10 games om naar uit te kijken in 2023

  • Special

  • 4 jan 23 om 08:00

  • Kitty

Het jaar is nu toch echt begonnen! Heb jij al een verlanglijstje met games om naartoe te leven? De redactie heeft overlegd en vertelt je welke tien games en vier DLC’s je in ieder geval alvast op je lijstje kunt zetten! 

Toen we vooruitblikten op 2022, was er al vrij veel om naar uit te kijken. Goed, het vervolg op Breath of the Wild kijken we nog steeds naar uit: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom verschijnt op 12 mei! Maar eigenlijk staat er voor 2023 toch ook wel al best wel wat op de planning! Althans, in de eerste helft.

Om aan het begin van het jaar te beginnen: op 20 januari kunnen strategie-fans hun hart ophalen met Fire Emblem: Engage. Een dag daarvoor verschijnen zowel Persona 3 Portable én Persona 4 Golden. Een maand later duiken we terug in de tijd met Tales of Symphonia Remastered en Kirby’s Return to Dreamland Deluxe.  En minder terug in de tijd met Octopath Traveler II! In juli komt er een vleugje magie naar de Nintendo Switch met Hogwarts Legacy. Verder wachten we nog op Pikmin 4 en Hollow Knight: Silksong. En natuurlijk de verdere uitrol van de DLC van Mario Kart 8 Deluxe! Ook kijken we uit naar een film: in april kunnen we gaan kijken naar The Super Mario Movie! We zijn wel erg benieuwd hoe de loodgieter het dit keer doet op het grote witte doek.

De redactie heeft eens nagedacht over wat ons allemaal te wachten staat, en zet voor je op een rijtje welke games in 2023 je niet mag missen en waarom!

Fire Emblem Engage – 20 januari 2023

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Intelligent Systems

Releasedatum: 20-01-2023

Nintendo Switch eShop: €59,99

Fire Emblem Engage – Robin

Vorig jaar draaide de geruchtenmolen op volle toeren en zouden er niet één, niet twee, maar drie verschillende Fire Emblem-projecten rondgaan. Een spin-off (Fire Emblem Warriors: Three Hopes), een remake van Fire Emblem: Genealogy of the Holy War en een gloednieuwe Fire Emblem die er mooier dan ooit uit zou zien en de franchise zou vieren. In de Direct van september 2022 was het dan zover en werd Fire Emblem: Engage aangekondigd. Hoewel de levendige visuals, het tandpasta-hoofdpersonage en de simpele subtitel ‘Engage’ heel erg “mobile game” schreeuwde lijkt de game met elke nieuwe trailer toch steeds beter gaan worden. 

De wereld ziet er heel tof uit en het spel gaat weer terug naar de roots van de klassieke Fire Emblem. Daarnaast zullen we  door middel van de Emblem Rings bezoek krijgen van verschillende Lords uit eerdere Fire Emblem-games. Daardoor kan Fire Emblem: Engage zomaar weer een klapper worden in de Fire Emblem-franchise. Na het lezen van erg enthousiaste previews van Gamespot en IGN, kan ik ook niet wachten tot ik mijn brein weer kan breken in het anime-schaakspel van Fire Emblem. Ik ben dan ook heel benieuwd wat het spel gaat doen. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten want op 20 januari is het al zover!

Octopath Traveler II – 24 februari 2023

Uitgever: Square Enix

/

Ontwikkelaar: Square Enix

Releasedatum: 24-02-2023

Nintendo Switch eShop: €59,99

Octopath Traveler II – Robin

Wie recentelijk mijn special over Xenoblade Chronicles heeft gelezen weet al van mijn “eerste Nintendo Switch-avonturen af”. Maar Octopath Traveler is ook één van de games die mij enorm heeft gevormd in de vroegere Switch-jaren. Dit was namelijk de eerste Collectors Edition die ik kocht voor de Nintendo Switch. Vanuit daar is het niet veel beter geworden en is mijn kamer een ware Collectors Edition-grot geworden.

