Go Vacation

  • Review

  • 12 aug 18 om 12:00

  • Kitty

  • 0

Go Vacation op de Nintendo Switch verscheen al in 2011 op de Nintendo Wii, uitgegeven door Bandai Namco. Aan de hand van zo’n vijftig minigames verken je de verschillende resorts van het vakantie-eiland, variërend van waterskiën tot sneeuwballengevechten. Wil je deze game in 2018 (nog eens) in huis halen, of was deze remake zonde van de moeite?

In Go Vacation ga je op vakantie op naar Kawawii eiland, dat is opgedeeld in verschillende resorts. Alle activiteiten zijn in minigamevorm gegoten, en liggen verspreid over het hele gebied. Voor elke minigame die je speelt, krijg je een stempel. Hoe meer stempels je hebt, hoe meer hints en extra’s je vrijspeelt. Zo krijg je na een aantal stempels toegang tot andere resorts, of tot een grote eigen villa die je kunt customizen, van inrichting tot de buitenkant. Ook zijn er allerlei andere extra’s, zoals honden om mee op pad te nemen, speciale outfits, andere uitvoeringen van voertuigen en meubels voor in je villa. Dit allemaal wissel je af met het spelen van een scala minigames, alleen of samen met vrienden.

Om te beginnen kies je met wat voor personage je wilt spelen. Je hebt de keuze tussen je Mii of een avatar. Je Mii kan geen speciale kleding aandoen die je vrijspeelt in de resorts, dus ik koos voor de avatar. Hier valt verder niet heel veel aan te ontwerpen: er is een aantal modellen om uit te kiezen, in verschillende leeftijdscategorieën. In het eerste resort start je met een korte introductie over de besturing en maakt een parkmedewerkster je wegwijs. Ze stuurt je telkens naar een nieuwe minigame, die dan wordt aangegeven op je minimap. Je kunt echter ook gewoon je eigen gang gaan en rondstruinen door het hele resort. De vier resorts zijn opgedeeld in heel andere stijlen: een berggebied met een paardenranch, een besneeuwde berg, een strandgebied en het stadscentrum. Hier zijn ook andere vakantiegangers, waardoor de gebieden er gezellig en levendig uitzien. Hoewel de resorts leuk zijn ontworpen, is aan de stijl nog steeds keihard aan te zien dat het eigenlijk een Wii-game betreft. Zelfs de menu’schreeuwen ‘Wii’ en die designs waren eigenlijk in die tijd al niet indrukwekkend. Ook de soundtrack is niet geupdate, en deze voegt niets goeds toe aan Go Vacation.

Te veel ontspanning

Om maar meteen met de deur in huis te vallen wat betreft de minigames: die variëren in singleplayer-modus van niet uitdagend tot gewoonweg vervelend. Vaak zat ik me af te vragen of ik nog lang moest. Een handjevol minigames biedt wel entertainment, maar ook nou weer niet zo veel dat je nog twintig potjes wilt spelen. En nog tien potjes eigenlijk ook niet. Vrijwel alles is speelbaar met één tot twee knoppen, soms aangevuld met wat motion controls. De meeste uitdaging zit hem dan ook daarin, want die werkt niet altijd optimaal. Speel je alleen, dan speel je samen met of tegen een aantal computergestuurde tegenstanders, die in de meeste gevallen wel een beetje een belediging zijn voor je intelligentie. De minigames halen is dan ook geen enkel probleem, op de potjes met haperende motion controls na. Nadat je de eerste uitdaging gehaald hebt, krijg je wanneer je het spel een volgende keer opstart meer keuzes. Zo kan het zijn dat je een hogere high-score moet halen, of je krijgt wat andere race-parcours. Veel meer uitdaging bieden deze echter niet. Zo was er in de stad een soort kermisattractie waarbij je zoveel mogelijk ballen in een bak moest gooien. Er is echter helemaal geen limiet aan het aantal ballen, waardoor je gewoon op de knop kunt rammen tot je gewonnen hebt. Start je de game een tweede keer, dan moet je gewoon nóg meer ballen in de bak zien te krijgen, maar dat is geen enkel probleem. Go Vacation leent zich daarom wel weer heel goed voor jongere kinderen, die zonder begeleiding aan de slag zullen kunnen met de vrolijke spelletjes.

