Nick All Star Brawl header

Nickelodeon All Star Brawl - Smashen zonder charme

  • Review

  • 13 okt 21 om 12:39

  • Mitch

Nickelodeon All Star Brawl is Super Smash Bros., maar dan met Spongebob. Dat is de makkelijkste manier om het uit te leggen, maar eigenlijk een belediging voor Smash. Sure, het vechtsysteem is in de kern zeer vergelijkbaar, maar op werkelijk ieder ander gebied schieten de Spons en zijn tekenfilmbende ernstig tekort. Het resultaat is grappig genoeg een luchtig, cartoony vechtspel dat eigenlijk alleen aan te raden is aan mensen die fighters extreem serieus nemen.

Het mocht je misschien ontgaan zijn, maar Super Smash Bros. is een aardig succesvol spelletje. Al meer dan twintig jaar slaan Mario, Link en Pikachu elkaar de hersens in met rinkelende kassa’s als gevolg. Dat begon als partygame, maar heeft met name de laatste jaren ook krediet opgebouwd als serieuze fighter. Waarom ik met deze korte geschiedenisles begin? Omdat Nickelodeon All-Star Brawl precies het tegenovergestelde pad bewandelt. Dit is namelijk in de eerste plaats een serieuze fighter en op geen enkele manier een partygame.

Geen tijd, geen budget

Stop dus maar direct met het lezen van deze recensie als je Smash Bros leuk vindt vanwege de doldwaze chaos en items. Dit is absoluut geen spel voor jou. Ja, er zitten een paar arena’s in met gekke hindernissen en sommige personages hebben heerlijke cartoony moves. Zo slaat Patrick Ster zijn tegenstander helemaal kapot met de telefoon van de Krokante Krab. En dat is geniaal. Maar de legendarische zin ‘NO, THIS IS PATRICK!’ zul je niet horen, want stemacteurs zitten niet in de game. Net als extra spelstanden, event matches, trophies, niets van dat alles.

Het roster bestaat uit twintig personages, maar ze hebben moves die heel erg op elkaar lijken. Grafisch is het best ok, maar de muziek is afgrijselijk generiek. Serieus, het is echt een karige boel. Dat kan meerdere redenen hebben, waarvan ik vermoed dat gebrek aan budget, tijd of beiden de voornaamste zijn Het voelt in veel gevallen alsof je veertig euro hebt betaald voor een bèta op Steam, in plaats van een retail Nintendo Switch-titel. Wat heeft de game dan wel? Nou, best wel aardige gameplay.

Alleen voor diehards

Het vechtsysteem lijkt heel erg op Smash, maar werkt net even anders. Zo heb je drie aanvalsknoppen in plaats van twee, kun je niet wegrollen en heeft ieder personage dezelfde (suf geanimeerde) grab. Het tempo ligt een stukje hoger dan in Ultimate en meer in lijn met Super Smash Bros. Melee. Het is dus niet gek dat professionele spelers als HungryBox en andere Smash-grootheden dit spel al aan het uitproberen zijn. Het team achter Nick All Stars heeft duidelijk liefde voor de competitive scene en dat is cool.

Als je goed gaat op competitive, dan kun je online tegen andere diehards spelen. De verbinding is over het algemeen goed en de game maakt gebruik van rollback netcode. Wel lijkt het vinden van een potje soms aardig buggy. Ook het ranking systeem -een simpele puntenscore- nodigt niet echt uit tot veel spelen. Het is allemaal heel minimaal. Maar goed, dat is in ieder geval één punt waarop Smash niet veel beter is.

Conclusie

Nickelodeon All-Star Brawl is een geinige platform fighter met een goede basis. Alles daaromheen is echter nog zo enorm karig dat het eerder voelt als een bèta-versie dan een retail Nintendo Switch-game. Als de ontwikkelaars dit spel blijven uitbreiden, dan ben ik  wel benieuwd hoe het er over pakweg twee jaar uit ziet. De potentie is namelijk aanwezig, maar op moment van schrijven is dit zeker geen 40 euro waard. 

6

N1-score

  • + Vechtsysteem met potentie
  • + Vechten als Patrick Ster
  • - Ieder ander aspect van de game
  • - Voelt als het kopen van een full-price béta

Like dit bericht:

Deel deze review:

Recente artikelen

Lijst met alle Mystery Gift-codes in Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Lijst met alle Mystery Gift-codes in Pokémon Scarlet & Violet

03-12-2022

3

Erik

Wat spelen jullie dit weekend? [3 december]

1

Nieuws Wat spelen jullie dit weekend? [3 december]

03-12-2022

3

Erik

8 Nintendo Switch-games voor december 2022

0

Nieuws 8 Nintendo Switch-games voor december 2022

03-12-2022

3

Erik

Discussieer met ons mee! 21

Fl@ppy

13-10-2021

#1951

272 comments

Was best enthousiast bij de aankondiging. Maar naarmate er steeds meer nieuws naar buiten kwam ebte dat weg. Na deze review is deliefde echt over.

