-achtige look, staat in contrast met de grootse aankondigingen tijdens de show. 2004: het jaar dat Reggie Fils-Aime voor het eerst het podium beklom en zijn carrière vol ass-kicking, name-taking en games-making van start ging. Daarnaast was het het jaar van de legendarische The Legend of Zelda: Twilight Princess-aankondiging, die tot de dag van vandaag de onthulling van de Nintendo DS in diezelfde presentatie makkelijk overschaduwt.

En Twilight Princess zou het jaar daarop prominent terugkomen in de booth. Naast de onthulling van de Game Boy Micro en de eerste blik op de Revolution (die wij inmiddels kennen als de Nintendo Wii) kreeg The Legend of Zelda: Twilight Princess namelijk een stuk meer informatie tijdens de presentatie dat jaar. De booth draaide dan ook vooral om de nieuwe Zelda-game en was getransformeerd tot een stukje indrukwekkend, immersief Hyrule om helemaal in op te gaan.

Nintendo pakte hun E3-kraampje in 2006 weer totaal anders aan. Dit jaar draaide helemaal om de Nintendo Wii. De grote afgeronde vormen van het arena-achtige kraampje gepaard met een dynamisch lichtsysteem luidde het nieuwe tijdperk voor Nintendo in. Daarnaast zagen we games als Wii Sports en Super Mario Galaxy voor de eerste keer en was het eindelijk de laatste E3 voor The Legend of Zelda: Twilight Princess.

New-school Nintendo

Ook de recentere E3 booths van Nintendo zijn interessant om opnieuw te bezoeken. Zo stond 2016 natuurlijk helemaal in het teken van een ander legendarisch spel: niets minder dan The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Net zoals met Twilight Princess, volgt het kraampje ook hier de filosofie van meer een attractieparkrit dan een expositie. Bezoekers liepen door een replica van Hyrule, compleet met echte planten en levensgrote rekwisieten. Daarbij kregen sommige elementen meer flair aan de hand van interactieve lichtelementen en theatrale belichting. Op deze manier reflecteerde de exhibitie het open-air avontuur van Breath of the Wild, legde een Nintendo-vertegenwoordiger destijds uit.

Nintendo hield dezelfde stijl aan voor hun booth in 2017: het eerste jaar van de Nintendo Switch en het launchjaar van Super Mario Odyssey. Bezoekers mochten dat jaar dus toeristje spelen in New Donk City! De booth nam de vorm aan van één van de vele drukke straten van de metropool met standbeelden van Mario’s schip, Mario en verschillende ge-Cappy’de vijandjes. Deze decoraties pasten feilloos in de exhibitie door interactieve geluids- en lichteffecten. De puntjes op de i waren gezet op de bruisende mini-stad door een dertig minuten durende dag-en nacht cyclus, inclusief zonsondergang, een onweersbui en een feestelijke nep-vuurwerkshow.

Tenslotte wil ik jullie nog meenemen naar de E3 van 2019. Dat jaar focuste Nintendo zich niet op één, maar twee spellen: Pokémon Sword en Shield en Luigi’s Mansion 3. Zo probeerden bezoekers de achtste generatie Pokémon-spellen uit in een Sword en Shield-achtig stadion. Pokémon wel gezien? Dan kon je je ook wanen in de hotel-lobby van Luigi’s Mansion 3. Deze was tot leven gebracht met UV-belichting, interactieve projecties, mist, kinetische rekwisieten en ook nog speciale interacties veroorzaakt door de bezoekers. Dit is trouwens ook mijn favoriet van het hele lijstje, dat is slechts een beetje bevooroordeeld als Luigi’s Mansion-fan. Oh, en tenslotte was er nog een miniatuurwereldje van Link’s Awakening te vinden op de E3-vloeren, geheel in het speelgoedachtige stijltje van de remake!

Dit was slechts een handjevol toffe E3-booths die Nintendo door de jaren heen vorm heeft gegeven. Is er nog een andere E3-booth die in het zonnetje gezet mag worden? En hoe zou de booth dit jaar eruit hebben gezien denk je? Deel vooral je gedachten in de reacties, ik ben erg benieuwd! En ik kijk stiekem al uit naar de E3 van volgend jaar, met een kraampje waar mijn Nintendo-hart sneller van gaat kloppen. Een booth in het thema van het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild toevallig?

Like dit bericht:

Deel dit bericht:

Over Ness

Neslihan, of Ness voor de nerds, heeft een ding voor innovatieve en gekke spelletjes. Zo heeft ze de rare gewoonte om rommel op te rollen in een plakkerige bal, muren vol te spetteren met inkt en te stofzuigen. Naast artikelen schrijven als redacteur, pakt ze ook graag de digitale kwast op om te tekenen.

Lees meer over Ness

Recente artikelen

Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

2

Nieuws Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

07-12-2022

5

Evelyne

Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

1

Nieuws Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

07-12-2022

4

Evelyne

Hoofdafbeelding van Mario Kart 8 Deluxe DLC en de nieuwe circuits

7

Special Mario Kart 8 Deluxe DLC: alles over de circuit-uitbreidingspas

07-12-2022

13

Rik

Discussieer met ons mee! 3

Mitch

17-06-2022

#5470

298 comments

Damn, wat vet om terug te zien allemaal!

Apenknul

17-06-2022

#5472

400 comments

Eerlijk, de mario odyssey booth ziet er clean uit.

Erik

18-06-2022

#5479

255 comments

Vet om te zien, dit. Tof artikel Nes!