Kraino Origins - Graaf niet je eigen graf!

  • Review

  • 29 mrt 23 om 13:24

  • Evelyne

Houd je van weerwolven, vampieren, skeletten en zombies? Dan is Kraino Origins wat voor jou. In deze halloween-achtige retro- ereld kruip jij in de hui-.. botten van Kraino en baan je je door verschillende levels waarin alle monsters tot leven komen. Is het niet te makkelijk? Nee, integendeel.

Het begint met een korte cutscene die je meteen al kan overslaan als je liever gelijk op de actie overgaat. Hierin wordt verteld dat Dokter Bacula de doden heeft opgewekt. Hiermee heeft hij een duister leger van de dood gemaakt. Jij, Kraino, bent ook herrezen uit de dood, maar volgt niet het duistere plan van Dr. Bacula. Jij doet er alles aan om hem te stoppen. Waarom? Ik heb zelf eigenlijk nog steeds geen idee. Het verhaal is redelijk onduidelijk.

Kraino_Origins_intro_Kraino_hat_arisen

Alles behalve makkelijk

Kraino Origins is alles behalve makkelijk. Ken je die lastige Mario Maker-levels? Dit is vergelijkbaar met het volledige spel. Als je een record ‘het meeste aantal keer doodgaan’ wil uitproberen is dit je kans. Op elk moment staan er wel weer nieuwe vijanden te wachten, waar je meteen een actie op moet uitvoeren. Als je dit niet meteen doet, wordt je gestraft. Elke keer wanneer je doodgaat verlies je geld en laat je een soort gouden geest achter. Op het moment dat je deze bereikt krijg je het geld wat je verloren was terug.

Je gebruikt je zeis om vijanden te verslaan. Deze zeis heeft niet veel bereik en kan alleen vijanden die dichtbij staan verslaan. Wel kan je in verschillende richtingen aanvallen. Zo is het mogelijk om naar onder aan te vallen. Dit is heel handig voor vijanden die in de weg staan en niet makkelijk van voren te verslaan zijn. Zeker in het begin maakt dit het spel niet makkelijk, want bijna alle vijanden hebben meer bereik. Ook krijg je geen tutorial over hoe de controles werken. Het is een kwestie van zelf uitzoeken. Gelukkig is het spel de moeite waard. 

Kraino_origins_geld_bij_doodgaan

Lastige puzzels 

In elk level zitten voorwerpen verstopt. Het groene voorwerp zorgt ervoor dat je een extra balkje bij jouw leven erbij krijgt en het blauwe voorwerp zorgt ervoor dat je een extra mana balkje krijgt. Vaak moet je goed opletten of er een muur is die brokstukken erin heeft zitten. Daarna moet je deze zien te bereiken en de platformpuzzel die daarin schuilt oplossen om het voorwerp te bereiken. Zo zijn er veel ontwijk-de-spikes-puzzels, die elk niet makkelijk zijn. Het ene moment is het makkelijker om het voorwerp te pakken dan weer uit de kamer te gaan.

Naast deze voorwerpen is er een winkel verstopt in elk level. Deze zit ook achter een klein platform puzzeltje. Deze winkel is belangrijk om te vinden. Hij verkoopt namelijk speciale wapens die je enorm van dienst kunnen zijn. Zo is er een vuurbal, een bijl die elk ervoor zorgen dat je meer bereik hebt met aanvallen. Ook zijn deze aanvallen te upgraden. Als de bijl iemand een tegenstander raakt, bevriest deze en de vuurbal kan door muren heen.

