Mario Strikers: de free-to-play-game die 60 euro kostte

  • Column

  • 10 jun 23 om 08:00

  • Mitch

Jarenlang keek ik uit naar een vervolg op Mario Strikers Charged. Het Wii-deel heb ik samen met mijn broertje kapot gespeeld. Een ontzettend leuke party-game met een brede selectie aan stadions, personages en items. Er was zelfs een online-modus, die voor Nintendo Wii-begrippen anno 2007 best aardig werkte.

Het was 2022 en er lag plots een nieuwe Mario Strikers in de winkels: Mario Strikers: Battle League Footbal. De mogelijkheden voor een nieuwe game waren eindeloos. Meer personages, meer modi, meer stadions en een verbeterde online stand. Je weet wel, zoals iedere Super Smash Bros. game er weer een schepje bovenop doet qua content.

mario strikers schiet er naast

Vergeet het

Maar iedereen die dit leest weet: we kregen niet dat schepje erbovenop van Mario Strikers: Bijna Leeg Footbal. Sterker nog, we kregen helemaal niets. Ja, een jaar lang ‘support’ met een paar personages die al in de base game zouden moeten zitten en een paar stadions die hetzelfde spelen als alle andere stadions. Single Player content? Vergeet het. Gekke nieuwe items? Nee, hier heb je dezelfde vuurbloem, ster en paddenstoel als altijd. Veel plezier.

De ster van de show zou de online Strikers Club worden. Spelers konden samen punten verdienen als club en strijden tegen andere clubs. Kijk, dat is nog eens een vet idee. Het is alleen jammer dat Mario Strikers: Bullshit Lag Footbal ook dit aspect weet te vernaggelen. Met een werkelijk tergend langzame grind voor minimale cosmetische aanpassingen aan je pauper stadion.

De demo was beter

Wat blijft er dan over? Een retail game van 60 euro met nog minder content dan de gemiddelde free to play titel. Ok, wel zonder microtransacties. Maar waarom gaat het verdienen van de in-game currency dan zo achterlijk traag? Alsof er ieder moment een pop-up in beeld kan verschijnen voor de aankoop van een nieuwe skin voor je doelpaal. 

Welke andere Nintendo-titel ken jij met zó weinig content? De demo die men uitbracht voor release, was praktisch hetzelfde als de game! Nee Mario Strikers: Belachelijk Lame Footbal, je gameplay mag dan in orde zijn en je animaties zijn cool, maar wij vergeten niet. De volgende Mario voetbalgame haal ik in ieder geval niet bij release in huis.

 

Oh ja, de game is vandaag een jaar oud. Hoera.

Like dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

1

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

2

Karlijn

Kirby Planet Robobot is 7 jaar oud!

5

Special Kirby Planet Robobot is 7 jaar oud!

10-06-2023

3

Thijmen

De Mario Vs. Luigi Tour snelt naar Mario Kart Tour

1

Nieuws De Mario Vs. Luigi Tour snelt naar Mario Kart Tour

10-06-2023

2

Rik

Discussieer met ons mee! 11

Bestrafer

10 jun 23 om 08:58

#10175‍

408 XP | 68 comments

Bedankt voor deze heerlijke column. De kapper waarop ik wacht vraagt zich af waarom ik hier zo zit te lachen. Oh ja, ik ben aan de beurt. Hoera. 

Tamadachi

10 jun 23 om 11:20

#10176‍

4377 XP | 580 comments

Ik had niet verwacht dat Mitch nog eens over Mario Strikers Battle League zou schrijven na de enorme afgang van het belachelijke lame football maar dit zeer negatieve column om deze contentloze game 1 jaar na de release nog een schop na te geven mag er zeker wel wezen. Ik kan mijn ook geheel vinden in de snoeiharde kritiek dat het meer lijkt op een veel te dure demo dan een volledige full price game want het was voor mij niets voor niets de grootste miskoop van het jaar 2022 waar ik zeer teleurgesteld door ben geraakt.

Zool

10 jun 23 om 12:51

#10180‍

1583 XP | 296 comments

Check die insane scores van de fansites:

https://www.n1up.nl/news/eerste-reviews-van-mario-strikers-battle-league-zijn-binnen/

Gek genoeg kan ik de n1up review niet meer vinden?! Was ook een 8 geloof ik.

Mitch

10 jun 23 om 12:59

#10182‍

2717 XP | 416 comments

Nope, een 5.5

https://www.n1up.nl/review/mario-strikers-battle-league-meer-nadelen-dan-voordelen/

 

Zool

10 jun 23 om 16:55

#10192‍

1583 XP | 296 comments

Netjes!

