De N1-UP top tien beste GameCube-games

12

Op 14 september is het twintig jaar geleden dat de GameCube uitkwam in Japan. Hoewel we in Nederland nog moesten wachten tot 3 mei 2002, is het een prachtige gelegenheid voor een top tien! We stemden op de redactie op onze eigen favorieten, en het zal niemand verrassen dat de meningen verdeeld waren.

Uit onze stemronde is de N1-UP top tien beste GameCube-games gerold. Interessant feitje: er is maar één game die in al onze persoonlijke toplijsten voorkwam: Super smash bros. Melee. Dit is ook meteen de best verkopende GameCube-game aller tijden, dus misschien is dat niet zo gek. Zonder verder uitstel: hier is de top tien favorieten van N1-UP:

#10 Resident Evil 4 – Kitty

Deze spannende horrorgame verscheen in 2004 op de Nintendo GameCube en was een daverend succes. Al snel volgende een port naar de PlayStation 2, de pc, PlayStation 3, Xbox 360, een Wii-versie en zelfs een mobiele uitgave. Om vervolgens vrolijk nóg eens uit te komen op de PlayStation 4, de Xbox One en de Nintendo Switch. Dat zegt wel iets over de populariteit van de game. Als U.S. government special agent Leon S. Kennedy wordt je op een missie gestuurd om de dochter van de president te redden in het Spaanse dorpje El Pueblo. Onderweg stuit je op hordes gemuteerde dorpelingen. Actievolle scènes wisselen zich af met spannende en onheilspellende sluiptochten, terwijl je je munitie goed moet beheren. De sfeer en de spanning maakten dit tot een ongelofelijk invloedrijke game voor het genre. Met zoveel beschikbare versies kun je hem niet niet gespeeld hebben!

#9 Donkey Konga – Ness

Donkey Kong maakte zijn grandioze entree op de GameCube in de vorm van Donkey Konga in 2004. Dit ritmespel maakt gebruik van speciale bongo-controllers (die je zelfs nog op de Nintendo Switch kunt gebruiken dankzij de speciale GameCube-adapter!) en was ontwikkeld door het team van de Taiko no Tatsujin-serie. De unieke bongo-controllers die inbegrepen waren bij het spel trommelden voor kleine-mij gelijk enorm enthousiasme op. Oh, hoe vaak ik wel niet drumde en klapte op ritme van klassieke (covers van) oorwurmen als Don’t Stop Me Now, 99 Red Balloons en Hungarian Dance No. 5 in G Minor! Zelfs nu word ik heel nostalgisch van sommige liedjes puur dankzij Donkey Konga. In 2021 is de glans van dit gekke spelletje er misschien een beetje van af, maar één ding kan ik je verklappen: het is nog steeds super leuk!

#8 Tales of Symphonia – Erik

De Tales of-serie heeft weer helemaal haar draai gevonden met het fenomenale Tales of Arise, maar dat wil niet zeggen dat het écht diepe dalen heeft gekend. Neem Tales of Symphonia bijvoorbeeld uit 2003, misschien wel het beste Tales Of-spel aller tijden. Jij kruipt in de huid van Lloyd en zijn vrienden en gaat op reis om de mana in Sylvarant weer te herstellen. Deze reis is zo fantastisch uitgewerkt, dat dit clichématige plot nooit opvalt. Ook tussen verhaal scènes door zit je reisgezelschap heerlijk te kletsen, en tussendoor geniet je van actievolle, real-time gevechten. Tot op de dag van vandaag genieten!

#7 Metroid Prime – Martijn

Een nieuwe Metroid-game in 3D. Na het eerdere succes in 2D, was dat in 2002 een gewaagde stap. Het lukte uitstekend, want het spel haalde alles uit de kast om een regelrechte klassieker te zijn. In deze First Person Adventure reist Samus naar de planeet Tallon IV, waar een gevaarlijke substantie genaamd Phazon een enorme dreiging vormt. Nooit eerder hadden we door de ogen van Samus gekeken, terwijl we de vreemde gebieden van een gevaarlijke buitenaardse planeet verkenden. Metroid Prime bevatte alle actie, spanning en grafische pracht die uit de GameCube geperst konden worden. Een destijds ongekende en onovertroffen ervaring, waar we in 2021 nog steeds aan terugdenken als het toekomstige vierde deel weer eens ter sprake komt. Metroid Prime is ongetwijfeld één van de beste GameCube-titels ooit en daarmee een tijdloos meesterwerk!

