Splatoon

  • Review

  • 27 mei 15 om 00:00

  • Icelos

  • 0

Splatoon is een geheel nieuwe franchise van Nintendo. Dit spel is Nintendo’s kijk op het shooter-genre waarbij verf de loden kogels vervangen en strategie een nieuwe betekenis krijgt. Met Inktlings aan de ene kant en Octolings aan de andere, is het aan de speler om vrede te laten wederkeren in de hoofdstad Inkopolis. De enige vraag die ons nu rest: komt dit wel goed uit de verf?

In Splatoon bestuur je alles vanaf de Wii U GamePad, een andere controller wordt in de singleplayer of online multiplayer niet ondersteund. Als je het spel start, moet de gyroscoop worden gebruikt om de camera te bewegen – een optie die gelukkig vrijwel direct uit te zetten is. Het is mogelijk om verf te schieten, mits je een Charger of Shooter geëquipeerd hebt, en hier vervolgens als een inktvis in te gaan zwemmen. Als inktvis kun je sneller jezelf voortbewegen en ben je zo goed als onzichtbaar voor vijanden. Dit element komt vaak terug in het spel en werkt verrassend goed. Zelfs in online battles kun je dit spelelement goed gebruiken om verschillende strategieën te gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen in de verf stil te liggen – en daarom onzichtbaar te zijn voor de andere spelers – en te wachten op een weerloos doelwit.

The Story

Het ooit zo volle en levendige stadje Inkopolis staat al weken zo goed als leeg. De neonlichten zijn uitgevallen, de handelaren zijn met hun waar vertrokken en zelfs de verf rondom de Battle Dojo is grotendeels opgedroogd. De Inktlings zijn hun hoofdstad verloren in de oorlog met de door de wol geverfd zijnde Octolings. Als verslagen staat daar de protagonist te midden van het ooit benoemde metropolis. Alleen Cap’n Cuttlefish is nog onder een verborgen putdeksel te vinden, om het goede gevecht levendig te houden. De dramatische setting van het stadje Inkopolis komt door de verdwijning van een Great Zappfish, de enige vorm van elektriciteit die het metropolis moet voorzien van stroom. De vis is er niet zomaar vandoor gegaan, maar volgens Cap’n Cuttlefish hebben de Octolings het arme diertje meegenomen. Het is aan de speler, Agent 3, om veel Zappfish te verzamelen en uiteindelijk de Great Zappfish mee naar huis te nemen. Dit is echter geen gemakkelijke taak, want de Octolings staan om iedere hoek, klaar om het terrein van de Inktlings voor eens en altijd af te pakken.

It’s a Fish

In Splatoon ga je verschillende levels af en in ieder level is het de bedoeling een ‘normale’ Zappfish te veroveren van de Octolings. Dit gaat meestal gepaard met vele platformpuzzels en vijanden die op je pad staan. Platformelementen zijn ruim vertegenwoordigd en ook bij verre het meest interessant: ze doen stiekem af en toe denken aan de FLUDD-loze levels van Super Mario Sunshine – ironisch genoeg heb je hier wél een vloeistof schietend wapen. Het leveldesign van Splatoon is uitermate goed te noemen en heeft ons nergens teleurgesteld. Het verven is daarbij altijd een constante factor en dit is leuk uitgewerkt. Zo zijn er puzzels waar vele platformen rondvliegen en is het de bedoeling de top te bereiken. Dit gaat gepaard met verf tegen muren schieten om hogerop te komen, het te slim af zijn van vijanden en het wagen van verre sprongen. Deze sprongen maak je door in de verf te gaan liggen, want dan spring je net iets verder. Het is tevens vaak van belang om het platform waar je terecht wil komen te besmeuren met verf om te voorkomen dat je in de afgrond stort en je weer opnieuw moet beginnen bij het vorige checkpoint. De drie verschillende vijanden in Splatoon zorgen ook voor de nodige variatie in het spel. Zo zijn er Octolings die daadwerkelijk op (onderdelen van) octopussen lijken. Maar je hebt ook humanoïde Octolings, die weer meer weghebben van het menselijke. Als laatste variant zijn de op robot gebaseerde vijanden en deze hebben niets weg van octopussen. Deze laatste groep zit voornamelijk op muren en haalt verf met enig tempo weg, waardoor je goed moet timen om het obstakel te ontwijken. De verschillende vijanden dienen allemaal op een unieke manier te benaderd te worden en dit speelt zeer lekker weg. Zo heb je Octolings met een groot schild, deze moet je besluipen om hem vervolgens in zijn rug de genadeklap te geven terwijl andere een meer directere aanpak vereisen. Het is zelfs mogelijk de Octolings af te leiden met een bom, om ze vervolgens te vermijden of aan te vallen.

