Mijn vijf favoriete Sonic-games van de afgelopen twintig jaar

  • Column

  • 13-09-2021 11:00

  • Jeroen

11

Zoals jullie misschien wel weten viert Sonic the Hedgehog dit jaar zijn dertigste verjaardag. Sega’s mascotte verscheen in juni 1991 voor het eerst in een videogame op de Mega Drive. In het 16-bit-tijdperk, toen Sega en Nintendo een strijd voerden om de grootste te zijn, stonden Mario en Sonic recht tegenover elkaar. Zelfs advertenties uit die tijd zinspeelden, in vaak vrij duidelijke bewoording, op het duel tussen beide grootmachten. Wie kent nog de advertenties van Sega, “Genesis does what Nintendon’t”? Na Sonics avonturen op de Sega Dreamcast zijn zijn populariteit ende algemene waardering voor de games een stuk gedaald. Ze hebben een slechte reputatie. Dat is zonde, want ik heb me met een aantal van deze titels persoonlijk erg goed vermaakt. Hieronder geef ik jullie mijn vijf favoriete Sonic-games die uitgekomen zijn na Sonic’s hoogtijdagen.

Tot de kandidaten reken ik alles dat na Sonic Adventure 2 op de Dreamcast uitkwam, dus na 2001. Voor het gemak, dit is tenslotte N1, heb ik alleen voor games gekozen die op een Nintendo-console te spelen zijn.

Sonic Rush – Nintendo DS (2005)

Sonic Rush is een platformspel dat is ontstaan door een samenwerking van Sega en Dimps. Dimps is een Japanse ontwikkelaar die al eerder aan draagbare versies van Sonic heeft gewerkt, onder andere voor de GameBoy Advance. Het is een platformspel dat gebruikmaakt van beide schermen van de DS. Als je op het onderste scherm een looping in gaat, kan je er op het bovenste scherm weer uit komen. De grafische stijl lijkt enorm op die van de Sonic Advance-spellen, met als extra dat je nu dus twee schermen tot je beschikking hebt. In veel (vroege) DS-games werden beide schermen vaak als een soort gimmick gebruikt, waarbij je bijvoorbeeld op het onderste scherm alleen een status zag met je gezondheid en welk wapen je had geactiveerd. In Sonic Rush is dat heel anders, wat voor een heel interessante dynamiek zorgt. Bovendien zijn de eindbazen van elke wereld in een soort 2.5D gemaakt, waarbij je vaak om ze heen kan rennen en objecten moet ontwijken.

Sonic Mania Plus – Nintendo Switch (2018)

Sonic Mania deed het enthousiasme voor 2D-platformspellen weer herleven, want deze in 2017 uitgegeven game is door zowel fans als pers behoorlijk goed ontvangen. Opvallend hieraan is dat Sega hem zelf niet heeft gemaakt. Vooral Christian Whitehead, die eerder al aan ports van onder andere Sonic CD en Sonic the Hedgehog 2 werkte, is verantwoordelijk voor Mania. Het bevat allerlei levels in 2D-platformstijl, waarbij de ontwikkelaar een mooie combinatie heeft gemaakt tussen geheel nieuwe levels en een paar bewerkingen van bestaande. Een enorm compliment kan ik geven voor het leveldesign in de nieuwe werelden, die spelen namelijk alsof ze zo door Sega op de Megadrive gemaakt zijn. Sonic Mania kwam in 2017 al uit, maar in 2018 werd er een fysieke versie op de markt gebracht. Deze Plus-versie bevat, naast een cartridge, onder andere twee nieuwe personages. De meeste mensen die dit artikel lezen zullen ongetwijfeld een Switch in het bezit hebben. Ik heb drie woorden voor jullie: koop deze game!

Sonic Generations – Nintendo 3DS (2011)

Sonic Generations kwam tien jaar geleden uit, ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag. Het is een platformspel zoals we die al kennen maar dan met een interessante twist. Sega heeft namelijk een stapel bekende levels uit voorgaande spellen genomen, en heeft ze flink aangepast. Je kan ze spelen met de Sonic die we kennen uit de moderne 3D-games, maar ook met de Sonic uit het klassieke 2D-platform tijdperk. Deze mix pakt echt goed uit. De manier waarop je een klassiek level op twee verschillende manieren kan herbeleven is vrij uniek, en daarom is het zo jammer dat deze game vaak vergeten wordt. Het is spijtig dat deze game nooit op een grote Nintendo-console is uitgekomen, en alleen maar op de 3DS. Hierdoor hebben veel Nintendo-fans de titel waarschijnlijk links laten liggen, en bij de concurrenten was hij wel op een tv te spelen.

