Puzzle Bobble Everybubble! - Alle ballen verzamelen!

  • Review

  • 23 mei 23 om 10:00

  • Jeroen

  • 0

Puzzle Bobble is een langlopende franchise met een flink aantal titels, maar deze staat internationaal bekend onder een andere naam: Bust-A-Move. Of je de game nu wel of niet hebt gespeeld, de kans is groot dat je wel eens van het simpele principe hebt gehoord. Niet van het kaliber Tetris wellicht, maar vooral in Japan toch erg groot, en regelmatig geïmiteerd. Taito brengt nu een vers deel exclusief naar de Nintendo Switch.

Het principe is, zoals gezegd, erg simpel. In de lucht zweven allerlei verschillend gekleurde bolletjes, al dan niet met objecten erbij die je moet vernietigen. Hoe haal je de bollen weg? Onderin je scherm staat een schattige felgekleurde dinosaurus, die met een flinke zwaai een bolletje de lucht in gooit. Krijg je minstens drie van dezelfde kleur bij elkaar, dan verdwijnen ze. Zodra alle bollen zijn verdwenen is het level klaar, en als je dit snel genoeg doet krijg je de maximale waardering van drie sterren. Klinkt gemakkelijk, zou je denken?

Drie bolletjes met slagroom

Als je die maximale waardering wil halen, die je nodig hebt om bepaalde extra’s vrij te spelen, zal je nog flink je best moeten doen. Omdat het level vanzelf naar beneden zakt zit er een bepaalde tijdsdruk achter om zo snel mogelijk je werk te doen. Het is alleen zo dat je door de chaos en misschien bijkomende stress soms erg lastig kan bepalen waar je afgeschoten bol precies terechtkomt. Als je eenmaal die fout hebt gemaakt, ben je bezig met herstellen waardoor je al snel in de problemen komt omdat dan de hele boel naar de onderkant zakt. Als het onder een bepaalde grens komt gaan de alarmbellen rinkelen, en als je dit niet oplost is het over en sluiten. Nu kan je als je game over gaat kiezen voor een gewone herkansing, of een herkansing waarbij je aan het einde maar één ster kan behalen. Met deze laatste optie krijg je een lijn in beeld te zien, en een indicatie waar je bol zich gaat nestelen als je hem gegooid hebt. Op deze manier is het allemaal net wat beter te doen, maar het wordt misschien ook weer net even iets te makkelijk. De andere manier is soms weer te moeilijk, en een goede balans vinden hierin is best een lastige opgave. Echter, als je het level binnen enkele schoten leeg speelt krijg je wel een gevoel van voldoening. Dit zal in veel gevallen absoluut niet in één keer lukken.

Vanavond ga ik even uit m’n bol

Er is ook genoeg te doen in de Story Mode die Everybubble bevat. Qua verhaal hoef je niet veel te verwachten, buiten wat gesprekken tussendoor die niet heel boeiend zijn. Je hebt een aantal werelden, die elk ongeveer vijftien gewone levels bevat. Haal je in die vijftien levels alle sterren, dan speel je van de betreffende wereld de EX-levels vrij. Als je dacht dat je het al moeilijk kreeg in de gewone levels, bereid je dan maar voor op de (vaak veel) lastigere EX-levels. Dit is typisch zo’n spel waar het principe extreem simpel is, maar waar je geduld enorm op de proef wordt gesteld als je alles eruit wil halen. Dit zal dan ook zeker niet voor iedereen geschikt zijn. Mocht je je er wel aan wagen, en je er zelfs succesvol in bent, dan kun je allerlei extra’s voor de andere modi verdienen.

En er zijn ook zeker een aantal modi die de moeite waard zijn om een kans te geven. Zo heb je in het Story Mode-menu de Baron’s Tower. Hierin speel je niet één veld leeg, maar moet je een zo hoog mogelijke score halen in een soort Endurance Mode. Doe je dit goed, dan speel je meer verhaal en meer levels vrij. Doe je dit niet goed genoeg, dan mag je het nog eens proberen. En geloof me, ‘nog eens proberen’ is de sleutelzin hier. Als je snel gefrustreerd raakt van puzzelgames is dat geen goede eigenschap, maar persoonlijk vond ik dit juist een goede zaak. Het laat je, als het gelukt is, daarna echt voelen alsof je wat hebt gepresteerd.

