Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket - Aardige extra, minimale uitvoering

 • Review

 • 26-12-2021 14:27

 • Mitch

9

Het Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket is nu een kleine maand verkrijgbaar. Nu het stof is neergedaald, is het tijd om de balans op te maken. Is Nintendo’s premium online service de meerprijs van twintig euro waard?

Laten we er niet omheen draaien: de grootste publiekstrekker van dit pakket is de Nintendo 64-emulator. Nintendo’s vijfde console die 3D-gamen (nee, niet met zo’n gek brilletje) introduceerde aan het grote publiek. Opa Mitch kan zich nog herinneren hoe hij als klein jochie voor de vitrine van de… ok nee, zo oud is dat ding nou ook weer niet. Maar we praten wel over een goede vijf-en-twintig jaar geleden. Met primitieve, blokkerige spelletjes van een aantal MB dus, waarbij je voor het eerst meer richtingen op kon dan links danwel rechts. Het soort spelletjes dat de Nintendo Switch in theorie prima zou moeten kunnen draaien.

Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket

 • Prijs individueel abonnement: €34,99*
 • Prijs familieabonnement (8 personen): €69,99*
 • Onderdelen: Nintendo 64-spellen, SEGA Mega Drive-spellen, gratis add-on content Nintendo-spellen (Mario Kart Circuit-uitbreiding, Animal Crossing: Happy Home Designer
 • Alle content van Nintendo Switch Online (cloudopslag, online multiplayerfuncties, NES- en SNES-spellen)

*Je krijgt korting als je van NSO naar NSO+ gaat, afhankelijk van hoeveel dagen je nog over hebt.

Dat draaien gaat best soepel, maar de emulator zelf laat helaas steken vallen. Ocarina of Time op Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket bevat inmiddels beruchte grafische bugs en Super Mario 64 heeft meer input lag dan de 3D All Stars-versie. Dat is jammer, maar ook weer niet het einde van de wereld voor de doorsnee speler. Persoonlijk vond ik het het na alle commotie online best meevallen. De meeste games functioneren het grootste gedeelte van de tijd naar behoren. Ze ogen daarbij ook scherper op de Nintendo Switch dan in het verleden door een soort upscaling, wat nice is (maar soms ook niet).

Ocarina of Time screens

De NSO-versie (rechts) van Ocarina of Time is niet helemaal zoals het hoort..

Toch is het vrij pijnlijk om te zien dat sommige opties die al tientallen jaren beschikbaar zijn via onofficiële emulatie, hier ontbreken. Zo is er geen enkele manier om knoppen anders in te stellen (button mapping). Vind je het vervelend dat de Z-knop op L2 zit? Jammer dan, je doet het er maar mee. Persoonlijk speel ik ook liever in breedbeeld dan met de zwarte balken van de originele 4:3 beeldverhouding. Het blijft bizar dat juist de betaalde premium emulators van Nintendo zo weinig opties bieden.

Geen onaardig begin, maar..

Qua games heeft Nintendo wel een aardige selectie gemaakt voor de launch en daar voorbij. Publiekstrekkers als Super Mario 64, Ocarina of Time en Mario Kart 64 waren aanwezig vanaf de start, terwijl we inmiddels ook kunnen genieten van Paper Mario. En in januari komt Banjo-Kazooie er aan, een van de beste (N64) games ooit. Geen onaardig begin, maar de SNES en NES hadden ook een best prima start.. om vervolgens langzaam uit te doven.

Hoe leuk deze games nog zijn anno 2021 zal van speler tot speler verschillen. In mijn optiek zijn de meeste N64 titels niet mooi oud geworden. Neem The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Dit is de blauwdruk van 3D Zelda en voelt daardoor ook wat flauw en voorspelbaar. Het helpt ook zeker niet dat er al tien jaar(!) een 3DS-versie met betere graphics en een hogere framerate bestaat. Veel N64 spellen hebben eigenlijk dit soort remakes nodig om anno 2021 lekker weg te spelen.

Dankzij het hevig gestileerde uiterlijk kan een Paper Mario nog prima mee.

Maargoed, het kan natuurlijk zijn dat je wild nostalgisch bent voor Nintendo’s 64-bitter of zelfs nog weet wat een Sega Megadrive is. Dan is dit best een leuk nostalgie-pakket met Mario, Sonic, Ecco the Dolphin en Star Fox allemaal van de partij om die goede oude tijd weer te beleven. Alles bij elkaar vraagt Nintendo hiervoor alleen wel twintig euro extra per jaar. En misschien heb je het inmiddels al door, maar dat vind ik het momenteel niet waard.

Conclusie

De content en kwaliteit van het Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket staan (nog) niet in verhouding met de prijsverhoging. Met de (aangekondigde) line-up is weinig mis, maar de N64 emulator zelf blinkt vooral uit in soberheid vergeleken met bestaande alternatieven. De slordige graphics in belangrijke games als Ocarina of Time versterken dit goedkope gevoel. Een gevoel dat je juist niet wil krijgen na het betalen voor een premium service.