Splat that beast!

Een ander element in de singleplayer zijn de grote bazen die het spel rijk is. In totaal zijn dit er een stuk of vijf en deze winnen stuk voor stuk de originaliteitsprijs qua vormgeving. Deze unieke inktvissen zijn vrij gemakkelijk te verslaan als je ze eenmaal doorhebt, maar dit uitzoeken is een echte hel. Zo moet Agent 3 het opnemen tegen een gigantische, kubussen stempel die de verf van de octopussen verspreid. Terwijl dit lugubere ‘ding’ zichzelf verplaatst moet Agent 3 de zijkanten beschieten met verf om via deze zijkanten de top te bereiken. Dit alles voelt zeer goed en doet een beetje denken aan Super Mario Galaxy door zowel de stijl als de uitwerking; na drie keer de vijand goed geraakt te hebben, is deze af. Het enige nadeel van de singleplayer is de lengte van het geheel. Na 27 ‘gewone’ levels zullen de credits wel over het beeldscherm rollen. De replay-waarde ligt helaas ook niet veel hoger, waardoor teruggaan naar Cap’n Cuttlefish zo goed als nooit zal gebeuren. Ieder level kent tevens één verzamelobject en de prijs van ze allemaal verzamelen, is niet echt boeiend te noemen. Hierdoor is één keer de singleplayer uitspelen wel genoeg. De verzamelobjecten liggen daarbij niet super goed verstopt, hoewel enkele levels een tweede play-through vereisen.

Let’s Play-a Online

Een ander belangrijk element in Splatoon is de online multiplayer. Het systeem hierachter is goed uitgewerkt: de hoeveelheid punten die je hebt verdiend wordt omgezet in in-game geld en ervaringspunten. Hiermee kun je vervolgens in de winkels weer nieuwe T-shirts, hoedjes of schoenen aanschaffen. Het blijft echter niet bij het aanpassen van je kledij, want het is tevens mogelijk nieuwe wapens te kopen en te gebruiken in online gevechten. Ieder wapenpakket bevat een Main Weapon, Sub Weapon en een Special Weapon, waarbij het primaire wapen kan bestaan uit een Charger, een Shooter of een Roller. De verschillende wapens zijn mooi in balans gemaakt. Zo kun je met een charger veel grotere schietafstanden afleggen, is de Roller zeer effectief en zit de Shooter precies tussen de twee in. Met de Roller heb je een grote verfroller waarmee je grote delen van de vloer kunt bedekken. Je kunt tevens op zeer korte afstand de vijanden onder spetteren door met de roller te zwaaien. Een Charger Weapon kun je opladen en heeft een zeer ver bereik, maar een zeer lage firerate. Een Shooter is een soort submachine weapon, die veel paintballen tegelijkertijd afvuurt, maar niet zo’n groot bereik heeft als een Charger Weapon. Het grootste nadeel betreffende de wapens, is het feit dat je geen classes kunt maken. Je kunt niet enkel een Main Weapon aanschaffen, je zult een geheel pakket moeten kopen. Deze zijn niet aan te passen, waardoor je jouw favoriete wapen niet kunt versterken door de juiste Sub en Special Weapon toe te voegen. Dit is jammerlijk, want dit zou een stukje extra strategie in het spel brengen.