Toch nog iets nieuws

Je kan de levels in Story Mode met maximaal drie anderen spelen. Dit kan fijn ouderwets samen gamen vanaf de luie bank. Deze functie is ideaal voor een spel als dit. Niet alleen omdat samen een Story Mode spelen echt heel leuk is, maar ook omdat je op deze manier wellicht sneller overal de maximale waardering kan halen. Al moet je elkaar natuurlijk niet in de weg gaan zitten door bollen op de verkeerde plek te schieten, de chaos wordt soms eigenlijk alleen maar erger als je door elkaar heen gaat schieten. Maar toch maakt dit de game heel wat toffer. Wil je elkaar liever dwarszitten? Dat kan ook, want je kan ook lokaal één tegen één of zelfs voor het eerst in de franchise twee tegen twee spelen.

Daarnaast kan je nog online tegen anderen spelen, al was dit op het moment van spelen nog niet beschikbaar omdat de game nog niet in de eShop beschikbaar was. Als deze modus enigszins stabiel loopt geeft dit weer een extra dimensie aan het spel, want de multiplayer functie werkt echt heel goed. Een andere leuke kleine extra is de Puzzle Bobble vs Space Invaders-modus. Het principe van Space Invaders is dat je onderin beeld een ruimteschip hebt, en daarmee schiet je zwermen buitenaardse wezens af die heen en weer vliegen. In Everybubble wordt dit gecombineerd met Puzzle Bobble, dus onderin beeld loop je met je dino heen en weer en schiet je buitenaardse bollen af die (in tegenstelling tot het hoofdspel) heen en weer bewegen en projectielen afschieten. Het presenteert het principe van Puzzle Bobble op een creatieve en leuke andere manier. Een zo hoog mogelijke high score neerzetten of een fijne speelsessie met je lokale vrienden, het kan allemaal in deze modus. Het is leuk om een paar keer met een groepje te proberen, maar aangezien de velden min of meer hetzelfde zijn en je eigenlijk alleen een high score kan neerzetten heeft het verder niet veel om het lijf.

Conclusie

Puzzle Bobble Everybubble combineert twee factoren op een prima manier. Aan de ene kant heb je een vrij uitdagende en omvangrijke Story Mode, en aan de andere kant heb je een aantal modi die je (naast ook de Story Mode) met elkaar of juist tegen elkaar kan spelen. Samen of tegen elkaar is altijd leuk omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Alleen spelen is ook zeker de moeite waard, maar op bepaalde momenten is de balans in moeilijkheidsgraad wat scheef. Toch is deze versie van de bekende serie absoluut de moeite waard als je wat met puzzelgames hebt, zeker als je dit graag in het gezelschap van een paar vrienden doet.

7.5

N1-score

  • + Samen of tegen elkaar spelen blijft leuk
  • + Een vrij omvangrijke en uitdagende Story Mode
  • + Space Invaders-variant is leuk bedacht...
  • - ... maar heeft verder niet zoveel om lijf
  • - Balans in moeilijkheidsgraad soms wat scheef

Like dit bericht:

Over Jeroen

Jeroen speelde op zijn eerste spelcomputer in 1988, en schrijft sinds 1999 over videogames. Trots bezitter van te veel videogames, speelt praktisch alles en is altijd wakker te maken voor een rondje Mario Kart.

Lees meer over Jeroen

Recente artikelen

Tales of the Shire: A The Lord of the Rings Game komt naar Switch

0

Nieuws Tales of the Shire: A The Lord of the Rings Game komt naar Switch

24-04-2024

2

Rik

Retro-review: WarioWare, Inc. Minigame Mania

8

Special Retro-review: WarioWare, Inc. Minigame Mania

23-05-2023

7

Erik

Zelda: Tears of the Kingdom geüpdatet naar Versie 1.1.1

2

Nieuws Zelda: Tears of the Kingdom geüpdatet naar Versie 1.1.1

22-05-2023

2

Thijmen

Reageer als eerste!