40 jaar NES - Wat is jouw favoriete herinnering?

  • Special

  • 15 jul 23 om 12:00

  • Dennis

Op 15 juli 1983 lanceerde in Japan het systeem dat Nintendo’s populariteit pas echt lanceerde: de Famicom! Dat is vandaag precies veertig jaar geleden, dus hoog tijd om even stil te staan bij het apparaat dat hier geïntroduceerd werd als de NES (Nintendo Entertainment System). Want met een carrière van veertig jaar zijn er weinig gamers die geen herinneringen hebben aan het systeem.

Misschien was je er al vanaf het begin bij, of misschien ontdekte je de NES pas later. De spellen zijn namelijk vaak opnieuw uitgebracht, bijvoorbeeld op Nintendo’s verschillende Virtual Console platformen, op de handzame NES Mini óf geremixed in de NES Remix spellen. En wie een abonnement heeft op Nintendo Switch Online kan ook een collectie ervan spelen op de Nintendo Switch. Daarom dus de vraag:

Wat is jouw favoriete herinnering aan het Nintendo Entertainment System? De redactie trapt af!

De NES Action Set met daarin de NES, Zapper en Super Mario Bros. + Duck Hunt stond in menige huiskamer!

Dennis
De NES hebben wij nooit gehad, onze Nintendo-reis begon bij de SNES en de Game Boy. Maar de Nintendo was populair, want genoeg familie, vrienden en kennissen hadden er eentje staan. En zo speelde ik als jochie Super Mario Bros. 3 en DuckTales bij mijn neef, of zat ik met mijn neus en Zapper tegen de televisie Duck Hunt te spelen bij kennissen.

Maar mijn beste herinneringen zijn de multiplayer-sessies. Eén van mijn basisschool vrienden had de NES in de kelder staan, samen met een hoop ander speelgoed. Dat speelgoed werd vaak genegeerd, want samen speelden we heel veel Chip ’n Dale Rescue Rangers in co-op. Bij een andere vriend werd Crash ’n the Boys Street Challenge geregeld in de NES gestopt, een moeilijke game met verschillende sporten. Favoriet waren zwemmen (waarbij je onder andere je tegenstander kunt hinderen door piranha’s los te laten) en kogelstoten. Uren hebben we achter de NES doorgebracht. Toen wij thuis daarna de SNES kregen waren de rollen omgedraaid. Iedereen wilde opeens bij mij komen spelen!

Robin
De NES is een zeer interessant systeem voor mij. Het is uitgekomen voordat ik überhaupt was geboren (ja, ik ben niet zo oud!). Toch heeft dit systeem een hoop herinneringen voor mij. De NES stond bij mijn grootouders en vaak toen ik als klein jochie die kant op ging, speelde ik samen met mijn zusje of mijn neven en nichten op het apparaat. Van Mario Bros. tot Duck Hunt, toch was een favoriet van ons de Teenage Mutant Ninja Turtles. Geen idee waarom, maar toch bleef die game het meest gespeeld worden. Een andere die vaak werd opgestart was de Gremlins die op de NES was uitgekomen. Al met al heeft de NES voor mij voornamelijk een nostalgische herinnering samen met de familie.

Dreon
Aangezien ik pas op dit apparaat gespeeld heb toen de SNES al volop bezig was, werd ik door een vriend van me geïntroduceerd aan één van de leukste spellen voor de NES: Super Mario Bros. 3. Dit spel was om de beurt in multiplayer te spelen en het was een flink groot spel. Ik weet nog goed dat wij de NES dagen aan een stuk aan lieten staan om verder te kunnen gaan met ons avontuur om Bowser te verslaan, wat een tijden… 

Niks leukers dan met zijn tweeën tegelijk een NES-game spelen, zoals bijvoorbeeld Chip ’n Dale Rescue Rangers