Hoewel de Octopath Traveler II CE niet in huis komt (200 euro is wel erg veel) ben ik wel erg enthousiast over het volgende HD-2D avontuur van Team Asano. Waar we vorig jaar een hoop HD-2D avonturen kregen met Triangle Strategy en LIVE A LIVE is het nu weer aan de beurt aan Octopath Traveler. De ontwikkelaars hadden al benoemd dat ze de kritiekpunten van het eerste deel willen verbeteren dus dat is sowieso al goed. Deel één was al een fantastische old-school ervaring en ik ben dan ook heel benieuwd wat ze met deel twee gaan doen!

Have A Nice Death – 22 maart 2023

Uitgever: Gearbox Publishing SF

/

Ontwikkelaar: Magic Design Studios SAS

Releasedatum: 22-03-2023

Nintendo Switch eShop: €24,99

Have a Nice Death – Randy

Ik ben groot fan van Roguelites. Hades, Rogue Legacy (2), Dead Cells, er zijn weinig games binnen dit genre waar ik niet van heb genoten. Dus toen ik Have A Nice Death voorbij zag komen in de Nintendo Direct <of was het Indie?> werd deze jongen natuurlijk heel blij. Deze volledig met de hand getekende roguelite heeft snelle, vloeiende actie en heeft veel verschillende items die ervoor zorgen dat je sterker wordt. Ik kan niet wachten op verschillende builds waarmee ik iedereen helemaal in elkaar hak of om onvermijdelijk dood te gaan. Om dan vervolgens weer opnieuw te beginnen, een beetje sterker te worden en weer een poging te wagen. Ik weet dat deze game al is te spelen op andere platformen, maar ik wacht graag op de Switch-release. Op een manier vind ik de Switch écht de console voor dit soort games. Al met al belooft Have a Nice Death een uitdaging te worden met veel mooie, chaotische momenten, veel uitdagende vijanden en eindbazen en natuurlijk een hoop (nice) deaths.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – 12 mei 2022

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 12-05-2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – Erik
Het is de game waar ik het meest naar uitkijk, maar waar ik tegelijkertijd ook het meest bang voor ben. Breath of the Wild was een mijlpaal, een moderne klassieker, die de wereld van openwereldspellen op zijn grondvesten deed schudden. Een opvolger kan alleen maar tegenvallen toch? Maar dan denk ik aan die andere klassieker Ocarina of Time, die ook op de Nintendo 64 nog een spiritueel opvolger kreeg. Majora’s Mask was duisterder, veelzijdiger en had een totaal ander spelverloop. Sommige mensen vinden ‘m hierdoor zelfs leuker dan OoT. 

De trailers van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom focussen tot nu toe ook vooral op de verhaalelementen, een bijzondere andere wereld die je kan verkennen en het mysterie om dit alles. Misschien krijgen we een meer traditionele Zelda-ervaring, waar (grote) kerkers een belangrijkere rol spelen.  En daarbovenop mag je weer terug naar dat Hyrule, dat Hyrule waar je je met gemak honderden uren in kon verliezen. Wat gaat er anders zijn? In welke tijdlijn spelen we? Nee, die twijfels zijn helemaal nergens voor nodig. Is het al bijna mei, Nintendo?

Hogwarts Legacy – 25 juli 2023

Uitgever: Warner Bros Games

/

Ontwikkelaar: Avalanche

Releasedatum: 25-07-2023

Hogwarts Legacy – Rik

Ik heb de Harry Potter-films pas op mijn 26e afgekeken, dus een standaard Potterhead kun je mij zeker niet noemen. Toch heeft de magie inmiddels ook mij te pakken. De Wizarding World die in de serie wordt neergezet heeft niet voor niets zo’n grote aantrekkingskracht op – letterlijk – miljarden mensen. Hogwarts Legacy probeert volgend jaar om de Zweinstein-ervaring eindelijk naar de dreuzelwereld te brengen. Door het verhaal een eeuw vóór de avonturen van Harry zelf te laten plaatsvinden en geen tie-in te vormen met een film, geeft de game zichzelf de kans om de beste Potter-game aller tijden te worden. En inderdaad: alle beelden die we tot nu toe hebben gezien doen denken aan de aanloop naar een The Witcher III of Breath of the Wild. Met een getalenteerd team vol diehard Potter-fans die op de kleinste details letten, lijkt dit een instant classic in the making te worden. Voor de Nintendo Switch-eigenaar is er nog wel een slag om de arm: kan het team van Avalanche Games een acceptabele port op Nintendo’s hybride console toveren? Op 25 juli 2023 zullen we er achter komen.

