Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed

  • Review

  • 2 mei 23 om 17:25

  • Rik

Vrij onverwacht kondigden Nintendo en Monolith Soft aan dat Wave 4 van de Xenoblade Chronicles 3-uitbreidingspas binnen een week beschikbaar kwam. Future Redeemed vormt niet alleen het slotstuk van de DLC-uitbreidingen voor Xenoblade Chronicles 3, maar moet ook dienen als finale van de serie tot nu toe. Eindigt de Klaus-saga met een climax of anticlimax? Onze eigen Xeno-bro Rik zocht het voor je uit in zijn laatste avontuur in Aionios.

Disclaimer: Xenoblade Chronicles 3 is bij uitstek geschikt voor nieuwkomers en vereist geen voorkennis van de eerdere delen. Future Redeemed maakt hierin de tegenovergestelde keuze. Alle fanservice, verwijzingen en lore dumps die ontbraken in de hoofdgame, blijken opgespaard voor Future Redeemed. Monolith Soft heeft feitelijk een speelbare liefdesbrief gecreëerd aan hun trouwste fans en hun eigen jarenlange toewijding aan de serie. Hoewel nieuwkomers de DLC wel kúnnen spelen in de context van de hoofdgame, zul je simpelweg vele lagen van deze uitbreiding missen zonder kennis van XC1 en XC2. In deze review ga ik er van uit dat je die voorkennis hebt.

Zonder kennis van voorgaande Xenoblade-games, verliest Future Redeemed aan kracht

Everyone’s here

Officieel is Future Redeemed een prequel van de hoofdgame. De DLC vertelt het verhaal van The Founders en de stichting van The City. Hoewel de game dit gegeven zelf niet uit het oog verliest, zal de aandacht van de Xenoblade-fan vooral gaan naar de identiteit van deze groep helden. Stuk voor stuk ‘kennen’ we onze party namelijk al. Hoofdpersonage Matthew is een afstammeling van vorige incarnaties van Noah en Mio (XC3) en zijn mysterieuze kompaan A heeft duidelijk ‘iets’ te maken met Alvis (XC1). Ook de voormalige hoofdpersonages Shulk (XC1) en Rex (XC2) keren in volwassen vorm terug. Alleen Nikkol en Glimmer lijken op het eerste gezicht onbekend, maar al snel blijkt dat dit de Origin-klonen zijn van de kinderen van Shulk en Rex. Voeg hier bekende oude locaties zoals Colony 9 en Prison Island aan toe en je hebt een constante trip down memory lane. Dit is duidelijk een bewuste keuze geweest, want zelfs tot meme verworden uitspraken uit vorige delen komen terug.

Gameplay-aanpassingen

Net zoals Torna: The Golden Country & Future Connected volgt de gameplay van Future Redeemed de mal van de hoofdgame, maar met een paar nieuwe twists. De ontdekking van de ware Ouroboros-kracht staat centraal in het verhaal en dus is het Interlink-systeem uit XC3 vervangen door het Unity-systeem. Een Unity Pair versterkt elkaar wel met de kracht van Ouroboros, maar versmelten nog niet tot één wezen. Hierdoor heb je nog geen vaste set aan Unity Pairs en kun je naar hartelust experimenteren met de samenstellingen. Elk lid van de party heeft zo zijn eigen kracht die samen tot unieke combinaties kunnen leiden. Vooral tijdens Chain Attacks geven Unity Pairs meer controle over het gevecht.

Een Unity Pair van Shulk & Rex is natuurlijk fanservice ten top

Een andere aanpassing is dat je niet meer vrij bent om je Classes te kiezen. Alle personages hebben een vaste rol (Attacker, Defender of Healer). Deze kun je vervolgens versterken met een uitgebreid upgrade-systeem. Zoals we gewend zijn van Monolith Soft zit alles weer prima in elkaar, maar de vaste rollen komen ook met nadelen: ik vecht zelf bijvoorbeeld het liefst met Attacker-classes. Maar hierdoor was ik aangewezen op Matthew en Rex, terwijl ik de Healers A en Glimmer eigenlijk volledig links liet liggen. In de hoofdgame kon je beter roteren tussen de leden van je party door ze ook andere Classes te geven.

Toch werkt het verbeteren van je personages fijner. Zo’n beetje alle activiteiten in de wereld leveren je Affinity Points op. De verzamelde AP kun je vervolgens inruilen voor nieuwe of versterkte vaardigheden en moves. De Nopon Riku, die we kennen uit de hoofdgame, kan in ruil voor verzamelde materialen je wapens versterken. Tenslotte zit Future Redeemed vol met kleinere Quality of Life-verbeteringen die je blijven uitnodigen om elk hoekje en gaatje van de prachtig ontworpen Cent Omnia-regio te verkennen.

