Game Freak, stap af van die driejarige ontwikkelingscyclus

  • Column

  • 23 nov 22 om 09:58

  • Erik

Evelyne deelde een Reddit-bericht in onze redactie-Discord, van iemand die zijn geld terugvroeg voor de digitale versie van Pokémon Scarlet & Violet. De reden? De teleurstellende staat van het spel. Je kunt ervan zeggen wat je wil, maar het is wel tekenend voor de situatie waarin de games zich bevinden. Daarom doe ik een oproep: Game Freak, stap alsjeblieft af van die driejarige ontwikkelingscyclus.

Pokémon kent een vast patroon. Met uitzondering van Pokémon Diamond & Pearl in 2006, komt er elke drie jaar een nieuwe game in de hoofdserie. In 2010 kwam Black & White en X&Y in 2013. Sun & Moon in 2016 en… Je snapt waar ik heen ga. En dat is ergens best wel fijn: het geeft structuur en vastigheid in het leven. Je weet dat er elke drie jaar weer een nieuwe game van je favoriete franchise uit gaat komen. En met die nieuwe game, een nieuwe anime, een verse set TCG en een hele zwik merchandise. Een heerlijk vast proces. Maar nu is er toch wel echt een deuk in dat vaste proces gekomen.

Bij de release van elke nieuwe game, hoort ook een zwik merch. Hier het Pokémon Center ten tijde van X&Y.

Haperende schoolbenen

Game Freak heeft het zichzelf heel, heel, heel moeilijk gemaakt met de release van Pokémon Scarlet & Violet. De spellen stonden nooit bekend om hun performance, maar deze steelt wel echt de (negatieve) show. Ik kreeg bijna plaatsvervangende schaamte op het moment dat je in de klas zit, en de benen van je medeklasgenoten met een paar miezerige FPS per seconde bewegen (zie hieronder). Wieken die haperend rondom de molen draaien. De moeite die de game heeft bij het berekenen van de ervaringspunten die je Pokémon krijgen.

Dit is niet acceptabel. En al helemaal niet voor misschien wel de grootste release van het jaar voor de Nintendo Switch. Voor het vlaggenschip van de Pokémon-franchise, dat het voorbeeld moet zijn voor alles wat er komen gaat. Sterker nog: Pokémon zou, in al zijn bekendheid, een schoolvoorbeeld moeten zijn voor het RPG-genre. Andere spellen zouden er vol bewondering naar moeten kijken.

De start van je schooljaar is schrijnend, op z’n zachtst gezegd.

Cyberpunk 2077-achtig

Het komt vaker voor dat een hevig geanticipeerde game bij release teleurstelt. Cyberpunk 2077  is misschien wel het meest schrijnende voorbeeld. Dit openwereldspel werd op PlayStation 4 en Xbox One in zo’n slechte staat uitgebracht, dat het amper speelbaar was. Het gevolg was een gigantische deuk in het imago van het voorheen op handen gedragen CD Projekt RED, makers van The Witcher III – een van de beste openwereldspellen ooit. Cyberpunk 2077 werd voor lange tijd uit de PlayStation Store gehouden, en kreeg tal van refunds van spelers. Maar ook Assassins’s Creed Syndicate en Fallout 76 werden bij release niet mals ontvangen.

Wat was nu eigenlijk de reden van het gigantische falen van Cyberpunk 2077? Niet de goede wil van de ontwikkelaars of hun incompetentie. Nee, dat kwam door druk van het management. Weinig tijd. De game moest uit voor de feestdagen. En… dat is precies wat Pokémon ook heeft genekt. Sinterklaas moest op tijd deze game kunnen kopen. De kerstman moest het onder kerstboom kunnen leggen. Volwassenkinderen zoals jij en ik, moesten wat leuks hebben tegen het einde van het jaar. Of sorry, tegen het einde van die drie jaar.