5

N1-score

 • + Prima start van de Nintendo 64 line-up
 • + Banjo-Kazooie eindelijk weer terug op een Nintendo console
 • - Kale emulator met weinig opties
 • - Grafische bugs en oneffenheden
 • - Hoeveelheid content momenteel de prijsverdubbeling niet waard

Deel deze review:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

3

Livestream DonderdagStream - Let's Play Bayonetta 2 in het Koopa Café!

28-09-2022

6

Mitch

0

Nieuws Capcom Fighting Collection krijgt gratis QoL-update

28-09-2022

2

Robin

1

Nieuws Fan maakt Super Mario Bros. 5 in Super Mario Maker 2

28-09-2022

4

Robin

Discussieer met ons mee!

Garrus

26-12-2021

#2943

Grappig dat hier een review van is; Ik ben er ruim tevreden mee tot nu toe.. Maar ik zou graag wat meer games zien, zoals Donkey Kong 64 of Diddy Kong Racing.

mabru

27-12-2021

#2945

Ik ben bijna veertig en hoe gek het ook klinkt, de N64 heeft voor mij (nog) geen nostalgische waarde. Ik ben als retrogamer helemaal fan van NES en SNES. Met die games kan ik me ook echt vermaken en terugdenken aan mijn kindertijd. De N64 is voor mij een instap in de 3D wereld en ik vind het er mega knullig uitzien vergeleken met deze tijd. Ik kan hem zo van de zolder pakken, en ik vind Ocarina of Time voor die tijd echt prachtig, maar om hiervoor nu een uitbreidingspakket aan te schaffen.....nee, dan speel ik nog liever een keer A link to the past, of inderdaad een van de remakes van Ocarina of Time. Dus ik sla ff over. Met Sega heb ik sowieso helemaal niks. 

Ribbelchips

27-12-2021

#2946

Ja, same. NES en SNES zijn nog prima speelbaar en voelen veel minder verouderd aan dan het gros van de N64 games.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat de tech rond 1995 gewoon nog niet klaar was voor fatsoenlijke 3d werelden met detail en een fatsoenlijke framrate. Ze hadden beter gewoon een vette 2d machine kunnen maken van N64. 

rob1N

27-12-2021

#2948

Men vond het er supermooi uitzien toen die consoles net uitkwamen. Playstation en Nintendo64 waren het nieuwste van het nieuwste, alleen waren ze de eerste 3D consoles die echt aansloegen. Sommige games zijn echt wel nostalgisch alleen moet je die dan wel net gespeeld hebben. Voor mij zijn dit sowieso Banjo & Kazooie / Banjo Tooie, de 1e Mario Party's, Mario Kart 64, Super Mario 64, Zelda OoT, Pokemon Stadium 1 & 2... zoveel mooie herinneringen puur aan die games. het zijn er in elk geval meer dan op de SNES en NES. Maar goed, blijft persoonlijk natuurlijk ^^

Ribbelchips

29-12-2021

#2959

Ik ben van '79. Ik heb de release van de SNES en N64 bewust meegemaakt, maar ik vond de N64 direct al niet zo spectaculair als sommige anderen destijds. PSX en Saturn om diezelfde reden trouwens ook niet. De GameCube daarentegen vind ik een flink stuk beter te pruimen. Toen was 3d pas echt speelbaar voor mij. Daarvoor was het vaak kloten met de camera en waren de werelden kaal en vol framerate problemen.

Ribbelchips

27-12-2021

#2947

Op Wii en Wii U vond ik 4,99 voor een NES game of 7,99 voor een SNES rommetje eigenlijk ook gewoon te duur, maar ik heb er uiteindelijk toch tientallen gekocht. Zelfde geld voor die Wii U ports op Switch. Na de aankondiging klaag ik online eerst dagenlang steen en been over de prijs van zo'n luie port van een Pikmin 3, NSMBU of DK Tropical Freeze, maar vervolgens haal ik zo'n game dan uiteindelijk toch wel omdat ik het gewoon graag wil spelen. 

Maar dit.. Ik heb er echt nog geen seconde over getwijfeld om hier ook maar een cent aan uit te geven. En dat is eigenlijk voor het eerst in mijn 'carrière' als Nintendo liefhebber. Best knappe prestatie van Nintendo dus.

Yosher

27-12-2021

#2949

Hier kan ik me wel in vinden. N64 games zijn tof en de Sega games zijn een leuke extra maar om hier zo veel meer extra voor te dokken vind ik toch echt een beetje ver gaan. Enige reden dat ik dit dan ook heb gepakt is omdat mensen in mijn familie lidmaatschap het graag wilde, anders had ik het echt niet gedaan. De games druppelen veel te langzaam binnen en de kwaliteit is te laag, zowel qua performance en emulator opties. Niet Premium waardig. 

Mink

27-12-2021

#2951

Voor een review van een dienst ontbreekt wel 60% van die dienst? Je krijgt ook 14 SEGA Genesis-games plus Animal Crossing DLC. Daarbij is een familieaccount 8,75 per jaar per persoon, dan vind ik dat de waarde er vijfdubbel inzit tbh.

Duncmasta

27-12-2021

#2953

Smerige Apple praktijken van Nintendo dit. Het bedrijf moet zich kapot schamen voor deze service. Het feit alleen al dat een paar hobbyisten vele jaren geleden met betere emulators kwamen, vind ik veelzeggend.