Gal Gun 2

Eindelijk verschijnt Gal Gun 2 deze week in de winkelschappen. De game heeft namelijk nogal wat teweeg gebracht. Eerder dit jaar ging het Duitse USK ermee aan de slag om tot een leeftijdsclassificatie te komen, maar de Duitsers besloten er geen toe te kennen om daarmee het spel in essentie te verbannen uit de Duitse winkels. Daarna wist uitgever PQube het internet in rep en roer te brengen door de titel in een trailer om te dopen tot ‘de Dark Souls van de animeshooters’. Met andere woorden: wij hebben hoge verwachtingen!

Wie nu geen idee heeft waar al deze tumult vandaan komt, begrijpt het vast na het zien van een enkele trailer. Gal Gun 2 draait om het beschieten van animemeisjes en minidemonen. Waarom, vraag je je af? Demonen terroriseren de aarde, maar engelen mogen niet direct de strijd met ze aangaan. Daarom daalt engel Risu af naar de aarde om jou een speciale uitrusting te geven, waarmee je de demonen kunt beschieten en opzuigen. Een klein nadeel: je raakt hierdoor wel enorm populair bij de meisjes, die in groepen op je af komen gerend.

Goed mikken
Het verhaal heeft dus weinig om het lijf, maar ook de gameplay gaat niet erg diep. Drie animemeisjes rennen je kant op, je schiet ze omver, verplaatst naar het volgende punt, en doet hetzelfde. Soms komen er meer tegelijk, soms minder… Soms blijven ze in de verte staan, soms komen ze dichter bij je… Soms schiet je ze zo omver, soms moet je eerst de kleine demonen van de meisjes af schieten… Maar daar houdt het qua variatie wel op. En al deze tijd hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je niet voor de jonge studentes valt, wanneer ze je ‘aanvallen’ met fysiek geweld of met tekstwolkjes.

Goed, een klein beetje variatie komt er nog wel wanneer Gal Gun 2 twee andere spelmodi introduceert. Ten eerste laat het spel je door demonen belaagde meisjes verdedigen. Hier doe je er goed aan om je tactiek een beetje om te gooien, en vooral de zuigfunctie van je wapen te gebruiken. Ten tweede moet je op zoek naar voorwerpen. Ook hier heb je de zuigfunctie nodig, en zoek je naar bepaalde voorwerpen. Beide spelmodi verleggen de focus ietwat ten opzichte van de ‘normale’ gameplay, maar één groot minpunt blijft in alle modi aanwezig. Je kunt bewegingsbesturing alleen maar gebruiken als je inzoomt, en anders niet. Dit brengt meer problemen met zich mee dan je zou denken, want bewegingsbesturing maakt het een stuk makkelijker om te mikken, maar je wil niet altijd inzoomen.

Alle drie de modi wisselen elkaar af in zowel de verplichte levels als de optionele levels. Enkel de hoofdverhaallijn voorziet je van wat dialogen en cutscenes, terwijl de optionele levels op zichzelf staan. Om de game uit te spelen krijg je een in-game deadline, maar je kunt al een stuk eerder de confrontatie met de ‘eindbazin’ aangaan. Hierna volgt een flinke anti-climax, want het spel zal gewoon doorgaan alsof er niets gebeurd is. Dan krijg je na het verlopen van de deadline zomaar uit het niets de eindcredits te zien. Dit zorgt niet alleen voor een maffe anti-climax, maar rekt de toch al repetitieve gameplay nog eens flink uit.

Ik hoor sommigen van jullie denken: ‘wie geeft er nu om gameplay en verhaal? Wij willen schattige animemeisjes!’. Ook dan zal Gal Gun 2 helaas tegenvallen. De demonen terroriseren in Gal Gun 2 weliswaar de aarde, maar de animemeisjes zullen je dromen terroriseren met hun constante irritante kreten en fysieke intimidaties! Misschien is het een cultuurverschil, maar ik zie de erotische waarde van Gal Gun 2 niet zo.

Conclusie
Als je graag animemeisjes wilt beschieten en bezuigen, ben je bij Gal Gun 2 aan het juiste adres. Maar dan moet je niet te veel eisen stellen aan het verhaal en aan de gameplay. De gameplay valt namelijk snel in herhaling, zelfs al wisselt het spel drie verschillende spelmodi af. Het verhaal, tja, daar had ik al weinig van verwacht, maar toch eindigde het met een flinke anti-climax. Ook de erotische zijde van Gal Gun 2 valt wat tegen, wat me toch doet afvragen wanneer je precies binnen de doelgroep van de game valt. Ach ja, misschien haalt de weinig eisende animefan hier nog wel een paar plezierige uurtjes uit, want helemaal onspeelbaar is het niet.

4.6

N1-score

  • + Drie prima spelmodi
  • + Gameplay werkt goed, maar...
  • - ...valt al snel in herhaling
  • - Anti-climax verhaal
  • - Alleen bewegingsbesturing bij inzoomen
  • - Geen erotische meerwaarde

Like dit bericht:

Recente artikelen

WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

0

Media WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

18-04-2024

1

Dennis

Scribblenauts Showdown

0

Review Scribblenauts Showdown

12-04-2018

0

Erik

Bombslinger

0

Review Bombslinger

10-04-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!