Waliwal

13-10-2021

#1952

38 comments

Zeer vermakelijk spel! Moet wel toegeven dat er nog veel werk aan de winkel is voor de devs. Het voelt nogal als een early access game. Gelukkig hebben dataminers al gezien dat er alt skins en items aan komen.

Mitch

13-10-2021

#1956

298 comments

Ngl, ben wel hype voor Rocko en Garfield

Waliwal

13-10-2021

#1957

38 comments

Ik kan niet wachten op de Boze Bevers 😎

Rogeroz

13-10-2021

#1953

75 comments

Ik dacht eerst dat er misschien nog wel een rechtszaak kwam vwb de gameplay, maar ik denk dat Nintendo er wel om kan lachen nu Nice try... Now hold my beer

Mitch

13-10-2021

#1958

298 comments

Mwah, we zijn nu inmiddels wel op het punt dat 'platform fighter' een genre is IMO. 

Garrus

13-10-2021

#1954

165 comments

Tja, als er nou items en voice acting waren had ik 'm wel gekocht. Maar zoals die nu is..

Martijn

13-10-2021

#1955

160 comments

Ah, een zesje. Nog niet zo heel verkeerd, maar niet te vergelijken met Nintendo's Super Smash Bros. games. Was natuurlijk te verwachten. Nooit overwogen deze te halen, maar door de bekende Nickelodeon-personages toch interessant om te zien wie er allemaal meedoen.

Geen slecht roster, maar er zijn met gemak nog twintig personages te bedenken, die er zo bij kunnen. Had ook geruchten over aanvullende content gehoord, waaronder nieuwe vechters. Niet echt goed geheim gehouden, maar als dat Nintendo al zoveel moeite koste... Dat er geen items of de échte stemmen zijn is een gemiste kans. Had de boel wat meer tot leven gebracht en het echter laten aanvoelen.

Ik ga hem niet halen, mede omdat ik Ultimate wel opstart als ik zo'n spel wil spelen. 

Yosher

13-10-2021

#1959

668 comments

Ik ga hem denk ik uiteindelijk wel halen, maar alleen als hij goed is afgeprijsd. Er zijn echt heel weinig personages hier waar ik echt iets mee heb (Avatar personages en Helga van Hey Arnold, vooral, en een beetje Spongebob), en ik ga geen 40 euro neer tellen voor alleen die paar personages die ik toevallig tof vind. 

 

Wel jammer dat het zo karig is. Vooral het gebrek aan stemmen is jammer. Maar goed, stem acteurs inhuren kost ook weer veel geld denk ik. 

Rik

13-10-2021

#1962

480 comments

Naast geld zijn voice talent, zoals ze zichzelf graag noemen, ook gewoon veel extra gedoe: Ze hebben in de VS geloof ik een vrij sterke vakbond waar dan weer een en ander mee geregeld moet worden voordat je überhaupt contact krijgt met de betreffende stemacteurs.

Daarbij is een serie als Ren & Stimpy ondertussen al 30 jaar oud, dus heb je geen garantie dat de betreffende acteurs nog leven/de stem nog kunnen opzetten/niet allang met pensioen zijn. Hetzelfde geldt voor Avatar Aang, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is was zijn stemacteur een echte jongen zonder baard in de keel in plaats van een vrouwelijke stemactrice. Die klinkt ondertussen echt niet meer als de Aang die we kennen.

Het hele recasting-proces dat je voor deze acteurs zal moeten doen, zou vervolgens weer langs tientallen rechthebbenden, managementlagen, (erfgenamen van) bedenkers, etc. moeten gaan. 

Conclusie: Hoop gedoe én geld dat er duidelijk niet was in het budget

Martijn

13-10-2021

#1964

160 comments

Zijn verschillende oplossingen voor te bedenken, zoals uit opnames die voor de afleveringen zijn gebruikt halen of stemacteurs inhuren met een soortgelijk stemgeluid, als de echte niet beschikbaar zijn. Lijkt me raar als Nickelodeon niet de rechten van hun eigen opnames bezit. Mogelijk zitten er wel rechten aan, dat er voor hergebruik ook uitbetaald moet worden.

Een aantal jaar geleden had je zo'n Cartoon Network-smash spel. Daar hadden ze andere acteurs gebruikt, maar dat hoorde je ook overduidelijk. Uiteindelijk maak je niemand blij met verkeerd klinkende Johnny Bravo of Dexter. Het moet precies erop lijken, van de échte stemacteur komen of afkomstig zijn uit het bronmateriaal.

Uiteindelijk gaat het allemaal om rechten en geld, maar dan nog is het een gemiste kans. De personages komen veel meer tot leven met hun eigen geluid. Jammer dat Nickelodeon dat blijkbaar teveel moeite vond. Zij zijn ook een enorm bedrijf, dus hadden ze dat vast wel kunnen betalen.