#6 Beyond Good & Evil – Erik

Eerlijkheid gebiedt te zeggen: ik heb Beyond Good & Evil niet op de originele Nintendo GameCube gespeeld. Net als vele anderen, negeerde ik dit verborgen pareltje. Maar hoe fout ik zat, daar kwam ik jaren later achter op de PlayStation 3. In Beyond Good & Evil speel je als Jade, een journalist die met haar trouwe camera de ongure samenleving van haar futuristische wereld onderzoekt. Dit ontpopt zich tot een waar action-adventure naar de geest van The Legend of Zelda, gecombineerd met lichte platform-elementen uit spellen als Ratchet & Clank. De genialiteit van Rayman-bedenker Michael Ancel op zijn best, maar het is ergens jammer dat maar zo weinig mensen het spelletje, net als ik, in eerste instantie links lieten liggen.

#5 Super Mario Sunshine – Patrick

In 2002 konden we aan de slag met de tweede 3D Mario-game na het geweldige Super Mario 64. Een lekker zonnig verhaal dat zich afspeelde op Delfino Eiland. Lekker met water spetteren en de 120 shine sprites verzamelen. Het bleek weer een erg leuk avontuur te zijn maar wel met een ruw randje. Het F.L.U.D.D.-systeem waarmee je het spetteren uitvoerde was vrij gimmicky en het geheel was toch net iets minder gepolijst als dat we gewend waren van Nintendo. Desalniettemin nog altijd één van de beste games verkrijgbaar op Nintendo’s paarse kubus.

#4 Paper mario: Thousand-Year door – Kitty

Al sinds 2004 wachten we met z’n allen op een Paper Mario-vervolg in de stijl van deze game, en dat heeft veel goede redenen. Paper Mario: Thousand-Year door was het tweede deel in de RPG-reeks met ongelofelijk veel top elementen. Humor, een sfeervolle wereld met Rogueport als hub, geweldige partners om je bij te staan in je avontuur, een mooi level-systeem, goed werkende turn-based gevechten én leuke afwisseling met Peach’ avonturen op de maan. Het hoofdstuk wat zich afspeelt in een trein à la Hercule Poirot is wat mij betreft één van de briljantste verhaalideeën uit de gamegeschiedenis.

#3 Mario Kart: Double Dash!! – Kitty

Tijdens Mario’s racewedstrijdjes op de GameCube kon je gezellig met twee personages in een kart! De twintig personages waren verdeeld in tien paren, waardoor er van alles mogelijk was wat betreft gewicht en daarmee snelheid en manoeuvreerbaarheid. Bovendien had elk koppel een eigen exclusief item. Dankzij dat koppelen werd Toadette toegevoegd, zodat ze samen met Toad de gouden paddenstoelen ten tonele kon brengen. Als je je bekijkt dat er zeven jaar gewerkt was aan het console-vervolg, dan vallen de nieuwigheden misschien wel een beetje tegen. Desondanks zaten veel fans er al trappelend op te wachten, en scoort het langverwachte vervolg hoog in ons lijstje!

#2. The Legend of Zelda: The Wind waker – Kitty

The Wind Waker was het tiende deel van de The Legend of Zelda-reeks, en het derde 3D-avontuur. Niet alleen de grafische stijl was een behoorlijke verandering; ook de wereld waar Link alles gaat verkennen. Wat zag het er mooi uit, toen ik deze game voor het eerst aanschouwde. Vreemd, maar mooi! Met een (epische en pratende) boot de uitgestrekte zee op, eilandjes zoeken, de landkaart bij elkaar tekenen en praten met die rare vis. Uiteraard komen Zelda, Ganondorf en de Triforce ook nog aan bod. Achteraf gezien was het zeilen misschien een beetje langdradig, maar de game maakte een ontzettende indruk. Niet voor niks kwam er tien jaar later nog een HD-remake uit op de Wii U!

#1 Super smash bros. Melee – Mitch

Interessant feitje: van alles games op deze lijst wordt enkel Melee nog dagelijks gespeeld voor tienduizenden kijkers op Twitch. Dat is vrij indrukwekkend zo’n twintig jaar(!) na release, maar stiekem niet vreemd. Met meer personages, opties, stages en vooral snellere gameplay dan het N64 origineel, maakte het van Smash het fenomeen dat het vandaag is. Zonder Melee geen Ultimate, geen Nickelodeon All Star Brawl en zéker geen PlayStation Battle Royale, lol. Ook mijn GameCube heeft meer dan duizend uur aan Melee geklokt en dat was nog voordat Smash überhaupt een online modus had!