Martijn
Nee, voor mij hoefde het aanvankelijk niet zo. Terugrekenend moet het in 1990 geweest zijn, dat ik samen met mijn vader en broertje naar Bart Smit ging. Ik had nog bijna nooit een videogame gespeeld, dus dat we een NES gingen halen boeide mij nog niet zoveel. Bij de buren hadden ze onlangs een Game Boy gekocht, waar ik al eens op mocht spelen. Aanvankelijk ging ik ervan uit dat wij ook een Game Boy gingen kopen, maar we lieten ons eerst adviseren door de verkoper. Hij raadde het Nintendo Entertainment System aan, mede omdat je dat met twee spelers direct op de televisie kon spelen én in kleur! Daar ging het lang gespaarde zakgeld. Vervolgens stond er een gloednieuwe NES Action Set mét twee controllers, Zapper en Super Mario Bros. / Duck Hunt in de huiskamer. Helemaal overtuigd van onze nieuwe aankoop was ik eigenlijk nog niet. We begonnen te spelen en waren meteen aan Nintendo verslaafd. Het was geweldig! Er ging een wereld voor ons open!

Zo begon het voor mij met Nintendo. Het systeem schreef geschiedenis met zijn grote populariteit en ik was er compleet aan verkocht. Er kwamen vele toffe games voorbij, die later ook werden gehuurd bij de videotheek of uitgeleend met vrienden. Zo speelde ik voor het eerst Super Mario Bros. 3, wat nog steeds mijn favoriete NES-game aller tijden is (één van mijn favoriete games aller tijden zelfs). Ik speel verschillende spellen nog steeds regelmatig. Uiteraard een speciale vermelding hier, voor al die toffe Mega Man-games. De beste herinneringen zijn momenten waarop ik met vrienden de favorieten van weleer speelde, in het weekend of na school. Het was allemaal nog zo onbezorgd, je had nog zeeën van tijd en de spellen verwonderden nog echt. Daarmee is de NES door de jaren altijd één van mijn favoriete systemen aller tijden gebleven, als mijn eerste Nintendo!

Jeroen
Mijn moeder werkte bij die speelgoedwinkel, waarvan de mascotte een vrolijke olifant is. Het exacte jaar weet ik niet meer, maar ik denk dat dit ergens in 1989 geweest moet zijn. De bedrijfsleider van de shop zei tegen mijn moeder: “Je hebt kinderen, neem jij anders even de NES een paar dagen mee, dan kun je de klanten ook beter adviseren”. Ik ben die bedrijfsleider nog steeds enorm dankbaar, want het was een enorm succes. Het was een Action Set met Super Mario Bros. en Duck Hunt, uiteraard ook met de Zapper. Ik kan me nog een foto uit die tijd herinneren, ik zat Mario Bros. te spelen voor onze old-school Philips tv met drukknoppen.

Ik moet bekennen dat het naderhand niet mijn favoriete oude Nintendo-systeem is geworden. Maar aangezien het wel onze eerste spelcomputer thuis was, heb ik er goede herinneringen aan. Het ontdekken van games en hoe alles werkt was compleet anders in die tijd. Geen internet of mobiele telefoons, dus alle oplossingen moest je zelf achter komen. Maar, een paar van mijn favoriete games waren wel op de NES, zoals een handvol Disney-games, maar vooral ook Super Mario Bros 3. Ook huurde ik met enige regelmaat games bij de lokale videotheek, ook al zo’n verschijnsel dat je tegenwoordig niet meer hebt. 

Erik
Mijn favoriete NES-herinnering is met het spelletje Duck Hunt. Deze game speelde ik nog geen twee jaar geleden voor het eerst, in het Bonami Spelcomputermuseum in Zwolle. Met een pistooltje gingen mijn vriendin en ik samen vogels schieten op zo’n oude CRT-televisie. In het begin kon ik er natuurlijk niets van, maar al gauw begon ik het door te krijgen. Ik positioneerde mijn oog direct boven het vizier, kneep de andere dicht, volgde rustig de eend en… PANG. Mijn vriendin en ik speelden om de beurt een level – en we waren zo op dreef dat we zowaar een nieuwe highscore zetten. Geen idee of het beginnersgeluk was of dat iedereen die smoezelige CRT-tv in het museum links liet staan, maar een fantastische ervaring was het zeker! 

Een favoriet van velen en misschien wel het beste spel op de NES: Super Mario Bros. 3!

En nu jij! Welke warme herinneringen heb jij aan de NES en de vele games die voor het systeem verschenen? Deel het met ons in de comments!

