Everdream_Valley_kip

Everdream Valley- Gebugte Beestenboel

Farming games zijn er in alle vormen en maten. Zo heb je het pure boerenleven in Farming Simulator, het sociale boerenleven in Stardew Valley en Animal Crossing: New Horizons waar je een klein beetje farming combineert met een life-sim. Elk spel heeft wel weer een eigen draai gegeven aan wat farming is. Weet Everdream Valley zich te onderscheiden van de andere farming games? 

In Everdream Valley spendeer jij de zomer bij jouw grootouders. Er is heel veel werk aan de winkel, maar door hun ouderdom kunnen ze het niet zonder jouw hulp. Er is veel troep om op te ruimen, de beestenboel is ontsnapt, de verblijven zijn kapot… Het ziet eruit als een zwijnenstal! Nu is het aan jou om de boerderij weer op orde te brengen.

Je krijgt gelukkig gereedschap om de klus te klaren. Zo heb je een bijl, een hark, een gieter, een schep en een zwaard. Later krijg je een recept om een net te maken zodat je ook insecten kan vangen. Een foto-camera, vishengel, schoffel, hondenfluitje, kattenhengel, houweel en een aantal andere hulpmiddelen worden later vrijgegeven. Daarnaast zijn er nog handige voorwerpen, die altijd te vinden zijn op de grond. Zo heb je een mandje waardoor je niet elke keer de A-knop in hoeft te drukken om spullen op te pakken, super handig! Ook zijn er lege flesjes, die gevuld kunnen worden met water zodat je niet elke keer terug hoeft te lopen naar de waterput om je gieter te vullen, lange leve de luiheid!

Everdream_Valley_eend

Doe-het-zelf-stijl

Ook kun je aan de slag met de werkbank. Hierop maak je hekken, hooirekken, kipbaarsen, touwen, hekpoorten en nog veel meer. Hoe verder je in het spel komt hoe meer je kan bouwen. Vaak kom je ook hekken tegen in andere stijlen waar jouw personage een interactie mee heeft en je deze zelf kan bouwen. Het voegt niet veel speciaals toe behalve mooiheid. Zo kan je jouw boerderij in elke soort stijl bouwen. Ga je voor elegant of houdt je toch meer van de standaard hekken?

Everdream_Valley_werkbank_diy

Hand wordt vastgehouden

Instructies worden door de hele game gegeven. Of het nou is over hoe je een voorwerp moet gebruiken, hoe een minigame werkt of om een vraag van je te beantwoorden, er zijn gigantisch veel instructies. Jouw hand wordt constant vastgehouden, wat ervoor zorgt dat het aanvoelt als een echt kinderspel. Echter is het alsnog niet bij alles even duidelijk. Zo had ik moeite met het begrijpen van het vissen, je moet je hengel bewegen op een bepaalde manier die niet erg makkelijk is. Andere keren wist ik al hoe iets moest zonder dat ik de instructies gezien had. Mocht je de instructies vergeten zijn, zijn deze ook nog eens te vinden in het hoofdmenu.

Naast instructies zijn ook prestaties,doelen, een foto encyclopedie van foto’s die jij zover gemaakt hebt van flora & fauna, een grote versie van de kaart en het aanpassen van kleding hierin te vinden. De doelen zijn in het begin onbekend. Wanneer je een kleine voortgang maakt in de doelen worden ze zichtbaar. Deze bieden weinig speciaals, behalve meer bezigheden. Een kleine versie van de kaart staat standaard links onderin het scherm.

Everdream_Valley_tutorial_instructies

Op de kaart

Er is ook een apart menu voor missies. Hierin kan je de kleuren aanpassen van de spelden die op de kaart zichtbaar zijn of deze uitzetten en de informatie bij elke missie lezen. Deze staat ook standaard op het scherm, maar dan zonder de volledige informatie. Omdat missies nogal veel met zich mee kunnen brengen is er ook een optie om deze weg te halen zodat het niet constant in je scherm zit. Ideaal!

Vrolijke beestenboel

De nadruk wordt gelegd op dieren in plaats van het oogsten van gewassen, wat ik als dierenliefhebber super tof vind. Het is nog steeds mogelijk om veel met je gewassen bezig te zijn, maar dit is dan puur voor geld en niet om verder te komen in het verhaal. Vaak vallen de missies in herhaling: vind een dier en breng het terug. Het wordt na een tijdje een beetje veel van hetzelfde. Soms had ik ook een soort fast-travel optie gewild, want het heen en weer lopen is een gedoe wanneer je meerdere dieren naar de boerderij moet begeleiden, ze luisteren namelijk niet. Wanneer je ze terug hebt gebracht en gaat slapen, krijg je een soort droom- interactie met ze. Bij sommige dieren moet je dan een minigame spelen, die uitdagender is dan het lijkt. Bij andere is het enkel een verhaal, waaruit vaak een nieuwe missie komt. Zo moet je als hond zijnde wolven weghouden van de boerderij zodat ze de schapen niet stelen en moet je een parcours afleggen als geit. 

Everdream_Valley_parcours_geit

Melken doe je zo!

Bij sommige dieren krijg je dus een minigame als je ze vindt. Zo moet je varkentjes begeleiden in een gebied en ze weghouden van de kwaadaardige ganzen. Het verzorgen van je dieren zoals een koe melken en een schaap scheren triggert ook telkens een minigame. Deze vond ik redelijk saai. Er zat weinig uitdaging achter. Ik ben er nog niet achter of de snelheid waarmee je het speelt ook daadwerkelijk veel impact heeft. Zover ik ze gespeeld heb, wordt me alleen verteld hoe snel ik was en kreeg ik altijd evenveel wol of melk ervan. 