Hoe verhoudt onze top tien zich nou tot de best verkopende GameCube-games aller tijden? Zie het zelf:
#1 Super Smash Bros. Melee (7,41 miljoen)
#2 Mario Kart: Double Dash (6,96 miljoen)
#3 Super Mario Sunshine (6,28 miljoen)
#4 The Legend of Zelda: The Wind Waker (4,43 miljoen)
#5 Luigi’s Mansion (3,33 miljoen)
#6 Metroid Prime (2,84 miljoen)
#7 Animal Crossing (2,71 miljoen)
#8 Mario Party 4 (2,46 miljoen)
#9 Pokémon Colosseum (2,41 miljoen)
#10 Mario Party 5 (2,17 miljoen)

De betere vraag is natuurlijk: hoe verhoudt de N1-UP top tien zich tot die van jou? Deel jouw favorieten in de comments!

Discussieer met ons mee!

Rogeroz

14 september 2021 08:41

#1447

Twee jaar geleden heb ik weer eens een GameCube aangeschaft met de welbekende WaveBird controller en een HDMI-dongel, zodat games in 16 : 9 te spelen zijn (werkt super!) Deed het vooral omdat ik nostalgische verlangens had naar de Lord of the Rings games en 007: Nightfire. Maar ook Sunshine heb ik weer opgepakt. Na deze games vond ik het wel weer even welletjes en staat het apparaat nu veilig, maar toonbaar opgeborgen in mijn vitrinekast, klaar voor de volgende nostalgische drang!

rob1N

14 september 2021 08:50

#1449

Melee stond ook bij mij het meeste aan.

De cube games die ik het meeste gespeeld heb, zijn RE4, SSX3, Smash Melee en Metroid Prime. Verder had ik nog wat andere games zoals Starfox Adventures, Mario Kart Double Dash, Pokemon Colosseum, en nog wat random games.

Samus

14 september 2021 10:13

#1451

Super Smash Bros. Melee was ook hier - by far - het meeste gespeelde spel. Daarna was het Phantasy Star Online: Episode I & II. De hoeveelheid multiplayer potjes die gespeeld werden was echt intens veel

 

De GameCube was echt een toffe console. Favoriete en beste game blijft voor mij toch Metroid Prime, op de voet gevolgd door Resident Evil 4. Maar heb ook heel veel tijd gestopt in StarFox Adventures, Tales of Symphonia, Baiten Kaitos, Skies of Arcadia Legends, TimeSplitters: Future Perfect, Mario Kart Double Dash. En vergeet niet games zoals Eternal Darkness, Soul Calibur II en Viewtiful Joe!

Fl@ppy

14 september 2021 13:03

#1454

Symphonia en Baten Kaitos. Allebei wauw. Windwaker, DBZ Budokai 1 en 2, Melee. Heb echt veel plezier gehad aan die console

DenHette

14 september 2021 14:17

#1456

Ik kan me alleen maar afvragen waar Tom & Jerry in de Strijd der Snorharen in dit alles is.

Garrus

14 september 2021 14:33

#1457

Nog steeds mijn minst favoriete Nintendo console.. Zo, zó fragiel en zoveel Nintendo games die ik echt schijt vond. Animal Crossing en Sonic Adventure 1+2 waren de enige games waar ik echt plezier aan had destijds.

rob1N

14 september 2021 17:17

#1460

lol, dat zijn echt bagger games.

Garrus

14 september 2021 22:31

#1463

Tja, en nog altijd meer fun dan Mario Kart Double Trash of die ene FLUDD game..

Duncmasta

14 september 2021 19:26

#1461

De Gamecube fragiel?Ik denk ook niet dat veel mensen je mening delen over Animal Crossing en Sonic Adventure. XD

Zool

14 september 2021 16:37

#1459

Als je zo alleen deze top 10 bekijkt... wat een console <3

 

Paper Mario en Zelda Windwaker zijn mijn favorieten!

Duncmasta

14 september 2021 19:38

#1462

Een mooie top 10 vind ik dit. De enige die ik misschien minder vind thuishoren in deze lijst is Super Mario Sunshine. Mario 64 en Galaxy vind ik absolute klassiekers als het gaat om 3D platforming, maar Sunshine is niet meer dan een subtopper en dat komt niet alleen door die FLUDD.

 

Ik had die waarschijnlijk vervangen door een Pikmin 2 of Eternal Darkness.

SuperX

15 september 2021 18:36

#1480

Eternal Darkness, F-Zero GX, Metroid Prime 2, Pikmin, Resident evil remake en nog zoveel meer games die ik aan dit lijstje zou willen toevoegen. Een van mijn favoriete consoles! 

Login om een reactie achter te kunnen laten.