Paul

10 jun 23 om 20:33

#10195‍

3069 XP | 516 comments

En je was nog zo optimistisch. Balen! 

Yosher

10 jun 23 om 14:46

#10188‍

5080 XP | 943 comments

Bij mij is het nog een tandje erger: ik haal geen enkele Mario sport game meer (op launch dag) in huis tenzij er duidelijk veel content in zit. Mario Tennis en Mario Golf zijn op die manier ook voor mij verpest, ook al hebben die games uiteindelijk wel wat meer gekregen.

Maar die eerste slechte indruk was er al en ik heb niet meer terug gekeken. Feit dat ik verschillende cosmetische opties heb gemist omdat ik geen zin had in online toernooien helpt ook niet echt, ik wil dat doet dingen in mijn eigen tijd vrijspelen, en niet geforceerd een online toernooitje doen in een game met nauwelijks content. 

Maar goed, vergeleken met Battle League waren die games wel rijk aan content. Ik keek echt zo enorm uit naar de nieuwe Mario Strikers, en het had inderdaad echt zoveel potentie. Het doet gewoon pijn hoe erg ze deze hebben verknald. Ik weet niet wie hier verantwoordelijk voor is, maar ik hoop dat diegene de online feedback heeft gezien en volgende keer een andere route kiest, want dit was echt tien keer niks. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat Next Level Games hier verantwoordelijk voor is. Maar wie dan wel?

Nee, de volgende Mario Sport game komt er bij mij niet in totdat ik zeker weet dat deze voldoende content aanbiedt. En dan te bedenken dat deze games vroeger garant stonden voor uren speelplezier. Echt jammer.

Theun

10 jun 23 om 14:50

#10189‍

512 XP | 97 comments

Is dit een grap?

Mario Strikers Battle League is duidelijk een ondergewaardeerde 'hidden gem'. Na een succesvolle launch waarbij spelers met een demo de volledige game mochten testen, heeft dit toppertje ook nog eens een jaar aan support gekregen.

En de gameplay... damn! Alsof picasso over één van z'n meesterwerken heen pist. En dat bedoel ik natuurlijk in de meest positieve zin. Meer characters dan je kunt tellen op 1 hand. Verschillende looks voor het stadion en wel één unieke animatie per final smash... uh... strike! En de items zijn ook altijd genieten. Dit spel telt wel 4 hele items. Mitch, vergeten we even dat normaal voetbal NUL items heeft? Ik had ook graag een 5e gezien bij de DLC, maar niet iedere droom kan werkelijkheid worden.

Als je dacht dat 5 stadions en 8 characters al veel was, dan had de GRATIS dlc nog vele verrassingen in petto. Wie kan zich nou niet de immense hype herinneren die ontstond bij de aankondiging van nieuwe dlc characters? En alle geruchten vooraf... wie gaat het worden?!

Online is ook perfecr uitgevoerd. Dit spel runt duidelijk op de beste servers van Nintendo. Oke, wellicht dat Splatoon 3 nét iets soepeler loopt, maar zelfs games als Smash hebben het nakijken als het gaat om online. Je hebt zelfs 2 modi om online te spelen. En ik hoor je al zeggen: 4 man in hetzelfde team kan niet. Maar laten we eerlijk zijn: wie heeft er nou uberhaupt 3 vrienden om samen mee te spelen online? Laten we niet doen alsof we allemaal populair zijn.

 

Dus nee, Mitch, ik snap niks van je kritiek. Dit is duidelijk de beste game die Nintendo had kunnen maken van het budget dat beschikbaar was.

Paul

10 jun 23 om 20:31

#10194‍

3069 XP | 516 comments

Mitch

10 jun 23 om 21:05

#10201‍

2717 XP | 416 comments

Hahaha netjes Theun!

CoeXisT

11 jun 23 om 07:59

#10203‍

429 XP | 71 comments

Bagger game. Op release dag gekocht en nog geen 5x gespeeld denk ik. Zo zonde want het heeft op zich wel potentie. Met de NGC versie hebben mijn vrienden en ik ons destijds uren vermaakt. Maar toen waren we 25 en nu midden 40 met andere verantwoordelijkheden en verplichtigingen.

De andere Nintendo game waarbij ze bij mij echt de plank mis sloegen was Mario Party 10. Daar zat  1/3 van de game achter een Amiibo paywall. Zo achterlijk gedaan. Ik ben een groot Nintendo fan maar ga zeker geen plastic figuren van hun kopen en sparen…