Alvis is verworden tot Alpha, de grote vijand tijdens Future Redeemed.

Verhaal

Over het verhaal van Future Redeemed kan ik niet veel zeggen zonder de impact voor de Xenoblade-fan te verpesten. De DLC slaagt erin om het laatste puzzelstukje van de hoofdgame én de serie zelf te zijn. Juist om deze reden zijn zoveel elementen uit de vorige twee titels teruggebracht in de DLC. Er zijn twee hoofdthema’s in Future Redeemed: Matthew is vooral op zoek naar zijn verdwenen zus Na’el en het stichten van the second City die we kennen uit het hoofdspel. Shulk en Rex houden zich met hun Liberators-factie juist bezig met de bedreiging van Alvis. Alvis, die feitelijk een god is binnen het Xenoblade-universum, heeft zijn emoties afgeworpen en is verworden tot ‘Alpha’. Hij ziet Aionios als overbodig en wil alles en iedereen uitwissen om een nieuw universum te beginnen met een select groepje overlevenden. Dit alles ontvouwt zich op typische Xenoblade-wijze: onder andere opzetjes die al in 2019 voor Future Connected zijn bedacht komen in 2023 op perfect verweven wijze tot uiting.

Conclusie

Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed is een finale voor de fans. De DLC biedt zo’n vijftien tot dertig uur aan extra content in een rijke en goed gevulde wereld. Future Redeemed vult de gaten in over het ontstaan van het Aionios uit het hoofdspel, maar vormt ook vooral de kers op de taart die alle Xenoblade-games met elkaar verbindt. Voor de fans is het een feest van herkenning, waar zelfs spin-off Xenoblade Chronicles X én spirituele voorgangers Xenogears en Xenosaga een uitnodiging voor kregen. Future Redeemed voelt dan ook aan als dé grote finale waar Tetsuya Takahashi al jarenlang naar toe werkte. Future Redeemed is de Avengers Endgame van de Xenoblade-saga. Het eerbetoon aan alle vorige games in de aftiteling voelt dan ook gepast… net zoals de post-credit scene met een hint naar de volgende Xenoblade-game. Want het Klaus-experiment mag dan wel zijn afgerond, Takahashi-san heeft ongetwijfeld de komende twintig jaar ook al weer uitgedacht.

8.8

N1-score

  • + Bomvol verwijzingen naar vorige Xenoblade-games
  • + Finale is een bevredigend slotstuk van de trilogie
  • + Prachtige en rijk gevulde open wereld
  • + Nieuwe mechanieken en QoL-updates zijn een verbetering ten opzichte van de hoofdgame
  • - Iets te veel nadruk op de wereld van Xenoblade Chronicles 1
  • - Minder content dan de uitbreiding voor Xenoblade Chronicles 2
  • - Voorkennis van voorgaande games is essentieel om alles uit het verhaal te halen

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

0

Special Soundtrack Sunday: de ongekende energie van Splatoon

28-05-2023

3

Ness

Maandag 29 mei 20:30 – Koopa Café Live Podcast

0

Podcast Maandag 29 mei 20:30 - Koopa Café Live Podcast

27-05-2023

1

Robin

Dragon Quest Monsters krijgt derde deel

2

Nieuws Dragon Quest Monsters krijgt derde deel

27-05-2023

3

Robin

Discussieer met ons mee! 5

Selan

02-05-2023

#9721‍

306 comments

Nice! Hele gave review en de DLC is echt een liefdesbrief naar de fans toe inderdaad.

…..een klein puntje; het is toch echt Klaus met een K, en niet met een c

Dreon

02-05-2023

#9722‍

178 comments

Goed opgemerkt!

Rik

03-05-2023

#9731‍

575 comments

Ugh, en onze eindredactie was er nog wel van A(lvis) tot Z(anza) over heen gegaan... Bedankt voor de heads-up! 

Fl@ppy

02-05-2023

#9723‍

362 comments

Net in chapter 3 aangekomen. Uncle Rex in da house!

Swift

03-05-2023

#9727‍

24 comments

15-30 uur extra!

Ik was in eerste instantie niet overtuigd of ik de DLC moest kopen, maar ben nu blij dat ik het gedaan heb. Deze vierde wave maakt het helemaal goed (hoewel de voorgaande waves ook al leuke toevoegingen hadden).