Pikmin 4 – 2023

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Nintendo

Releasedatum: 30-11-2022

Pikmin 4 – Dreon

Als er een spel is waar ik een paar jaar geleden weer ongelooflijk veel plezier aan heb beleefd dan is het wel Pikmin 3 Deluxe. Ik kan dan ook niet wachten om de gamecard van Pikmin 4 in mijn Switch te proppen en aan de slag te gaan met deze game! Er is nog vrij weinig bekend of de gameplay of de personages. Ik hoop echter dat we weer met Olimar en Louis een nieuwe wereld mogen verkennen vol met uitdagingen. Dit keer is de wereld hopelijk een stuk groter, moeilijker en zit hij ramvol nieuwe Pikmin. Ik zie graag alle lieve beestjes uit de vorige delen terugkeren (ik kijk naar jou, paarse Pikmin). Ik denk zelfs dat er dit keer weer een stel nieuwe Pikmin aan toegevoegd wordt. Ik ben dan ook benieuwd hoe Nintendo dit deel vernieuwend, groter en vooral frisser aan gaan laten voelen. Laten we ook nog hopen dat we het gehele avontuur weer in coöp-multiplayer mogen spelen!

Hollow Knight: Silksong – 2023

Uitgever: Team Cherry

/

Ontwikkelaar: Team Cherry

Releasedatum: 30-11-2022

Hollow Knight: Silksong – Dennis
Op 14 februari 2019 was ik blij. Het vervolg op één van mijn favoriete indie games werd aangekondigd. Met een mooie veelbelovende trailer onthulde Team Cherry Hollow Knight: Silksong. We zagen de schitterende grafische stijl die het origineel ook al kenmerkte, en personage Hornet indrukwekkende aanvallen uithalen. Het vervolg lijkt nog grootser en ambitieuzer te worden dan Hollow Knight. En dat spel vind ik al meer een triple-A-titel dan een indie!

Komende 14 februari is het dus vier jaar geleden dat Silksong werd aangekondigd. Ik hoop van harte dat we in 2023 eindelijk terug kunnen naar Hallownest want wat heb ik daar zin in! Ik vermoed dat Team Cherry moeite heeft met Silksong, want de druk om een nog betere game af te leveren dan Hollow Knight is groot. En beter dat ze de tijd nemen dan een product afleveren waar ze zelf niet tevreden over zijn. Maar voor mij is elke week dat Silksong er niet is, er eentje teveel!

Hades II – 2023

Ontwikkelaar: Supergiant Games

Releasedatum: 30-11-2022

Hades II – Ness

Toen ik een aantal weken geleden wakker werd en de trailer voor Hades II ineens in mijn YouTube-aanbevelingen zag, dacht ik eerst naar een fantrailer keek. Wat een verrassing om te zien dat het een (echte!) trailer was! Hades was één van mijn favoriete spellen in 2020 dus om splinternieuwe gameplaybeelden te zien, maakte mij ongelooflijk blij. De designs van de nieuwe godheden zien er wederom fantastisch uit en ik ben super enthousiast om meer over Zagreus’ zusje Melinoë te weten te komen! Hoewel het nog niet zeker is wanneer Hades II precies verschijnt (en de Switch-versie is nog niet officieel bevestigd), deelt Supergiant Games in 2023 meer informatie over de early-access-versie van het spel. Tot die tijd duik ik in ieder geval met liefde weer in de Onder- én Bovenwereld van de originele Hades!

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp – 2023

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: WayForward

Releasedatum: 30-11–0001

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp – Dennis

Het voelt een beetje ongemakkelijk om het te hebben over deze remake. Want de reden dat Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp nog niet is verschenen is het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog duurt ondertussen al veel te lang, en er lijkt ook nog geen einde in zicht. De vraag is dus wat Nintendo van plan is met deze remake van Advance Wars en Black Hole Rising. Want wanneer is het juiste moment om deze game uit te brengen?

