Hoofdafbeelding bij oudste Nintendo-games op NSO

5 oudste Nintendo-games die via NSO op de Switch te spelen zijn

  • Special

  • 15 jul 23 om 17:00

  • Erik

Hoe ver in de geschiedenis kunnen we gaan? Ik neem je mee langs de vijf oudste Nintendo-games die via NSO op de Nintendo Switch te spelen zijn.

Alle spellen die ik hieronder noem, zijn onderdeel van de NES-applicatie van Nintendo Switch Online en zijn allemaal meer dan veertig jaar oud. Om ze te spelen, heb je een abonnement nodig – je hoeft ze niet apart aan te schaffen.

Donkey Kong

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 9 juli 1981

Donkey Kong is de game die Nintendo groot maakte. Tegelijkertijd ook het alleroudste Nintendo-spel dat je kunt spelen via Nintendo Switch Online. In een tijd waarin Mario nog Jumpman heette, probeert hij Pauline te redden van de kwade Donkey Kong. Terwijl Jumpman een barrage aan rollende houtvaten ontwijkt, tracht hij via ladders en sprongen bovenin het level te komen. Het is een van de belangrijkste games ooit uitgebracht, en introduceerde de wereld aan het platformgenre. Vandaag de dag zijn er nog altijd mensen die de hoogste score proberen te bereiken.

Video

Donkey Kong Jr.

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 10 juli 1982

Donkey Kong Jr. staat vooral bekend als het enige spel waarin Mario ooit de slechterik speelde. Succesvol in zijn queeste houdt hij met zijn zweep de grote Donkey Kong gevangen. Aan zijn zoontje Donkey Kong Jr. de taak om hem te redden. Je springt niet alleen over platformen, maar klimt ook over lianen, ontwijkt vijanden en verzamelt sappig fruit. De toevoeging van lianen en een ander speelbaar personage maakte de game direct een stuk dynamischer. De kans dat we Mario ooit nog terug gaan zien als antagonist is minimaal, dus dat alleen al maakt dit een bijzonder stukje gamegeschiedenis.

Video

Mario Bros.

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 1 juni 1983

In Mario Bros. begon de wereld van Mario eindelijk vorm te krijgen. Jij speelt in levels omgeven door pijpen, waar Shellcreepers (Koopa’s) en andere vijanden uitkomen. Een welgemikte sprong tegen een platform zorgt ervoor dat het gespuis op hun rug komt te liggen – waarna je ze kunt verslaan. Je doel is om een zo hoog mogelijke score te krijgen. Het spel vormde de introductie van Luigi en is de reden voor hun loodgieter-achtergrond. De game was een gigantische hit en verkocht zelfs beter dan Donkey Kong.

Video

Donkey Kong 3

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 19 juni 1983

Dit spel is interessant om twee redenen: Mario komt er niet in voor en het is helemaal geen platformspel meer. In plaats daarvan speel je als Stanley (over een Nintendo-trivia vraag gesproken), die met insectenspray op de grote aap boven hem moet schieten om hem terug te drijven. Terwijl je omhoog knalt, zwermen er ook allemaal vliegen en andere gluiperige beestjes om je heen – die je met een welgemikt schot kapot maakt. Het is… een bijzonder concept en helaas weinig succesvol voor Nintendo. Het zou de laatste keer zijn dat Donkey Kong de hoofdrol speelt in een game tot 1994. En Stanley? Die kwam alleen nog een keer terug als trophy in Super Smash Bros. Melee.

Video

Baseball

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 7 december 1983

Toen de Famicom lanceerde op 15 juli 1983, waren de lanceertitels eigenlijk ports van arcadetitels. Baseball is een van de allereerste originele spellen van Nintendo. Je speelt (zoals de titel al zo treffend suggereert) een potje honkbal. De bal probeer je met een welgetimede druk op de knop zo ver mogelijk het veld in te slaan en vervolgens naar een honk te sprinten of je moest als verdedigende partij zelf de bal gooien. Vanwege de gelimiteerde mogelijkheden van de NES ging heel veel automatisch. Later maakte Nintendo ook spellen als Tennis, Golf en Pinball – jep, precies met die heerlijke algemene namen. Waarom Baseball als eerste uitkwam? Honkbal is super populair in Japan.

Video

Eervolle vermelding: Sky Skipper

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 1981

Er is nog één heel, heel oud stukje Nintendo-historie op de Nintendo Switch te spelen. Dit is de Arcade Archives-versie van Sky Skipper (€6,99 in de Nintendo eShop). Deze shoot-em-up is gemaakt na het succes van Donkey Kong – en staat ook in het teken van slechte apen. Jij vloog met je vliegtuigje om ze flink onder vuur te nemen, en ondertussen de koning en zijn familie (geportretteerd door speelkaarten) te redden. De game is Nintendo’s eerste test met een scrollende omgeving: als jij naar links of rechts vliegt, gaat je omgeving gewoon mee! Heel bijzonder in die tijd. Helaas is het spel nooit een succes geworden. Het is daarom een klein wonder dat de game gepreserveerd is: er zijn tien arcadekasten gemaakt, waarvan maar één het overleefde. Gelukkig stond die in het hoofdkwartier van Nintendo of America!

Video

Nintendo lanceert regelmatig nieuwe spellen op de NES-applicatie van Nintendo Switch Online. In juni 2023 kwam Mystery Tower bijvoorbeeld uit. Om de spellen te spelen heb je een abonnement nodig op Nintendo Switch Online voor €19,99 per jaar.

Technisch gezien is Donkey Kong niet het oudste Nintendo-spel ooit. Tussen 1978 en 1980 brachten ze ook games uit, waaronder Space Launcher en Sheriff. Deze zijn echter niet te spelen via NSO. Heb jij een van deze aloude Nintendo-games in huis? Laat het weten in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

1

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

3

Karlijn

Ook Microsoft verwacht Switch-opvolger in 2024

1

Nieuws Ook Microsoft verwacht Switch-opvolger in 2024

15-07-2023

6

Rik

40 jaar NES – Wat is jouw favoriete herinnering?

8

Special 40 jaar NES - Wat is jouw favoriete herinnering?

15-07-2023

7

Dennis

Reageer als eerste!