Rik

13-10-2021

#1967

480 comments

Zeer zeker waar, er is mits er de wil en het budget voor is zeker omheen te werken. Maar zoals je zelf al aangeeft, bij zo'n licentiegame moet er zelfs voor archiefmateriaal extra betaald worden. En nieuwe acteurs vinden was in theorie natuurlijk ook heel goed mogelijk, maar had net zoals die andere administratieve/bureaucratische rompslomp die erbij komt kijken gewoon veel te veel gedoe (lees: geld) gekost. Ga er namelijk maar zeker van uit dat om het te regelen meerdere fulltime salarissen hadden moeten worden uitbetaald, plus dan nog de gage voor de stemacteurs, etc. etc.

Die liefde/passie was er gewoon niet voor deze game vanuit de managementkant. 

Yosher

13-10-2021

#1968

668 comments

Ja, ik snap zeker waarom het zo'n gedoe kan zijn. Maar hoe je het ook werkt of keert, het blijft gewoon jammer dat het er niet in zit. Stel je voor dat Smash Bros dat had, geen stemmen voor al die personages. 

 

Is overigens ook de reden dat Cloud en Sephiroth geen Engelse stem acteurs hebben in Smash. Ze kregen het niet geregeld met de vakbonden daar. Echt dom, maar goed, maakt ook niet uit verder, ze hebben tenminste hun Japanse stemmen, dat is meer dan heel Nickelodeon All Stars Brawl kan zeggen blijkbaar. 

Martijn

13-10-2021

#1970

160 comments

Daar lijkt het inderdaad wel op. Toch zonde. Zit ook geen herkenbaarheid in de muziek. Ik verwacht van Nickelodeon ook geen serieuze tegenhanger voor Nintendo's Super Smash Bros, maar alle beetjes helpen. Nu komt het niet verder dan een gemiddeld vechtspel voor tussendoor. Lijkt me nog steeds best leuk, maar mogelijk had er meer in gezeten. Ik hoef hem niet te halen.

Wie weet, gaat deze game nog groeien en krijgt hij daarmee nog wat meer aanzien. Toch een beetje de budget-Super Smash Bros. Misschien scoort deze hoger op andere systemen, waar ze geen Super Smash Bros. op hebben. Beter een halve ervaring dan niets? Geen idee, maar ik houd het bij Ultimate. 

dw4smash

13-10-2021

#1960

90 comments

Hopelijk word het nog wat beter met updates. Wil het spel zeker wel een keer aan gaan schaffen. 

reporterdavid

13-10-2021

#1961

153 comments

Ik heb het spel (op de switch). Ik vind het wel leuk, af en toe wat minimale issues met online, maar met een verversing vond ik altijd wel iemand. Ik stoorde me totaal niet aan de afwezigheid van voicecasting, heb er verder ook niet op gelet. Leuk spel. 

Martijn

13-10-2021

#1966

160 comments

Een gemiste kans hoeft geen spelbreker te zijn, maar het had wel een toegevoegde waarde kunnen zijn om het nét wat meer persoonlijkheid mee te geven. De stemmen zijn vaak net zo iconisch als de personages waar ze bij horen.

Overigens ook weer niet teveel, want dat wekt dan irritaties op. Stel je voor dat je continu SpongeBob door je gevecht hoort lachen. Op zich is de afweging bij Super Smash Bros. heel goed gemaakt.

Tegelijk mooi dat je jezelf ermee vermaakt. Ik heb deze nooit gespeeld, maar kan best leuk zijn. Het lijkt me ook best een amusante titel, al staat hij automatisch wat in de schaduw van Super Smash Bros. Voorlopig heb ik aan Ultimate genoeg.

reporterdavid

13-10-2021

#1971

153 comments

Dat snap ik. Ik had de game zelf een 7,5 ofzo gegeven.

Mink

13-10-2021

#1974

130 comments

Haha, zesje is wel zeer positief niet?

Mitch

13-10-2021

#1976

298 comments

Krappe voldoende omdat ik een zwak heb voor competitive fighters

Duncmasta

13-10-2021

#1982

239 comments

Prima review. Lijkt mij ook een lastige game om te recenseren, omdat het nog work-in-progress lijkt. Gelukkig is er een gezonde basis en met wat tweaks hier en daar kan het alleen maar beter worden. Wie weet een potentiële kandidaat voor Evo.

 

Wat ik ook tof vind, is dat de developer echt gepassioneerd is over het product en echt openstelt voor feedback, iets waar Nintendo compleet schijt aan heeft, waardoor Smash Ultimate nog steeds dezelfde problemen (geen rollback, idiote buffer, etc.) heeft die het sinds de launch had. Soms denk ik dat Nintendo het helemaal niet wil dat Smash (Ultimate) competitief wordt gespeeld en dat het uitsluitend als party game is bedoeld. Gelukkig is het team achter Nickelodeon niet zo stronteigenwijs. Hungrybox had een interview met de developer en daar kwam ook naar voren dat de devs goed luistert naar de feedback van de community. Ik vond het ook wel komisch dat één van die makers vertelde dat Project M zijn favoriete Smash deel was en dat Goku als DLC niet uitgesloten was.