Nu zijn er nog meer minigames die ook niet erg speciaal zijn. Het houd je alleen maar langer bezig. Zo is er een minigame voor het koken waarbij je met de juiste timing het pijltje in moet drukken, zodat de pan niet te heet wordt. Of een minigame voor het verzagen van hout in planken. Hierbij moet je het balkje volgen, wat veel te snel gaat. Als je denkt een lekker ritme te pakken te hebben ben je al klaar met zagen en zit er een kleine tussenstop in voor de volgende.

Everdream_Valley_melken_Koe_minigame

Aai poesje, aai poesje…

Dieren zijn allemaal aaibaar en dan bedoel ik bijna allemaal! Kleine kuikentjes, alpaca’s, kippen, geiten, koeien, schapen, varkens, katten, honden en nog veel meer. Dit vind ik dan echt super leuk. Ganzen zijn niet aaibaar, dit vind ik minder leuk. Ganzen zijn de enige dieren die je overdag aanvallen, waarom? Ik heb geen idee. Het aaien geeft tijdelijk het voordeel dat het dier achter je aan loopt. Als je het dier dubbel aait betekent dit niet dat het dubbel zo lang achter je aan gaat lopen. Het is handig en fijn dat ze dit doen zodat je ze makkelijk in hun verblijf krijgt. Achter ze aan jagen om ze in hun verblijf te krijgen werkt namelijk niet lekker. Bij de hond is het aaien iets ingewikkelder, die kan namelijk dieren opsporen. Dat doet hij alleen als je hem genoeg geaaid hebt, wat zichtbaar is boven zijn hoofd.

Everdream_valley_poes_kat_aai

Beesten rotzooi

Naast al het schattige en mooie van de dieren moeten zij natuurlijk ook hun boodschap doen. Als de dieren eten moeten ze het tenslotte ook kwijt en als je dit niet meteen weghaalt hoopt het op. Ja, ik heb het natuurlijk over mest! De dieren poepen er op los. Zo was ik even een tijdje bezig met andere dingen waardoor ik mijn kudde schapen vergeten was. Kort daarna lag de volledige stal lag vol met uitwerpselen. Gelukkig kan je dit oprapen en zelfs.. vasthouden met je blote hand, bah! Gelukkig heeft stront ook zijn nut. Je kan het namelijk als compost gebruiken voor je gewassen! 

Door missies te voltooien speel je steeds meer gebieden vrij. De gebieden zijn afgescheiden van het begin gebied door kapotte bruggen. Deze kunnen enkel gemaakt worden met hout en spijkers. Aangezien je spijkers niet zelf kan maken op de werkbank, ben je volledig afhankelijk van missies behalen.

Everdream_Valley_geit_stront_mest

Oogt anders

Eerder heb ik al filmpjes gezien of livestreams gekeken waarbij Everdream Valley beter oogde dan het nu doet. Het ziet er qua graphics zoveel mooier uit op de andere consoles. De details zijn veel minder mooi en de animaties van de dieren en poppetjes zijn soms wat houterig. Soms had ik erge lag met nieuwe gebieden inladen of wanneer ik weer wakker werd van het slapen. Daarnaast ben ik veel bugs tegengekomen, maar dan echt heel veel. Zo kunnen dieren op een aantal plekken komen waar ik niet bij kon waardoor ik een aantal keer moest resetten om verder te komen in het verhaal en vibreerde/tripte mijn kat omdat die zelf vast zat in een steen. Soms liepen missies ook vast of kwam er geen voortgang in terwijl ik de opdracht al gedaan had. Dit levert veel frustratie op terwijl het juist relaxed moet zijn. Inmiddels is er een patch uitgevoerd om een aantal bugs te verhelpen, maar nog lang niet alles is opgelost. Ik speelde namelijk de pre-release versie.

Everdream_Valley_close_up

Conclusie

Everdream Valley is in de basis een zeer schattig ontspannend farming spelletje wat een aantal goede elementen heeft opgepakt van andere games, maar ook mindere dingen met zich meebrengt. De vele glitches en bugs zijn soms irritant als je jouw missies wil behalen, missies die ook vaak repetitief zijn. Het heeft zowel uitdagende minigames als saaie minigames. Er zijn super veel aaibare dieren (behalve ganzen want die willen geen vrienden zijn). Je hoeft een keer niet constant knoppen in te drukken om spullen op te pakken en het legt een keer de focus volledig op dieren, wat het onderscheidt van andere farming games. Het hele verhaal wat zich afspeelt gaat ook volledig om de dieren. De vele instructies die gegeven worden komen echter soms te laat en zijn soms onduidelijk. 

5.5

N1-score

 • + Nadruk wordt op dieren gelegd in plaats van gewassen
 • + Schattige stijl
 • + Instructies zijn altijd terug te vinden
 • + Je hoeft niet constant knoppen in te drukken om spullen op te rapen
 • + Aaibare dieren
 • + Uitdagende minigames
 • - Ganzen niet aaibaar
 • - Instructies niet altijd duidelijk
 • - Instructies komen soms te laat
 • - Sommige minigames zijn saai
 • - Geen fast travel optie
 • - Missies worden veel van hetzelfde
 • - Veel glitches/bugs
 • - Niet de beste graphics

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

0

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

2

Karlijn

Mario Kart 8 Deluxe DLC – Set 5 lanceert op 12 juli

6

Nieuws Mario Kart 8 Deluxe DLC - Set 5 lanceert op 12 juli

06-07-2023

3

Erik

Pokémon start eigen YouTube-show Beyond the Pokédex

0

Nieuws Pokémon start eigen YouTube-show Beyond the Pokédex

06-07-2023

0

Jeroen

Reageer als eerste!