Let Battle Commence

Het online spelen vertolkt zich op het moment van schrijven nog in twee modi: Turf War en Splat Zones. Beide spelmodi worden met acht spelers gespeeld, waarbij twee teams van vier tegen elkaar strijden. Bij Turf War is het de bedoeling om na drie minuten zoveel mogelijk terrein te hebben besmeurd met jouw teams verf. Deze modus is zeer vermakelijk en heeft een hoge verslavingsfactor. Doordat de teams non-stop door elkaar gehusseld worden na ieder potje, speelt geen enkele keer als hetzelfde. Daarbij kan één speler in dit spel een zeer belangrijke rol op zich nemen om de victorie binnen te halen. Echter, het kan ook zomaar zijn dat jouw team zo slecht presteert dat zelfs één held niet genoeg is om er met de winst vandoor te gaan. Splat Zones is een modus die pas vrijgespeeld wordt als je level 10 hebt bereikt. Volgens Nintendo ben je dan pas genoeg ingespeeld en moet je tegen die tijd de Inktlings wel redelijk kennen. In deze modus krijgt ieder team 100 secondes op de klok en met het veroveren van bepaalde gebieden, haal je tijd van jouw klokje af. Diegene die het eerst de nul heeft bereikt, wint het spel. Hoewel deze modus moeilijker te testen was – er speelden vrij weinig mensen die level 10 hadden bereikt – was hij wel enorm vermakelijk. Ook hier zit genoeg diepgang in en de Charger Weapons komen hier beter tot hun recht. Het online spelen hebben we uitgebreid getest, maar hier kan pas echt een oordeel over geveld worden wanneer het spel gelanceerd is. Het is nog even afwachten tot de lancering willen we hier een mening over uiten.

Battle Dojo!

Deze funshooter is vooral gebouwd rondom het online spelen, maar geeft tevens de mogelijkheid om het lokaal tegen elkaar op te nemen. Hier speel je een één versus één speelmodus genaamd Balloon Battle. Het principe is vrij simplistisch: diegene die als eerste dertig ballonnen heeft gepopt, wint. Deze modus is niet zo heel interessant, aangezien je slechts met twee man kunt spelen. Het was leuker geweest als de local multiplayer bestond uit een co-op verhaal of iets dergelijks. De Battle Dojo is de plek om lokale multiplayer te spelen en hierin is op het moment slechts één modus te spelen. We verwachten dat Splatoon dankzij updates ook hier nieuwe modi zal krijgen, wat het geheel wellicht interessant maakt. Voor nu is het spel echter niet aan te raden om samen thuis te spelen. Het is simpelweg te saai om tijd aan te verdoen.

Grafisch en geluid

Splatoon weet zowel tijdens het alleen spelen als online spelen een geweldige presentatie neer te zetten. Het geheel oogt prachtig en laat duidelijk zien dat de Wii U het spel goed uit de verf heeft laten komen. Zelfs de kleinste details zijn mooi verwerkt in het spel door de ontwikkelaars, om ze vervolgens door de spelers te laten bedekken met een kleurrijke plakkerige massa. Het spel heeft een cartoonachtig uiterlijk en dit komt zeer goed tot zijn recht. De soundtrack van Splatoon is geheel anders dan Nintendo ooit heeft gemaakt. Toch is de componist, Toru Minegishi, van dit spel een goede bekende van Nintendo-fans. Zo heeft hij eerder al gewerkt aan Super Mario 3D World en vele The Legend of Zelda-spellen. Toch kent Splatoon een unieke sound waar veel werk in heeft gezeten. De muziek past perfect onder de online oorlogen en geeft zelfs een lichte adrenaline boost. De soundtrack bestaat voornamelijk uit Punk-nummers en dit is tevens weerspiegeld in de personages in het spel: de Inktlings. Deze tieners kleden zich dan ook meestal zoals het stereotiep Punk Rock-fanaat dat doet. Wat het geheel een perfectionistisch gevoel geeft.