Drie jaar lijkt veel. Het verschil is nu alleen dat we geen lineair spelletje meer spelen, waarbij Game Freak tot in de puntjes kan uitwerken wat wij wel en niet zien. Wat wij precies tegenkomen op Route 1 en 2. Wanneer je naar de eerste Gym gaat, en wanneer bepaalde personages hun zegje komen doen. Er zijn ineens een bizar aantal extra variabelen in de mix gekomen. Wat dat betreft is het ergens een klein wonder dat ze überhaupt een speelbare game hebben afgeleverd in die paar jaar dat de game in ontwikkeling was.

Ook Cyberpunk 2077 werd geplaagd door vele grafische glitches

Game Freak, stap alsjeblieft af van die driejarige cyclus

Want onder die haperende wieken en benen, zit misschien wel de beste Pokémon-game ooit verstopt. Scarlet & Violet zit zo goed in elkaar. Het is ongelofelijk. De drie verhaallijnen die je volgt, die gigantische open wereld waar je mag gaan en staan waar je wil – en de verrassingen die je overal tegenkomt. Als ik op kantoor kom, is het net weer of ik op het schoolplein sta als achtjarige Erik. Mijn collega’s delen allemaal andere avonturen, en elke keer hoor ik weer een nieuwe bijzondere Pokémon of andere interessante plek op de wereldkaart.

Game Freak, neem alsjeblieft een voorbeeld aan Diamond & Pearl – en release de volgende game een jaartje later. Reddit-posts als deze doen je imago geen goed. De fans zijn – helemaal terecht –  niet blij. Daar bovenop doet het je reviewcijfers ook geen goed. Laat de volgende gen in 2026 uitkomen, en gebruik dat extra jaar om alles te polijsten. Misschien krijgen wij dan écht de beste Pokémon-game aller tijden. Zou dat niet extra mooi zijn, met het dertigjarige jubileum?

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Downloadcodes 3DS en Wii U eShop bruikbaar tot 3 april

0

Nieuws Downloadcodes 3DS en Wii U eShop bruikbaar tot 3 april

29-03-2023

1

Evelyne

Kraino Origins – Graaf niet je eigen graf!

0

Review Kraino Origins - Graaf niet je eigen graf!

29-03-2023

3

Evelyne

E3 2023 wordt mogelijk gecanceld

8

Nieuws E3 2023 wordt mogelijk gecanceld

29-03-2023

3

Robin

Discussieer met ons mee! 8

Mink

23-11-2022

#7626‍

160 comments

Pokémon is wereld grootste franchise dankzij de driejarige cycle en de multiplatform (anime, games en kaarten) release van een nieuwe generatie. Ik denk niet dat dit de kern van het probleem is bij Game Freak / The Pokémon Company. Zou Pokémon Scarlett en Violet echt meer verkopen als die nog een jaar was uitgesteld? Ik denk het niet. Gaan mensen de volgende generatie massaal overslaan omdat deze games technisch enorme mankementen hebben? Hoogstwaarschijnlijk niet, anders hadden we dat wel gezien na het debacle van Sword en Shield. Dus vanuit een kapitalistisch bedrijf gezien, maken ze jaarlijks de beste keuzes.

Mitch

23-11-2022

#7627‍

355 comments

Zeker een interessant perspectief, maar ik denk dat dit stuk zich meer richt op de kwaliteit dan op de sales.

Erik

23-11-2022

#7631‍

274 comments

Ohja, ik denk dat de hoge heren en dames van Game Freak, The Pokémon Company en Nintendo hier een gecalculeerde beslissing over hebben gemaakt. Het kan niet zo zijn dat zij deze technische onvolkomendheden over het hoofd hebben gezien. Ze zagen het risico dat het lanceren met zich mee bracht - en aanvaarden deze. Want, zoals je zelf ook hebt gezien, zijn de verkopen er nauwelijks minder om geworden.