Samen uit, samen thuis

Gelukkig worden de minigames al een stuk leuker als je ze met één of meer vrienden kunt spelen. Speel je tegen een tegenstander die daadwerkelijk kan nadenken, dan bieden sommige spelletjes iets meer uitdaging. Bovendien lenen de vreselijk simpele minigames zich prima voor snelle potjes, of om te spelen tegen niet-doorgewinterde gamers (of dus die jonge kinderen). De volgende spelers die je toevoegt aan het spel, gaan ook hun eigen stempels verzamelen. Ook kunnen zij hun eigen avatar kiezen en outfits aanpassen. Loop je met zijn allen rond in rare pakjes, zoals een tovenaar of een robot, dan werkt dat toch wel op de lachspieren. Start één van de spelers op het resort een minigame, dan doet de rest van de groep automatisch mee, ongeacht waar op het resort te zich bevinden. Go Vacation is dan ook een prima spel om je een avondje met familie en/of vrienden mee te vermaken.

Het resort

Zowel alleen als samen met je vrienden kun je het gehele Kawawii resort verkennen, waar hoe meer stempels je verzamelt, ook steeds meer extra dingetjes te doen zijn. Na een tijdje verschijnen er ballonnen verspreid over het terrein, waarmee je XP verzamelt. Ook zijn er allerlei achievements om te behalen, waarvoor je ook XP krijgt. Zo kun je level up gaan en dan speel je sleutels vrij, die je kunt gebruiken om speciale meubelsetjes te kopen voor je villa. Er zijn nog allerlei andere dingen te doen op het resort, zoals een kleine snack halen bij een eettent, schatzoeken of toeristische foto’s maken op vooraf aangewezen plekken. kun je kiezen uit verschillende hondrassen, die je achtervolgen op het resort. Dit voegt verder niet veel toe, maar het is wel een koddige toevoeging. Nieuw in deze 2018-versie is dat je foto’s kunt maken van wilde dieren, maar dat is niet de interessantste bezigheid. De resorts zijn eigenlijk leuker dan de minigames zelf, maar dat lijkt me niet de bedoeling van deze game.

De verschillende Go Vacation resorts herbergen ook verschillende manieren om je voort te bewegen. Je kunt rennend gaan, maar ook in auto’s, op een skateboard, te paard of op een waterscooter. Dat zijn leuke toevoegingen, ware het niet dat je na elke minigame weer opnieuw moet bepalen op welk voertuig je verder wilt gaan. Dat had veel makkelijker en gebruiksvriendelijker gekund en na tien keer wordt het zelfs gewoon irritant. Voor elke dag dat je inlogt, krijg je een daily gift. Dat, samen met de grafische vormgeving en de grote simpliciteit van de minigames, geeft wel het gevoel dat deze Go Vacation remake beter op een smartphone had gepast.

Conclusie

Go Vacation op de Nintendo Switch biedt in ieder geval voor volwassen spelers bijzonder weinig uitdaging, waardoor het spelen van minigames in je eentje sowieso snel zal vervelen. De multiplayer kan wel een tijdje leuk zijn, maar dat geldt ook niet voor alle minigames. Wel is het leuk om op de sfeervolle doch ouderwets uitziende vakantieresorts rond te dwalen en te zoeken naar de vele kleine (maar nutteloze) extra’s die in de game zijn gestopt. Het spel is daarom ook voornamelijk leuk als nostalgisch tripje terug naar 2011, als hele simpele minigame voor game-avondjes, maar vooral voor (jonge) kinderen. In die eerste twee gevallen kun je echter beter wachten tot hij in de budgetbakken ligt.

5

N1-score

  • + Gezellige resorts
  • + Veel content
  • + Erg leuk voor (jonge) kinderen
  • - Heel weinig uitdaging
  • - Duidelijk gedateerd
  • - Soms haperende motion controls

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wereldwijde bètatest-demo beschikbaar voor Inazuma Eleven: Victory Road

0

Nieuws Wereldwijde bètatest-demo beschikbaar voor Inazuma Eleven: Victory Road

28-03-2024

2

Rik

Bomb Chicken

0

Review Bomb Chicken

13-08-2018

0

Redactie

Lumines Remastered

0

Review Lumines Remastered

11-08-2018

0

Erik

Reageer als eerste!