Pokémon Sleep - Laat me slapen!

  • Column

  • 18 jul 23 om 08:00

  • Dennis

Eind juli komt na zo’n vier jaar wachten eindelijk Pokémon Sleep uit, de slaap-game die je al snurkend Pokémon laat vangen. Door je smartphone naast je bed te leggen worden je slaap én je slaapgeluiden gemeten. Wie goed slaapt kan een Snorlax laten groeien, die vervolgens weer Pokémon lokt om te vangen. Klinkt leuk, maar ik ben toch minder enthousiast. Tijd voor een tegengeluid!

Pokémon is een fenomeen waar jong en oud mee weglopen. Fans van het eerste uur (zoals ikzelf) denken met warme gevoelens terug aan de eerste generatie Pokémon, en de wezens krijgen elke generatie nieuwe aanhangers. Ongetwijfeld zullen er jonge Pokémaniacs zijn die Pokémon Scarlet en Violet als eerste game hebben gespeeld.

Dit zie je ook terug in Pokémon GO. Jong en oud gaan de straat op om te wandelen en Pokémon te vangen. Toen ikzelf nog meedeed aan raids stond er altijd een bonte verzameling trainers bij een Gym of Pokéstop. Bij Pokémon Smile (de Pokémon-tandenpoetsapp, wie kent hem nog?) is de doelgroep ook duidelijk. De app lijkt vooral bedoeld om kinderen aan het poetsen te krijgen, en gaat gepaard met schattige tekeningen van de bekende beestjes.

Na vier jaar wachten komt Pokémon Sleep er eindelijk aan! Maar moet slapen wel een game worden?

Wie is de doelgroep?

Bij Pokémon Sleep heb ik toch mijn ernstige bedenkingen. Wie gaat dit spelen? Gezien de focus op de eerste generatie Pokémon die te vangen zijn lijkt het gericht op oude fans. Maar ongetwijfeld zullen ook kleine kinderen een telefoon naast hun oor willen hebben als ze gaan slapen. En daar wringt voor mij de schoen. De boomer-mode gaat nu aan, maar mij lijkt het echt geen slim idee om kinderen te leren dat je elke avond een app moet starten om te gaan slapen. Laat staan dat deze kinderen dus schijnbaar al een telefoon (moeten) hebben. The Pokémon Company denkt daar duidelijk anders over.

Gamify ALL the things!

Sowieso is de Pokémon Company goed in spellen maken rondom dagelijkse bezigheden. Ga je wandelen? Waarom niet meteen een spelletje spelen met Pokémon GO? Tandenpoetsen? Start Pokémon Smile op en vang al poetsend nieuwe Pokémon! En nu wordt slapen de volgende bezigheid die aan een scherm gekoppeld wordt.

Wie speelt er nog Pokémon Smile tijdens het tandenpoetsen?

Eerlijk is eerlijk, ik denk dat Pokémon GO een schot in de roos was. Ja, wandelen werd opeens een game, maar het zou me niets verbazen als dit spel mensen aan het bewegen heeft gekregen. Wie vroeger geen trek had om de straat op te gaan, maakt dankzij Pokémon GO nu toch geregeld een ommetje. En zoals neuropsycholoog Erik Scherder ons heeft geleerd; elke dag een half uur wandelen is goed voor lichaam en geest!

Tandenpoetsen is dan weer zoiets waarvan ik denk dat je dat toch best moet kunnen zonder een telefoon voor je neus. Sowieso, er zijn genoeg onderzoeken die adviseren om toch zeker een uur voor het slapengaan niet meer naar een scherm te staren. En dan is daar Pokémon Sleep. Een app die je juist leert om ‘s avonds nog even een spelletje klaar te zetten voor het slapengaan, en ervoor zorgt dat je ‘s ochtends als eerste eens op je telefoon kijkt wat je die nacht gevangen hebt.

Ik kan me oprecht niet voorstellen dat kinderen en volwassenen beter gaan slapen door Pokémon Sleep. Andersom juist, ik denk dat je geprikkeld wordt, onrustig wordt omdat je goed MOET slapen van de app. In plaats van juist te ontspannen, je scherm aan de kant te leggen en je dag even rustig af te sluiten met een boekje of een muziekje. Als jij elke nacht vier of vijf uur slaapt, ga je dan opeens acht uur slapen omdat er een telefoon naast je ligt Pokémon te vangen? Ik denk het niet. Andersom juist, stel je wordt na een aantal uur wakker en je telefoon ligt naast je, ga je dan niet midden in de nacht even kijken of er al iets langs is komen lopen?

