Venba – Liefde gaat door de maag

  • Review

  • 31 jul 23 om 15:00

  • Ness

De een overspoelt geliefden met complimentjes, de ander staat altijd klaar om ze een handje te helpen. Iedereen uit zijn liefde op zijn eigen manier. Venba, een Zuid-Indiase immigrant in Canada, doet het weer op een andere manier: voor haar gaat liefde door de maag. Door de heerlijkste gerechten te koken, schotelt ze haar man en zoon liefde voor. In een verhalende game vol authentieke gerechten, is dat een recept dat ik met plezier volg.

Wie Venba ziet en een Cooking Mama-achtig spelletje verwacht, is toch aan het verkeerde adres. Venba is namelijk voornamelijk een verhalende game met een kook-element. Het spel volgt Venba, die samen met haar man van Zuid-India naar Canada is geëmigreerd. Helaas blijkt hun nieuwe leven niet altijd even makkelijk te zijn: Venba en haar man lopen tegen werkloosheid aan door hun gebrekkige Engels. Wanneer Venba zwanger blijkt te zijn, besluiten ze toch in Canada te blijven hopend op een betere toekomst voor hun kind.

Eet smakelijk

Door dit verhaal heen zitten momenten verwoven waarbij Venba kookt voor haar man en zoon en zo ook verbinding zoekt met haar thuis. Het mooie is dat koken hier meer een soort puzzel is. Alle ingrediënten staan uitnodigend op tafel en ook het receptenboekje van Venba’s moeder geeft je uitleg. Echter is dat receptenboekje niet even goed leesbaar. Indiase gerechten kunnen complex zijn, met veel stappen en een hele hoop ingrediënten. Op deze manier verandert het kookgedeelte daarom bijna in een soort puzzel van logisch nadenken. Welke ingrediënten zouden eerst moeten koken? Hoe moet je platen zo plaatsen dat je gerecht goed gestoomd wordt? En wat moet je ineens doen met een theedoek in je recept?

De game voelt haast leerzaam aan, omdat het aan je vraagt na te denken waarom sommige stappen wel of niet zouden werken. En dat is alleen maar iets goeds. Elk gerecht dat Venba kookt is totaal anders en de artstyle is om van te smullen. Dat maakt koken in deze game een groot plezier en reuze interessant. Het jammere is alleen dat er niet meer van is. Venba is een vrij kort spel en daarom zijn er niet heel veel recepten om te bereiden.

Hoewel het concept van koken in Venba erg leuk is, vond ik de uitvoering soms wat minder. De kookpuzzels waren voor mij soms net wat te hoog gegrepen, waardoor ik helaas om hints moest vragen. Dat elimineert toch het puzzelachtige van de game: ineens ben je weer een stappenplan aan het volgen. Ook voelde de besturing van het koken niet even fijn aan. Het ontbreken van touch controls was het grootste gemis. Toch blijven dit slechts kleine irritaties: koken in Venba is alsnog iets om naar uit te kijken.

Uit het hart

Het koken vormt vooral een podium voor Venba’s kloppende hart: het verhaal. Op dezelfde manier waarop het eten en de muziek authentiek zijn aan de cultuur, is het ook duidelijk dat het verhaal uit het hart komt. Dat is niet bang om zware onderwerpen aan te snijden over immigratie, de worstelingen van integratie en vervreemding. Het verhaal raakt enorm, vooral terwijl Venba’s zoon snel aan het opgroeien is. Toch heb ik het gevoel dat met maar twee uur speeltijd Venba niet zo dramatisch is geweest als het had kunnen zijn. Sommige scènes konden zwaarder aankomen als het verhaal net een uurtje uitgebreider was. Desondanks vertelt Venba een mooi en oprecht verhaal, waarbij het maar al te makkelijk is om je in te leven in de personages.

Conclusie

Venba viert de Indiase cultuur (van immigranten) op zowel haar fijne als moeilijke momenten. De geuren, kleuren en klanken vliegen haast van je scherm terwijl je kokkerelt voor je geliefden. Gemarineerd met een lekker uitgekookte gameplay-mechaniek is het een plezier om je te wagen aan de Zuid-Indiase gerechten. Hoewel ik liever de gerechten in het echt had bereid dan het recept volgde in het spel, vormt het koken een interessant perspectief op een oprecht verhaal. Dit had nog een stuk sterker kunnen zijn met wat meer tijd, maar ik denk dat Venba’s doel uiteindelijk is behaald. De game voelt aan als een zorgvuldige en liefdevolle zelfgemaakte maaltijd van thuis.

7.5

N1-score

  • + De gerechten zijn haast van het scherm te smikkelen
  • + Soort puzzelachtige gameplaymechaniek
  • + Een liefdevolle spotlight op de cultuur
  • - Belangrijke momenten in het verhaal konden sterker
  • - Spel voelde te kort aan
  • - Besturing voelde niet zo fijn aan

Like dit bericht:

Over Ness

Neslihan, of Ness voor de nerds, heeft een ding voor innovatieve en gekke spelletjes. Zo heeft ze de rare gewoonte om rommel op te rollen in een plakkerige bal, muren vol te spetteren met inkt en te stofzuigen. Naast artikelen schrijven als redacteur, pakt ze ook graag de digitale kwast op om te tekenen.

Lees meer over Ness

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

1

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

3

Karlijn

VGC: Nintendo Switch-opvolger lanceert in 2024

3

Nieuws VGC: Nintendo Switch-opvolger lanceert in 2024

31-07-2023

4

Dennis

Nintendo heeft Schemersteppe in Mario Kart 8 Deluxe verpest

9

Column Nintendo heeft Schemersteppe in Mario Kart 8 Deluxe verpest

31-07-2023

3

Thijmen

Reageer als eerste!