Melatonin - Viben op het ritme van Gen-Z

  • Review

  • 3 jan 23 om 07:00

  • Willem

  • 0

Ik vind het zo vet dat er de laatste jaren steeds meer ontwikkelaars zijn die besluiten: “Als zij het niet doen, dan moet ik het maar doen.” De terugkeer van franchises als Advance Wars, F-Zero en WarioWare in de vorm van Wargroove, FAST RMX en Spook Ware laat zien dat er nog meer dan genoeg animo is voor de gameplay die deze series uniek maakte. Half Asleep Games waagt nu ook een kans met Melatonin. Onmiskenbaar een afgeleide van Nintendo’s iconische ritme serie Rhythm Paradise, maar heeft Melatonin genoeg te bieden dat het onderscheidt van de competitie?

Wie herkent het niet? Op een late avond valt de hoofdpersoon in Melatonin, een jongen in een roze hoodie, in slaap voor de televisie. Hij droomt over verschillende dingen zoals geld, stress, sociale media en sport. Het is aan de speler om de jongen te begeleiden door zijn dromen door een tal van verschillende ritmespelletjes te spelen. Als de ritmespelletjes goed speelt word je beloond met sterren, die een remix-level vrijspelen waarin de spelletjes door elkaar worden gemixt. 

Lo-fi beats to game to

De visuele stijl van Melatonin sprak mij direct aan. Met een paars en roze palet voelt de game enorm rustgevend. De dunne lijnen van de personages en objecten zorgen ervoor dat de game uitnodigend aanvoelt, maar ook dat je als speler snel kan achterhalen wat er precies van je verwacht wordt. Opvallende kleuren worden gebruikt om ritmische momenten te onderscheiden, waardoor je zowel door de muziek als door de graphics wordt aangespoord om op het juiste moment op de knop te drukken.

Het zou geen ritme-game zijn als er geen goede soundtrack onder zou zitten en ook hier stelt Melatonin niet teleur. In tegenstelling tot Rhythm Paradise zoekt Melatonin veel meer de lo-fi rust op in de muziek. Geen chaotisch zingende mannetjes of Japanse vrouwen die lopen af te tellen. Melatonin lijkt duidelijk het rustig aan te doen, waardoor het overkoepelende verhaal van een jonge man die verloren raakt in zijn dromen veel passender aanvoelt. Hoe dol ik ook ben op Rhythm Paradise, de minigames voelen vaak sporadisch en willekeurig aan. Maar hier in Melatonin vloeit de gameplay logisch uit de sfeer die de korte verhalende momenten aanhalen.

Schieten, rammen, eten, liken en foto’s verbranden

Melatonin heeft zestien unieke minigames die ieder op een andere manier van je vragen om bepaalde knoppen in te drukken op het ritme van de muziek. Gelukkig krijg je uitgebreid de kans om te oefenen voordat je een minigame echt gaat spelen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of ik nou slechter ben geworden in Rhythm Paradise-spellen of dat Melatonin zo moeilijk is, maar ik had de oefening absoluut nodig. Je hebt minstens acht sterren nodig om een wereld uit te spelen en die twee sterren per game halen is nog best pittig. Gelukkig baart oefening kunst en als je maar lang genoeg speelt word je waarschijnlijk steeds beter in het herkennen van de ritme. Voor de mensen zonder ritmegevoel, maak je geen zorgen want er zijn ook enkele toegankelijkheidsopties om de game iets beter op jouw speelstijl aan te laten sluiten.

De minigames zelf zijn allemaal erg leuk van elkaar te onderscheiden. Het ene moment ben je munten uit de lucht aan het graaien met de L- en R-knoppen, in het volgende spel beklim je een ladder terwijl je achterna wordt gezeten door lava. Soms moet je producten met je pinpas betalen in de maat van de muziek en een andere keer speel je met een grijpautomaat. Ik was vooral aangenaam verrast door de manier waarop Melatonin door de combinatie van dromen en de type minigames een bepaald gevoel weet te benadrukken. De drukte van het alledaagse leven, de aanwezigheid van social media en de druk om te presteren is een gevoel dat ik  enorm sterk voel(en veel van mijn leeftijdsgenoten ook). Deze gevoelens zijn wat de minigames in Melatonin drijft. Het ene moment spring je van telefoon naar telefoon terwijl de likes en follows binnenstromen, maar de hoofdpersoon zelf zit triest in het donker van zijn huiskamer en is in slaap gevallen achter zijn computer. De droom om geld uit de lucht te graaien terwijl er over de vloer van de kamer allerlei pizzadozen en blikjes energiedrank liggen, voelt gepast in deze huidige economische crisis. Zo weet Melatonin toch echt z’n eigen stempel te drukken op het ritme game-genre. 

Conclusie

Zelfs als je niets hebt met de thema’s van Melatonin is het absoluut een titel die zich kan meten aan een serie als Rhythm Paradise. Met zestien minigames zal je misschien niet een hele dag zoet zijn, maar je score verbeteren in de moeilijkere modes kan je zeker wel even bezig houden. De game draait feilloos op de Nintendo Switch en zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van de ijzersterke soundtrack en gameplay. Kortom, als je al een tijdje wacht op een nieuw ritmespel dan mag je Melatonin niet missen!

8

N1-score

  • + IJzersterke soundtrack en visuele stijl
  • + Zestien unieke ritmische minigames
  • + Unieke verweving tussen de minigames en de overkoepelende verhaallijn
  • - De minigames zullen je misschien niet weken bezighouden
  • - Verrassend moeilijke game

Like dit bericht:

Over Willem

Als redacteur en reviewer voor N1-UP stort Willem zich in het avontuur. Zijn specialisatie zit hem in abstracte indie-games, actie-spellen, thematische verhalen en de singeplayer avonturen. Zodoende heeft hij Hyrule al talloze keren gered van het kwaad en iedere Pokémon die ooit heeft bestaan gevangen. In zijn vrije tijd werkt hij graag aan het maken van video's en ook in-game fotografie is één van zijn grote passies. Voor vragen kan je hem altijd stalken op twitter: www.twitter.com/whilhorst

Recente artikelen

Wreck-It Ralph komt naar Disney Speedstorm

0

Media Wreck-It Ralph komt naar Disney Speedstorm

29-03-2024

1

Mark

10 games om naar uit te kijken in 2023

3

Special 10 games om naar uit te kijken in 2023

04-01-2023

7

Kitty

LEVEL-5 belooft update over ‘gloednieuwe IP’ in 2023

0

Nieuws LEVEL-5 belooft update over 'gloednieuwe IP' in 2023

02-01-2023

4

Rik

Reageer als eerste!