Kraino_Origins_winkel_shopkeeper_aanvallen

Checkpoints en vijanden

Elk level heeft checkpoints die van mij wel wat dichter bij elkaar hadden gemogen. Ik ben heel vaak net voor de checkpoint doodgegaan, wat gigantisch frustrerend was. Vijanden zijn niet te missen en ze zijn allemaal super tof vormgegeven. Zo zijn er weerwolven, heksen, skelet-boogschutters, vleermuizen, zombies en zelfs spinnen. Ook zijn er een soort golem-achtige mini-bazen. Als je deze zonder wapens met bereik moet verslaan ben je nog wel even zoet. Ze doen namelijk veel aanvallen waardoor je ver weg van ze moet staan en hebben veel leven. Als je deze eenmaal verslaat respawnen ze niet. Dus mocht je net na deze mini-baas doodgaan dan heb je de volgende keer tenminste geen last van hem. Andere vijanden respawnen wel elke keer na je dood. 

Kraino_origins_mini_boss_golem_fire_lava_magma

De eindbazen hebben ieder eigen unieke animaties en een korte dialoog. De eerste keer dat je ze tegenkomt krijg je deze dialoog daarna niet meer. Dus zelfs al ga je honderden keren dood je hoeft niet de a-knop te spammen om te skippen, yippie. Elke eindbaas heeft zijn unieke aanvallen. Deze doen zij niet per se in hetzelfde patroon wat elk gevecht even moeilijk maakt als het eerste gevecht. Wel zijn de aanvallen hetzelfde, dus als je de animaties herkent, weet je welke aanvallen er komen. Dit maakt ze nog steeds lekker uitdagend lastig.

Kraino_Origins_Werewolf_eindbaas

Lekkere muziek

De soundtrack is echt top. Elke muziekje hoort bij een bepaalde atmosfeer. Zo is er een lava-level, een riool-level en een bos-level die elk hun unieke deuntje hebben. Zo is mijn favoriete soundtrack die van het derde level, het spookhuis. Hierin is het ritme constant lage tonen en wordt de melodie aangegeven met hele hoge tonen die een soort onheilspellend samenspel creëren. 

De animaties zijn ook vloeiend en top. Zo heb je geesten die langzaam in het beeld komen, netjes fladderende vleermuizen, Kraino die vloeiend aanvalt met zijn zeis en epische vuurballen die gespuwd worden door een plant. Op de achtergrond heb je ook animaties van het water wat door het riool loopt of lava wat vloeiend stroomt. Ook beweegt de achtergrond netjes mee als je beweegt.

Kraino_origins_animation

Conclusie

Het spel heeft misschien een onduidelijke verhaallijn, checkpoints die te ver uit elkaar staan en het standaardwapen is niet ideaal maar dat is te vergeven dankzij alle toffe aspecten. Zo heb je hele vloeiende animaties en een heel arsenaal aan verschillende vijanden die elk toffe designs hebben. Ook is de soundtrack en de atmosfeer en elk level geweldig gedaan, waardoor je er goed inzit. Daarnaast is het niet het makkelijkste retro-stijl spelletje, maar dat heeft ook zijn positieve kanten. In plaats van dat je er zo doorheen gaat moet je echt moeite doen. Dus graaf niet je eigen graf, maar vecht tot na de dood!

7.5

N1-score

  • + Animaties zijn vloeiend
  • + Hele toffe soundtrack
  • + Veel verschillende vijanden
  • + Niet makkelijk
  • - Geen verhaallijn
  • - Checkpoints te ver uit elkaar
  • - Standaardwapen heeft weinig bereik

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Datamine lijkt nieuwe Tears of the Kingdom amiibo te verraden

0

Nieuws Datamine lijkt nieuwe Tears of the Kingdom amiibo te verraden

06-06-2023

1

Rik

Maak jouw eigen kapitein in nieuwe trailer Pikmin 4

2

Nieuws Maak jouw eigen kapitein in nieuwe trailer Pikmin 4

06-06-2023

2

Evelyne

Cat_Mario_Film_The_Super_Mario_Bros

2

Nieuws Miyamoto bedacht dat Mario paddenstoelen vies vond in Mario-film

06-06-2023

2

Evelyne

Reageer als eerste!