Extra’s

Nintendo heeft bekendgemaakt in de nabije toekomst gratis updates naar het spel te brengen om zo het aantal modi, stages, outfits en wapens uit te breiden. Dit staat garant voor een veel hogere replay-waarde en aangezien het geheel gratis is, is het toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding, een Wii U en een exemplaar van het spel. Dit is een zeer goede zaak en we zijn al ontzettend benieuwd naar de vele maps en modi die het spel zullen gaan verrijken. Verder moet er gezegd worden dat het spel gebruikmaakt van amiibo. Deze figuurtjes kosten ongeveer vijftien euro en er zijn er drie bruikbaar in Splatoon. De Inktling Boy, Inktling Girl en Inkling Squid. Deze beeldjes geven je toegang tot in totaal zestig nieuwe uitdagingen. Deze extra content hebben we nog niet kunnen beoordelen, maar we verwachten dezelfde hoge kwaliteit als de levels uit de singleplayer.

Conclusie

Splatoon is een absolute aanrader en een geweldig spel in hopelijk een nieuwe serie. De singleplayer kent leuke mechanismes en een ontzettend goede sfeer. Jammer genoeg is dit avontuur in je eentje binnen enkele uurtjes uit te spelen. Met extra content voor de amiibo-eigenaren is dat probleem grotendeels verholpen, wat je kunt zien als betaalde DLC. De ervaringen online waren zeer positief en het geheel wist een optimale verslavingsfactor te creëren. Uiteraard heeft het spel zo zijn minpunten: je kunt niet wisselen van wapens in een online gevecht, je kunt geen eigen wapenset samenstellen en de lokale multiplayer heeft (nog) geen interessante elementen. Gelukkig staan hier meer dan genoeg pluspunten tegenover. Ben je opzoek naar een unieke shooter, ben je shooter-fanaat, hou je van platformactie in een geheel nieuw sausje of ben je gewoon gek op inktvissen? Dan vis je bij Splatoon zeker niet achter het net!

8.4

N1-score

  • + Geweldige online multiplayer
  • + Singleplayer is zeer vermakelijk
  • + Geheel nieuwe IP
  • + Met verf spelen is leuk
  • + Prachtige presentatie
  • + Gratis DLC na release
  • - Singleplayer aan de korte kant
  • - Online niet wisselen van wapen
  • - Lokale multiplayer niet optimaal benut

Like dit bericht:

Over de redacteur

Icelos is al ruim tien jaar werkzaam voor N1ntendo en N1-Up. Groot fan van de Metroid-serie, Kaizo Mario-expert, Donkey Kong Country-liefhebber en uiteraard groot fan van de Open World Zelda-spellen. Icelos is met enige regelmaat te vinden bij de Podcast en in het Koopacafé. De top tien meest gespeelde spellen op Icelos’ Switch bestaan uit: Breath of the Wild, Mario Maker 2, Tears of the Kingdom, Splatoon 3, Pokémon Shield, Metroid Dread, Fire Emblem: Three Houses, Civilization 6, Pokémon Scarlet, en Ring Fit Adventure.

Lees meer over Icelos

Recente artikelen

Gori: Cuddly Carnage krijgt lanceerdatum en nieuwe trailer

0

Nieuws Gori: Cuddly Carnage krijgt lanceerdatum en nieuwe trailer

23-04-2024

1

Mark

Sony does what Nintendon’t

0

Column Sony does what Nintendon't

18-06-2015

0

Erik

Don’t Like Critics

0

Column Don't Like Critics

19-05-2015

0

Icelos

Reageer als eerste!