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Nickelodeon All-Star Brawl 2 zet Danny Phantom’s Ember centraal

0

Nieuws Nickelodeon All-Star Brawl 2 zet Danny Phantom's Ember centraal

03-10-2023

0

Thijmen

Hoofdafbeelding bij oudste Nintendo-games op NSO

0

Special 5 oudste Nintendo-games die via NSO op de Switch te spelen zijn

15-07-2023

6

Erik

Wat speel je dit weekend? [15 juli]

3

Special Wat speel je dit weekend? [15 juli]

15-07-2023

4

Erik

Discussieer met ons mee! 8

Paul

15 jul 23 om 17:02

#10783‍

3069 XP | 516 comments

Leuke verhalen allemaal! Wij hadden een NES met toppers zoals Super Mario Bros 1-3, Zelda 1 en 2, Kirby's Adventure, Disney's Adventures in the Magic Kingdom, A Boy and his Blob, Parasol Stars, en vast nog wel meer die ik inmiddels vergeten ben.

Mijn beste herinnering is Zelda, omdat ik dat per se wilde spelen omdat m'n zussen dat ook deden, maar ik snapte het niet helemaal op 3-jarige leeftijd. Hierdoor is mijn moeder gaan helpen door een compleet eigen kaart te tekenen, en die vervolgens samen in te vullen door elk scherm uit te pluizen en dingen te proberen. Later hebben we zelfs de tweede playthrough (de moeilijke, origineel bedoelde versie) toegevoegd in een andere kleur. 

Ik heb die kaart nog steeds. Samen met andere cheat sheets voor Super Mario 3 mini-games en secrets. Uiteindelijk hebben we deze traditie voortgezet op de SNES, waar ze met transparante vellen papier en een potlood hielp met de schuifpuzzels in Goof Troop. 

Yosher

15 jul 23 om 18:24

#10787‍

5096 XP | 946 comments

Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Kun je eens een foto maken van die kaart die jullie toen hebben gemaakt?

Paul

15 jul 23 om 19:07

#10793‍

3069 XP | 516 comments

Ik weet niet zo goed hoe ik hier plaatjes moet delen. Wellicht kan ik je op Discord taggen?

Yosher

15 jul 23 om 23:02

#10797‍

5096 XP | 946 comments

Ja zeker, doe maar!

Fl@ppy

15 jul 23 om 18:35

#10789‍

2295 XP | 443 comments

Mooi verhaal!

Yosher

15 jul 23 om 18:29

#10788‍

5096 XP | 946 comments

Mijn beste herinnering is toch wel dat ik vroeger als ik bij m'n neefje kwam, we Nintendo World Cup speelde en elke keer weer in een deuk lagen als er weer eens een speler over het ijs veld schoof na een tackle, of domweg over een steen struikelde, of 100 meter de lucht in vloog na een speciaal schot. 

Mijn eerste aanraking met dit apparaat was volgens mij bij een tante (niet de moeder van dat neefje), die een NES op zolder hadden staan, waar ik Super Mario Bros 3 speelde. En nooit ver kwam want ik wist niet hoe ik deuren in moest gaan, dus bij het eerste fort kwam ik al niet verder. Ook een leuke herinnering achteraf.

Zelf had ik de NES echt een poos later pas, na de N64. Misschien zelfs pas na de GameCube, wanneer precies weet ik niet meer. De SNES was mijn eerste Nintendo apparaat (ik had al een Commodore 64 en een Atari), en heb daardoor nooit echt veel NES games gehad gezien ze echt duur zijn geworden tegen de tijd dat ik eenmaal m'n eigen spul kon aanschaffen. 

Fl@ppy

15 jul 23 om 18:38

#10791‍

2295 XP | 443 comments

Voor mij was de snes de eerste console. Herinner enkel dat we weleens TMNT speelden op de nes bij mijn neven. 

Selan

15 jul 23 om 18:58

#10792‍

2179 XP | 392 comments

Heb de laatste paar jaar van de NES meegemaakt. Hadden toen de Super Mario & Duck Hunt bundel. Zo veel gespeeld! We hadden niet veel games (stuk of 10 ofzo), waaronder de Mario’s, maar ook een aantal Mega Man games. Sindsdien helemaal hooked aan Nintendo!