Het spel is af, en getuige de trailers heeft WayForward (die verantwoordelijk is voor de remake) er een mooie eigen draai aan gegeven. Ik heb zin om ermee aan de slag te gaan. De GBA-spellen vond ik erg vermakelijk. En hoewel ik moest wennen aan het nieuwe grafische stijltje, lijkt WayForward een hoop liefde in de remake te hebben gegoten. Hopelijk keert de rust terug in de wereld en kunnen we in 2023 gaan genieten van Advance Wars!

The Plucky Squire – 2023

Uitgever: Devolver Digital

/

Ontwikkelaar: All Possible Futures

Releasedatum: 30-11-2022

The Plucky Squire – Kitty

Eigenlijk was het Willem die deze titel bovenaan zijn lijstje zette. Maar als hij het zegt, zal het wel goed zijn toch? Het klinkt in ieder geval veelbelovend: in dit actie-avontuur volg je de magische avonturen van Jot en zijn vrienden – sprookjesboekfiguren die een driedimensionale wereld ontdekken buiten de pagina’s van hun boek. Springend tussen 2D en 3D ga je puzzels oplossen, mini-uitdagingen aan én wordt je de held van een levend verhalenboek.

Dat wisselen tussen 2D en 3D zorgt in ieder geval al voor twee prachtige visuele stijlen. Uitgever Devolver Digital heeft nog geen specifieke releasedatum gegeven, maar ergens in 2023 begint het avontuur.

Naast deze tien games, zijn er ook nog vier DLC’s waar we naar uitkijken (of waar we sterk van uit gaan dat ze er wel aan komen in 2023). Klik op ‘lees verder’ om verder te lezen op de volgende pagina!

Like dit bericht:

Over Kitty

Kitty houdt van helemaal opgaan in andere werelden. Of het nou een door verhaal gedreven avontuur is als advocaat, een open wereld waar een prinses gered moet worden, of een wereld die nog helemaal gebouwd moet worden. Verder checkt ze als eindredacteur alle teksten op N1-UP, om de wereld voor verdere taalfouten te behoeden.

Lees meer over Kitty

Recente artikelen

Fan Friday: Een Kirby Nintendo 64

0

Special Fan Friday: Een Kirby Nintendo 64

03-02-2023

1

Rik

Legendary Entertainment: Detective Pikachu 2 nog altijd in ontwikkeling

0

Nieuws Legendary Entertainment: Detective Pikachu 2 nog altijd in ontwikkeling

02-02-2023

1

Rik

Mario Kart Tour onthult gloednieuw circuit: Piranha Plant Cove

2

Nieuws Mario Kart Tour onthult gloednieuw circuit: Piranha Plant Cove

02-02-2023

2

Rik

Discussieer met ons mee! 3

Selan

04-01-2023

#8168‍

241 comments

Wordt wederom een goed (half) jaar wat mij betreft! Wat er op mijn vizier staat die allemaal Day 1 binnenkomen:

 

13 januari - DBZ Kakarot DLC wave 4

20 januari - Fire Emblem Engage

17 februari - Tales of Symphonia Remastered

24 februari - Octopath Traveler 2

februari - Monster Hunter Rise Title Update 4

Dan zal er ergens in maart wel DLC wave 4 van Mario Kart zijn gok ik.

Mei - The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Mei (?) - Monster Hunter Rise Title Update 5

En heel misschien dat ik Hogwarts Legacy ook ga halen, mits het een beetje prima en acceptabel loopt op de Switch. Oh ja, en dan ook nog ergens dit jaar de Xenoblade Chronicles 3 DLC. Ja, ik vermaak mij dit jaar denk ik weer uiterst prima

Garrus

04-01-2023

#8170‍

184 comments

Helaas, ik ga geen enkele van de bovengenoemde games halen.. Alleen Persona 3, 4 en Trails to Azure voor mij

Waliwal

05-01-2023

#8172‍

42 comments

Story of Seasons: A Wonderful Life tho