Sonic & All-Star Racing Transformed – Nintendo Wii U (2012)

Waar Mario al dertig jaar lang in een wagentje rond allerlei banen racet, heeft Sonic dat een stuk minder vaak gedaan. In de jaren ’90 waren ze er voor de Game Gear en de Saturn, en daarna pas weer in 2010 toen Sonic & Sega All-Stars Racing uitgebracht werd. Sonic racet, samen met een flinke stapel bekende figuren uit de games, over allerlei parcours. Alle banen hebben een Sega-thema, van Panzer Dragoon en House of the Dead tot aan Samba de Amigo en Jet Set Radio Future. Dit is natuurlijk een feest van herkenning voor Sega-fans maar door de laagdrempelige gameplay, zoals we die ook kennen uit Mario Kart, is de game geschikt voor praktisch iedereen. Het “Transformed” in de titel van het vervolg uit 2012 slaat op het feit dat de wagens tijdens bepaalde fases op de baan van vorm veranderen. Je kart verandert in een boot, of in een vliegtuig. Dit leidt tot soms echt spectaculaire momenten, en vooral veel extra speelplezier als je dit met vrienden speelt.

Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood – Nintendo DS (2008)

Sonic Chronicles is een nogal vreemde eend in de bijt. Het is namelijk de eerste, en vooralsnog enige, rpg in Sonics oeuvre. De game is ontwikkeld door Bioware, die je zal kennen als de ontwikkelaar achter grote franchises als Dragon Age en Mass Effect. In deze game zoek je naar de ontvoerde Knuckles en, uiteraard, de Chaos Emeralds. De werelden hebben een isometrisch camerastandpunt, en het heeft turn-based gevechten. Bioware staat er bekend om games zo in te richten dat bepaalde keuzes die je maakt invloed hebben op het spelverloop, en hier is dat niet anders. Het is qua moeilijkheidsgraad wel een stuk lichter dan hardcore Japanse games van bijvoorbeeld Square Enix. Je moet geen enorm diepgaande materie verwachten, maar een leuke mix tussen twee werelden. Het is niet de beste Sonic game, en ook niet de beste rpg, maar als ik dan toch een compliment moet geven is dat het erg leuk is om eens iets anders te spelen dan een platformspel. De combinatie van deze twee dingen werkt wat mij betreft echt heel goed.

Dit zijn mijn vijf favoriete Sonic games die zijn uitgekomen na zijn hoogtijdagen op de Megadrive en Dreamcast. Het is geen ranglijst, gewoon vijf van mijn favoriete games uit het eerder genoemde tijdperk met de blauwe egel in de hoofdrol. Wat zijn jullie favoriete games met Mario’s grootste concurrent, in ieder geval destijds, in de hoofdrol? Ik lees het graag in de reacties!

Discussieer met ons mee!

Zool

13 september 2021 11:19

#1423

Potver, ik denk dat ik het hier helemaal mee eens ben. Ik had exact dezelfde games in mijn hoofd. Mooi stuk!

 

Ennuh, wat een beest was de Nintendo DS he?

Ennuh 2: Jeroen ben je de Sonic racegames op de Game Gear vergeten (Sonic Drift)? Of Sonic R op de Saturn?

Garrus

13 september 2021 13:14

#1424

Een beetje een aparte top 5.. Sonic Rush en All-Stars Transformed waren inderdaad toppers, maar Sonic Chronicles?? Haha.. Ik blijf Unleashed nog de beste vinden, samen met Heroes en Adventure 2

Lucas

13 september 2021 13:27

#1425

Sonic Unleashed was inderdaad goed. Voor mij was Sonic Generations de beste. Het beste van Sonic Unleashed. Hoewel ik de 3DS versie niet heb gespeeld, de console variant was geweldig.

Jeroen

13 september 2021 14:04

#1427

Het zijn er 5, het is geen top 5

Jeroen

13 september 2021 14:03

#1426

Hey! Ik ben ze niet vergeten, en zeker Sonic R zou iig een top 10 kandidaat zijn, maar zoals ik in het artikel al benoemde heb ik alleen voor games op Nintendo platformen gekozen

Zool

13 september 2021 16:39

#1431

Het ging mij vooral om de tekst onder Sonic Allstar racing

 

Jeroen

13 september 2021 21:42

#1439

Ah! Ja, snap wat je zegt, maar doelde met mijn tekst meer op "funracers" als Mario Kart. Daar zou ik Sonic R niet onder willen categoriseren. 

Jeroen

13 september 2021 21:43

#1440

Bovendien zit Sonic in Sonic R niet in een wagentje 😛😅

Maar ik heb de tekst even heel subtiel aangepast. Dank je ;-)

Wesleye98

13 september 2021 14:11

#1428

Ben het eens met het lijstje, al zou in mijn geval Sonic Chronicles vervangen worden door Sonic Adventure 2 Battle

Jeroen

13 september 2021 16:26

#1430

Wellicht, maar origineel was die op de Dreamcast

Duncmasta

13 september 2021 23:01

#1442

Aan Sonic the Hedgehog 2 heb ik het meeste plezier beleefd. Al moet ik wel toegeven dat ik behoorlijk jong was, een jaar of 7 gok ik, en toen vond ik alle platformers wel cool ongeacht kwaliteit. Toen ik hem jaren later speelde, vond ik dat die 2D Sonic platformers niet zo goed oud zijn geworden. Dit heb ik niet met die oude 2D Mario platformers die vandaag de dag nog wel leuk zijn om te spelen.Die Sonic RPG heb ik ook gespeeld. Hij was aardig, maar ik miste de diepgang in gameplay en verhaal.

Login om een reactie achter te kunnen laten.