Naast Pokémon verzamelen kun je in Pokémon Sleep ook slaapstatistieken bijhouden

Altijd aan

Voor je nachtrust lijkt Pokémon Sleep me dus geen goed idee. En je telefoon denkt daar net zo over. Want het advies is om, wanneer je Pokémon Sleep gaat spelen, je telefoon in te steken in het stopcontact en het scherm op “always on” te zetten. Nu neem ik aan dat er nagedacht is over het scherm dimmen in de app, alhoewel in de laatste trailer wordt gezegd dat “de meeste telefoons wel het scherm dimmen”. Anders wordt het wel een warme bende, met je scherm aan en je telefoon in de lader. Daarnaast laden de meeste moderne telefoons in een uurtje volledig op, dus een hele nacht insteken lijkt me ook een beetje overbodig, want waarom je telefoon een nacht aan de lader houden terwijl het met een uurtje laden klaar is?

Om de app goed te kunnen gebruiken moet je hem ook nog eens op iets zachts leggen zoals je matras, op je bedframe of nachtkastje gaat niet werken. Waar ik zelf dus normaal gesproken mijn smartphone ‘s nachts lekker beneden laat en elke avond nog een half uur een boek lees, moet ik nu mijn telefoon insteken, het scherm aanlaten en naast me op het matras leggen? Ik dacht het dus niet TPC, volgens mij gaat dit echt tegen héél veel slaap- en smartphone-adviezen in.

Gelukkig is er een oplossing! Wie namelijk niet zijn telefoon naast zich wil hebben liggen, koopt gewoon voor een kleine zestig euro de Pokémon GO Plus + accessoire, die ook je slaap kan meten. Bonus, je krijgt er een exclusieve Pikachu met slaapmuts bij. Go? Ik zeg laat me lekker slapen, tijd voor Pokémon NO!

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Batman: Arkham Trilogy lijkt op Switch grafisch ondermaats

3

Nieuws Batman: Arkham Trilogy op Switch lijkt grafisch geen hoogvlieger

05-12-2023

1

Erik

Hoofdafbeelding bij Handhelds moeten vervangbare batterijen hebben in 2027 volgens EU

7

Nieuws Handhelds hebben vervangbare batterijen nodig vanaf 2027

18-07-2023

2

Erik

Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg krijgt lanceertrailer

0

Media Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg krijgt lanceertrailer

17-07-2023

2

Thijmen

Discussieer met ons mee! 4

rob1N

18 jul 23 om 11:18

#10820‍

4596 XP | 882 comments

het hele tanden poetsen is om dat iets leuks te maken en kids te motiveren dit goed te doen, op zich best een goed initiatief. Het hele slaapgebeuren slaat inderdaad nergens op en hoeft van mij ook niet. Er zal vast wel weer een of ander verdienmodel achter zitten. Ik sla dit ook over in ieder geval. Dikke onzin.

Dennis

18 jul 23 om 13:43

#10825‍

849 XP | 82 comments

Ik zag dat er in ieder geval een premium abonnement nodig is om je sleep diary te kunnen bijhouden. Ik ben wel benieuwd wat er verder aan prijsstructuur inzit!

Paul

18 jul 23 om 11:31

#10823‍

3438 XP | 589 comments

Ik was benieuwd naar de ervaringen maar zie dat dit een column is en geen review.

Ik denk dat het weldegelijk goed kan uitpakken als je er verstandig mee omgaat. Er zijn blauw licht filter apps aanwezig en ik ga er even van uit dat je advies krijgt over hoe je het beste in slaap kan vallen of kan werken aan je ritme, en niet wordt geprikkeld om tijdens het slapen te blijven kijken op je telefoon.

Afijn, ik wacht de release af maar de boomer-pet is idd duidelijk aanwezig

Edit: heb 'm al kunnen installeren. Vanavond eerste sessie! 

Dennis

18 jul 23 om 13:51

#10826‍

849 XP | 82 comments

Ha, gaaf dat ie al te downloaden is, ik ben benieuwd naar je ervaringen! Misschien als de app live is dat het allemaal wel meevalt met hoe erg "game" het is, maar de intro video's deden me toch besluiten deze column te schrijven. En het is puur mijn persoonlijke mening (daarom column), en ik zie graag het tegendeel bewezen dat TPC er goed over nagedacht heeft.

Ik ben sowieso wel benieuwd hoe goed de app het doet puur als slaaptracker.