Farming Simulator 20

 • Review

 • 3 dec 19 om 14:00

 • Paul

Farming Simulator is al ruim tien jaar een begrip in de gamewereld. Sinds 2012 verschijnen de spellen met evengetallen (12,14, 16) voor mobiele platformen terwijl de oneven varianten voor de thuisconsoles verschijnen. In 2017 verscheen de Farming Simulator-franchise voor het eerst op Nintendo Switch. Deze variant bracht de gameplay van Farming Simulator 17 met wat grafische beperkingen. Eind 2018 verscheen Farming Simulator 19, maar de Nintendo Switch kreeg geen versie van deze nieuwe generatie. Nu, eind 2019, is Farming Simulator 20 wél aan de beurt – de mobiele versie. Is dit de juiste stap voorwaarts?

Realistisch boeren

Farming Simulator doet precies wat op de verpakking staat: het simuleert het boerenleven met gewassen, vee, landbouwmachines en tractoren van echte merknamen. Velden moeten geploegd worden alvorens je kunt zaaien, en na verloop van tijd kun je het veld oogsten om de gewassen te verkopen. Met het geld dat je verdient, kun je nieuwe machines, trekkers, auto’s en aanhangers kopen om je efficiëntie te verhogen en nieuwe gewassen te verbouwen. Naast gewassen maai je het gras om te drogen voor hooi, wat als voer dient voor het vee. Met een speciale wagen kun je de uitwerpselen weer uitstrooien op het land om de groei van je gewassen te bevorderen.

Met de komst van Farming Simulator 20 wordt het spel voor Nintendo Switch gelijk getrokken met de mobiele versies voor Android en iOS. Dit geeft meteen een hoop beperkingen. Zo zijn er geen twee werelden om te verkennen, zoals in de vorige versie, en heb je toegang tot maar één gebied, gebaseerd op Noord-Amerika. Ook kun je in tegenstelling tot zijn voorganger niet meer uit voertuigen stappen om zelf rond te lopen en treinen ontbreken volledig. Dit geeft het spel veel minder diepgang en herspeelbaarheid die we gewend zijn van de Farming Simulator-serie, en dat is in mijn ogen een verkeerde keuze geweest.

Een muur als leercurve

De tutorial legt je uit hoe je moet ploegen, oogsten en zaaien – alleen of door het inhuren van een knecht – en voor de rest moet je alles zelf uitzoeken. Nieuw geld stroomt erg langzaam binnen omdat het simpelweg ontzettend lang duurt voordat je gewassen gegroeid zijn. Gezien machines, onderdelen en aanhangers vrij prijzig zijn kun je je daardoor niet echt veroorloven om van alles uit te proberen, want dan is in een mum van tijd je geld op. Dit maakt het hele leerproces een tergende ervaring en zelfs na tien uur zijn er nog momenten dat je tegen dingen aanloopt waar je niet op voorbereid was.

Zo wilde ik graag mijn zonnebloemen oogsten met mijn starters-maaidorser, en het bleek dat ik een compleet ander maaibalk moest kopen voordat ik dat überhaupt kon doen. Ook heeft niemand mij verteld dat wanneer ik een hulpje inhuur voor het bemesten dit veel meer geld kost dan voor het oogsten of zaaien. Tevreden legde ik mijn Switch opzij voor een kopje koffie, wetende dat ik bij terugkomst een veld klaar zou hebben om te gaan verkopen en eindelijk een snellere tractor kon kopen. Niet wetende dat ik al mijn geld kwijt zou zijn en ik in feite weer van voren af aan mocht beginnen. Een doorgewinterde boer zal dit vast en zeker weten, maar een handige tooltip of een tekstballon met uitleg was hier echt geen overbodige luxe geweest om ergernissen te voorkomen.

Technische achteruitgang met troostprijs

Toegegeven, we zien wel nieuwe content tegemoet in de vorm van het kunnen verbouwen van katoen en haver, en het houden (en rijden!) van paarden. Ook werkt de aanraakbesturing als een droom en doet het niet onder voor de besturing met knoppen. Dit voelt echter aan als een troostprijs: alle verbeterpunten van het vorige deel zien we helaas niet terug in de mobiele variant. Er is nog steeds geen HD-trilfunctie aanwezig, een unieke feature van de Nintendo Switch. Tractors kun je niet upgraden of leasen en de vrije keuze in gewassen voelt aan als een farce. Er waren twee gewassen overduidelijk het meeste waard waardoor de andere opties niet aantrekkelijk waren.

Op grafisch en audiotechnisch vlak is het ook vrij teleurstellend. De Nintendo Switch kan veel beter presteren dan de gemiddelde mobiele telefoon, maar omdat de Android- en iOS-versies het uitganpunt zijn, is daar nooit naar gekeken. Het level van detail is een heel klein gebied direct om jou heen, wat naast een prima resolutie en rijke omgevingen erg lelijk is. Het gebied heeft een straal van ongeveer tien meter en alles daarbuiten is een modderige brei aan pixels alsof iemand met vieze vingers over het beeldscherm gesmeerd heeft. De muziek klinkt alleen tijdens het titelscherm, met als gevolg dat er tijdens de gameplay enkel het akoestische genot van tractoren en machines ervaren wordt. Dit gebrom werd binnen tien minuten een ergerlijk gedreun en sindsdien heb ik het geluid uitgelaten, want het luisteren naar country, pop- of rockmuziek via de radio ontbreekt ook in dit deel.

Conclusie

Is het stroomlijnen van Farming Simulator op Nintendo Switch met de mobiele versie de juiste keuze geweest? Een volmondige “Nee”. Op grafisch en technisch vlak is er geen verbetering te bespeuren, omdat het gemaakt is voor de gemiddelde mobiele telefoon in plaats van een thuisconsole. De gebrekkige tutorial, trage progressie en geforceerde eenvoud in de economie maken dit geheel tot een uiterst teleurstellende versie van Farming Simulator met ontzettend veel hindernissen voordat je wat plezier er uit kunt halen. Ik hoop oprecht dat Giants Software het roer omgooit in 2020 of zelfs pas in 2022 voor de volgende versie. De Nintendo Switch, én diens userbase, verdienen veel beter dan wat deze versie te bieden heeft.

3.5

N1-score

 • + Paarden, katoen en haver
 • + Aanraakbesturing werkt feilloos
 • - Grafisch dieptepunt
 • - Verticale leercurve zonder vangnet
 • - Maar één gebied in Noord-Amerika
 • - Maar twee gewassen economisch verantwoord
 • - Geen voertuigen huren of upgraden
 • - Gebrek aan radio en treinen

Like dit bericht:

Deel deze review:

Recente artikelen

Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

2

Nieuws Stel items zelf in met de nieuwe Mario Kart 8 Deluxe update

07-12-2022

5

Evelyne

Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

1

Nieuws Top 15 meest gedownloade Nintendo Switch-games [November 2022]

07-12-2022

4

Evelyne

Hoofdafbeelding van Mario Kart 8 Deluxe DLC en de nieuwe circuits

7

Special Mario Kart 8 Deluxe DLC: alles over de circuit-uitbreidingspas

07-12-2022

13

Rik

Reageer als eerste!