Geef ze eens ongelijk: zoals ik in mijn column ook al aangaf - een nieuwe Pokémon is niet simpelweg een nieuwe game, er komt heel veel bij kijken. De game uitstellen, betekent dat talloze andere deadlines in gevaar komen. Daarom pleit ik ervoor dat ze zichzelf die deadlines überhaupt niet meer zo strak maken, maar zichzelf nu al een jaartje extra gunnen. Met steeds krachtiger wordende hardware, en de hogere eisen die wij met z'n allen aan games stellen - wordt die drie jaar steeds spannender.

Of dit invloed heeft op de verkoopcijfers? Nou, misschien niet heel veel. Die hoge dames en heren hebben daar ongetwijfeld lang over nagedacht. Maar als ontwikkelaar wil je toch ook dat men positief over je game praat? Pokémon Legends: Arceus is mede zo'n succes geworden omdat de fanbase voor één keer eindelijk eens (bijna unaniem) lovend was.

Robin

23-11-2022

#7629‍

298 comments

Pokémon zal altijd goed verkopen. Ik denk dat een langere cycle voor hun games zeker een effect gaat hebben op hoe mensen naar de games kijken, maar kijkende naar hoe ik bij de lokale Game Mania het ene na het andere kind zag verschijnen denk ik niet dat veel spelers van de target group het heel erg boeit hoe het eruit ziet.

Veel van de reviews dat we zien is wel geschreven met onze generatie in gedachte. Wel denk ik dat de samenhang van een nieuwe generatie niet vast hoeft te hangen aan de games. Pokémon kunnen via de anime worden aangekondigd in een eerste batch, sommige via TCG met een tweede batch en een derde batch via de games. Zo verspreid je uiteindelijk de hype ook over verschillende momenten en kan je een extra jaartje stoppen in een nieuwe game, misschien dat een vervolg op de Nintendo Switch ook wel goed zou helpen, tho

Erik

23-11-2022

#7634‍

274 comments

Meer Pokémon-hype-momenten. I like it!

Haha, als kind vond ik de glitches in Pokémon Red & Blue ook geweldig. Dus ik kan me voorstellen dat kinderen ook wel genieten van de gekkigheden die je nu in de game kunt zien. Wij maken ons als volwassenen natuurlijk ook veel te druk om iets wat kinderen helemaal niet opvalt (wellicht juist omdat wij vroeger ook kind zijn geweest).

En ja joh, het is echt heftig: veel reviews trekken veel te veel de vergelijking met Legends: Arceus en dat die zoveel beter uitgewerkt was dan deze game. En dan denk ik ook: ja, dat komt omdat Game Freak die game speciaal voor de ons, de oudere Pokémon-fans maakte.

Selan

23-11-2022

#7637‍

278 comments

Eens met wat Mink hierboven ook zei. Nintendo/GameFreak/TPC zijn niet dom - ze zien ook echt wel de tekortkomingen, maar - helaas - geld is wat het belangrijkste is. Vergeet nier, wij ‘gamers’ zijn maar een heel klein deel van de verkopen. We roepen heel hard op het internet maar dat komt niet overeen met de daadwerkelijke massa.

Het argument van ‘pak een jaartje extra’ heeft dan ook enorme gevolgen voor een beursgenoteerd bedrijf. Klinkt heel simpel en logisch, maar aandeelhouders, stakeholders en investeerders zien dat toch heel anders.

Zool

24-11-2022

#7648‍

266 comments

Met 10 miljoen sales in 3 dagen is dit een bevestiging dat merk en marketing boven beleving gaat. 

rob1N

24-11-2022

#7666‍

711 comments

Niet helemaal, ja het klopt dat merk en marketing zeer grote rollen spelen, maar het is toch altijd al een enorme fanbase. De formule van pokemon blijft gewoon goud: Verzamelen, bouw een eigen team, train het en vecht het uit met je vrienden. Dit werkt gewoon goed. Aan die vraag voldoen ze constant en het bevredigd de fans keer op keer. Ik denk dat de marketing slecht een klein deel van de verkopen heeft beïnvloed. De meesten gingen de games toch wel aanschaffen om weer een scala aan niuewe mons toe te voegen aan hun verzameling.